Bıçak Sanatı - Forum

Halmak komando bıçakları hakkında !!!

Zafer-

• 340
  • Meslek: Kaptan-İşletme-Dijital resim tasarım
  • Yer: İstanbul-Yalova
Ynt: halmak komando baıçakları hakkında !!!
« Yanıtla #20 : 17 Eylül 2012, 22:15:23 »
tamam fazla derine inmeyelim :) ustam dağ bayır bıçağını unuttum bu arada gelince onu alıvereyimgari başka projelerde var paslaşırız artık :)

spyderCollector

• 2758
  • mehmet 1967
  • Meslek: mimar
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #21 : 17 Eylül 2012, 22:42:42 »
arkadaşlar bu konuda yapıcak birşey yok esasen sas ve sat komandolarının kulandığı ekipmanla düz piyadenin kulanmış olduğu ekipman hiç bir zaman aynı değildir bunları karıştırmayalım
sas veya sat ların ekipmanı komando taburunda bile olmaz bu nedenle onların bu tarz şeylerede ihtiyacı olmaz
milyon dolarlık bebekleri kulanırlar.
..........

aynen...

benim SAT komandosu bir ahbabım-komşum çok nefis bıçaklara sahip.
bir adet SOG Bowie (süper ötesi) kendisinin mesleki bıçağı,
ve bir çok başka bıçaklar.. ha bir de machette (orijinal amerikan)...

bu arada arkadaşın anlattığı tarz bıçağı hiç bir askerde-komutanda görmedim..

'' Kem Alat'la, Kemalat  olmaz ! ''

Ercan Utkun

• 388
  • Meslek: eğitimci- 1975
  • Yer: aydın
« Yanıtla #22 : 17 Eylül 2012, 23:01:21 »
   Nasıl seçildiğini az çok tahmin edebiliyorum.Bıçak mı bıçak, tamam iyidir,fazla bir şey anlamaya gerek yok,işin uzmanına gerek yok,nasıl olsa her şeyden az uz anlıyoruz. 
Biz bu kadarmı zekası kıt bi milletizki can güvenliğinin kullanılan malzemenin kalitesine bağlı olduğu bariz olan bir konuda bu kadar pervasız olalım?Buna katılamıyorum.Biz hobi amaçlı bu kadar inceleyip araştırıyoken can güvenliği bıçağa bağlı olabilecek asker adamın kitabını yazabilecek düzeyde olması gerekir ki tanıdığım çoğu asker öyle..Kan uykusu belgeselini izlemeyen varsa izlesin..
arkadaşlar orduda bıcak alımı yoktur çalışanlar toplanır ve kendine bıcak alırlar ebnim bildiğim böyleydi en son emekliolan subay akrabamdan biliyorum.
Orduda bıçak alımının olmaması veya üretim yapılmaması mantıklı gelmedi bana askerlere biz bıçak vermiyoruz gidin kendiniz yaptırınmı deniyor yani

Zafer Bey yazım da zeka kıtlığı ile ilgili suçlanma gibi bir durum söz konusu değil bahsi geçen durum apayrı...
Buna daha bir sürü örnek verilebilir ama bir daha okursanız beni anlayacağınızı düşünüyorum.
Bilgi sahibi olunmadan,fikir sahibi olunmaz.

Zafer-

• 340
  • Meslek: Kaptan-İşletme-Dijital resim tasarım
  • Yer: İstanbul-Yalova
« Yanıtla #23 : 17 Eylül 2012, 23:17:50 »
Bence bu gibi mühim konularda önemsemeyiş, üstünkörülük zekasal kıtlık sonucu olur genelde bu benim görüşümdür sizinki farklı olabilir saygı duyarım Ercan Bey

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #24 : 18 Eylül 2012, 00:17:26 »
Daha önce de bir yerde tartışmış mıydık bunu?

Ordumuzda SAS/SAT ekipleri karbon çeliğinden bıçak mı kullanıyormuş? Deniz suyunda CK75. Allah akıl fikir versin.

