Bıçak Sanatı - Forum

Onca emek ve..

SertacMezereli

• 1256
  • Yer: Mersin
Onca emek ve..
« : 27 Kasım 2012, 20:51:28 »
Merhaba bir kaç haftadır üstünde durduğum bıçak bugün çatladı.Vakit buldukça yapmaya çalıştım her şey güzel giderken sapı yapıştıracakken sap çatladı.O şekilde yapıştırdım çok belirgin oluyordu kırdım sapı.O sırada Rasim ustaya mesaj atmıştım çelik hakkında çeliğin 45 hr olduğunu söyledi bende iyi kide kırmışım sapı diyerek sevindim(çelik sulu olarak bana geldi sağolsun Rasim ustam).Bana göre yumuşaktı ve bende bu akşam ısıl işlemini yapmak istedim ve yaptım.900 derece civarlarında suda verdim suyunu.Çeliklerde ısıl tav renklerinden yararlanarak yaptım.Bıçağın temizliğini daha sonra cırt zımpara ile yaptım.Çok sayıda çukurumsu yerler vardı.Sanırım karbon yanması  ::). Çatlaklar belirgin oluyordu koydum masanın kenarına elimle 1 bastırdım 2 bastırdım 3 bastırdım, Tık etti.İçim sızladı tabi  :(. Ama benim için çok güzel bir çalışma oldu bu sayede çok sayıda tecrübe kazanmış oldum.Fotoğraflar altta.Yorumlarınızı alırsam sevinirim. :)

https://picasaweb.google.com/107995507867589728561/KRK
« Son Düzenleme: 27 Kasım 2012, 20:53:23 Gönderen: SertacMezereli »
"Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..."

Çalışan iki el, dua eden binlerce elden daha çok iş yapar.

Kaya

• 2867
  • Meslek: technik
  • Yer: Frankfurt
Ynt: Onca emek ve..
« Yanıtla #1 : 27 Kasım 2012, 22:07:36 »
Gecmis olsun cok uzulmeni gerektirecek bir durum yok .sulandiktan sonra temperleme yapman gerekir  :)
Hepimizin basina okadar cok geliyorki
Damast bir hancer yapiyordum zimpara zimpara  bir hafta ugrastim aa bir bir kaynak hatasi
Derken bir manevra hatali yeri trasladim  sulandi uzerinde belli belirsiz bir catlak  balcagi icin model hazirlamistim kabzelik malzeme hazirdi ahh neyse
Hic kafana takma her pozisyon gol olmayabilir ama bu hic gol atamayacagin manasina gelmez
Yinede cok basarili bir calisma olmus Sertac mutlaka devamini bekliyoruz takipteyiz
Alimler seyre dalar ,cahil olan dostluk düsmanlik arar

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #2 : 27 Kasım 2012, 22:09:38 »
suyunu verdikten sonra menevişini yapmayı unuttun değil mi benimde başıma gelmişti herkes bu yoldan geçiyor heralde
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

SertacMezereli

• 1256
« Yanıtla #3 : 27 Kasım 2012, 22:18:03 »
Gecmis olsun cok uzulmeni gerektirecek bir durum yok .sulandiktan sonra temperleme yapman gerekir  :)
Hepimizin basina okadar cok geliyorki
Damast bir hancer yapiyordum zimpara zimpara  bir hafta ugrastim aa bir bir kaynak hatasi
Derken bir manevra hatali yeri trasladim  sulandi uzerinde belli belirsiz bir catlak  balcagi icin model hazirlamistim kabzelik malzeme hazirdi ahh neyse
Hic kafana takma her pozisyon gol olmayabilir ama bu hic gol atamayacagin manasina gelmez
Yinede cok basarili bir calisma olmus Sertac mutlaka devamini bekliyoruz takipteyiz

Teşekkür ederim bilgiler için.Sana da geçmiş olsun diyecek söz yok damast daha çok üzerdi herhalde beni.
Benim için fazlasıyla tecrübe oldu.
"Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..."

SertacMezereli

• 1256
« Yanıtla #4 : 27 Kasım 2012, 22:26:27 »
suyunu verdikten sonra menevişini yapmayı unuttun değil mi benimde başıma gelmişti herkes bu yoldan geçiyor heralde

Aynen abi küçük aptallıklar büyük hatalara yol açabiliyor bazen.

