Sağolunuz, uzun zamandır foruma pek bakamamıştım, kaşınıyordu ellerim şöyle uzun bir ukalalık yapmak için

Emre usta mükemmel anlatmışsın hiç denemesemde resmen olayı yaşadım okurken. ilk denemeyi bende yapıcam yakında. Bilal' in sonucunu okuduktan sonra düşündüğümden dahada dikkatli olmam gerektiğini anladım. burda bir sorum olacak. termokulp ve dijital temometre propan veya gaz beton fırın üzerinde nasıl kullanılıyor. bunlarla bıçağınmı yoksa fırınınmı sıcaklığı ölçülüyor?
İlk denemeyi aman üstünde emek harcamadığınız bir çelik parça üstünde (tabii bıçak hangi çelik ile yapıldıysa ondan) deneyiniz. Sertleşme tek başına başarı değildir, bunun yanında tane büyüklüğü de küçük olmalı, bu ikisi birden başarıyı belirler...
Termokupl tam olarak ucundaki ortamın ısısını ölçer, yani koltuk altına koyduğunuzda 36-37 derece gösterir, kaynar suda 100 dereceyi vs. Bu tür kapalı fırınlarda termokupl fırının o bölgedeki ısısını ölçecektir. Kömürlü bir ocakta ise işe yaramayacaktır büyük oranda, çünkü yanan odun kömürlerine (ısı kaynağına) temas eden termokupl çok yüksek değerler, külle kaplı yerlerde ise çok düşük değerler verecektir. Ancak gaz fırınlarında gazın yandığı hazne içinde oldukça homojen bir ısı ölçülür. Termokupl'un ucunun yerleştiği nokta bu açıdan çok önemli, brülörün alev püskürttüğü hatta olmamalı, genelde ben bıçağı yatırdığım bölgede ölçüm yaparım, ancak tam olarak doğru bir ölçüm sayılmayabilir, çünkü bu tür fırınların mutlaka odak sıcaklık bölgeleri ve nispeten daha soğuk bölgeleri vardır, bu açıcan propan fırının tasarımı çok önemli, eğer alev burgaçlanarak içeri giriyor ve bir yönde ilerliyorsa fırının içinde oldukça homojen bir ısı sağlanabilir, en doğru ölçümü bu tür ocaklarda yapabilirsiniz. Tek tuğla ocak veya daha profesyonel bir ocak olsun farketmez, öncelikle ocağın iç hacmi yuvarlak, köşesiz olmalı ki alev burgacı bir noktada takılmasın, sıcak nokta oluşturamasın, bunun dışında brülör ağzı da fırının iç silindirine teğet giriş yapmalı ki alev dairesel bir şekilde burgaç yapabilsin...