Bıçak Sanatı - Forum

Gözlük

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
  • Meslek: Finans
  • Yer: Kocaeli
Gözlük
« : 31 Ağustos 2010, 10:53:13 »
Güvenlik konusunda en hassas ve en geri dönülmez organımız göz olunca bende  Airsoft camiasından Altuğ (izmitindelisi) abinin bir çalışmasını sizlerle paylaşmak istedim. Gözlük deyip geçmemek lazım   :2up

Benim kullandığım gözlüğün etiket bilgisi şöyle “BS EN 166 –T F”.

“EN 166”  Avrupa Birliği Normlarında Göz koruma sertifikasyonu anlamına geliyor.   
Herhangi bir yerde bulamadım ama “ T” harfi ateşli normal aletlerin atışında çıkan sıcak gaz ve spark etkisine karşı koruma sağlıyor.   

HERşeyden önemlisi “F” Harfi ise, kulladnığım bu gözlüğün düşük enerjili çarpma etkilerine karşı koruma özelliği olduğunu belirtiyor.   

Öyle ise bu düşük enerji ne dmek bunu açıklığa kavuşturalım. Uzman değilim ama araştırdığım dökümalarda ki test metodu basitçe şöyle;   

EN-166 standart derki 6mm çapuında çelik bir bilye al (ağırlığı 0,86 gram). Ve bunu 45 M/s hızla test malzemisine 90 derece açı ile fırlat. Test malzemesi bir zarar gömediyse gönül rahatlığı ile kullan.

Bir üst standartı B Sınıfı 120 m/s

A sınıfı ise 190 m/s.

Aynı zamanda bu işel ilgili topladığım notlarda aşağıda bilginize sunulur;

Standartlar

EN166 :  Kişisel göz koruyucu

Her tür göz koruyucu ekipman için geçerli bir standarttır. Koruma etkisi göze mekanik hasar verilmesine yada görme yetisini etkileyebilecek etkenlere karşı geçerlidir. (Xray, lazer ve IR ışınlara karşı korunmaya dair kapsamı yoktur)

EN169 : Kaynak ve ilgili uygulamalar için optik filtreler

Plazma kesme işlemi yapan, kaynak yapan, gazlatı kaynak operasyonu yapan gibi kulanıcıların göz koruma ekipmanaları için koruma ssınıfnı belirler.

EN172 : Solar / Güneş etkisine karşı göz koruyucular

EN175 : Kaynak ve iliglim ısıl işlemler için göz ve yüz koruyucular
EN166 Koruma Sınıfı
Standard   Sembol   Açıklama
EN166                 1   Optik Sınıfı
EN166                 F   Düşük Enerji Sınıfı (Gözlüğe çarpan cismin enerjisi)
EN166                 B   Orta Enerji Sınıfı  (Gözlüğe çarpan cismin enerjisi)
EN166                 9   Erimiş metal ve sıcak katı maddelere karşı
EN166                 3   Sıvı damalama ve sıçramasına karşı
EN166                 8   Protection against Short Circuit Electric Arc
EN169                 3   Standart kaynak işlerine karşı
EN169                 5   ağır metalleirn işlemeleri amacı ile Oksijen kaynağı gibi yöntemler için
EN169                 8   Kaynak işlemelri için filtrelerem
EN170         3-1, 2    UV koruması
EN171             4-5   IR koruması

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Ynt: Gözlük
« Yanıtla #1 : 31 Ağustos 2010, 11:15:15 »
Kullandığım bir kaç farklı gözlük/goggle var. Bunlardan kullanmayı tercih ettiğim bu:

(ref.)
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
« Yanıtla #2 : 31 Ağustos 2010, 11:28:05 »
Eylem bey sadece 22 liraya ömür boyu gözünüzü koruyabilecek  çok güzel bir ürün seçmişsiniz.

