Bıçak Sanatı - Forum

Mora Knive resmen paslanıyor!

bora atalay

• 1515
  • bora atalay 1969 5366888999
  • Meslek: esnaf
  • Yer: samsun
Ynt: Mora Knive resmen paslanıyor!
« Yanıtla #60 : 25 Mart 2013, 16:39:34 »
.....yani mora'nın da paslanmazı var...alıp onu kullanın...

cümlesi tartışmayı bitirir bence.... :)

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #61 : 25 Mart 2013, 16:48:56 »
.....yani mora'nın da paslanmazı var...alıp onu kullanın...

cümlesi tartışmayı bitirir bence.... :)
aslında tartışırken doğruları öğreniyoruz kimse silah boyasının tehlikesinin farkında değildi ben zararını sorana kadar mora için demiyorum ama karbon çeliğinden yapılmış bir mutfak bıçağında bilmeden kullansaydı ilerideki zararlarını belkide ağır bir bedelle ödeyecekti kullanan.
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

albayrak123

• **
  • 75
  • Meslek: serbest meslek erbabı
  • Yer: T.C
« Yanıtla #62 : 01 Nisan 2013, 22:56:17 »
http://www.youtube.com/watch?v=5aEk-3k7jEM 400 grit zımparayı ıslatarak temizliyor arkadaş. temizlenmeden önceki halini tam göremedim ama farklılık olmuştur diye düşünüyorum.
Bıçak yarası geçer, dil yarası geçmez.
*
http://www.youtube.com/watch?v=sLvzK90XQk0

ratbertovich

• Ferhat Savcı
  • 835
  • Meslek: Bilgisayar Mühendisi
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #63 : 02 Nisan 2013, 11:26:42 »
Ferhatın biilgisine ve fikrine sonuna kadar güvenmekle birlikte eklemek istediğim bir konu var. Bu sirke olayı iyidir ve bence gereklidir. Çünkü oksidasyonu siz yapıyorsunuz ve nemden dolayı olabilecek karıncalanma riskini ortadan kaldırıyorsunuz. Aksi taktirde ağızda olacak kontrolsüz bir karıncalanma keskinliği olumsuz etkileyebilir. Ya da sapa yakın yerde kalacak bir su damlacığı bıçağın ortadan ikiye bölünmesine sebep olabilir. Zor bir iş değil sirkeyi cezvede ısıtıp bir bardağa doldurmak ve bıçağı da bardağın içine daldırmak. Bu benim fikrim tabi.

Sanıyorum ki Ferhatın da demek istediği çok kafa yormaya gerek bir konu olmadığı. Bırakın derken bakımsız , ıslak reçineli bırakın, paslanırsa paslansın demiyor sanki. Bakımını yapın , yağlayın ama paslanırsa veya kararırsa (ki olacaktır) diye endişe etmek yerine daha faydalı işlerle uğraşın diyor. Tabi bu da bence :)

Hayri, hoş geldin :). Bana söyleyecek şey bırakmamışsın ;) ("faydalı iş" dışında, bakınız: aşağı).

Ferhat abiye kimse birşey demedi ancak "faydalı işlerle uğraşın" demesi sizde olmasada bende  :(  hissi yaşattı
ki karbon bıçağından çok güzel mutfak bıçakları var japon aşçılar neredeyse hep karbon kullanılıyor.Buda benim fikrim .

Estağfurullah, öyle demedim; aynı paraya envai çeşit mutfak bıçağı var, emeğinizi "verimli" kullanın demeye çalıştım: Japon karbon mutfak bıçaklarıyla Mora Clipper'ın tek ortak noktası karbon çeliği, Clipper yiyecek işlemek için tasarlanmış bir bıçak değil. Yoksa, insanın severek yaptığı işi faydalı faydasız diye ayırmam. Kaldı ki, haddim değil.
"Dört tür cinayet vardır: haince, mazur görülebilir, haklı ve takdire şayan." -- Ambrose Bierce

Osman Kurt

• 6285
« Yanıtla #64 : 02 Nisan 2013, 12:02:02 »
Ferhat abiye kimse birşey demedi ancak "faydalı işlerle uğraşın" demesi sizde olmasada bende  :(  hissi yaşattı
ki karbon bıçağından çok güzel mutfak bıçakları var japon aşçılar neredeyse hep karbon kullanılıyor.Buda benim fikrim .

