Bıçak Sanatı - Forum

Zımpara makinası yapımı ..

tarpoon

• 4739
Ynt: Zımpara makinası yapımı ..
« Yanıtla #280 : 21 Eylül 2014, 12:18:06 »
daha çok şey öğrendıkçe makınanın bu yapacağım işlere yetebılmesı için sürekli modluyorum. aslında düz taşlama çalışan bırısıne standart makına yetecektır. bırde kendımı tatmın olayı var mekanık her zaman ılgımı çektı bırşeylerı hakkıyla yapabılmenın verdığı haz tarifsiz  ;)

bu makınanın tek eksığı satıh taşlama onuda yapıcam  8)
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

a.yuce

• *
  • 1121
  • Ahmet - Yaş: kırk küsür
  • Meslek: Elektronik
  • Yer: Istanbul
« Yanıtla #281 : 21 Eylül 2014, 14:04:57 »
Taner usta bir iki şey sorayım bu vesile ile. Britishblades e baktığımda iki üç ve dört tekerlekli modeller görüyorm farklı farklı. Revize edilmiş ahşap zımparalarından bahsetmiyorum onlarla iş yapan da epey kişi var, özel üretim metal zımparalar bunlar. İki, üç yahut dört tekerlekli olmasının cihazın ebatları dışında ne gibi bir etkisi oluyor ?

İkincisi de taşlama yüzeyi olarak düz metal dayama yerine, bazı makinalarda büyük yuvarlak bir tekerleğin yüzeyi kullanılıyor. İçbükey ağız açma tamam da, diğer işlemlerde düz yüzey çıkartmayı imkansız hale getirmez mi bu?

daha çok şey öğrendıkçe makınanın bu yapacağım işlere yetebılmesı için sürekli modluyorum. aslında düz taşlama çalışan bırısıne standart makına yetecektır. bırde kendımı tatmın olayı var mekanık her zaman ılgımı çektı bırşeylerı hakkıyla yapabılmenın verdığı haz tarifsiz  ;)

bu makınanın tek eksığı satıh taşlama onuda yapıcam  8)
Mükemmelliğe eklenecek birşey kalmadığında değil, çıkartılacak birşey kalmadığında erişilir.

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #282 : 21 Eylül 2014, 21:25:28 »
ıkı üç tekerleklı modellerı kabze işlerinde kullanıyorlar.  kontakt dıskın çapı farkındaysanız o makınelerde buyuktur. buda düz bır taşlama için   yeterli gelir. 40 cm kontakt dıskte bende o şekılde kullanıyordum.  ;)  yanı çapın buyuk olması yeterlı.
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #283 : 25 Ocak 2015, 13:14:11 »
 önceki makinemi bır ustamız alınca yenisini yaptim. Eski makineye göre çizimler ve ölçüler tamamı ile değiştirilip daha ufak ve stabil hale getirildi. Kullanılan alüminyum malzemeler 7000 serisi. Teker milleri çap 18 ve 20mm malzemeden sertlestirilip taslandi motor 1400 devir trifaze , inverter ile max tork artışı ve 100 hz ayarlandi. üzerindeki tahrik tereri 140mm ,Son olarak 190 mm çaplı tahrik tekeri monte edilecek
Son olarak bütün malzemeler kaplama yapildi cıvata ve somunlar loctite kullanarak montajlandi. Bu makineden bir adette özgür arkadaşıma yapmaya başladım.
...
taktığımız sürücü bozuk çıkınca dün akşam yeni başka bır marka ınvertörü monjladık ustamla. tahrık tekeri 140 mm bunu 190mm cıkarmayı düşünürken invertörden yaptığımız ayarla motoru 200hz çalıştırdık tork artışı max çıkarıldı
hesaplamalarıma göre
200hz 42 mt saniye
100hz 21 mt "
50 hz 10,5mt " olarak çıkıyor 6/7 hz bıle zımparaya baskı yapılınca durmuyor.

m.salih

• 559
  • salih 1983
  • Yer: Erzurum
« Yanıtla #284 : 25 Ocak 2015, 13:39:29 »
ellerinize sağlık abi...
Bıçak yapabilme ihtimalimi sevdim...