3M 2890
Polikarbonat Şeffaf
3-    Sıvılar
4-    Büyük Toz Parçacıkları
9-    Erimiş maden ve sıcak katılar
BT- Aşırı sıcaklıkta (-5°C ve +55°C) orta derece
       enerji etkisi koruması (120 m/sn)
K-   İnce parçacıkların yüzeye verdikleri zarara karşı
N-  Buğulanmaya karşı

Alışveriş listeme ekliyorum hemen.  :2up

muharip

• 133
  • Bilal 1977
« Yanıtla #3 : 31 Ağustos 2010, 12:34:41 »
Bu gözlüğün boyutları nasıldır acaba? Normal gözlükleri bile camlarını uzatarak kullanabilen ben için uygun mudur?
Ustalık temkindir.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #4 : 31 Ağustos 2010, 13:07:42 »
Özellikle gaz maskesiyle çalışırken ya da aşırı terleyen biriyseniz benim gibi şu tip göz korumalarını tavsiye ederim:

Barete takılanlardan aldım, hem çok hafif hem de taktığımda bazen takmış olduğumu unutup etrafta aranmaya başlamama sebep olacak kadar rahat...

Kipmen Sanat web sitesi

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #5 : 31 Ağustos 2010, 13:54:06 »
Ben bunu kullansam toz vs. ne yapar yapar da gözüme girmenin bir yolunu bulur.  :(
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

spyderCollector

• 2758
  • mehmet 1967
  • Meslek: mimar
« Yanıtla #6 : 31 Ağustos 2010, 22:23:50 »
Benim de güzel bir gözlüğe ihtiyacım var.

Bu arada Eylemin gözlük te çok hoşuma gitti, Emrenin gözlük daha rahat gözüktü...
Hayri bu konuda senden destek alacağım gibi gözüküyor.  ;D
« Son Düzenleme: 31 Ağustos 2010, 22:25:53 Gönderen: mehmetşentürk »
'' Kem Alat'la, Kemalat  olmaz ! ''

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
« Yanıtla #7 : 31 Ağustos 2010, 23:50:45 »
Ne demek Mehmet Abi. Elimde fazladan bir tane Lux Optic 2  FTN var. Bu hafta sonu buluşursak getiririm.

2    UV koruması
F   Düşük Enerji Sınıfı (Gözlüğe çarpan cismin enerjisi)
T   Ateşli normal aletlerin atışında çıkan sıcak gaz ve spark etkisine karşı koruma sağlıyor.
N  Buğulanmaya karşı

Yeni bir tane (Eylem Beyin kullandığından) alana kadar seni idare eder.  ;)

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #8 : 01 Eylül 2010, 00:05:27 »
Valla ne yalan söyliyeyim, ben bu koruma faktörlerine pek bakmadım, ancak yüzüme türlü şey fırladı şimdiye kadar, kazasız belasız gözüm, yüzüm yerli yerinde, baret korumalığı nerdeyse çenenin altına kadar uzanıyor, göze birşeyin sıçrama ihtimali yok sanırım. Ancak uçuşan tozlar filan olunca tabii normal Eylem'in gösterdiği gözlükler şart.

Kipmen Sanat web sitesi

Berke Boyacı

« Yanıtla #9 : 01 Eylül 2010, 00:07:38 »

hem çok hafif hem de taktığımda bazen takmış olduğumu unutup etrafta aranmaya başlamama sebep olacak kadar rahat...

Ne adamsın :D

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
« Yanıtla #10 : 01 Eylül 2010, 12:39:52 »

hem çok hafif hem de taktığımda bazen takmış olduğumu unutup etrafta aranmaya başlamama sebep olacak kadar rahat...

Ne adamsın :D

hastayım sana Berke  :D :D
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

ersenanahtar

• 1362
  • SİNAN ERŞEN
    • BIÇAKLARIMIZ...
  • Meslek: anahtar&bıçakçılık
  • Yer: bandırma/balıkesir
« Yanıtla #11 : 13 Ağustos 2011, 10:47:04 »
Üstadlarım, arkadaşlarım ;
Yaklaşık 20 gün önce bileme sırasında gözlük takmadığım için gözüme çapak battı doktora gittim çıkarttırmaya 3 tane olduğunu ve pas yaptığı söyledi,hemen uyuşturup iğne ile aldı fakat merceğin tam ortasında olduğunu pası temizlerken bayağı oyduğunu söyledi iki gün sonra gözümü açtığımda durum berbattı buğulu bir camın arkasından bakıyormuşcasına görme kaybı yaşadım doktara yine gittim malesef başka çaresinin olmadığını yavaş yavaş oranın dolacağını sabretmemi söyledi şu anda yeni yeni yakınlar netleşmeye başladı.
siz siz olun ufacık bir işte olsa gözlüksüz  ve maskesiz hiç bir işe başlamayın geri dönüşümü olmayan hasarlar olduğunda çok geç olabilir...
Keskin bıçak olmak için, çok çekiç yemek gerekir...

