Bıçak Sanatı - Forum

BOYNUZ NASIL PARLATILIR?

yuceldeniz

• *
  • 369
  • LANDSCAPEPHOTOGRAPHER
  • Meslek: İdareci
  • Yer: DENİZLİ
BOYNUZ NASIL PARLATILIR?
« : 04 Temmuz 2012, 23:18:16 »
Boynuzdan yapılmış bir bıçak sapını nasıl parlatabilirim? Pimleri eğelerken hafif çizikler oluşturdum boynuz çevrelerinde, bunları da yok etmek için ne yapılabilir? Yardım eden herkese sonsuz teşekkür...
YUCELMORE

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
Ynt: BOYNUZ NASIL PARLATILIR?
« Yanıtla #1 : 04 Temmuz 2012, 23:25:28 »
zımpara >:D

kalın kumdan ince kuma doğru giden bir zımpara süreci sizi bekliyor. 600-800 kum civarına geldiğinizde eğer sonuç sizi tatmin etmezse sanırım bir polisaj benzeri uygulama yapmanız gerekecek ama onun detaylarını ben de pek bilemiyorum. Murat Erkut abi ya da Sinan Usta bu konuda daha doğru bilgi vereceklerdir.

bu arada; pim sorunuzun cevabı da zımpara ;)
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

Yunus Emre TOK

• 1005
  • 1971
  • Yer: İZMİR
« Yanıtla #2 : 05 Temmuz 2012, 07:33:49 »
Merhaba yücel bey Emin hocam gerekli açıklamaları yapmış müsade olursa ustaların affına sığınarak bir kaç ekleme yapmak isterim.
Boynuzu sıklıkla av tüfeklerinde kullanırım el ve boy kundaklarında  bıçak sapında ve dekoratif amaçlı.
Öncelikle kabza da istediğiniz formu kaba olarak yakaladıktan sonra pimlerin üzerilerini bir balık sırtı eğenin altına koyacağınız 80--100 kum zımpara ile tesviye ediniz daha sonra genel bir zımpara tesviyesi 220 kuma geldiğinizde kadifemsi bir doku oluşur bu esnada hatalarınızı ve çizikleri görmek için üzerine 10 numara yağ sürünüz ufak bir keçe yardımıyla yağı yediriniz sonra tekrar zımpara işlemi.
ben genelde 220 kum dan sonra tel zımpara diye tabir edilen eski bulaşık tellerinden (çocukluğumuzda buna ip bağlar kibrit ile tutuşturup çevirirdik  :2up) kullanıyorum ahşap marketlerde veyahut nalburlarda bulabilirsiniz yüzeyde istediğiniz parlaklığa yaklaştığınızda 
oto boyacıların kullandığı pasta veyahut kav ile parlattığınızda cam gibi parlıyacaktır umarım yardımcı olabilmişimdir

yuceldeniz

• *
  • 369
  • LANDSCAPEPHOTOGRAPHER
« Yanıtla #3 : 05 Temmuz 2012, 11:04:04 »
Yanıtlarınız için çok teşekkür ediyorum. Boynuzun yapısını tam bilemiyorum, Cam gibi olması için polisaj gerekli olabilir o halde...Pasta olarak hangi markayı kullanırsak en iyi sonucu alabiliriz? Ayrıca bir videoda usta taş kömürünü ıslatarak parlaklık sağlamaya çalışıyordu...Alternatif parlatma için değişik yöntemler bilen arkadaşlarımız yazarsa mutluluk duyarım.
Selamlar. 
YUCELMORE

kaligraf

• 303
  • mücahit
  • Meslek: elektrik
  • Yer: manisa
« Yanıtla #4 : 07 Temmuz 2012, 03:01:15 »
ben ince kum ahşap zımparası tavsiye ederim. ben zihgir ( osmanlı okçusu yüzüğü ) yapariken bunları kullanıyorum ve sonuncu gayet iyi çıkıyor
edep bir tac imiş nuru hüdadan giy o tacı emin ol her beladan