Plastik saplar ile ilgili başlıkta Halmak ile ilgili konuşulmuştu. Yusuf Biçer'in paylaştığı fotoğraflar da vardı:

Dünyanın en özel askeri olan Jandarma Özel Kuvvetler (bordo bereliler)

ve Komando birlikleri  bu bıçağı kullanıyor

yorumsuz...

kaynak normal kaynak mil ise demir

kılıf çok kullanışlı

taşını kendim kestirip koydum  ;)

Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

ali rıza

• 1066
  • geçtiğimiz yüzyılın insanı - 1983
  • Meslek: Eczacı Kalfası
  • Yer: SAKARYA
« Yanıtla #25 : 18 Eylül 2012, 08:33:07 »
acemi eğitmimi ıspartada tim eğitimi alarak yaptım her timin başında bir uzman çavuş görevliydi hepsi komandoydu ve hepsinde bu bıçaklardan vardı sadece bazısınınki büyük bazısının ki küçüktü tabii o zamanlar pek anlamıyoruz bıçaktan komutanım bunlar nasıl güzel mi nereden alabiliriz falan soruyorum adamın cevabı boşuna yük be oğlum doğru düzgün kesmiyor bile demişti neden taşıdığını sordum zorunlulukmuş peki doğuda ne yapıcaksınız diye sorduğumda ise doğuda kullandığım bıçak ap ayrı demişti sonrada eğitimde bu bıçakla toprağa şekiller falan çizmişti çivi kullanır gibi :) 
vel hasıl kelam bu tip ürünler zannımca batıdayken maliyetten kaçıp amaan iş görsün belimde dursun biri birşey demesin diye kullanılan ürünlerden zaten dikkat ettim bu tip bıçakları teğmenlerden itibaren kimse kullanmıyordu subayların hepsinde değişik şekillerde ve ebatlarda kasaturalar vardı hattaa bi tane binbaşıda eski alman süngüsü gördüğüme yemin bile edebilirim :D
İki Kişilikliyim İkiside Canavar

Ercan Utkun

• 388
  • Meslek: eğitimci- 1975
  • Yer: aydın
« Yanıtla #26 : 18 Eylül 2012, 10:22:26 »
Bence bu gibi mühim konularda önemsemeyiş, üstünkörülük zekasal kıtlık sonucu olur genelde bu benim görüşümdür sizinki farklı olabilir saygı duyarım Ercan Bey

Üstükörülük konusunda size sonuna kadar katılıyorum,layık olmadıklara mevkilere ge(tirilen) insanlardan reform niteliğinde karar beklemek fazlasıyla iyimser bir çabadır, kukla olmak birinci vazifedir onlar için, zeki olmadıkları için değil.alınteri ile kazanmadıkları için. Eğitim konusunda bununla ilgili onlarca örnek sayılabilir.Çoğumuz doğruyu güzeli biliyoruz ama yapmıyoruz, yapamıyoruz,yaptırılmıyor.
Bilgi sahibi olunmadan,fikir sahibi olunmaz.

doctore

• 203
  • Yer: kayseri
« Yanıtla #27 : 18 Eylül 2012, 11:17:00 »

benim SAT komandosu bir ahbabım-komşum çok nefis bıçaklara sahip.
bir adet SOG Bowie (süper ötesi) kendisinin mesleki bıçağı,
ve bir çok başka bıçaklar.. ha bir de machette (orijinal amerikan)...

bu arada arkadaşın anlattığı tarz bıçağı hiç bir askerde-komutanda görmedim..
[/quote]

kayseri komando tugayı,foça jandarma komando okulu,ısparta eğirdir dağ komando v.s hep bunlardan kullanıyor .bildiğim kadarıyla rütbeli personel bu bıçakları kendi imkanlarıyla alıyorlar yani ordunun alıp dağıtması sözkonusu değil sakarya -fırat dizisindekilerde de bu bıçaklardan mevcut

ozgurozdemir

• *
  • 1
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: İst. sancaktepe-1978 0RH+
« Yanıtla #28 : 18 Eylül 2012, 12:53:20 »
forum olarak birleşip birkaç askeri bıcak yapsak demekki devrim yapacağız bu ülkede bıcak konusunda
esasen forumumuzda kendi çapımızda yapmaya çalıştığımız bıcakların coğu üreticinin yaptığından cok daha kaliteli olduğu aşikardır.
taşıması gerekiyor olan ekipmanı sadece iş olsundiye ucuz yollu bu bıcağıalmış olmaları normal
bende olsam eğitimde kullanmak için bunun gibi ucuz yollu bıcak kullanırım gidipte 300-400 usd lik kalitesi belli olan bir bıcağı kullanmam