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #285 : 25 Ocak 2015, 14:04:07 »
Ellerine sağlık harika olmuş. Güle güle, kazasız belasız kullanın.

hüseyin75

• 937
  • Yer: Silifke
« Yanıtla #286 : 25 Ocak 2015, 14:16:56 »
Elinize saglik taner ustam.

ecorotti

• 2744
  • Deniz - Yaş 38
« Yanıtla #287 : 25 Ocak 2015, 16:23:43 »
Uçar bu alet. Eline sağlık ustam.
Okinawian

damasscus(Ömer Yüksel GÜNER)

• 1805
  • Ömer Yüksel GÜNER-Yaş 40
  • Meslek: Kamu-Teknisyen
  • Yer: Ankara-Ordu
« Yanıtla #288 : 25 Ocak 2015, 16:53:11 »
Taner ustam eline emeğine sağlık,çok güzel olmuş.Hayırlı olsun,kazasız-belasız günlerde kullan.İnşallah bir gün bize de nasip olur  :-[
"Aklınıza sürekli bıçak veya keskin olan bir şey geliyorsa, Bıçak Hastalığı'na yakalanmışsınız demektir..."

Serkan KUŞÇU

• *
  • 640
  • Meslek: Metalurji ve Malzeme Mühendisi
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #289 : 25 Ocak 2015, 17:42:36 »
Taner Usta canavar bir şey olmuş, yoldan çıkarman yakındır beni.  ;)
Bu arada bekle dedin bekliyorum hala  :)
Cehalet ne güzel şey, Her şeyi biliyorsun ;)

Hasan BAHCİVAN

• 1474
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Kayseri
« Yanıtla #290 : 25 Ocak 2015, 18:08:49 »
Eline sağlık abi bir kanadı eksik :) bu arada Özgür usta eski makinayı napacak acaba  >:D
O iyi insanlar o güzel atlara binip çekip gittiler. Demirin tuncuna, insanın piçine kaldık.

« Yanıtla #291 : 25 Ocak 2015, 19:38:08 »
Budur  :2up ellerine sağlık...

a.yuce

• *
  • 1121
« Yanıtla #292 : 25 Ocak 2015, 20:22:22 »
Güzel olmuş Allah sahibine bağışlasın, bir boyası eksik o kadar. (Hasan senin memleket Kayseri miydi ?   :P ) Motoru 50Hz in üzerinde çalıştırmanın invertöre değil ama motora bir zararı olmuyor mu?
« Son Düzenleme: 25 Ocak 2015, 20:24:33 Gönderen: a.yuce »
Mükemmelliğe eklenecek birşey kalmadığında değil, çıkartılacak birşey kalmadığında erişilir.

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #293 : 25 Ocak 2015, 20:29:59 »
Eline sağlık abi.Yeni sahiplerine şimdiden hayırlı olsun.
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #294 : 25 Ocak 2015, 22:01:19 »
teşekkür ederim beğenmenıze sevındım , arkadaşlar  :) elektırıkten sadece motora bağlantı yapabılecek kadar anlıyorum. surucuyu bağlarken ustama bırazdaha hızlı olması için 190mm tahrık tekerı takacağımı söyleyınce  "tabı ne yapacaksam o hızı"    gerek yok deyıp ufak bır hesaplama yaptık  motor normalde   50 hz,de 1410 devır 5640 devır y6etermı deyınce 200 herze çıkarttık. ben zarar verırmı dıye sorduğumda  surucuye bırsey olmaz , genel maksatlı olanını değil ust segment bır cıhaz olduğunu gereklı korumayı kendısının sağladığını , ayrıca motorada  rulmanların asınması dışında bır zarar veremıyeceğimi söyledı. yanı rulmanlar ıkı sene gıdecekse  bır senede ömrunu dolduracak. bende değişim yaparken nachi yada ashai  yüksek devır bılyası takacağım bıraz pahalı olacak ama sorun cıkarmaz. o da yetmezse bılyalara molıbden ve başka katıklar koyduğum gresımden basacağım.. ömrü çok uzun olacaktır. hem sürekli 42 mtsanıyede çalışmıyorum çok nadır durumlarda oluyor bu hız.  güç her zaman elımın altında ama kontrolü bende olsun benım amacım buydu  ;)

