Bıçak Sanatı - Forum

Katana mı? Longsword mu?

Anduril

• *
  • 3
  • Meslek: Öğrenci
  • Yer: Düzce
Katana mı? Longsword mu?
« : 20 Haziran 2012, 15:25:24 »
arkadaşlar sizce hangisi?

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
Ynt: Katana mı? Longsword mu?
« Yanıtla #1 : 20 Haziran 2012, 15:31:41 »
Ne için, FRP oyunu için filan mı?
Karakter "bard" veya "rogue" ise katana tavsiye ederim, ancak "fighter"larda "hit dice" "penalty" olur, onun için "long sword" iyidir, hatta proficiency verilmişse bonusu bile olur....

Kipmen Sanat web sitesi

Hitokiri

« Yanıtla #2 : 20 Haziran 2012, 16:16:38 »
Bence önemli olan stil yada silah değildir önemli olan senin seviyendir. Yani Kunai yada shiruken'in olabilir ama başka birisinin attığı bir taşla yenile bilirsin. Aynısı bu karşılaştırma içinde geçerli :) önemli olan kılıç değil kullanıcısı bence  O0

http://www.youtube.com/watch?v=EDkoj932YFo
Ama yinede buna bir bak :)

merttt9

• 1419
  • Meslek: Tekstil
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #3 : 20 Haziran 2012, 17:00:02 »
Bence önemli olan stil yada silah değildir önemli olan senin seviyendir. Yani Kunai yada shiruken'in olabilir ama başka birisinin attığı bir taşla yenile bilirsin. Aynısı bu karşılaştırma içinde geçerli :) önemli olan kılıç değil kullanıcısı bence  O0

dakika 2.17 de kılıcın namlusu 1 karış sağa sapması hoş gelmedi

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #4 : 20 Haziran 2012, 17:55:50 »
Katana kullanmayı bilene katana, Kapı gibi fiziği olup düz kılıç kullanmayı bilene longsword. İkisini de bilen zaten seçimini kendi yapar.

Ben hiç birinin tekniğini bilmeyen biri olarak katanayı seçerdim. Mantıki bir açıklama yapması güç ama longsword ötekinin yanında biraz antipatik geliyor.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

bora atalay

• 1515
  • bora atalay 1969 5366888999
  • Meslek: esnaf
  • Yer: samsun
« Yanıtla #5 : 20 Haziran 2012, 21:10:11 »
:)

ratbertovich

• Ferhat Savcı
  • 835
  • Meslek: Bilgisayar Mühendisi
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #6 : 20 Haziran 2012, 21:25:06 »

Anaa!.. House'un babası! :D
"Dört tür cinayet vardır: haince, mazur görülebilir, haklı ve takdire şayan." -- Ambrose Bierce

Anduril

• *
  • 3
  • Meslek: Öğrenci
  • Yer: Düzce
« Yanıtla #7 : 21 Haziran 2012, 20:23:25 »
Hepinize yanıtlarından dolayı teşekkür ederim.

Benim naçizane fikrim: Longsword daha iyidir neden bilmiyorum ama katanaları pek sevmem.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #8 : 22 Haziran 2012, 01:12:15 »
Katana ile "uzun" kılıcın ne özelliklerini karşılaştırarak bu fikri ortaya koyuyorsunuz? Yani şunu demek istiyorum: Bugünlerde çok insanın bir konuda kesin fikir sahibi olduğunu görüyorum, üstelik konu hakkında nesnel bir yargı yapmak için elinde yeterli veri yokken. Sanırım hepimiz alıp elimize bir kılıçla savaşa gitmedik, savaş alanında ölümle yüz yüze gelmedik. Ya da iki kılıç arasında detaylı bilimsel testler yapmadık.

Onu bırakalım, bu kılıçların tasarımları yerine ve zamanına göre mükemmellerdi. Geneli zincir zırh giymiş ordulara karşı bir kalkan ile birlikte kullanılan "uzun" kılıç çok etkiliydi, çünkü bu dönem ve yer ortacağ avrupasıydı. Amacı yerine getirmesi bakımından bu tip bir kılıçtan beklenebilecek tüm görevleri yerine getiriyordu.

