Bıçak Sanatı - Forum

BıçakLar - 32 Kısım Tekmili Birden

spyderCollector

• 2758
  • mehmet 1967
  • Meslek: mimar
  • Yer: Kocaeli
Ynt: Bıçak'Larım . biraz da saat :) ( 32 KISIM TEKMİLİ BİRDEN )
« Yanıtla #360 : 11 Ocak 2011, 23:58:52 »
Bende Tcdd Cortobertin kol saati vardı 8-10 yıl önce.Kimbilir nerlerdedir...
Hatta Hislonun (Hisarlı Leon) imzalı üstünde rumeli hisarı resmi olan ilk modellerinden biri vardı.Of oooof kimbilir nerde :(

Maalesef zaman içinde elimizdeki eşyalarımıza aşina oldukça, onları baktığımız halde görmez oluyoruz, bunun sonunda bazen onlarda bize küsüp bir şekilde yok oluyorlar ortalıktan...

İnşallah tez zamanda kavuşursunuz saatinize, saatlerinize Genco bey.
'' Kem Alat'la, Kemalat  olmaz ! ''

spyderCollector

• 2758
  • mehmet 1967
« Yanıtla #361 : 12 Ocak 2011, 00:01:27 »
tcdd nin klasik markası serkisoftur, biliyorsunuz :D gerçi onlar nispeten daha kolay bulunuyor ama serkisofun kol saatlerini seviyorum ben. şansa topkapıdaki bitpazarında bulmuştum yıllar evvel, hala kullanıyorum. bir 48 saat civarında kesintisiz çalışıyor tek kurmada. ama cortobert nedense bana çok karizmatik gelen bir saat markası. belki de ismin telaffuzundan kaynaklanan birşey. fakat saatiniz çok güzel Mehmet abi, iyi günlerde kullan :2up

serkisofa da bayılırım, rus işçiliğinin avrupalılara nazaran kaba ( çirkin değil ) ama çok dayanıklı makinaları, günüzde halen tıkır tıkır aksamadan işliyorlar.

güle güle kullan emin.  :2up

o zaman bir sonraki saatimiz serkisof olsun  :)

spyderCollector

• 2758
  • mehmet 1967
« Yanıtla #362 : 12 Ocak 2011, 00:08:25 »
güzel bir cep saati, serkisof TCDD

bu saat 1900lerin ikinci çeyreğinde rusya da ( made in USSR ) yapılmış olup tüm kasa paslanmaz çeliktir, kadranı mine denilen bir malzemeyle kaplanmıştır. . 18 (jewels) elmaslı makinasında bir kaç çark ve zemberek hariç tamamen paslanmaz çelik kullanılmış olup halen dakik bir şekilde çalışmaktadır.

bu saatte tepenin (kurma kolu) çekilip ittirilmesiyle sağlanan 2 li hareket ( kurma ve ayar) mekanizması vardır.

arka kapaktaki kabartma TCDD ve tren logoları avrupa işçiliğinin kat be kat üzerindedir.
nedense avrupalı olmayan tüm her şey gibi fiyat değeri kazanamamış ,ucuz fiyatlara satılmıştır, satılmaktadır.
fakat eskilerin gözünde değerini bulmuş, - serkisof sa tamam, iyidir demektedirler.  :2up
« Son Düzenleme: 23 Ekim 2011, 15:55:30 Gönderen: mehmet kişisi »

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
« Yanıtla #363 : 12 Ocak 2011, 09:48:48 »
abi iyi ki serkisof dedik yani :D :D
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

spyderCollector

• 2758
  • mehmet 1967
« Yanıtla #364 : 12 Ocak 2011, 10:26:01 »
abi iyi ki serkisof dedik yani :D :D

:P :P
senin için resimledim Emin kardeşim.

Fakat serkisof kol saatim yok,
bulursan, ücreti mukabil bir tane de bana edinesin kol saat serkisof,  8)

emin albayrak

• 3909
« Yanıtla #365 : 12 Ocak 2011, 11:30:49 »
eskisi kadar gidemiyorum artık bit pazarlarına ama beyazıttaki çınaraltında tesbih ve saat satışı oluyor. oraya ilk gidişimde aklımda olacak. ;)

şimdi de zenith diyorum :)) bakalım birşey çıkacak mı?

spyderCollector

• 2758
  • mehmet 1967
« Yanıtla #366 : 12 Ocak 2011, 12:13:46 »
eskisi kadar gidemiyorum artık bit pazarlarına ama beyazıttaki çınaraltında tesbih ve saat satışı oluyor. oraya ilk gidişimde aklımda olacak. ;)

şimdi de zenith diyorum :)) bakalım birşey çıkacak mı?

