Bıçak Sanatı - Forum

Balta - İzmir'den aldım

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Ynt: Balta - İzmir'den aldım
« Yanıtla #120 : 04 Ocak 2016, 09:46:57 »
...
Eğer baltaya bakılmayacak ise, uygun olmayan şartlarda tutulacak ise baltayı orjinal halinde bırakın, benim yaptığım bu işlemi yapmayın. Yaparsanız da tekrar pastan koruyacak bir çözüm uygulayın.
...
Herhalde şimdi olsa başkasına vermeden önce soğuk meneviş boyasıyla boyardım yada baştan hiç başı zımparalamazdım. Kendi kullanımım için ise yine ilk baltada yaptığımın aynısını yapardım.

kullanıcı yağlamazsa ve uygun şekilde muhafaza etmeyip açıkta bırakırsa işte bu paylaştığım fotoğraftaki gibi oluyor.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #121 : 04 Ocak 2016, 10:22:00 »
...
Ustam sizin yaptığınız gibi zımparaladıktan sonra 'forced patina' dedikleri işlemi yapmak yani elma sirkesinde bekletip yüzeyde patina oluşturmak koruyucu olur mu? Ben bu işlemi Bauhaus'tan aldığım karbon çelik Mora bıçağa uyguladım. 5 - 6 aydır bir sorun yok. Tabi şartlar her zaman değişken olabilir...
...

Bunu herhalde kendi kafamda yanıtladım falan da mı unuttum ne? Bazen soruları yada onlara yanıt vermeyi çok kötü ıskalıyorum; özür dilerim. :(

Patina yapmanın yangından mal kaçırmak misali bir etkisi var. Ancak yine de tamamen buna bel bağlamıyorum ve yağlamayı tercih ediyorum. Bu noktada patinanın bir faydası daha çıkıyor; pürüzlü patina sayesinde yağ yüzeye daha iyi tutunuyor.

Namık Kemal
Instagram'da ben

« Yanıtla #122 : 04 Ocak 2016, 12:04:17 »
Böyle balta, tahra gibi dövmeden çıkmış aletleri dövmeden çıktığı haliyle, tel fırçayla fırçalayıp üzerini de biraz ısıtıp balmumu sürmek çok koruyucu oluyor. Yine gözenekli haliyle yağlamakta dediğin gibi iyi bir çözüm. ( kimi zaman kuyruk yağını da akılda tutmakta yarar var )

Sergun

• 79
  • Sergun Özülgen, 1965 instagram: @sergunozulgen
    • pinterest
  • Meslek: Eczane Çalışanı
  • Yer: izmir
« Yanıtla #123 : 06 Ocak 2016, 09:39:11 »
Bunu herhalde kendi kafamda yanıtladım falan da mı unuttum ne? Bazen soruları yada onlara yanıt vermeyi çok kötü ıskalıyorum; özür dilerim. :(

Patina yapmanın yangından mal kaçırmak misali bir etkisi var. Ancak yine de tamamen buna bel bağlamıyorum ve yağlamayı tercih ediyorum. Bu noktada patinanın bir faydası daha çıkıyor; pürüzlü patina sayesinde yağ yüzeye daha iyi tutunuyor.

Rica ederim ustam, günlük koşuşturmadan insanın kafası dağılıyor.
Gerçekten de patina yapmak yangından mal kaçırmaya benziyor. Benzetme çok iyi olmuş. Ama patina yapmak dediğiniz gibi yağlama yapılırsa çok güzel koruyor. Bu arada sizin baltanın durumuna üzüldüm iyi bakmamışlar. Özellikle kahverengi pas kötü duruyor.
Kemeraltı demircisinden sizinkinin aynısı baltam var ona ne yapacağıma daha karar vermedim ama cold steel baltamın boyası çok parlak gözüküyor. Fırsat bulduğumda boyasını söküp patina işlemini yapmayı düşünüyorum. Bakalım nasıl olacak, burda paylaşırım yapınca...

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #124 : 06 Ocak 2016, 10:26:17 »
Ben baltaya üzülmüyorum; bedavadan saha testi ve paylaşabildiğim gözlem oldu.  ;)
Gerekince de bir mop ve bilemeyle eski günlerine istenirse geri de döner.

Ancak bu deneme de bu yabancıların ışıl ışıl balta parlatmalarının kerkese uymayacağını göstermesi açısından faydalı oldu.

Amaç kullanmaksa,
- temel müdahalelerden fazlasını yapmayıp ustanın sağladığı koruma çözümünü muhafaza etmek
- yada balta böyle tamamen zımparalandıktan sonra koruyucu bir tedbir almak
göz önüne almak gereken seçeneklermiş...
Namık Kemal
Instagram'da ben