DUMRU

• Hüseyin DUMRU 1982
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
  • Meslek: Eczane teknisyeni
  • Yer: Konya/Bozkır
« Yanıtla #5 : 28 Kasım 2012, 09:05:40 »
Geçmiş olsun kardeş. Üzül ve hatanı farket. Sonra üzüntünü unut ve yeniden başla. Bu arada benim hep atladığım bir nokta KARBON YANMASI nı önlemek için ne yapabiliriz acaba? Ustalarımız bilirlerdir..
Yiğidin harman olduğu yerde doğmuşsam. Şu Uluçay'dan su içmişsem.. Namerdin sofrasına bağdaş kurup oturmam. Hüseyin DUMRU

ozgurozdemir

• *
  • 1
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: İst. sancaktepe-1978 0RH+
« Yanıtla #6 : 28 Kasım 2012, 12:32:36 »
sertaç geçmiş olsun fotolara baktığımda senin bıcakta tane büyümesi olduğu görülüyor bu da demekki senin çelik ısıl işlem ısısının üzerinde bir ısıya cıkmış malesef bir sonraki çalışmanda çeliğin cinsine göre su verme işlemini yapman ve ardındanda menevişi yapman mantıklı olacaktır  ;)

haydi kolay gele
GÖLGEDE YÜRÜYENİN GÖLGESİ OLMAZ

SertacMezereli

• 1256
« Yanıtla #7 : 28 Kasım 2012, 15:34:52 »
Geçmiş olsun kardeş. Üzül ve hatanı farket. Sonra üzüntünü unut ve yeniden başla. Bu arada benim hep atladığım bir nokta KARBON YANMASI nı önlemek için ne yapabiliriz acaba? Ustalarımız bilirlerdir..

Teşekkür ederim abi sağlık olsun yapacak bir şey yok. Bu arada çelik folyoya sarılıyor diye hatırlıyorum.Emin değilim forumda 1-2 yerde konusu geçmişti hatta.

SertacMezereli

• 1256
« Yanıtla #8 : 28 Kasım 2012, 15:40:16 »
sertaç geçmiş olsun fotolara baktığımda senin bıcakta tane büyümesi olduğu görülüyor bu da demekki senin çelik ısıl işlem ısısının üzerinde bir ısıya cıkmış malesef bir sonraki çalışmanda çeliğin cinsine göre su verme işlemini yapman ve ardındanda menevişi yapman mantıklı olacaktır  ;)

haydi kolay gele

Teşekkür ederim abi.Kömür ocağında her yerde aynı ısıyı sağlamayı bir türlü beceremiyorum sence pürmüz ile yapsam daha iyi olur mu?

« Yanıtla #9 : 28 Kasım 2012, 17:47:36 »
Anlatılanlara göre tane büyümesi gibi görünüyor. Su verme sıcaklıklarının üzerine çıkmak bu sonucu doğurur. Su verme işleminde bu konuya özen göstermek gerekir. Bildiğiniz bir çelikse eğer, su verme sıcaklığına getirip ( karbon çelikleri için söylüyorum) o sıcaklıklarda bir kaç dakika tutarak su vermek en doğrusudu. Çelik olduğunu biliyor ama niteliğinden emin değilseniz, yine de çalışmak isterseniz, yaklaşık 800 dereceler civarında tavlayıp su vermek görece iyidir. Ocakta eşit tavlama yapamıyorsan, doğrudan pürmüzle hiç yapamayacaksındır. Pürmüzle çalışacaksan en iyisi, bir kaç ytong ( gaz beton) kullanarak kapalı bir ortam oluşturup bu şekilde tavlama yaparsan daha hızlı ve daha stabil olarak tavlama yapabilirsin. Karbon yanması ile tufal oluşmasını birbirine karıştırmamak lazım, karbon kaybı genellikle 900-1000 derece sıcaklıklarda başlar oysa bu sıcaklıklara varana kadar zaten oksijene açık olan malzemelerin yüzeyinde, sıcaklık yükselmesinin doğal sonucu olarak oksidasyon hızlanır. Tufal dediğimiz de zaten bu şiddetli oksitlenme sonucu oluşan tabakalardır. Bunu önlemenin tek yolu var, oksijenle parçanın temasını kesmek, bunu ne şekilde yaparsanız yapın. İster ocağa gelen havayı azaltarak yapın, ister parçayı hava almayacak bir şekilde sarmalayın vs .

RSM57

• 2640
  • 0532 375 01 99
  • Meslek: Sıcak Dövme
  • Yer: Eyüp/İstanbul
« Yanıtla #10 : 28 Kasım 2012, 17:51:36 »
Sertaç çalışman çok güzel  o emeğin karşılığı tabiki bu diğil ama ısıl işlemde dereceyi geçmiş daha dikkatli olmalısın Özgürün dediği gibi tane büyümesi olmuş. Isıl işlemden sonra 220 derecelerde meneviş yapman gerekirdi (yani malzemenin gerginliğini alman gerekirdi) çalışmalara devam. Malzeme sorun diğil.

