Bıçak Sanatı - Forum

kök ceviz

mehmet dülcek

• 3207
  • Yer: tuzla/istanbul
kök ceviz
« : 26 Şubat 2013, 14:21:17 »
Arkadaslar yakin zamanda toplu sekilde kok ceviz venge vs kabza malzemesi aldim yanliz bunlari istanbul gibi nem orani yuksek bi sehirde nasil muhafaza edicegimi bilmiyorum intrnete ve foruma baktim ama pek bisey cikmadi merak ettigim bunlar catlama yaparmi yapmamasi icin bi islem yapmak gerekirmi forumda mum yada boyo surulmeli deniyor ama sanirim yas agaclar icin verilmis bi bilgi

SertacMezereli

• 1256
  • Yer: Mersin
Ynt: kök ceviz
« Yanıtla #1 : 26 Şubat 2013, 18:04:16 »
Bildiğim kadarıyla güneş almayan kuru nemin en az olabileceği yerlerde saklanmalı.Ustalarımız daha iyi bilir tabi.Kök cevizi nereden ne kadara aldınız acaba?
"Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..."

Çalışan iki el, dua eden binlerce elden daha çok iş yapar.

aliata

• 998
  • Meslek: elk.
  • Yer: ankara
« Yanıtla #2 : 26 Şubat 2013, 19:47:35 »
     Güle güle kullan.

mehmet dülcek

• 3207
« Yanıtla #3 : 26 Şubat 2013, 20:57:25 »
Bildiğim kadarıyla güneş almayan kuru nemin en az olabileceği yerlerde saklanmalı.Ustalarımız daha iyi bilir tabi.Kök cevizi nereden ne kadara aldınız acaba?
[/quo

Evet suan zaten kuru ve nemden uzak biyerde sakliyorum yanliz malzemeyi ince kestirmedim catlamasindan korkuyorum...saticinin numarasi..553 818 1750 ozgur cok iyibi arkadastir tavsiye ederim

mehmet dülcek

• 3207
« Yanıtla #4 : 26 Şubat 2013, 20:57:57 »
     Güle güle kullan.

Sagol aliabi

Kaya

• 2867
  • Meslek: technik
  • Yer: Frankfurt
« Yanıtla #5 : 26 Şubat 2013, 21:27:31 »
Merhaba ahsaplarini  altina cita koyarak saklamalisin liflerin uzunlugu olan yönünden muma batirirsan catlama tehlikesini en aza indirmis olursun kök ceviz oldugu icin uzun yönü olmayabilir bu durumda agacinin uzerine silicagel paketleri atabilirsin komple mumlamak ta iyi bir cozüm ama o takdirde uzun süre beklemen gerekir.
Ayrica büyük parcadan kesilmisse kuru veya yas farketmez catlama olabilir .yag veya mum kimileri boyada kullaniyor ama benim tercihim degil
« Son Düzenleme: 26 Şubat 2013, 21:31:11 Gönderen: Kaya »
Alimler seyre dalar ,cahil olan dostluk düsmanlik arar

aliata

• 998
  • Meslek: elk.
  • Yer: ankara
« Yanıtla #6 : 26 Şubat 2013, 22:19:41 »
   Sağlam plastik torbaya koy,torbanın ağzını bağla.Karanlık bir yere koy.Arada kontrol etmelisin.Bu şekilde dış dünyadan etkilenmez.Eğer ahşabınız nemli ise,
torbanın içerisinde küf oluşur ama ahşabın çatlamasını bir nebze önlemiş olursun.
   Birkaç parcayı buşekilde koruyabilirsin.

mehmet dülcek

• 3207
« Yanıtla #7 : 27 Şubat 2013, 00:05:06 »
Merhaba ahsaplarini  altina cita koyarak saklamalisin liflerin uzunlugu olan yönünden muma batirirsan catlama tehlikesini en aza indirmis olursun kök ceviz oldugu icin uzun yönü olmayabilir bu durumda agacinin uzerine silicagel paketleri atabilirsin komple mumlamak ta iyi bir cozüm ama o takdirde uzun süre beklemen gerekir.
Ayrica büyük parcadan kesilmisse kuru veya yas farketmez catlama olabilir .yag veya mum kimileri boyada kullaniyor ama benim tercihim degil

