Bıçak Sanatı - Forum

Manda boynuzu nasıl işlenir?

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
Ynt: Manda boynuzu nasıl işlenir?
« Yanıtla #40 : 17 Kasım 2012, 21:37:31 »
Tavsiyeler harika :) Boynuz öylede böylede kokuyor demek ki :)

LCLegend

• Şafak Karslıoğlu
  • 404
  • Meslek: Göz Hekimi
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #41 : 17 Kasım 2012, 22:05:35 »
Netice:

NaOH Kullanıldı.

Bileşiminde %30 NaOH olan 75 gr kimyasaldan 1 lt suya ilk olarak 20 gr eklendi ve karışımın içerisinde boynuz 30 dakika bekletildi, kontol edildi. TIK yok..

Sonra " bu böyle olmaz "deyip poşetin tamamı döküldü. Suyun bir anda ısınması "geliyorum" diyordu.

Garanti olsun dedim ve her 30 dakikada bir kontrol ettim. Tam istediğim kıvama gelmesede aceleciliğimden 3 saat sonra çıkarıp mengenenin iki yanağına yasladığım tahtaların arasında prese aldım.

Kısmen ince (2 mm) ve geniş olan bölmü istediğim gibi esnerken 6 mm bulan ve dar olan bölmü ise direndi.

1 saatlik kuruma evresinden sonra yeniden solusyona bırakılan boynuz 2 sat daha bekletildi.Ve netice tam düz olmasa da idare eder bir kalıp çıktı.

Bu gün ne öğendik?

1) Ameliyat eldivenleri ile kostik mıncıklanmaz.
2) Kokusundan rahatsız olacak komşu yok ise mangalda boynuz yeğdir.
3) Mengeneniz sağlam bir zemine oturacak ve kesinlikle güçlü olacak...
4) fotoğraf makinemiz kimseye emanet verilmeyecek

Mangalda boynuz?
1-Boynuz mangalda ısıtılır    mı?
2-Önce mangal yapılır sonra kül durusu kullanılır    mı? :)
3-......? O:-)
PRIMUM NON NOCERE

DUMRU

• Hüseyin DUMRU 1982
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
  • Meslek: Eczane teknisyeni
  • Yer: Konya/Bozkır
« Yanıtla #42 : 17 Kasım 2012, 22:57:10 »
1)Mangalda ısıl işlem yapabilecek ısıyı sağlayabiliyorsak bence denemeye değer.
2) Önce mangal yapılır, sonra boynuz ısıtılıp mengeneye alınır.

Hepsi bir yana yüzeyi çok deforme olmuş boynuzla için solusyona yatırmayı öneririm. Çünkü solusyona temas eden yüzey adeta sakız gibi oluyor. Ve kolayca sıyılıyor. Geride tertemiz bir boynu kalıyor.
Yiğidin harman olduğu yerde doğmuşsam. Şu Uluçay'dan su içmişsem.. Namerdin sofrasına bağdaş kurup oturmam. Hüseyin DUMRU

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #43 : 17 Kasım 2012, 23:05:46 »

Hepsi bir yana yüzeyi çok deforme olmuş boynuzla için solusyona yatırmayı öneririm. Çünkü solusyona temas eden yüzey adeta sakız gibi oluyor. Ve kolayca sıyılıyor. Geride tertemiz bir boynu kalıyor.

Peki boynuz kuruduktan sonra eski sertliğine kavuşuyor mu? Ayrıca bu işlemler kemik içinde geçerli mi?

DUMRU

• Hüseyin DUMRU 1982
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
  • Meslek: Eczane teknisyeni
  • Yer: Konya/Bozkır
« Yanıtla #44 : 17 Kasım 2012, 23:22:09 »
Boynuz kuruduktan sonra eski sertliğine %90 ulaşıyor.Kemiği hiç denemedim. Yarın fotoğrafları atarım.
Yiğidin harman olduğu yerde doğmuşsam. Şu Uluçay'dan su içmişsem.. Namerdin sofrasına bağdaş kurup oturmam. Hüseyin DUMRU

LCLegend

• Şafak Karslıoğlu
  • 404
  • Meslek: Göz Hekimi
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #45 : 18 Kasım 2012, 00:05:14 »

Peki boynuz kuruduktan sonra eski sertliğine kavuşuyor mu? Ayrıca bu işlemler kemik içinde geçerli mi?

Kemik asit içinde yumuşar ancak bir daha sertleşmez. Çünki asitte içindeki kalsiyum fosfat çözünür. Boynuz hangi yöntemle yumuşatılırsa yumuşatılsın soğuyunca ve kuruyunca sertleşir.

PRIMUM NON NOCERE

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #46 : 18 Kasım 2012, 00:11:00 »
Kemik asit içinde yumuşar ancak bir daha sertleşmez. Çünki asitte içindeki kalsiyum fosfat çözünür. Boynuz hangi yöntemle yumuşatılırsa yumuşatılsın soğuyunca ve kuruyunca sertleşir.

Bilgi için teşekkürler

Mızrak

• 214
  • Çetin KAYALIK
  • Meslek: Ziraat Mühendisi
  • Yer: Niksar Tokat
« Yanıtla #47 : 18 Kasım 2012, 17:31:21 »
Arkadaşlar bugün kenardaki boynuzlar ne alemde diye baktım.Kokmuşlar kurtlanmışlar nasıl tiksinç nasıl iğrençtiler.Eldivenleri giydim elime kalın keski alıp kemik dokusuma bir- iki kez vurunca kemikler çıktı.Bundan sonra siyah çöp torbasında  karanlık bir çöp kutusunda15-20 gün kurtlandırıp
 sonra kemiği çıkarmak lazım onu öğrendim.Şimdi sıra boynuzun ateşle imtihanında :2up