Mızrak

• 214
  • Çetin KAYALIK
  • Meslek: Ziraat Mühendisi
  • Yer: Niksar Tokat
« Yanıtla #11 : 28 Kasım 2012, 18:44:52 »
Üzülme Sertaçcığım daha güzellerini yapacağına eminim.Çalışmalarını takip ediyorum.Önemli olan şevkle yeniden bıçak yapabilmek.

BAM_35

• 589
  • Murat ARIKUT
    • ma | d tasarım ve danışmanlık (sadece iletişim bilgileri)
  • Meslek: Endüstri Ürünleri Tasarımcısı
  • Yer: İzmir, Konak
« Yanıtla #12 : 28 Kasım 2012, 20:06:42 »
Çatlak ve kırıkların fotograflarını çekip, kendimize rütbe şeridi yapsak?  ;)
Geçmiş olsun o hissi (çıt  :'( ), ne güzeldirki, artık ben de biliyorum artık.
Sabır bittiğini düşündüğümüz yerde başlar...
Ve bireylere verdiğimiz değerle ters orantılı olabilir ;)

SertacMezereli

• 1256
« Yanıtla #13 : 28 Kasım 2012, 22:51:45 »
Anlatılanlara göre tane büyümesi gibi görünüyor. Su verme sıcaklıklarının üzerine çıkmak bu sonucu doğurur. Su verme işleminde bu konuya özen göstermek gerekir. Bildiğiniz bir çelikse eğer, su verme sıcaklığına getirip ( karbon çelikleri için söylüyorum) o sıcaklıklarda bir kaç dakika tutarak su vermek en doğrusudu. Çelik olduğunu biliyor ama niteliğinden emin değilseniz, yine de çalışmak isterseniz, yaklaşık 800 dereceler civarında tavlayıp su vermek görece iyidir. Ocakta eşit tavlama yapamıyorsan, doğrudan pürmüzle hiç yapamayacaksındır. Pürmüzle çalışacaksan en iyisi, bir kaç ytong ( gaz beton) kullanarak kapalı bir ortam oluşturup bu şekilde tavlama yaparsan daha hızlı ve daha stabil olarak tavlama yapabilirsin. Karbon yanması ile tufal oluşmasını birbirine karıştırmamak lazım, karbon kaybı genellikle 900-1000 derece sıcaklıklarda başlar oysa bu sıcaklıklara varana kadar zaten oksijene açık olan malzemelerin yüzeyinde, sıcaklık yükselmesinin doğal sonucu olarak oksidasyon hızlanır. Tufal dediğimiz de zaten bu şiddetli oksitlenme sonucu oluşan tabakalardır. Bunu önlemenin tek yolu var, oksijenle parçanın temasını kesmek, bunu ne şekilde yaparsanız yapın. İster ocağa gelen havayı azaltarak yapın, ister parçayı hava almayacak bir şekilde sarmalayın vs .

Bilgiler için teşekkürler.Sanırım pürmüze geçeceğim daha kolay ve daha sağlıklı bir yöntem.Elimde bir kaç tane ytongda var zaten onları kullanmış olurum ama ytonglarda çok çabuk kırılıyor ve parça parça dökülüyor.Ekmek fırınlarında ki ateş tuğlalarından var 6-7 tane onla yapsam daha iyi sonuç alabilir miyim?

SertacMezereli

• 1256
« Yanıtla #14 : 28 Kasım 2012, 22:54:05 »
Sertaç çalışman çok güzel  o emeğin karşılığı tabiki bu diğil ama ısıl işlemde dereceyi geçmiş daha dikkatli olmalısın Özgürün dediği gibi tane büyümesi olmuş. Isıl işlemden sonra 220 derecelerde meneviş yapman gerekirdi (yani malzemenin gerginliğini alman gerekirdi) çalışmalara devam. Malzeme sorun diğil.

Malzeme için sağol abi.Benim hatam sen sulu gönderdin ama mevevişleme yapmadım ilk başta.Her yeri aynı derecede ısıtabilsem güzel olacaktı ama hayırlısı olsun.Bunun parçalarındanda bıçak yapmayı düşünüyorum heba olmayacak yani. :)

SertacMezereli

• 1256
« Yanıtla #15 : 28 Kasım 2012, 22:54:57 »
Üzülme Sertaçcığım daha güzellerini yapacağına eminim.Çalışmalarını takip ediyorum.Önemli olan şevkle yeniden bıçak yapabilmek.

Sağolasın abi üzülmeden çok hayal kırıklığı diyelim böyle bir şey beklemiyordum ama benim için çok güzel bir ders ve tecrübe oldu. :)

SertacMezereli

• 1256
« Yanıtla #16 : 28 Kasım 2012, 22:58:12 »
Çatlak ve kırıkların fotograflarını çekip, kendimize rütbe şeridi yapsak?  ;)
Geçmiş olsun o hissi (çıt  :'( ), ne güzeldirki, artık ben de biliyorum artık.