Ancak o zamanın Japonyasında işler başkaydı, zırhlar ve teknikler farklıydı, bir uzun kılıç son derece hantal ve etkisiz kalırdı. Katana bu dönemin samurayları için mükemmel tasarımlardı, eldeki olanak ve teknikler bakımından kusursuzlaştırılmıştı.

Evrendeki herşeyi zamanı, yeri ve koşullarına göre değerlendirmek lazımdır, hiçbir şey mutlak doğru olamaz, göreceliliği hesaba katmadan bir konuda yargıya varmak hatalı bir yaklaşımdır...

Ancak kişisel beğeninize göre bir yargıda bulunuyorsanız tabii ki bunların hiçbirisinin bir anlamı yok. Sonuçta bence "sabre" ormanda on kaplan gücündedir  :)

Kipmen Sanat web sitesi

ersenanahtar

• 1362
  • SİNAN ERŞEN
    • BIÇAKLARIMIZ...
  • Meslek: anahtar&bıçakçılık
  • Yer: bandırma/balıkesir
« Yanıtla #9 : 22 Haziran 2012, 08:47:54 »
Katana ile "uzun" kılıcın ne özelliklerini karşılaştırarak bu fikri ortaya koyuyorsunuz? Yani şunu demek istiyorum: Bugünlerde çok insanın bir konuda kesin fikir sahibi olduğunu görüyorum, üstelik konu hakkında nesnel bir yargı yapmak için elinde yeterli veri yokken. Sanırım hepimiz alıp elimize bir kılıçla savaşa gitmedik, savaş alanında ölümle yüz yüze gelmedik. Ya da iki kılıç arasında detaylı bilimsel testler yapmadık.

Onu bırakalım, bu kılıçların tasarımları yerine ve zamanına göre mükemmellerdi. Geneli zincir zırh giymiş ordulara karşı bir kalkan ile birlikte kullanılan "uzun" kılıç çok etkiliydi, çünkü bu dönem ve yer ortacağ avrupasıydı. Amacı yerine getirmesi bakımından bu tip bir kılıçtan beklenebilecek tüm görevleri yerine getiriyordu.

Ancak o zamanın Japonyasında işler başkaydı, zırhlar ve teknikler farklıydı, bir uzun kılıç son derece hantal ve etkisiz kalırdı. Katana bu dönemin samurayları için mükemmel tasarımlardı, eldeki olanak ve teknikler bakımından kusursuzlaştırılmıştı.

Evrendeki herşeyi zamanı, yeri ve koşullarına göre değerlendirmek lazımdır, hiçbir şey mutlak doğru olamaz, göreceliliği hesaba katmadan bir konuda yargıya varmak hatalı bir yaklaşımdır...

Ancak kişisel beğeninize göre bir yargıda bulunuyorsanız tabii ki bunların hiçbirisinin bir anlamı yok. Sonuçta bence "sabre" ormanda on kaplan gücündedir  :)

Emre ustama katılıyorum zaman ve mekana göre kılıçlarda değişime uğramış her ustanın bir stili oluşmuş beğenilen kılıç tarihte yerini almış...
Keskin bıçak olmak için, çok çekiç yemek gerekir...

piri reis

• 248
  • Burak Aydın
  • Meslek: yeni mezun
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #10 : 22 Haziran 2012, 09:05:14 »
Ne için, FRP oyunu için filan mı?
Karakter "bard" veya "rogue" ise katana tavsiye ederim, ancak "fighter"larda "hit dice" "penalty" olur, onun için "long sword" iyidir, hatta proficiency verilmişse bonusu bile olur....

hocam koparttınız beni :D
kendi şansını kendin yarat ...

ratbertovich

• Ferhat Savcı
  • 835
« Yanıtla #11 : 22 Haziran 2012, 10:13:44 »
Silah olarak değerlendirirsek, Japonların o kılıçlarla kendi adaları dışına göz dikmemiş olması dünya için büyük şans olmuş.

Aralarındaki en önemli fark, longsword neredeyse seri üretim, katana Emre hocamın da söylediği gibi optimize süreçlerle üretilen bir sanat eseri.

Durumun temelinde herşeyde olduğu gibi ekonomi var: Avrupa'da herkesin belinde kılıç varken, Japonya'da kılıç taşımak belli bir zümrenin elindeydi.