benim yapıpda askeriyede çalışan ahbabıma hönderdiğim 2 bıcak var yorumlara gelince her konuşmada şipariş vermeye  çalışıyorlar:)

açık büyük esasen kapatmak lazım derim

GÖLGEDE YÜRÜYENİN GÖLGESİ OLMAZ

doctore

• 203
« Yanıtla #29 : 18 Eylül 2012, 17:01:45 »
malum bıçağının gerçeği burada !! biz çakmasını kullanıyoruz http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=IEswq8prS-0&feature=endscreen

KeReM @

• *
  • 18
    • Forum
  • Meslek: memur
  • Yer: Isparta
« Yanıtla #30 : 09 Temmuz 2014, 11:47:24 »
Konuyu hortlatacağım fakat yazılanları okuyunca cevap vermeden geçemeyeceğim. Fotoğraflar ölmüş ama malesef bahsi geçen tenekeler kullanılıyor komando birlikletinde ve piyasadan bora gibi daha kullanışlı ve kaliteli bıçarlar tedarik edip kullanıldığındada diğerlerinden farklı göründüğü için uyarılıyor personel. Zaten kendime yapacağım ilk bıçakta bu teneke bıçağın kabzasını kullanarak çeliğini değiştirmek olacak.

tamahagane

• 438
  • Meslek: Serbest
  • Yer: Antalya
« Yanıtla #31 : 10 Temmuz 2014, 13:00:17 »
En azından Bora, Mogan gibi markaları tercih etmeli ordu, kaliteli bir çakı o tenekeden daha iyi iş görür.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #32 : 10 Temmuz 2014, 13:15:35 »
Konuyu hortlatacağım fakat yazılanları okuyunca cevap vermeden geçemeyeceğim. Fotoğraflar ölmüş ama malesef bahsi geçen tenekeler kullanılıyor komando birlikletinde ve piyasadan bora gibi daha kullanışlı ve kaliteli bıçarlar tedarik edip kullanıldığındada diğerlerinden farklı göründüğü için uyarılıyor personel. Zaten kendime yapacağım ilk bıçakta bu teneke bıçağın kabzasını kullanarak çeliğini değiştirmek olacak.

Topyekün harp kavramı, meydan savaşları, siper savaşları biteli yıllar oldu ama hala bunların farkında olmayan bir askeriye var. Amerikan ve İngiliz bir çok bıçak ustası, askerlerinin özel siparişleri için çalışıyor. Bizde ise bir er olarak cebinde Victorinox çıksa anlatamazsın.
Namık Kemal
Instagram'da ben

KeReM @

• *
  • 18
    • Forum
  • Meslek: memur
  • Yer: Isparta
« Yanıtla #33 : 10 Temmuz 2014, 14:18:39 »

Topyekün harp kavramı, meydan savaşları, siper savaşları biteli yıllar oldu ama hala bunların farkında olmayan bir askeriye var. Amerikan ve İngiliz bir çok bıçak ustası, askerlerinin özel siparişleri için çalışıyor. Bizde ise bir er olarak cebinde Victorinox çıksa anlatamazsın.

malesef öyle hocam. En iyi teçhizata sahip olmamız gerekirken hala oldugumuz yerde sayıyoruz ve kişisel olarak daha iyi  teçhizat tedarik edildiği zamanda farklı bahaneler ile kullanılmasına izin verilmiyor. Tabi bunu genellememk lazım kişisel sıkıntılar bunlar. Hala güncel sürüme yükselememiş arkadaşlardan kaynaklanıyor.
« Son Düzenleme: 10 Temmuz 2014, 14:25:06 Gönderen: KeReM @ »

