Bıçak Sanatı - Forum

Yağ Taşında Bileme

ogün-sinan

• 113
  • Meslek: makine mühendisi
  • Yer: izmir
Ynt: Yağ Taşında Bileme
« Yanıtla #40 : 28 Kasım 2010, 14:20:21 »
Sağolun, peki bu yağda kullanılan taşlar doğal taşlar mı yoksa sinterleme yluyla elde edilmiş yapay taşlar mı?

ferroburak

• 539
  • Meslek: Teknik
  • Yer: ankara
« Yanıtla #41 : 28 Kasım 2010, 16:35:34 »
Doğal taşlarla ilgili daha önce  Türkiye yağ taşının aşındırıcı  maddesi (üstteki parçacıkların renginden ötürü yanlış anlayarak)  novaculit'tir demiştim o yanlışımı düzelteyim öncelikle. Arkansas doğal yağ taşlarının aşındırıcı maddesi novaculite (bir çeşit silikon oksit bileşimi), bu taşların zaafı yavaş bilemesi. Türkiye yağ taşınınki aliminyum oksit yada demir oksit, bu nedenle Türkiye menşeili taşlar biraz daha üstün diyebiliriz.

Gözlemlerime göre doğal taşlarda su taşına yağ damlatılırsa taş yağı iter(yüzeyde damlacık oluşur), yağ taşına su damlatılırsa yine aynı şekilde damlacık görülür.

Yağın çok bolca dökülmemesi aşındırıcı madde ile bıçağın temasını kesmemek anlamında yararlı olur. Sefa ustamın dediği gibi ince yağ kullanılır ve bileme esnasında fazla sürat yapılmazsa ağız daha fazla dayanır(pürüz oluşumu gecikir).

İzmir'de olan arkadaşların yağ taşı temini konusunda yardımlarına açığım  :)

« Yanıtla #42 : 28 Kasım 2010, 21:31:28 »
Sağolun, peki bu yağda kullanılan taşlar doğal taşlar mı yoksa sinterleme yluyla elde edilmiş yapay taşlar mı?
Doğal taşlarda sinterleme yoluyla üretilmiş taşlarda var. Ancak sinterleme yoluyla üretilmişte olsa sonuçta yine bu taşların belirlenmiş ölçülerde ufalanmasından sonra sinterlendiği için aynı kapıya çıkıyor.

DUMRU

• Hüseyin DUMRU 1982
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
  • Meslek: Eczane teknisyeni
  • Yer: Konya/Bozkır
« Yanıtla #43 : 03 Aralık 2010, 08:43:33 »
Daha önce tanınmış video sitelerinde saatlerce ''yağ taşında bileme'' konusunu aradım durdum. Lakin bulduğum bütün videolar hep gavurca. Eee bende de gavurca olmadığı için ancak baktım. Ve utandım. Neden bir Türk yapmıyor bu işi diye...

Bugün aradığımı buldum.

Elinize sağlık Sefa hOcam, Yalnız bu videoyu youtube ve google video gibi yerlerde de paylaşsanız daha çok kişi yararlanır diye düşünüyorum.
Yiğidin harman olduğu yerde doğmuşsam. Şu Uluçay'dan su içmişsem.. Namerdin sofrasına bağdaş kurup oturmam. Hüseyin DUMRU

« Yanıtla #44 : 03 Aralık 2010, 21:45:40 »
Youtube u ara sıra kapattıkları için herkesin izlemesinde sorun oluyordu o nedenle oraya yüklememiştim.