YUNUS EMRE

yuceldeniz

• *
  • 369
  • LANDSCAPEPHOTOGRAPHER
« Yanıtla #5 : 07 Temmuz 2012, 10:36:02 »
Sn. Kaligraf, önerinizi deneyeceğim, teşekkür ederim.
YUCELMORE

i_batar27

• **
  • 64
  • Meslek: öğretmen
  • Yer: hatay
« Yanıtla #6 : 07 Temmuz 2012, 21:38:45 »
hocam kaba şekli verip 80 90 kum zımparadan sonra 200 kum zımpara uygulayıp pürüzleri giderdikten sonra polisaj ile iyice parlat.....hem parlaklık kazanır hemde ince çizikler dolar.....ama zımparalama süreci çok kokuyor.....şimdfiden kolay gelsin ALLAH yardımcın olsun.....

yuceldeniz

• *
  • 369
  • LANDSCAPEPHOTOGRAPHER
« Yanıtla #7 : 08 Temmuz 2012, 13:46:35 »
Teşekkür ederim.
YUCELMORE

Abdurrahman

• 346
    • yataganelsanatlari
  • Meslek: emekli
  • Yer: Denizli
« Yanıtla #8 : 12 Temmuz 2012, 00:11:04 »
haddim olmayarak bende söz alacam eğer boynuz yüzeyi düzgünse önce kazıma işlemi yapman gerekir sonra ince zımpara ile iyice ovala eğer kazıma yapmadan zıpara yaparsan fazla uğraşırsın bizim tabirle bez kece yani pamuklu bezden yapılmış sadece parlatmada kullanılan hazırlanmış dairesel bez kecedir parlatma macunu bir iki ceşit var mavi olanı metal için kırmızı veya kırmızaya yakın polisaj macunu varboynuz için eğer elinde biraz maharet varsa beyaz boynuzda percinlerin dahi gidiş yolunu görecek şekilkde şeffaf bir parlatma yapabilirsin

yuceldeniz

• *
  • 369
  • LANDSCAPEPHOTOGRAPHER
« Yanıtla #9 : 12 Temmuz 2012, 11:25:31 »
Abdurrahman bey, öncelikle yanıt için  teşekkür ederim. Kazıma işini başka bir bıçakla yapacağız sanırım, üstten çok az almak yeterli olacaktır değil mi? Sonra zımpara...Pamuk keçe için polisaj motoru gerekli, elde nasıl-ne ile yapılabilir? Bunun peşindeyim.
Saygıyla...
YUCELMORE

muraterkut

• 1119
  • Murat E. Köroğlu / 1969
  • Meslek: muhasebe
  • Yer: samsun
« Yanıtla #10 : 12 Temmuz 2012, 14:47:19 »
Abdurrahman bey, öncelikle yanıt için  teşekkür ederim. Kazıma işini başka bir bıçakla yapacağız sanırım, üstten çok az almak yeterli olacaktır değil mi? Sonra zımpara...Pamuk keçe için polisaj motoru gerekli, elde nasıl-ne ile yapılabilir? Bunun peşindeyim.
Saygıyla...
evet, iş polisaj motoruna kadar geldi ve motorun yoksa eğer; 2.5   3 mm kalında sert olmayan bir deri parçasının parlak (kullanılan) yüzünü düz bir zemine yapıştır (mermer veya tahta) daha sonra yukarda kalan iç tarafına (tüylü) mavi polisaj macununu sür derinin kendi rengi gitsin hafif mavi olacak kadar, sonra al eline boynuzu mavi polisaj macununa bulanmış deriye hızlı hızlı sür parladığını göreceksin... pamuklu bir bezle ara ara hızlı bir şekilde boynuzu ovala daha sonra istediğin parlaklığa gelene kadar devam et....
eğer devamlı uğraşacaksan da tez zamanda ufak bir motor edinmende fayda var, yoksa büyük eziyet bu şekilde......
hadi kolay gelsin  ;)
girdim ilim meclisine, eyledim kıldım talep
dediler ilim geride, illa edep illa edep.....