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #295 : 25 Ocak 2015, 22:10:04 »
Hasan özgürün eskı makına bana gelecek bakımlarını yapıp  ya vıtrıne koyarız yada bırseyler yaparız  ;D

a.yuce

• *
  • 1121
« Yanıtla #296 : 25 Ocak 2015, 22:40:02 »
Taner usta asenkron motorların kontrolünden pek anlamamakla beraber sanırım senin invertörün girişi de 3 faz 400V. Yani invertörü 400V 3-faz şebekeye takıyorsun, invertorün çıkışı da üç fazlı ve üçgen bağlı üç fazlı bir motorun var.

Normalde 3 faz 400V besleme için motor yıldız bağlı olmalı. 50Hz üzerine çıkınca V/f i sabit olmadığından tork düşmesi olmasın diye böyle bir numara yapıp üçgen bağlıyorlar. 87Hz'e kadar tork ta bir düşme olmaz ama 87 Hz üzeri sürme frekanslarında torkta düşüş başlayacaktır. Düşük hali bile sana yeterli gelmiş sanırım.

50Hz üzerinde rulman aşınması dışında motorun ısınması da biraz artacaktır. Motor kalitelidir kaldırır, sürekli yük binmiyordur çok ısınmaz o ayrı. Sürekli kullanacağın bant hızını 50 Hz e denk getirmek uzun vadede en güvenilir çözüm olur sanırım.

Hasan BAHCİVAN

• 1474
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Kayseri
« Yanıtla #297 : 25 Ocak 2015, 23:15:13 »
Güzel olmuş Allah sahibine bağışlasın, bir boyası eksik o kadar. (Hasan senin memleket Kayseri miydi ?   :P ) Motoru 50Hz in üzerinde çalıştırmanın invertöre değil ama motora bir zararı olmuyor mu?
Abi sivaslıyım ama kayserinin suyunu içiyorum şu an   8)
Hasan özgürün eskı makına bana gelecek bakımlarını yapıp  ya vıtrıne koyarız yada bırseyler yaparız  ;D
Hadi bakalım bende durumları ayarlayabilirsem olur birşeyler  ;D
O iyi insanlar o güzel atlara binip çekip gittiler. Demirin tuncuna, insanın piçine kaldık.

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #298 : 25 Ocak 2015, 23:54:56 »
ahmet ustam surucuye gırış 220  çıkış 380  torkta hıç dusme hıssetmıyorum.   motor  1400 olduğu için torktan kurtarıyor. çok zorlamama rağmen motorda bayılma yada devırde dusus yasamadım. ancak 3000 devır motorlarda dedığınızı kısmende olsa yaşadım bunuda  tork arttırımı ıle çozduk. makınanın stabılıtesı mukemmel oldu varsın motor gıtsın alırım bır tane daha  ;D  ıkı gundur keyfım yerınde.  bu konularda bıraz hanı nasıl derler bıraz kılım . ustamda artık arkadaşım oldu sayılır  defalarca ustune basarak sürücü ve motor zarar görurmu dememe ragmen sadece rulmanların çabuk aşınır dedı. bırsey olursa aldırtırım yenısını  :)   şaka bır yana bazen şansım ustalardan yana çok ıyı gıdıyor. işini severek yapan bır usta buldunuzmu sorun kalmıyor..

damasscus(Ömer Yüksel GÜNER)

• 1805
  • Ömer Yüksel GÜNER-Yaş 40
  • Meslek: Kamu-Teknisyen
  • Yer: Ankara-Ordu
« Yanıtla #299 : 26 Ocak 2015, 00:04:45 »
 :2up  Ustam burası yeri değil ama ocak işini naptınız  ;D
"Aklınıza sürekli bıçak veya keskin olan bir şey geliyorsa, Bıçak Hastalığı'na yakalanmışsınız demektir..."