ali rıza

• 1066
  • geçtiğimiz yüzyılın insanı - 1983
  • Meslek: Eczacı Kalfası
  • Yer: SAKARYA
« Yanıtla #12 : 13 Ağustos 2011, 11:41:22 »
Yaklaşık 20 gün önce bileme sırasında gözlük takmadığım için gözüme çapak battı doktora gittim çıkarttırmaya 3 tane olduğunu ve pas yaptığı söyledi,hemen uyuşturup iğne ile aldı fakat merceğin tam ortasında olduğunu pası temizlerken bayağı oyduğunu söyledi iki gün sonra gözümü açtığımda durum berbattı buğulu bir camın arkasından bakıyormuşcasına görme kaybı yaşadım doktara yine gittim malesef başka çaresinin olmadığını yavaş yavaş oranın dolacağını sabretmemi söyledi şu anda yeni yeni yakınlar netleşmeye başladı.
siz siz olun ufacık bir işte olsa gözlüksüz  ve maskesiz hiç bir işe başlamayın geri dönüşümü olmayan hasarlar olduğunda çok geç olabilir...
çok çok çok geçmiş olsun abicim
İki Kişilikliyim İkiside Canavar

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #13 : 13 Ağustos 2011, 12:38:32 »

Çok geçmiş ola Sinan  :(, zamanla ustalaştıkça insan yaptığına fazla güvenmeye başlıyor, bişey olmaz mantığına giriyor, aman, aynen benim de başıma bu tip olaylar geliyor. Bazen ufak bir zımpara işi var, şöyle 10 saniyede biter diyorsun,  ne bileyim küçük bir çapak alma işi mesela, siperliği takmadan girişiveriyorsun, o 10 saniye değil 10 salisede bile ciddi yaralanabilirsin, şakaya gelmiyor gerçekten...

Kipmen Sanat web sitesi

gökhan bakla

• 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
« Yanıtla #14 : 13 Ağustos 2011, 12:52:07 »
geçmiş olsun, Ersan
çok haklısın, birde iş yaparken aklıma gelse!
çok savruk çalışıyorum !!! :'(

bana hatırlatması için atölyenin bir yerine önce güvenlik yazan bir yazı koymam lazım galiba.

ersenanahtar

• 1362
  • SİNAN ERŞEN
    • BIÇAKLARIMIZ...
  • Meslek: anahtar&bıçakçılık
  • Yer: bandırma/balıkesir
« Yanıtla #15 : 13 Ağustos 2011, 12:57:22 »
evet ustam o savrukluk bendede var..inşallah arkadaşlarımız benim gibi yaşanan tecrübeyle değilde kötü olaylarla karşılaşmadan önlemini alırlar ben bileme işini prpfsyonel olarak yapıyorum her gün makinenin başındayım bu işi hobi olarak yapan arkadaşlarım taşda veya zımparada çalışırken nelerle karşılaşacaklarını pek kestiremiyebilirler inşallah faydası olur  :)
Keskin bıçak olmak için, çok çekiç yemek gerekir...

« Yanıtla #16 : 13 Ağustos 2011, 13:07:40 »
Sinan çok geçmiş olsun, zamanla düzeliyor sıkma canını. Söylediklerinde kesinlikle sonuna kadar haklısın. Ben de farklı değilim işin doğrusu. Her işin bir aşamasında " azcık bir şey sürtüveririm birşey olmaz nasılsa"  diyerek taşlama vs yaptığım oluyor ve her seferinde çapak kaçıyor. Tuhaf olan bir sonrakine yine yapıyorum ???

Soytürk Dönmez

• 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
« Yanıtla #17 : 13 Ağustos 2011, 17:39:13 »
    Geçmiş olsun Sinan ustam, bazen bende üşeniyorum takmaya fakat bugünden sonra sanırım üşenmeyeceğim  :(  acil şifalar dilerim.

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
« Yanıtla #18 : 13 Ağustos 2011, 19:40:05 »
Geçmiş olsun Sinan Abi.

raskolnikov

• 189
  • Mürsel ERDOĞAN
  • Meslek: avukat