Estağfurullah, öyle demedim; aynı paraya envai çeşit mutfak bıçağı var, emeğinizi "verimli" kullanın demeye çalıştım: Japon karbon mutfak bıçaklarıyla Mora Clipper'ın tek ortak noktası karbon çeliği, Clipper yiyecek işlemek için tasarlanmış bir bıçak değil. Yoksa, insanın severek yaptığı işi faydalı faydasız diye ayırmam. Kaldı ki, haddim değil.
[/quote]

Ben zaten mora bıçakları mutfakta kullanacağım demedim  silah boyasının zararını sordum siz mora için olduğunu sanmışsınız(46. mesajda mora için sormadığımı belirtmiştim)  Gün gelirde bir karbon bıçak yaparsam silah boyası kullanmayacağım bir yöntem olarak aklıma kazındı yönetici abilerim konuyu bölme ihtiyacı hissetmedikleri için bende silah boyası konusuna  buradan devam ettim bir kusurum olduysa affola ancak ben tartışmaların bizi doğruya  götüreceğini savunuyorum . :)
« Son Düzenleme: 02 Nisan 2013, 12:35:22 Gönderen: yersen135 »
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
  • Meslek: Finans
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #65 : 02 Nisan 2013, 12:10:42 »
Hoşbulduk  Hocam. Kesinlikle seninle hemfikirim. Scandi ağıza sahip clipper ile bir şey doğramaya kalksak daha çok bölmek gibi olur. Dilimlemek falan zaten hak getire. Etten tavuktan balıktan fileto çıkarmak istesek malum hiç mümkün değil. Bir tek karpuz yarmada çok başarılı olur sanki :D  İşin latifesi bir yana mutfakta 3 liralık dandik çin malı paslanmaz bıçak bile clipperdan daha başarılı olacağı aşikarken ısrarcı olmamak lazım.

Aslına bakarsak bu moralar çok bushcraft işi de değil. Zaten satıldığı yer, fiyatı ve özensiz işçiliği onların atölye kullanımı için yapıldığını gösteriyor.  Ama hep doğada kullanılıyor, görüyoruz videolarda diyenleri duyuyor gibiyim.   “ Doğada bıçak kullanmayı biliyorsanız morayla bile rahatlıkla hayatta kalınabilir” cümlesine dikkatinizi çekmek isterim.  Anlatılmak istenen moranın kalitesi değil bıçağı doğru kullanmanın ne kadar önemli olduğudur. Tıpkı yukarıda bahsetmeye çalıştığımız gibi.

doctore

• 203
  • Yer: kayseri
« Yanıtla #66 : 02 Nisan 2013, 15:38:59 »
mora kesinlikle mutfakta kullanılacak bir bıçak değildir.dağda kırda  arazide kulanılacak bir bıçaktır fiyat- kalite paritesi  en yüksek bıçaktır .türkiyede üretilen tüm fabrikasyon bıçaklardan eksik yanı yok üstün yanları vardır.paslanmazda 12c27; karbonlarda 1095 kullanırlar...

Osman Kurt

• 6285
« Yanıtla #67 : 02 Nisan 2013, 15:49:19 »
mora kesinlikle mutfakta kullanılacak bir bıçak değildir.dağda kırda  arazide kulanılacak bir bıçaktır fiyat- kalite paritesi  en yüksek bıçaktır .türkiyede üretilen tüm fabrikasyon bıçaklardan eksik yanı yok üstün yanları vardır.paslanmazda 12c27; karbonlarda 1095 kullanırlar...
+1 mutfakta kullanılcak bir bıçak değil çelik açısından gerçekten iş görürlüğü fiyat/performans sırasında üstler  yer alır.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

tantalos

• *
  • 8
  • Meslek: Makine müh. Öğrencisi
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #68 : 04 Aralık 2017, 19:36:38 »
Hort:) Bu bıçaktan merak edip ben de aldım ve paslanması olası . Bıçak kabının üzerine 2ml parfüm tüpü ile yağ ve bez taşıma sistemi yapabilirim.
Neyse bazı yerlerde severek kullandığım plastik çelik diye satılan bir ürün var(404), çift karışım yaptıktan sonra şeffaf renkte oluyor bunu bıçak ucu harici harici gövdeyi kaplamada kullansam mı karar veremedim bir de buraya bakayım dedim. Kaplama vernik gibi duracak tabi daha sağlam olacak.

Symurg1907

• 99
  • Meslek: Gezgin
  • Yer: Türkiye
« Yanıtla #69 : 05 Aralık 2017, 14:46:01 »
Bende geçenlerde bi tane Morakniv karbon çeliği bir bıçak aldım. O ki kararacak bari ben karartayım diyerek 6-7 dakika boyunca porçöz ün içinde beklettim sonra suya tutup bezle sildim. Çok güzel bi görünüm aldı. Sap rengi de kötüydü onu da siyah sprey boyayla boyadım. Şu an işteyim akşama resmini atarım.

Edit: bu karartma pasında önüne bi nebze de olsa geçer mi bilmiyorum ama öyle umut ediyorum.

« Yanıtla #70 : 05 Aralık 2017, 15:42:18 »
ben de bir tane robust almıştım az bişey nane mi maydanoz mu ne kesmiştim ilk alır almaz bi deneyelim hevesiyle, yıkayıp silmeme rağmen 2 saat sonra inanılmaz leke oluşturdu, bauhaustan almıştım geri gönderdim Allah tan kabul ettiler. Çok güzel bıçak, karbon çeliği sevenlere de saygım sonsuz ama ben yediğim şeyleri paslı bir çelikle kesme taraftarı değilim.