Cok sagolun ustam anlasilanda hatayi basta yaptim aslinda azar azar almaliydim

Kaya

• 2867
« Yanıtla #8 : 27 Şubat 2013, 01:37:41 »
güzel desen veren bir parca ise kesip mumlayin aciliyet olani yag ile stabilize edersiniz.agac cok yas ise uygun boyuta  kesin fritoz ile 150 derece ve ustunde 10 ile 12 dakika arasi aslinda su buhari kesilinceye kadar pisirin keten yagiyla iyi netice alindigini duyuyorum kuruma 1,  2 hafta gibi sürebilir dogal stabilize edilmis hazir malzemeleriniz olur kullandiginiz yag icine ahsap toz boyalari ilede deneme yapip hatta bizimlede paylasabilirsiniz ;)

Low-maker TC Cem

• 171
  • TC Cem Uludinç
  • Yer: İzmir
« Yanıtla #9 : 27 Şubat 2013, 01:52:48 »
Ebatları nedir aldığınız ağaçların
Üzerimizde güneş, gözümüzde mavi deniz, tepemizde martı, tenimizde tuz, rakımızda buz, oltamızda balık, ayaklarımız suya salık, ruhumuzda özgürlük, yosun kokar tenimiz, anlasanıza artık biz İZMİRLİYİZ
Cem ULUDİNÇ/Karşıyaka

yuceldeniz

• *
  • 369
  • LANDSCAPEPHOTOGRAPHER
  • Meslek: İdareci
  • Yer: DENİZLİ
« Yanıtla #10 : 27 Şubat 2013, 09:46:39 »
Aslında ahşap konusunun önemine yeterince değinmiyoruz. Benim de aklımda olan parçaların uygun büyüklüklerle kesilerek(15cm. civarı) strech filme-naylona sarılabilir mi şeklinde bir düşünceydi...Bu parçalar genellikle zor bulunan parçalar, bulunduğunda ise edinilen ve çeşitlilik anlamında stokçuluğu yapılması gereken parçalar. Azar azar bulunuyor, bulunduğunda ise korunması zor...Arabanın bagajında kurumuş ceviz vardı bir parça, 3 ayda çatladı. Şimdi bagajda zeytin dolaştırıyorum, bakalım çatlayacak mı? Bir müddet daha dolaştıracağım, sonra uygun parçalara bölüp dediğim gibi saklayacağım. Düşündüğüm strech film doğru yöntem mi bilmiyorum ve "kurutma" işinden iyi anlayan arkadaşların da bilgilerinden forum olarak faydalanabilirsek önemli bir adım atmış olacağız...
YUCELMORE

damascus

• 1467
  • Hakan / 1986 / Kırıkkale/Bandırma
  • Yer: BANDIRMA...
« Yanıtla #11 : 27 Şubat 2013, 10:07:54 »
Çok fazla varsa elinizde almak isteyen arkadaşlar olabilir istekler ihtiyaçlar bölümüne ilan verin bence...

Kaya

• 2867
« Yanıtla #12 : 27 Şubat 2013, 11:05:49 »
Yücel Bey arabanin bagaji dogru bir yontem degil.ahsaplar genel itibariyle yas halkalarinin distaki kalan bolgelerden catlama egilimindedir.kesim yapildiktan sonra ahsabin heryerinden esit homjen bir havalndirma saglanmalidir uzun parcalarda altina koyacaginiz cita,ince platform bs ile yere bastigi yuzeyinde havalanmasini tenim etmelisiniz.ayrica tütsuleme de bir care olabiliyor ama onun icin tutsu firinlari yapilmasi gerekiyor tutsuleme ahsaba kendine has bir renk veriyor acik renkli ahsaplarda bu istenmeyen bir durum olabilir koyu renklerde cok onemli olmayabiliyor
« Son Düzenleme: 27 Şubat 2013, 11:20:24 Gönderen: Kaya »

mehmet dülcek

• 3207
« Yanıtla #13 : 27 Şubat 2013, 11:17:52 »

Olculer sanirim 70x70x150  civarinda

mehmet dülcek

• 3207
« Yanıtla #14 : 27 Şubat 2013, 11:21:59 »

