Bıçak Sanatı - Forum

Örs yapmak için Tren Rayı Aranıyor

legolas

• 1067
  • Gökhan
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Balıkesir
Örs yapmak için Tren Rayı Aranıyor
« : 09 Eylül 2013, 22:59:53 »
evet değerli ustalarım yeni başlayan ve takım düzen bir arkadaşınız olarak örs yapmak için şimdilik acemi modu için tren rayı arıyorum
buradaki tüm hurdalıkları gezdim ama bir şey bulamadım yardımcı olacak arkadaş varsa sevinirim. biliyorum raylar 6 metre halinde mümkünse kesilmiş bir parçası lazım bana Balıkesir Burhaniye'deyim yakın olan varsa tanışırız. bende zeytin yağı ve zeytin ağacı husunda isteyen arkadaşlara yardımcı olurum.
şimdiden alaka gösteren ve değerlendiren arkadaşlara selamlar iyi çalışmalar
çeliğiniz bol olsun ....
"Bir delil ile 40 alimi yendim ama 40 delil ile bir cahili yenemedim." (İmam Şafi)

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
Ynt: Örs yapmak için Tren Rayı Aranıyor
« Yanıtla #1 : 10 Eylül 2013, 00:12:28 »
Tren rayı bulmak kolay değil sanırım, ancak bildiğim kadarıyla çok usta şu tip bir örs kullanır, bunun için dolu bir orta karbonlu çelik malzeme yeterli olacaktır. Asıl bünyeyi kaide oluşturduğundan malzemenin ağırlığı çok önemli değil...

Kipmen Sanat web sitesi

Kaya

• 2867
  • Meslek: technik
  • Yer: Frankfurt
« Yanıtla #2 : 10 Eylül 2013, 01:37:22 »
Emre Ustam hakli bu tarz bir örs kafi olacaktir en meşhur katana ustalari veya Nepaldeki kukri ustalari bundan fazlasina sahip değil zaten gerekte yok.Bence böyle birşey bulamaz iseniz ikinci hatta üçüncü ihtimal tren rayina yönelin çünkü tren rayinin yüzeyinde olmasi gereken sertliği yakalamak mümkün olmayacaktir.Sertifikali,bildiğiniz tanimlanmiş bir çelikle istediğiniz Rockwell sertliğini yakalamaniz sorun olmayacak hem güzel hemde keyifli işler yapabilmek mümkün olabilecektir..
Alimler seyre dalar ,cahil olan dostluk düsmanlik arar

aliata

• 998
  • Meslek: elk.
  • Yer: ankara
« Yanıtla #3 : 10 Eylül 2013, 11:38:44 »
 Büyük bir tokmak(10 kğ gibi) kullanabilirsiniz.

gokhand

• 1137
  • Meslek: Dış Ticaret
« Yanıtla #4 : 10 Eylül 2013, 12:32:13 »
Buda benim örsüm , 10 kg lık bir balyoz. Eski bir demirci ustası çekiç çekice vurulmaz demişti patlarmış.( daha sonra mythbusters da izlemiştim gerçekten böyle birşey var)  Yani kucuk parcalar kopup yaralanmaya sebeb olabilir. O yüzden ben ocakta biraz yuzeyini ısıtarak menevislemeye calısdım. Kaidesi bahçemden KAYISI agacı bazen sedece onun üstünde dovuyorum :) demir kadar sert. Kutugu betonla bir tenekeye sabitledim istedigim yere cekerek goturebiliyorum yani mobil oldu. Emre ustanın dedigi gibi onemli olan kaidesinin cok saglam olması.

İstendiginde tekrar Balyoz haline dönüşebiliyor :)

« Son Düzenleme: 10 Eylül 2013, 12:38:34 Gönderen: gokhand »

gokhand

• 1137
« Yanıtla #5 : 10 Eylül 2013, 12:41:21 »
Tren rayı bulmak kolay değil sanırım, ancak bildiğim kadarıyla çok usta şu tip bir örs kullanır, bunun için dolu bir orta karbonlu çelik malzeme yeterli olacaktır. Asıl bünyeyi kaide oluşturduğundan malzemenin ağırlığı çok önemli değil...

emre usta resimdeki örse dolanmıs olan zincir acep ne işe yarıyor. Titreşimi falan emsin diyemi ? Gerci daha cok ses yapar gibi

aliata

• 998
  • Meslek: elk.
« Yanıtla #6 : 10 Eylül 2013, 12:45:40 »
Buda benim örsüm , 10 kg lık bir balyoz. Eski bir demirci ustası çekiç çekice vurulmaz demişti patlarmış.( daha sonra mythbusters da izlemiştim gerçekten böyle birşey var)  Yani kucuk parcalar kopup yaralanmaya sebeb olabilir. O yüzden ben ocakta biraz yuzeyini ısıtarak menevislemeye calısdım. Kaidesi bahçemden KAYISI agacı bazen sedece onun üstünde dovuyorum :) demir kadar sert. Kutugu betonla bir tenekeye sabitledim istedigim yere cekerek goturebiliyorum yani mobil oldu. Emre ustanın dedigi gibi onemli olan kaidesinin cok saglam olması.

İstendiginde tekrar Balyoz haline dönüşebiliyor :)

Kütük+beton+tokmak   uygulamasını sevdim.Çözüm üretmek çok güzel.

« Yanıtla #7 : 10 Eylül 2013, 12:52:45 »
Zincir, çınlamayı ve aşırı sesi engellemek için etrafaına dolanıyor.

gokhand

• 1137
« Yanıtla #8 : 10 Eylül 2013, 14:23:19 »
Zincir, çınlamayı ve aşırı sesi engellemek için etrafaına dolanıyor.