yuceldeniz

• *
  • 369
  • LANDSCAPEPHOTOGRAPHER
« Yanıtla #11 : 12 Temmuz 2012, 23:14:16 »
Murat hocam, teşekkür ederim. :2up
YUCELMORE

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #12 : 13 Temmuz 2012, 08:54:02 »
Keçe yahut bez diskleri döndürmek için tek çare polisaj motoru değil. Ben diskleri sütun matkapta döndürüyorum. Bir ara bauhaustan keçe ve onu takmaya yarayan bir mil almıştım. Bir de kendi uydurmam millerim de var tabii. tamamı dişli olmayan civataları bu amaçla kullanabilirsiniz. Başını keserseniz bu tarafı matkaba tutturabilirsiniz. Diğer tarafa da keçeyi somunlar yardımıyla tutturabilirsiniz. Somunların sıkılığını garantiye alın derim. Örneğin çift somun kullanıp bunların birbirini sıkmasını sağlayabilirsiniz.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

yuceldeniz

• *
  • 369
  • LANDSCAPEPHOTOGRAPHER
« Yanıtla #13 : 13 Temmuz 2012, 11:18:26 »
Eylem bey,
kesinlikle matkap kullanılabilir, sanırım bunlarla ilgili taşlar da mevcut, keçeye denk gelmedim ancak matkaba takmayı sağlayacak bir ek aparat olabilir, araştırıp sonucu yazarım.
Teşekkürler.
YUCELMORE

meemz1978

• 249
  • Kaan
    • Arma GIDA
  • Meslek: Yönetici
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #14 : 13 Temmuz 2012, 14:40:22 »
Bauhausda 19 TL ye çay tabağı büyüklüğünde bir keçe, kahverengi ve mavi pastası, matkaba bağlantı aparatı olan bir set satılıyor, harika bir ürün tavsiye ederim, evdeki çaydanlığı bile pırıl pırıl yaptım :)
One for All, All for One...

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #15 : 13 Temmuz 2012, 14:50:39 »
Haa şimdi geldi aklıma. Dremellerin de keçesi ve kahverengi pastası var. Boyutlar tabii ki diğer dremel aksesuarları gibi..
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

sonosmanlı

• *
  • 4
  • Yer: eskişehir
« Yanıtla #16 : 13 Temmuz 2012, 16:01:20 »
değerli açıklamalarınız için teşekkürler.acizane bende bir şeyler katayım kabayı yatağanlı bir ustanın kırık camla aldığını görmüştüm .aynı zamanda güzelde parlaklık veriyor.

Abdurrahman

• 346
    • yataganelsanatlari
« Yanıtla #17 : 14 Temmuz 2012, 22:03:40 »
kazıma işin cam kırığı ile yaparsan camın ince ince kırılması olur oda cizikler oluşturur en güzeli kazıma yapmak için falcatanı hem keskim tararını hemde sırt tarafını kullnabilirsin bizler kazıma aletini ince lama eğeden yaparız genelde boynuz parlatmada kahve renkli macun kullanılır mavi isr metal objeleri parlatmada kullanılır

yuceldeniz

• *
  • 369
  • LANDSCAPEPHOTOGRAPHER
« Yanıtla #18 : 15 Temmuz 2012, 17:28:43 »
Abdurrahman bey, kahve renkli macunu ne olarak arayacağız, ismi var mı? Yoksa sadece renkten mi gideceğiz?
Teşekkürler.
YUCELMORE

Abdurrahman

• 346
    • yataganelsanatlari
« Yanıtla #19 : 15 Temmuz 2012, 22:53:38 »
polisaj malzemesi satan yerlerde bulunur teknik terimle metal...ametal gibi söylenir bizler konuyu direk olarak söylediğimiz için adı nedir tam bilmiyorum ama bir gercek mavi polisaj macunu satıldığı yerde mutlaka kahve renklisi vardır siz bir tane macun alsanız bitimessiniz ferdi kullanıma uzun süre kullanırsın almışlığı mavisindende al bari evdeki tencere caydankılk parlastırsın lazım olur evde