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #34 : 10 Temmuz 2014, 15:16:23 »
Askerde Moltke'nin kitabını almıştım. Tabi bölükçü illa ki imzalıyormuş. İmzalarken baktım acaba kim olduğunu anlayıp ilgisini çekiyor mu diye ama reaksiyon yok. Asker dediğin Moltke deyince Clausewitz deyince kulak kesilmeli. Sun Tzu'yu, makyavelliyi, saydıklarımı ve fazlasını okumalı doktrin falan bilmeli.
Namık Kemal
Instagram'da ben

doctore

• 203
« Yanıtla #35 : 10 Temmuz 2014, 15:44:31 »
halmak sersisi, ontario asek499 serisinin çok kötü bir kopyasıdır.tek güzel tarafı deriden çift gözlü bir kılıfının olmasıdır..rütbeli muharip personel kendi imkanlarıyla bunlardan edinirler (türkiye şartlarında daha iyi alternatifleri kısıtlı olduğundan dolayı) son kamuflajlı haricilerden sonra deri kılıf yerini haki kamuflaj kılıfa bırakmıştır.orta boy 35 tl gibi bir fiyatı var kayseri de..

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #36 : 10 Temmuz 2014, 16:42:34 »
İzmir'de bunları görmüştüm. Eğirdir'den geçerken galiba yine bunları görmüştüm. 40'la zımparalanıp üretilmiş halleri vardı.

Bu bıçakları kendine alacaklar için bir şartname olsa da neye benzer yapılması gerektiğini bilsek...
Namık Kemal
Instagram'da ben

demirci

• *
  • 6
  • Meslek: emekli
« Yanıtla #37 : 21 Ekim 2014, 17:46:02 »
mevcut halmak bıçakları fiyatına göre çok iyi lakin bora gibi firmaların bıçaklarıyla kıyaslanamaz tabi bunda ilk etapta firma kabahatli gibi görünse de maalesef işin özü farklı yanlış hatırlamıyorsam 1999 2001 yılları arasında Almanya'dan özel olarak getirtilen krom çelik kullanılıyordu alaşım içerisinde titanyum dahi mevcuttu tabi böyle bir çeliğin hem kendisi pahalıydı hemde işçiliği çok zordu zahmet 5-6 kat artarken üretim yarı yarıya düştü taş gibi sarf malzemeleri arttı örneğin siyah çelikte bir taş 1000 bıçak ağızı açarken krom çelikte bu oran 200 civarında  kalıyor o dönemki bıçak sapları kösele veya fiberden imal ediliyordu haliyle tüm bunlar bıçağın fiyatını bir hayli yükseltti abartısız dünyanın en iyi bıçaklarından biri olmasına karşın tsk fiyatından dolayı bu bıçağı istemedi ve fiyatın çok daha cazip olduğu şeklen aynı ama gerek sap gerek kullanılan çelikte kalitenin düşürülmesini istedi bunun üzerine abs saplı siyah çelik üzerine kromaj kaplama bu ürün piyasaya çıktı maalesef tsk kaliteyi değil ucuzu istedi 1999 yılındaki bıçakla aradan 15 yıl geçmesine rağmen şuan ki bıçağın fiyatının hemen hemen aynı olması bu durumun göstergesidir bıçak hakkında diğer eleştirilere gelirsek
sap: yuvarlak saplarda vida kaynaklamak yekpare saptan daha sağlamdır çünkü sapın ele uygunluğu ve sağlam olması için minimum et kalınlığını hesapladığınızda sap içende 8-9 mmlik bir delik kalıyor sapı yekpare yapmaya kalkarsanız sap içinde 8mm 4mm çelik kalır ve unutmayın bıçaklarda kullanılan çelik kırılgandır hafif bir zorlamada sap elinizde kalır bu tür bıçaklarda açılan dişler ağaç kesmek amaçlı testere vazifesi için yapılmaz bunların görevi açılan yaranın kapanmasını zorlaştırmaktır keskinliğe gelince komando bıçakları domates doğramak için tasarlanmış gereçler değildir bıçağın ağız kısmı insanın boğazına göre tasarlanmıştır siz baskı uygulamasanız dahi bıçağın ağız tasarımından ve kendi ağırlığından dolayı bıçağı çektiğiniz anda boğazı keser tabi şunu da unutmamak gerekli bu tip bıçaklar kesmekten ziyade dürtmek maçlı yapılır