Zenith  ;D

ZENITH,  köstekli cep saati mi mi olsun, kol saati mi Emin.  ^-^
Akşama netteler, accık bekleyesin,

emin albayrak

• 3909
« Yanıtla #367 : 12 Ocak 2011, 13:44:30 »
görelim bakalım :2up

spyderCollector

• 2758
  • mehmet 1967
« Yanıtla #368 : 12 Ocak 2011, 20:17:50 »
zenith cep saati, isviçre el yapımı.
1930 lu yıllardan bir saat klasiği.

zenith yazısının üzerinde yıldız logosu olanlar daha makbuldür.
makina farklılığından değil halk arasında tutulmasından dolayı.

kurma-ayar 2 sistemli tepe, çelik kasa ve 22 jewels sarı makinalıdır.
« Son Düzenleme: 23 Ekim 2011, 15:56:05 Gönderen: mehmet kişisi »

« Yanıtla #369 : 12 Ocak 2011, 21:21:00 »
Mehmet bu saatlerdeki Jewels nedir ne anlama gelir, yıllarca bunu kime sorduysam öğrenemedim. Biliyorsan sevabına bir söyleyiversen bu konuyu :(

spyderCollector

• 2758
  • mehmet 1967
« Yanıtla #370 : 12 Ocak 2011, 22:15:34 »
Sefa hocam jewels (mücevher-elmas) saatlerde, zemberek millerinde altta ve üstte,  hareketli çarkların mil yuvalarında kullanılan gerçek elmas (ve türevi taşlar) parçacıklarıdır.
bu taşlar aşınmazlık özellikleriyle, zemberek veya diğer çarkların dönerken oturduğu yuvayı aşındırıp hareketteki mikronometrik anlamdaki bir bozulmanın olmasını engellerler.
burada 12 jewels-22jewels-24jewels gibi baştaki sayı, saate kullanılan taşların sayısıdır ki bu sayı ne kadar çok olursa mücevher taşların her çarkın alt ve üzerinde kullanıldığı anlamına gelir, bu da saate asırlara meydan okuyan bir dayanım sağlar ve saate değer katar..
ek resimdeki omega nın üzerindeki kırmızı taşlar gerçek yakuttur.
bazı saatlerde elmas da kullanılır.

(not, yakut parçacığı mikronometrik boyutlarda olup millerin bastığı yerde bir baskı yayı ile beraber mile yatak olarak durmaktadır.. )

konu ile ilgili bir ansiklopedik bilgi. ( kaynağı not almamışım, şahsi notlarımdan.)
Mekanik saat: Mekanik saatte, dişlileri çeviren kuvvet, bir ağırlık veya yaydan, zemberekten temin edilir. Zemberek büyük dişli çarkı, bu da pinyon dişliyi çevirir. Pinyon dişlinin şaftı ikinci dişli çarka bağlıdır. İkinci çark yine bir pinyon dişliyi çevirir. Bu şekilde seri halde dişli çark-pinyon düzeni eşapman (kaçırma) çatalına kadar ulaşır. Eşapman çatalı dişlilerin dâimâ ileri dönüşünü ve sarkaç veya balans ağırlığına darbeler hâlinde hareket vererek eşit aralıklarla salınımını sağlar. Saatin sayma düzeni, eşapman çatalı ve buna bağlı sarkaçtır. Dişlilerin dönüş hızı eşapman çatalının müsâadesine bağlıdır. Eşapman çatalının salınım süresini ise sarkaç boyu veya balans ağırlık yayının boyu etkiler. Sürtünme kayıplarını ve aşınmayı azaltmak için, çark şaftlarının iki ucu elmas taşlarla yataklanır. Çarklardan bir kısmının görevi de ses çıkarma düzenini çalıştırmaktır.

Hocam inşallah yeterince sevaba girmişimdir, daha bilgi var ama yazmaya yürek gerek, bense akşamları yeterince yorgun ve tembel,
fotoğraf bile çekmeye üşendiğimden bıçaklara ara verip,,, nasıl olsa hazır fotoları çekilmiş, saatleri anlatayım dedim..
Ee Emin kardeş te ne zamandır isterdi -saatler nerede? diye... dedim fırsat..
« Son Düzenleme: 23 Ekim 2011, 15:57:54 Gönderen: mehmet kişisi »

« Yanıtla #371 : 12 Ocak 2011, 22:42:50 »
Mehmet çok sağol, yılların merakını gidermiş oldun ^-^

spyderCollector

• 2758
  • mehmet 1967
« Yanıtla #372 : 12 Ocak 2011, 22:46:58 »
Mehmet çok sağol, yılların merakını gidermiş oldun ^-^

sen de sağolasın Hocam, benim için zevkti  ^-^

spyderCollector

• 2758
  • mehmet 1967
« Yanıtla #373 : 12 Ocak 2011, 23:00:05 »
ZENITH (yıldızlı) kol saati, yine bir DEDE yadigarı

kurmalı bir saattir, bir tam kurma 3 güne kadar saati çalıştırmaktadır..
kordonu krokodil olup, bir zamanlar çok ideal sayılan incecik bir kalınlıktadır.
logo ve rakamların yerine geçen çubuklar yine altındır.