Bunu öğrendigim iyi oldu, hemen bi zincir bulmalıyım :) selamlar

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #9 : 10 Eylül 2013, 19:32:32 »
sizin işinizi  kaç kiloluk örs görür.?  ray bulacaksınız kestırme vs vs karsınızdakıde yenı olduğunuzu anlayınca fıyatlar bıraz uçacak..
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

Kaya

• 2867
« Yanıtla #10 : 10 Eylül 2013, 23:27:23 »
Ses için miknatista cok iş görüyor arti su verme esnasinda hemen el altinda bir miknatis olmuş oluyor..

legolas

• 1067
  • Gökhan
« Yanıtla #11 : 11 Eylül 2013, 23:11:03 »
çok bildiğimden değil tren rayını tavsiye üzerine aramaya başladım, hem ucuz olur hem de yılların verdiği dövülme kuvvetinden sağlam olur diye. illa o olacak diye şartim yok arkadaşların gösterdiği gibi blok bir demir parçası da bulsam kullanırım ama burası küçük ilçe gitmekten hurdalıkları yıldırdım. adamlar sen gelme abi bişey bulursak biz seni ararız diyorlar. aradığım örs olacak demiri uzaktan bir yerden bulsam bir arkadaş aracı olsa herhalde otobüsle gönderilecek ağırlıkta olsun isterim çok büyügü ile işim yok kılıç yapacak da değilim inşallah kendimi ifade edebilmişimdir.
"Bir delil ile 40 alimi yendim ama 40 delil ile bir cahili yenemedim." (İmam Şafi)

SertacMezereli

• 1256
  • Yer: Mersin
« Yanıtla #12 : 11 Eylül 2013, 23:17:59 »
Abi işini görecekse şöyle bir şey var. http://www.erdemteknikalet.com/5307/kanca_tirpan_orsu_500gr biraz küçük ama fiyat iyi. Demir blok bulamazsan böyle bir şey işini görebilir  bence.
"Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..."

Çalışan iki el, dua eden binlerce elden daha çok iş yapar.

legolas

• 1067
  • Gökhan
« Yanıtla #13 : 11 Eylül 2013, 23:22:57 »
çok güzel ve kibar bir şeymiş, fiyatıda harika ama kilosunu düşününde herhalde avuç içinde agızdaki eğrilikleri düzeltmek için kullanılan bir örs. kaideye sabitlenip kullanılmaz herhalde ama ilgine teşekkürler.

« Yanıtla #14 : 11 Eylül 2013, 23:24:25 »
Bence de çok küçük.

gokhand

• 1137
« Yanıtla #15 : 12 Eylül 2013, 01:37:08 »
Abi işini görecekse şöyle bir şey var. http://www.erdemteknikalet.com/5307/kanca_tirpan_orsu_500gr biraz küçük ama fiyat iyi. Demir blok bulamazsan böyle bir şey işini görebilir  bence.

sertaç güzel ve işlevsel bir dövme çekici 1.5 kg oluyor genellikle. ben çok yapılı biri olmamama ragmen 1 kg çekiç cok cılız kalıyor. şimdi örs çekiçten agır olmalı gibi geliyor bana :)  yanlışmıyım

SertacMezereli

• 1256
  • Yer: Mersin
« Yanıtla #16 : 12 Eylül 2013, 01:54:37 »
Öyle tabi abi küçük olduğunun bende farkındayım amacım yardım etmekti ancak biraz saçma oldu sanırım haklısınız. Ben bile yeri geldiğinde 2 kglık madırga kullanıyorum.
"Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..."

Çalışan iki el, dua eden binlerce elden daha çok iş yapar.

Kaya

• 2867
« Yanıtla #17 : 12 Eylül 2013, 23:25:37 »
1,2 kiloluk bir çekiç eklem sağliği ve hassas iş yapmak için ideal daha büyükleri çok deneyimli ve idmanli kimseler için 3,5 kiloluk bir örs teknik anlamda yeterli gelebilecektir orta çağda çeliğin altin olduğu dönemlerde yapilan kiliçlar bundan çokdaha büyük örslerle yapilmadilar size ben ideal olarak 8x12x10 luk bir malzeme boyutu önerebilirim yüzeyleri iyi sulanmiş bir örsle harika projeler cikarabilirsiniz
« Son Düzenleme: 12 Eylül 2013, 23:50:42 Gönderen: Kaya »

gokhand

• 1137
« Yanıtla #18 : 13 Eylül 2013, 00:47:13 »
1,2 kiloluk bir çekiç

Kaya ustam biliyorumki siz bizden cok daha tecrubeli ve teknik bilgiye sahipsiniz. Benim gözlemim şu oldu hatalarım varsa düzeltin. Mesela at nalı yapmak veya perforje gibi demircilik sanatları ile ugrasıyor olsam heralde 1.250 gr lık bir cekic mukemmel olurdu. Fakat sadece 2 cm caplı bir milden yada bir rulmandan bir lama elde etmek icin  için çaba sarfediyorsam 1.5 luk bir cekicin altındakiler biraz zayıf kalıyor. Yani cekicin kilosunun yapılan işin keyfiyetine gore sınıflandırılması daha dogru olurmu ? saygılar

mesela

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=03JGLJrulKE#t=257
« Son Düzenleme: 13 Eylül 2013, 00:49:23 Gönderen: gokhand »

Kaya

• 2867
« Yanıtla #19 : 13 Eylül 2013, 08:17:32 »
Zaten niyetimiz sanat anlaminda bir şeyler yapmaya çalişmak buna ek olarak zaten hiçbir zaman bir tane çekiç yeterli olmayacak sonraki çekiçlerden biri daha büyük olabilir.lama elde etmeye çalişiyorsak küçük bir prese ihtiyaç olacaktir büyük çekiç değil :)