ozgurozdemir

• *
  • 1
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: İst. sancaktepe-1978 0RH+
« Yanıtla #38 : 21 Ekim 2014, 17:50:49 »
mevcut halmak bıçakları fiyatına göre çok iyi lakin bora gibi firmaların bıçaklarıyla kıyaslanamaz tabi bunda ilk etapta firma kabahatli gibi görünse de maalesef işin özü farklı yanlış hatırlamıyorsam 1999 2001 yılları arasında Almanya'dan özel olarak getirtilen krom çelik kullanılıyordu alaşım içerisinde titanyum dahi mevcuttu tabi böyle bir çeliğin hem kendisi pahalıydı hemde işçiliği çok zordu zahmet 5-6 kat artarken üretim yarı yarıya düştü taş gibi sarf malzemeleri arttı örneğin siyah çelikte bir taş 1000 bıçak ağızı açarken krom çelikte bu oran 200 civarında  kalıyor o dönemki bıçak sapları kösele veya fiberden imal ediliyordu haliyle tüm bunlar bıçağın fiyatını bir hayli yükseltti abartısız dünyanın en iyi bıçaklarından biri olmasına karşın tsk fiyatından dolayı bu bıçağı istemedi ve fiyatın çok daha cazip olduğu şeklen aynı ama gerek sap gerek kullanılan çelikte kalitenin düşürülmesini istedi bunun üzerine abs saplı siyah çelik üzerine kromaj kaplama bu ürün piyasaya çıktı maalesef tsk kaliteyi değil ucuzu istedi 1999 yılındaki bıçakla aradan 15 yıl geçmesine rağmen şuan ki bıçağın fiyatının hemen hemen aynı olması bu durumun göstergesidir bıçak hakkında diğer eleştirilere gelirsek
sap: yuvarlak saplarda vida kaynaklamak yekpare saptan daha sağlamdır çünkü sapın ele uygunluğu ve sağlam olması için minimum et kalınlığını hesapladığınızda sap içende 8-9 mmlik bir delik kalıyor sapı yekpare yapmaya kalkarsanız sap içinde 8mm 4mm çelik kalır ve unutmayın bıçaklarda kullanılan çelik kırılgandır hafif bir zorlamada sap elinizde kalır bu tür bıçaklarda açılan dişler ağaç kesmek amaçlı testere vazifesi için yapılmaz bunların görevi açılan yaranın kapanmasını zorlaştırmaktır keskinliğe gelince komando bıçakları domates doğramak için tasarlanmış gereçler değildir bıçağın ağız kısmı insanın boğazına göre tasarlanmıştır siz baskı uygulamasanız dahi bıçağın ağız tasarımından ve kendi ağırlığından dolayı bıçağı çektiğiniz anda boğazı keser tabi şunu da unutmamak gerekli bu tip bıçaklar kesmekten ziyade dürtmek maçlı yapılır

üstadım direkt bu konuya mesaj atmaktansa  merhaba bölümünde kendinizi bir tanıtsaydınız daha iyi olmazmıydı ?
GÖLGEDE YÜRÜYENİN GÖLGESİ OLMAZ

gabe

• 70
  • Galip
  • Meslek: yazar grafiker programcı
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #39 : 21 Ekim 2014, 18:22:45 »
aman "demirci" hocam,

halmak komando bıçağı TSK'nın yüzkarası bir hadisesidir. ben bit pazarından 3 tl'ye ağzı yamuk, pas içinde bir tane almıştım geçenlerde. temizledim, bileğledim, parlattım, açısını ve balçaktaki hareketini düzelttim. piyasadakilerden daha eski bir model sanırım. şansıma daha kibar ve dayanıklı görünüyor.

yok boğaza göre tasarlanır, yok tırtıklar şu bu içindir fln çok afedersiniz ama bunlar kulaktan dolma bilgiler biraz. Camillus Pilot Survival'ın ucuz bir takliti bildiğim kadarıyla ve can almaktan öte hayatta kalma eğiliminde bir bıçak. Avcı erinin ya da eğitimli askerin fark etmeksizin öldürmesi için tasarlanmış kamalar için bkz Fairbarn Sykes Stilleto

http://en.wikipedia.org/wiki/Fairbairn%E2%80%93Sykes_fighting_knife

http://www.fairbairnsykesfightingknives.com/
« Son Düzenleme: 21 Ekim 2014, 18:26:15 Gönderen: gabe »