O yüzden, pazar ekonomisi anlamında longsword çok sayıda üretilmek zorundaydı ve üretim sürecinin mümkün olduğunca hızlı ve verimli olması yeterliydi. Orta kalite malın çok çabuk satılabildiği, yolların ve ticaret yollarının üretim-satış sürecini hızlandırdığı bir ortamdı longsword Avrupa'sı. Longsword sahibi çoğunlukla kılıcı yapılmışlar içinden beğenerek alırdı.

Katana çok kısıtlı bir talep eğrisinin olduğu, kalitenin satış şansını artırdığı bir ortamda üretiliyordu. Katananın sahibi üreticisini şahsen tanır, kılıç kişiye özel ölçülerde yapılırdı.

Şahsen, longsword tasarımı bana hoş gelmiyor. Kullanımı saplama üzerine olan bir tasarım için bile.

13. Savaşçı filminde Ahmad ibn Fadlan (Antonio Banderas) eline Vikinglerin uzun kılıçlarından birini alınca ilk iş köyün demircisine gidip eğim verdirip palaya çevirtmişti. Koca sinemada o sessizlikte "hah lan!" diyerek yanımdakileri iyi güldürmüştüm. :D

O sahne: http://www.youtube.com/watch?v=5ECzAm8vCh4
« Son Düzenleme: 22 Haziran 2012, 10:47:26 Gönderen: ratbertovich »
"Dört tür cinayet vardır: haince, mazur görülebilir, haklı ve takdire şayan." -- Ambrose Bierce

muraterkut

• 1119
  • Murat E. Köroğlu / 1969
  • Meslek: muhasebe
« Yanıtla #12 : 22 Haziran 2012, 10:32:38 »
13. Savaşçı filminde Ahmad ibn Fadlan (Antonio Banderas) eline Vikinglerin uzun kılıçlarından birini alınca ilk iş köyün demircisine gidip eğim verdirip palaya çevirtmişti. Koca sinemada o sessizlikte "hah lan!" diyerek yanımdakileri iyi güldürmüştüm. :D
aynı tepkiyi veren biri olarak size birkez daha güldüm....   :D :D :D
girdim ilim meclisine, eyledim kıldım talep
dediler ilim geride, illa edep illa edep.....

ratbertovich

• Ferhat Savcı
  • 835
« Yanıtla #13 : 22 Haziran 2012, 10:57:30 »
aynı tepkiyi veren biri olarak size birkez daha güldüm....   :D :D :D

Eyvallah :D. Arabın eline longsword hiç yakışmamıştı :(.

gabe

• 70
  • Galip
  • Meslek: yazar grafiker programcı
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #14 : 22 Haziran 2012, 12:15:34 »
ama işte Fadlan'ın hikayesinin geçtiği 10. yy'da Arap kılıcı Seyf'in aslında eğri değil düz olduğu gibi bir gerçek de var :) Acem ve Turani oluyor eğri kılıçlar. Ki Ahmet ibn Fadlan hiç sevmez Türkleri

Bence Katana, Japonya'nın kültür ihracı projesinin bel kemiğini oluşturduğu için bu kadar bilinen, beğenilen bir kılıç. Dünyanın neresine gitseniz  katana'yı tanır ve size tipini kabaca çizer. Ama başka kılıçlarla kıyaslanması biraz elma ile armutun mukayesesine benziyor. Emre hocam güzelce izah etmiş.

Ben daha geçen hafta kendime bileğilenmiş, gayet keskin, zımpara ile hamon çizgisi bile çekilmiş bir katana almış biri olarak bir yatağanı, bir şimşir'i bir Türk kılıcını tercih ederdim. Ama yok işte. Sabre konusunda da tamamen Emre hocam gibi düşünüyorum. sahada kendini birçok muadiline karşı ispat etmiş bir kılıç sabre.

bora atalay

• 1515
  • bora atalay 1969 5366888999
  • Meslek: esnaf
« Yanıtla #15 : 22 Haziran 2012, 14:59:46 »

konu öyle bir yerden açılmıştı ki sadece gülümseme gönderdim.

hala aynı kanıdayım ;

Teoman.