Porçözü opinel karbonda denedim çok güzel görünüm, aldı uzun süredir ıslak bişey kesmiyordum geçen gece nar kabuğu kestim pası aktı üzerinde inanılmaz leker oluştu nara siyahlık geçti, inanılmaz canım sıkıldı.

paslanmaz düşünenler için morakniv 746 paslanmaz bıçağı var uygun bauhausta da uyguna satılıyor sanırım karbon sıkıntısından dolayı yeni çıkardılar, companion modeline çok benzer. düşünenler alabilir ben bir tane sipariş verdim.

Ayhan78

• *
  • 29
  • Abdülhamit i anlamak herşeyi anlamak olacaktır.
  • Meslek: zırhlı şoförü
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #71 : 05 Aralık 2017, 18:06:36 »
Arkadaşlar daha 2-3 gün önce aldığım ve buradan sizlerle paylaştığım Mora bıçağım resmen paslanıyor
ilk önce yıkadıktan sonra acaba kurulamadığım için mi böyle oldu deyip kendi kendime kızdım ama sonra eşim olurmu ben yıkadım ve hemen kuruladım senin ne kadar kıl olduğunu bildiğim için dedi.

Peki kurulanmış olmasına rağmen  bu bıçağın paslanması yada üzerinde lekeler oluşması normal midir?

trabzon hurması diye gecen yaş hurmanın kabugunun kaynatılmış suyu da paslanmayı önlüyor fakat karbona nasıl bir alaşıma giiryor bilmiyorum arsştımak lazım. ve herkezin de dedigi gibi karbon seviyesi ne kadar yüksek olursa paslanma da o kadar cabuk olur. nem li ortam yeterlı bu işlemdeki hız için

tamahagane

• 438
  • Meslek: Serbest
  • Yer: Antalya
« Yanıtla #72 : 06 Aralık 2017, 10:03:51 »
Karbon Mora bıçağımı ve Opinel çakılarımı karartmak için bir gece sirkede bekletiyorum. Porçöz yerine sirke deneyin bence.

« Yanıtla #73 : 06 Aralık 2017, 11:46:49 »
Karbon Mora bıçağımı ve Opinel çakılarımı karartmak için bir gece sirkede bekletiyorum. Porçöz yerine sirke deneyin bence.

hocam elma sirkesi mi? Ve izlediğim bazı youtube videolarında sirkeyi kaynatıyorlar, soğuk olarak mı koyuyorsunuz siz?

Hakan Polat

• 248
  • Meslek: muhasebeci
  • Yer: izmir bayraklı
« Yanıtla #74 : 06 Aralık 2017, 15:30:34 »
   Kola. Forumda muhabbeti geçmişti. Oradan öğrenip uyguladım. 12 saat kolada (gazı kaçırılıp ağzı açık 12 saat bekletilmiş kolada) beklettiğim Opinel çakımı 2000 kum zımpara ile biraz temizleyip, yıkayıp, kurulayıp 2 saat daha beklettim. Gayet te güzel oldu. Denenebilir bence.

tamahagane

• 438
  • Meslek: Serbest
  • Yer: Antalya
« Yanıtla #75 : 07 Aralık 2017, 11:55:34 »

hocam elma sirkesi mi? Ve izlediğim bazı youtube videolarında sirkeyi kaynatıyorlar, soğuk olarak mı koyuyorsunuz siz?

Ben üzüm sirkesi kullandım. Soğuk olarak koydum. Forumda elma sirkesi de tavsiye ediliyordu.

Symurg1907

• 99
  • Meslek: Gezgin
  • Yer: Türkiye
« Yanıtla #76 : 22 Ocak 2018, 19:57:49 »
Bende geçenlerde bi tane Morakniv karbon çeliği bir bıçak aldım. O ki kararacak bari ben karartayım diyerek 6-7 dakika boyunca porçöz ün içinde beklettim sonra suya tutup bezle sildim. Çok güzel bi görünüm aldı. Sap rengi de kötüydü onu da siyah sprey boyayla boyadım. Şu an işteyim akşama resmini atarım.

Edit: bu karartma pasında önüne bi nebze de olsa geçer mi bilmiyorum ama öyle umut ediyorum.

1.5 ay sonra gelen Edit. Kullandıktan sonra fazla temizlemememe rağmen paslanma filan yok. Sapını sprey boyayla boyamıştım ağır şartlar altında sağa sola çarptığım için boya kısmen çıktı ve sap zedelendi. Ağız kısmına uyguladığım karartma ağaç budadığım yerlerde çıktı. Temizleyip yeniden uygulamayı düşünüyorum.

Son olarak. Bu gibi işlerde korkmadan hor kullanmak için aldığım için rahatça kullanıyorum ve gayette memnunum. Hiç bilemememe rağmen hala keskin.