Her ikisini de sıcak dövme çalışabilirsin.
böhler v500
16 Yanıt
4652 Gösterim
sağolasın sefa hocam

Örs yapmak için mi?
evet bu kalitelerde 2 tane parça buldumda silindir şeklinde acaba yumuşak gelirmi diye sordum

Ha
afedersin ben yanlış anlamışım. "örs için uygunmudur" deyince ben doğrudan dövmeye bağladım olayı. Örs için kullanacaksan iş değişir. Aldığın gibi de kullanabilirsin ama yüzey çok çabuk deforme olacaktır, eğer olanağın varsa özellikle W500 için yüzey sertleştirmesi yaparsan harika bir örsün olacaktır, bu çelik genel özelliklerinden ötürü zaten kalıp çeliği olarak kullanılıyor. Ölçüleri nedir?

çap 30 cm yüksekliği 20 cm ağırlığıda 100kg ı geçik sanırsam başka önerebileceğiniz çelik tipleri varmı hocam
« Son Düzenleme: 27 Ağustos 2010, 21:01:59 Gönderen: parola39 »

Öyle bir boyutta çeliği bir ısıl işlem firmasına götürebilirsiniz belki. Yaklaşık 52 HRC cvarında sertlik süper olmaz mı?
Başka bir çözüm bulamadım. Araştırmak lazım bu büyüklükte bir malzemeyi ısıl işlem yapacak bir firma ne kadar ister, normal bir örs almaktan daha ucuza çıkmayacaksa o haliyle kullanabilirsiniz. Oyuklar filan oluşacaktır zamanla, spiralle taşlayıp düzlenebilir arada bir...
Başka bir çözüm bulamadım. Araştırmak lazım bu büyüklükte bir malzemeyi ısıl işlem yapacak bir firma ne kadar ister, normal bir örs almaktan daha ucuza çıkmayacaksa o haliyle kullanabilirsiniz. Oyuklar filan oluşacaktır zamanla, spiralle taşlayıp düzlenebilir arada bir...
Bu boyda çeliğin yüzeyinde oksijen kaynağı hızlıca gezdirilse - artık o da nasıl bir hızsa - çeliğin yüzeyinin sertleşmesi sağlanamaz mı? Sanki bu soruda en önemli kısım çeliğin su verirken demlenme istemesi gibi geliyor bana 

0.55% C, 1.10% Cr, 0.50% Mo, 1.70% Ni, 0.10% V. Kimyasal kompozisyonu bu, Bu malzeme sertleştirme-meneviş sonrası çok yüksek tokluğa tahip olabilen bir malzeme. Örs olarak kullanmak için karbon oranı çok iyi değil aslında ama elde varsa kullanmakta yarar var. Yüzey sertleştirme ya endüksiyonla ısıtarak olacak ya da oksijen şalamasıyla ( büyük numara çift şalama işe yarar) Endüksiyon bulmak sanırım ki sorunlu olacaktır. Adi karbonlu çeliklerde bile eğer parça iri bir bloksa uzun süre darbe gören yüzeylerde bir süre sonra parça kopmaları/fırlamaları yaşanma olasılığı var, hele ki bu tip bir alaşımlı çelikte, yüzeyde Emrenin söylediği çukurlukların yanında bir süre sonra parça kopmaları haydi haydi yaşanır. Yüzeyden 10mm lik bir kısım sertleştirilse orta kısım yumuşak olacağından darbe sönümlemesi de yapacaktır, zaten içeriğinde vanadyum ve molibden var, bu yapıyı homojen ve güçlü kılar, Eylem bu durumda demlenme yapılmasa da olur. Bir başka öneride piyasada bolca bulunan Ç1050. yüzey sertleştirmesinde söylediğim şeyler bu çelik içinde uygulanırsa sonuç yakın olur. Fiyata bakmak lazım
bu sertleştirme yüzünden astarı yüzünden pahalıya çıkıyor :

O zaman hurdacıları ziyaret en iyisi, hurda ve sertleştirilmiş iri bir parça bulmak her zaman mümkün.
Aşağıdaki videoda gördüğünüz türden bir parça tren rayı yıllardır ikinci örsüm olarak çok güzel hizmet veriyor. 4-5 yıldır tüm soğuk çekiçlemelerimi bu hurdacıdan az bir paraya aldığım 30-40 santimlik bir tren rayı parçasında yapıyorum. Bundan önce ise tek örsüm buydu ve o sıralarda bolca dövme işi yapıyordum. Yani anlayacağınız ilk örsümdür bu, ancak yıllardır fazlasıyla memnunum kendilerinden...
[smg id=465 type=av]
[smg id=465 type=av]
Ray bu işler için çok sağlam bir malzemedir Ustam, daha çok kullanırsın sen onu. Ah bir de rayları zamanında daha kalın yapsalarmış.
Aşağıdaki videoda gördüğünüz türden bir parça tren rayı yıllardır ikinci örsüm olarak çok güzel hizmet veriyor. 4-5 yıldır tüm soğuk çekiçlemelerimi bu hurdacıdan az bir paraya aldığım 30-40 santimlik bir tren rayı parçasında yapıyorum. Bundan önce ise tek örsüm buydu ve o sıralarda bolca dövme işi yapıyordum. Yani anlayacağınız ilk örsümdür bu, ancak yıllardır fazlasıyla memnunum kendilerinden...
[smg id=465 type=av]
İyi hoşta rayı nerden buldun üstad

bende öyle bir hurda bakıcam artık .sağolasın

elimdeki parçalardanda güzel ekin dibeği olur zere.