Ismet Guney

• 667
  • 1968
  • Yer: ankara
« Yanıtla #45 : 12 Mayıs 2011, 15:17:04 »
usta elıne saglık  guzel acıklayıcı vıdeo olmus   selamlar
Olmuyorsa zorlama, ya hayallerin kırılır ya kalbin. Unutmuş gibi yap Çünkü güzel şeyler; onları hiç beklemediğinde gerçekleşir

« Yanıtla #46 : 12 Mayıs 2011, 20:03:00 »
sağol.

yusuf biçer

• *
  • 1415
  • Meslek: sanat tarihçi
  • Yer: osmaniye
« Yanıtla #47 : 13 Mayıs 2011, 09:40:34 »
osmaniyenin bahçe ilçesinin bilallik (bilağlik) köyünde bu yağ taşları çıkıyor
biçimsiz taşlar mermer atölyesinde biçiliyor
düz gün şekil veriliyor 
daha sonra taşın boyutuna göre 
tahtadan kutuların içine alçı dökülüp içine oturtuluyor
bu şekilde satılıyor
taş katman katman
çok sert kısmı açık renkli
süngerimsi yumuşak kısmı koyu renkli
açık ve koyu renkli damarlı   
yağı emiyor
ince silah yağıyla süper çalışıyor
bileme yaparken bir müddet sonra yağın rengi siyahlaşmaya başlıyor

sadece bi kere Arcos marka mutfak bıçağında başıma geldi
bıçak çok sert taş bıçağı iyi bileylemiyor bayağı zorlanıyor 
yerli bıçaklarda sorun olmuyor

EN SOLDAKİ   

osmaniyeye gelen olursa misafir edip taş ocağına götürürüm  ;)

15X5 taşı 5 tlye aldım
20 X15 taşı 15 tlye arkadaşa aldık

bu bölgede en çok maraşta satılıyor
« Son Düzenleme: 13 Mayıs 2011, 10:33:50 Gönderen: yusuf biçer »
Yusuf BİÇER / Adana 1974
Susuyorsak zannetme ki korkudan; saygıdan...edepten...

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #48 : 13 Mayıs 2011, 14:27:14 »
Taş güzel görünüyor, Girit taşını da andırıyor. Metal tozu ile birlikte yağın ve taşın reginin koyulaşması da doğal.  ;)
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

merttt9

• 1419
  • Meslek: Tekstil
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #49 : 02 Temmuz 2011, 01:45:21 »
açıklayıcı video çok güzel olmuş sağol  :2up

yağ ince olması daha iyiyse silah yağı işe yaramazmı,ayrıca bu elde bileyleme yöntemi,yüksek devirli  makinada bileye kıyaslamayla daha iyi sanırım,daha keskinlik sağlıyor
« Son Düzenleme: 02 Temmuz 2011, 02:08:10 Gönderen: merttt9 »

merttt9

• 1419
« Yanıtla #50 : 02 Temmuz 2011, 10:32:11 »
bazen bileylerken ağız açısı deniyordu,bu videoda bıçak yatık bileyleniyor bunu yukarı kaldırdıkça ağıza açı verilmiş oluyor sanırım bu şekilde

merttt9

• 1419
« Yanıtla #51 : 04 Temmuz 2011, 05:42:15 »
videoda masanın üstünde örtü üzerinde biley yapılmış her zaman orasımı kullanılıyor bilmiyorum ama
halı kaydırmaz ürünleri var mesela masanın üzerinde örtü yokken halı kaydırmaz ürününden koyup üstüne direk taşı koysanız hiç kaymadan güzel biley olur

merttt9

• 1419
« Yanıtla #52 : 17 Ağustos 2011, 01:38:49 »
arkansas taşın 100 mm x 50 mm olanını buldum küçücük bir şey 10 tl
birde 80 mm x 30 mm olanı var 6 tl bu videodakinin aynısından,buradaki alman alışveriş yerinde satıyorlar
acaba ben bunları alsam neye kullanabilirim,ayrıca mutfaktaki bıçakları bilermi yani yüzeyleri küçük olsa bile bıçağı bilermi

ratbertovich

• Ferhat Savcı
  • 835
  • Meslek: Bilgisayar Mühendisi
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #53 : 17 Ağustos 2011, 01:56:50 »
birde 80 mm x 30 mm olanı var 6 tl bu videodakinin aynısından,buradaki alman alışveriş yerinde satıyorlar
acaba ben bunları alsam neye kullanabilirim,ayrıca mutfaktaki bıçakları bilermi yani yüzeyleri küçük olsa bile bıçağı bilermi