Güzel olur aslında ve fazlasıyla öğretici olur.
İçim acıdı ama sonra dedim kendi düşen ağlamaz.  :'(  Tecrübe oldu benim için. O:-)

« Yanıtla #17 : 28 Kasım 2012, 23:13:02 »
Isıl işlemde kimi zaman yapılan hataların başında "bir şey olmaz, ne olacakmış" demek gelir. Çeliğin cinsine göre su vermek, temperleme ( menevişleme) işlemini çok önemsemek gerekir. Benzer durumdaki bir kırık herkesin başına gelebilir. Her şeyi doğru ve kuralına göre yaparsınız ama yine de olumsuzluk gelişebilir. Ancak olması gerekenleri yapmayıp olumsuzluktan deneyim kazanıldığını düşünmek bence yanlış bir yaklaşım, en azından deneme yanılma yöntemine girer ki, bilinen yöntemler varken buna hiç gerek yok. Kısaca, teori birikimi pratik birikimden önce gelmeli. Örneğin bir sap yapımı için aynı şeyi söyleyemezdik, sap yapmak daha çok pratik deneyime dayalı bir işlemdir, ancak ısıl işlem için aynı şeyi söyleyemeyiz. Bu benim başıma gelmiş olsaydı, oturup nedenlerini araştırır ve buna yönelik temel bilgileri yeniden kontrol ederdim, neyi atladım veya neyi kaçırdım diye...

SertacMezereli

• 1256
« Yanıtla #18 : 28 Kasım 2012, 23:31:17 »
Isıl işlemde kimi zaman yapılan hataların başında "bir şey olmaz, ne olacakmış" demek gelir. Çeliğin cinsine göre su vermek, temperleme ( menevişleme) işlemini çok önemsemek gerekir. Benzer durumdaki bir kırık herkesin başına gelebilir. Her şeyi doğru ve kuralına göre yaparsınız ama yine de olumsuzluk gelişebilir. Ancak olması gerekenleri yapmayıp olumsuzluktan deneyim kazanıldığını düşünmek bence yanlış bir yaklaşım, en azından deneme yanılma yöntemine girer ki, bilinen yöntemler varken buna hiç gerek yok. Kısaca, teori birikimi pratik birikimden önce gelmeli. Örneğin bir sap yapımı için aynı şeyi söyleyemezdik, sap yapmak daha çok pratik deneyime dayalı bir işlemdir, ancak ısıl işlem için aynı şeyi söyleyemeyiz. Bu benim başıma gelmiş olsaydı, oturup nedenlerini araştırır ve buna yönelik temel bilgileri yeniden kontrol ederdim, neyi atladım veya neyi kaçırdım diye...

Dedikleriniz tamamen doğru evet benim hatam.Çelikler elime sulu gelmişti menevişleme yapmalıydım bıçak bitince yapmadım daha sonra o şekilde ısıl işleme giriştim ve  sonuç bu.Isıl işlem konusunda henüz çok tecrübeye sahip değilim ancak fazlasıyla okumaya çalışıyorum videolar izliyorum.Isı tav renklerine baktım ona göre yaptım ama orta kısım fazla ısındı sanırım renk biraz daha açıktı sanırım.Sonuç olarak kendi aptallığımdan ötürü bunlar oldu ama bana da ders oldu.

BAM_35

• 589
  • Murat ARIKUT
    • ma | d tasarım ve danışmanlık (sadece iletişim bilgileri)
  • Meslek: Endüstri Ürünleri Tasarımcısı
  • Yer: İzmir, Konak
« Yanıtla #19 : 28 Kasım 2012, 23:37:49 »

Üstadım,
bu derece karışık ve belkide 1000 yıllarla birikmiş tecrübe üzerine deneme yanılma ile bir yere varma girişiminin anlamsızlığı konusunda haklısınız. Ancak sadece kurallara uyup, takip ederek elde edilen sonuç sebatkar bir emekle amaca ulaşmanın ötesinde bir kazanım sağlamıyor. Bir şeyleri yanlış yapıp, duvara çarpıp  "hmmm, demek ki bu yüzden böyle değilde öyle yapmak lazımmış." demenin de kendine göre bir değeri ver diye düşünüyorum. En azında akabinde yine uygulamaya koyduğumuz kanıtlanmış sürecin kısmen de olsa ne amaçla kurgulandığı hakkında fikir sahibi olabiliyoruz. Ve hatta, nadiren de olsa, alıp bir adım öteye götürmek bilek söz konusu olabiliyor. Bu ortamda bıçak konusunda haşa kendime böyle bir paye biçmiyorum, yanlış anlaşılmadan belirteyim  :)
Sabır bittiğini düşündüğümüz yerde başlar...
Ve bireylere verdiğimiz değerle ters orantılı olabilir ;)