• 565
  • Meslek: elektrik
  • Yer: üsküdar
« Yanıtla #16 : 22 Haziran 2012, 15:42:44 »
 Katana candır, katanayı sever sayarız, bağrımıza basar, hayran hayran seyrederiz. Fakat aynı aileden olduklarını düşündüğüm Sabre, Şemşir, Türk kılıcı ve benzer özelliklere sahip, tek elle kullanılan, hafif, ve eğri kılıclar katanayı da uzun kılcı da her türlü yer. :)

Elinde sabre,şemşir, Türk kılıcı tarzı bir silah olan vasat bir savaşçının, usta seviyesinde kılıç kullanan hafif zırlı bir şövalyeyi saniyeler içinde doğraması savaş meydanlarında sıkça görülmüş bir vakadır.  Bu durum tamamen silah üstünlüğünden kaynaklanır.

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
« Yanıtla #17 : 23 Haziran 2012, 18:56:30 »
sporlar arası "hangisi daha iyi" sorusu geldiğinde bir hocam şöyle derdi: sporlar değil, sporcular dövüşür. hangi sporcu tekniğine daha hakimse o kazanır.

bu minvalde bence hiçbir kılıcın hiçbir kılıca üstünlüğü yoktur durduğu yerde. üstünlük onu kullanan kişinin o kılıca ve tekniğe hakimiyetiyle ilgilidir. japon samuraylarının filipinlerin sık ormanlarında kuzu gibi avlandıklarını duymuştum çünkü kılıçları sık ağaçlar arsında hamle yapmalarına izin vermeyecek kadar uzunmuş. filipinliler o bölgede daha kısa kılıçlarla onlara galip gelmişler. ve fakat yine filipinlerdeki moro adasında yapılan bir düelloya şahitlik yapan bir arkadaşım şunu anlattı. moro'daki korsanlardan birisi o bölgedeki en iyi savaşçılardan birisine meydan okumuş ve düelloya başlamışlar. korsanın elinde yöresel bir kılıç olmasına karşın, karşısındaki savaşçı çapı 3 cm civarında olan ve o bölgenin en sert ağacından yapılmış 60 cm lik bir sopa ile o korsanı cansız yere sermiş. neden kılıç kullanmadığını sorduğunda ise aldığı cevap "kılıç kullandığımda dövüş çok kısa zamanda bitiyor, bu sopayla daha uzun sürüyor, idman yapmış oluyorum" olmuş. bu olayın gerçekliğinden ben şüphe etmediğim için burada aktarıyorum.

yani hasılı, atalarımızın dediği gibi, "at binenin, kılıç kuşananındır" ^-^

testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

ali rıza

• 1066
  • geçtiğimiz yüzyılın insanı - 1983
  • Meslek: Eczacı Kalfası
  • Yer: SAKARYA
« Yanıtla #18 : 23 Haziran 2012, 20:48:07 »
herkez mukayeseyi kendince yorumlamış filipinlerin kali ismini verdiği savaş sanatından japonların halk sistemine , ahmet ibni fadlan (kısaca ibn :) ) abiden ortaçağ seri üretimine kadar pek çok bilgi sahibi edinmiş biri olarak diyorum ki
bana göre long sword vs katana olayı açıkçası çita mı daha hızlı koşar yoksa tavus kuşu mu daha güzel renklere sahip gibi birşey olmuş :)
İki Kişilikliyim İkiside Canavar

Teoman.

• 565
  • Meslek: elektrik
  • Yer: üsküdar
« Yanıtla #19 : 23 Haziran 2012, 23:09:40 »
 Yorumla ilgisi yok arkadaşlar. Silahşörler değil silahlar kıyaslanıyor. wing chun mu, whu shu mu? şeklinde dövüş sitilleri de kıyaslanmıyor anladığım kadarıyla.

Eğri kılıç, düz kılıçtan daha iyi ve daha kolay keser. Hangi açıda vurulursa vurulsun keser. Bu eğri kılıç, tek elle kullanılabilecek kadar hafifse, iki elle kullanılanılanından daha hızlı keser.
Bu tek elle kullanılan eğri kılıcın bir de yalmanı(ters ağız) varsa, ters kesme yapabilceği için yalmanı olmayanından daha fazla pozisyonda keser.       Burada tek kelime yorum yok. :-X 8)

şurada daha ayrıntılı açıklanmış;http://www.cebehane.com/a_nmldnm.html

Selamlar...