maalesef zemberek yorgunluğundan dolayı 24 saatte 5 dakika kadar zaman kaçırmaktadır. her zaman kullandığım bir saat olmadığından saatin şaşmasına rağmen kolumda zevkle gezdiririm kendilerini.
(Emin bu da 2. zenith)
« Son Düzenleme: 23 Ekim 2011, 15:58:55 Gönderen: mehmet kişisi »

tarık

• 205
  • Meslek: teknisyen
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #374 : 12 Ocak 2011, 23:55:02 »
mehmet bey sen beni öldüreceksin be abi bu kadar güzel sanat eserlerini buradan gösteriyorsun ya sana hiç bir şey demiyorum bu arada emin bey çınar altında bu kadar güzellere ben denk gelemedim tesbi,hlere gelince tezgahlardan çok esnafın çıkarmadığı cebindeki möallara bakacaksın sana söyliyeyim

spyderCollector

• 2758
  • mehmet 1967
« Yanıtla #375 : 13 Ocak 2011, 00:00:14 »
mehmet bey sen beni öldüreceksin be abi bu kadar güzel sanat eserlerini buradan gösteriyorsun ya sana hiç bir şey demiyorum bu arada emin bey çınar altında bu kadar güzellere ben denk gelemedim tesbi,hlere gelince tezgahlardan çok esnafın çıkarmadığı cebindeki möallara bakacaksın sana söyliyeyim

Tarık bey sağolasınız, sizlerin daha iyilerine sahip olmanızı dilerim. bunlar onlarca yılın birikimidir aslında. doğrusu bence de bu kadarı yeterli olabilir, ben daha bişey yayınlamıyayım, göze gelmesin nazar olmasın.

tarık

• 205
  • Meslek: teknisyen
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #376 : 13 Ocak 2011, 00:15:11 »
abi biz maşaallah la bakıyoruz imrenmeden öteye gitmez sen olan sanat eserlerini bizden esirgeme benimde  bu çakı tesbih saat çakmak merakım var ama her zaman müsait olamıyoruz bu arada bu hafta bir hubertus damascus buldum sedef kaplama fiyat biraz yukarıdan geldi anlaşamadık sana hartkopf u getireyim dedi mamut dişi kaplama karasız kaldım zor zanaat be abi

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #377 : 13 Ocak 2011, 09:09:52 »
Tarık bey sağolasınız, sizlerin daha iyilerine sahip olmanızı dilerim. bunlar onlarca yılın birikimidir aslında. doğrusu bence de bu kadarı yeterli olabilir, ben daha bişey yayınlamıyayım, göze gelmesin nazar olmasın.

Avatarınıza nazar boncuğu koydunuz mu olur biter derim.  8)
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

emin albayrak

• 3909
« Yanıtla #378 : 13 Ocak 2011, 09:22:30 »
abim kol saatini çok tuttum :2up köstekli saatlerdeki rakamların estetiği ise saate ciddi bir kimlik veriyor. saatleri sergile abim sen yine de ama fotoğraf çekmeden önce saatlerin tepesinde bir kurşun döktür de nazar değmesin, değenler de çıksın ;) saat fotoğraflarının da saatlere taş çıkartacak kadar güzel olduğunu biliyorsun değil mi?

bu jewels ifadesi olan her saatteki taşların da yakut veya elmas olmadığını da ayrıca söylemek lazım abi :D jewels kelimesinin manasını öğrenip soluğu saatçide alan çok delikanlı oluyormuş. :))

çınaraltında güzel saatler oluyor Tarık Bey eğer denk düşürürseniz. zenith in lacivert kadranlı ve tek yıldızlı bir modelini çınaraltında 200 liraya bulmuştum ama sermayemi tesbihe yatırdığım için alamamıştım. longines ten omega ya bir çok markaya orada ulaşmak mümkün. ama ben genelde çalıntı olma ihtimalleri sebebiyle çekimser davranıyorum saat işinde. tesbihlerde de evet, dediğiniz gibi, amcaların montlarının iç cebinde duran ve ekseriyetle bir kağıda sarılmış olan tesbihler var, onlara ulaşmak lazım ;)

spyderCollector

• 2758
  • mehmet 1967
« Yanıtla #379 : 13 Ocak 2011, 09:54:56 »

Avatarınıza nazar boncuğu koydunuz mu olur biter derim.  8)

iyi fikir Eylem, sağolasın..  ^-^