Mert Bauhaus'ta bulduysan, üzerinde de çift kiraz resmi varsa, onlar Kirschen su taşı. Gayet güzel bileyliyorlar. İki çeşidi olması lazım: kırmızı-beyaz ve kırmızı-sarı; kırmızı-beyazlardan daha memnunum.
"Dört tür cinayet vardır: haince, mazur görülebilir, haklı ve takdire şayan." -- Ambrose Bierce

merttt9

• 1419
« Yanıtla #54 : 17 Ağustos 2011, 03:18:14 »

Mert Bauhaus'ta bulduysan, üzerinde de çift kiraz resmi varsa, onlar Kirschen su taşı. Gayet güzel bileyliyorlar. İki çeşidi olması lazım: kırmızı-beyaz ve kırmızı-sarı; kırmızı-beyazlardan daha memnunum.

bauhause de buldum evet,hatta 110 mm x 40 mm olan bir taş daha var yanında yağ hediyesi var paketlemişler 50 tl
bu söylediğim taşların hepsi kırmızı beyaz,yani yukarıdaki video daki almış olduğum taşın birebir aynısı ve küçük boyutlu olanıdır
o halde hazır ucuzken birer tanede onlardan alayım :2up

spayk07

• *
  • 6
  • Meslek: Çiftci
  • Yer: ANTALYA / Finike
« Yanıtla #55 : 01 Kasım 2011, 22:05:56 »
S.a Üstadlar

Aşağıdaki gibi bir taşla karşılaştım arkansas a göre nasıldır bilgisi olan varmı

MARAŞ DAĞINDAN MADEN GİBİ ÇIKARILAN YAĞLI BİLEME TAŞI

« Yanıtla #56 : 01 Kasım 2011, 22:20:41 »
Uzaktan bakarak anlamak zor ama kumları kalın gibi, fotoğraftan bile seçildiğine göre.

spayk07

• *
  • 6
  • Meslek: Çiftci
  • Yer: ANTALYA / Finike
« Yanıtla #57 : 01 Kasım 2011, 22:37:06 »
Doğal olduğu için bilgi almak istemiştim ve bu konu hakkında neredeyse hiç bilgim yok, Hobi olarak biraz hevesliyim :)

Yanıt için teşekkürler

the north face

• *
  • 11
  • Hakan Reis
  • Meslek: öğrenci
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #58 : 07 Şubat 2012, 23:07:18 »
Biliyorum büyük ihtimalle biraz cahil  sorusu olacak belkide ama bu videoda bıçak bileyleyici üzerinde ittirilerek bileylenme yapılmış ama emre hocanın zımpara kağıdı ve deri masat ile yaptığı bilemede bıçak kendimize doğru çekilerek yapılmış büyük ihtimalle ikisi de doğru ama fark nedir hangisi nerde kullanılmalı...

Bunun gibi bir soru için yeni konu açmak istemedim burdan sorayım... Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler...

« Yanıtla #59 : 07 Şubat 2012, 23:12:21 »
Zımparayla bilemede, bıçağı ağzı zımparaya doğru sürterseniz, keskinlemeye başlamış olan ağız zımparaya dalacaktır. Oysa taşta dalma diye bir sorun yok. Masat işlemi de deride yapıldığından yine zımpara mantığındaki gibi ve ağız ileriye itilirse deriye dalma yapar. Ağız kısmı ileriye doğru yapılan bilemede kılağı daha az oluşacağından taşta bu sistemi kullanıyoruz. Ama zımparada tam tersi.
« Son Düzenleme: 07 Şubat 2012, 23:31:10 Gönderen: sefaçabuk »