Olculer sanirim 70x70x150  civarinda

Tanidigim yasli bi marangoz arkadas var onun fikrinide alim eger kesin bi yontem yoksa ziyan olucaklar 1 yil ugradsam tuketemem

yuceldeniz

• *
  • 369
  • LANDSCAPEPHOTOGRAPHER
  • Meslek: İdareci
  • Yer: DENİZLİ
« Yanıtla #15 : 27 Şubat 2013, 11:44:00 »
Mum uygulandığnda tahtanın uç kısımlarını kapatmak yeterli mi peki..Yoksa her tarafı da kapatılacak mı? Sonrasında mum hangi yöntemle arındırılır?
YUCELMORE

mehmet dülcek

• 3207
« Yanıtla #16 : 27 Şubat 2013, 12:05:54 »
aksam kaya beyın dedıgı gıbı ahsapları cıtalar ustune dızıp karanlık bıyere aldım streclede kaplarım ama ıstanbuldakı nem orannı gercekten cıttı problem ısık almayan karanlık yer esıttır havasız yer anlamına gelır buda esıttr nem ve rutubet evımde kesınlıkle nem rutubet vs olmamasına ragmen yazın 20 25 gun tatıle gıdıp dondugumde kapıyı actıgımda bı kokuyla karsılasıyorum.. eger cozum olucaksa ahspları mumlayıp tavan arasına kaldıp kaderıne bırakıcam  :(

Kaya

• 2867
« Yanıtla #17 : 27 Şubat 2013, 12:15:33 »
strecle kaplama ahsabi küflendirebilir mumlayin kafi
mumlu kismida oldugu gibi isliyorsunuz mutlaka o kisimin kullanilcak alanin disinda kaliyor yani kesilip atiliyor.
« Son Düzenleme: 27 Şubat 2013, 12:18:38 Gönderen: Kaya »

mehmet dülcek

• 3207
« Yanıtla #18 : 27 Şubat 2013, 12:32:54 »
strecle kaplama ahsabi küflendirebilir mumlayin kafi
mumlu kismida oldugu gibi isliyorsunuz mutlaka o kisimin kullanilcak alanin disinda kaliyor yani kesilip atiliyor.

ok kaya abı cok sagol denemekte fayda var

Özgür ULUS

• 182
  • Meslek: Ahşap işleri
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #19 : 27 Şubat 2013, 19:54:10 »
  Merhaba Arkadaşlar konu içerik gereği bizim ilği alanımıza girdiği için bir kaç kelam yazmak istedim.
Hangi şartlarda olursa olsun Aldığınız ağaç Kuru ise bulunduğunuz ortamda direk nem ve ısıya maruz kalmadıgı muddetçe büyük sorun olmaz.Kuru ağaçta   nem oranı %8 ve %17 arası olmalı. Buda sağlıklı bir şekilde işlenebilirliği sağlanmış demektir.  (kapı,pencere ,doğramanın her çeşidi,mobilya vs.)Ama bazı hassas ağaçlar hariç (çok sert ) bunlarda kuruma aylar hatta yılları alacagı için saklama koşulu faklı olur.Mumlama ,stabilize,parafin,plastik tutkal ,vernik gibi uygulamalar ile çatlama olayı önlenir.(Abonoz yılan ağacı,demir ağacı granadil gibi)Ama ağaç tamamen değil sadece makta kısmı yani  iki başı stabilize edilmeli ki ağaç nefes alabilsin.
 Ağaçların yüzlerde ebatlama ve saklama şekli vardır bunları pratik olarak ikiye ayırıp işleri karmaşık hale getirmeyeyim.Ağaçlar uzun ,geniş ve enli ise en güzel sistem ızgaradır her bir kalas ve lata üzerine hava boşluğu için çıta konur üst üste istiflenir hepsi bu.Ama bu bizim site içinde pek çok kişinin yapmıyacagı bir durum bu genelde keresteciler ve bizler gibi stok yapan işletmetlerin yapacagı bir sistem
 Hobi amaçlı stok yapan arkadaşlar ise elindeki ağacı doğrudan ısı ve nem ortamına birakmasın buna dikkat etsin yeter(güneş ışıgı,ısıtıcı yanı,su almış bir zemin gibi) .En ucuz garanti  ve pratik olarak plastik tutkalı ağaçlarının başına sürsün birde gazete kağıdını üstüne kapatsın bir daha hiç bir şey olmaz .Ağacıda düz bir zemin üstüne bıraksın gerisi artık tamamen doğal şekilde cereyan eder( yamulma çatlama gibi) Bunada kimsenin yapacak bir şeyi olmaz zaten.
 Örnek parkta banklar ,oturaklar var yağmur kar üstüneden geçiyor bir şey oluyor mu olmuyor kaldıkı siz birde az önce belittiğim pratik önlemleri alsanız %90 ağaclarınızı korumuş olursunuz .Aklıma gelenler bukadar aklımın yettiğince dilimin döndüğünce tecrubelerimi aktarmaya çalıştım bi kusurum olduys affola.
saygı ve dostlukla
Özgür ULUS
0533 818 17 50 & 0553 818 17 50
www.mehmetmarangoz.com.tr