Bıçak Sanatı - Forum

Damascus çelik yapımı

erkanucar

• *
  • 6
  • Meslek: Jeoloji Mühendisi
  • Yer: Çanakkale
Damascus çelik yapımı
« : 16 Haziran 2012, 12:10:56 »
Damascus çelik yapmak istiyorum. Çalışmada kullanmamız gereken paslanabilir-paslanmaz çelik levha türleri sizin tecrübelerinize göre ne olmalıdır? Bu uyumlu levhaları Türkiye içerisinden hangi tedarikçiden temin edebilirim?

Ynt: Damascus çelik yapımı
« Yanıtla #1 : 16 Haziran 2012, 17:27:21 »
Damascus yapmak istiyorsanız size önerim, öncelikle uygun sıcaklıkları tam olarak algılayıp deneyim kazanmak için işe ocak kaynağıyla başlayın. Yani iki demiri alıp ocakta gereken sıcaklıklara çıkarıp döverek birbirine kaynaklamaya çalışın. Bu işlemi net ve sorunsuz yapabildikten sonra çeliklerin kombinasyonuna geçin derim. Laminasyon işleminin aslı ocak kaynağına dayanır, kontrast oluşturan çeliklerle çalışmak, görece iki aynı nitelikte çelikle çalışmaktan daha zordur. Ayrıca önerim, birleştirmeleri yaparken boraks kullanın, bu kaynağın olmasını kolaylaştıracaktır. İşlemi pratiğe dökmeden bolca okumak, elbette en başta yapılması gereken şey.
« Son Düzenleme: 16 Haziran 2012, 22:29:02 Gönderen: sefaçabuk »

erkanucar

• *
  • 6
« Yanıtla #2 : 17 Haziran 2012, 16:56:37 »
Sefa bey ocak kaynağında dövme ısısı için optik termometre ve dövme işi için şahmerdan kullanacağız. Birbiri ile uyumlu olması konusunda sizin levha öneriniz nedir?

« Yanıtla #3 : 17 Haziran 2012, 20:05:53 »
Optik pirometre kullanacaksanız sanıyorum 1350 dereceleri görmeniz lazım. Ancak şöyle bir durum var,  pirometre sizi yanıltabilir, örneğin havayı fazla gönderirsiniz, yüzey sulanmaya başlar ancak malzemenin çekirdeği veya çekirdeğe yakın yerler daha birleşme sıcaklığına geçmez. Oysa pirometre dış sıcaklığı göreceğinden, oldu sanıp işleme başlarsınız ama sonuç başarısız olur. Ben olsam gözüme daha çok güvenirdim. Yani havayı fazla abartmayıp yüzeyden ilk kıvılcımlar çıkmaya başlar başlamaz merkezden başlayıp kenarlara doğru "çekiçle" küçük ve sık darbelerle başlangıç yapın. Şahmerdana doğrudan sokarsanız birleşme başarısız olabiliyor. Belki biliyorsunuzdur ama ben yine de anlatmış olayım  :)
Çelik olarak bulabilirseniz 15N20 ve 1095 ( veya 1075 vb) ancak bulamazsanız, piyasada bolca bulunan marangoz planya bıçakları iş görüyor, veya hızar testereleri de neredeyse aynı malzeme, bunları yalın karbon çeliği bir malzemeyle kombine edebilirsiniz. Sonucu bekliyoruz  ;)
« Son Düzenleme: 17 Haziran 2012, 21:57:50 Gönderen: sefaçabuk »

erkanucar

• *
  • 6
« Yanıtla #4 : 17 Haziran 2012, 21:19:47 »
Yardımlarınızla olumlu sonuç elde edeceğime inanıyorum. Bende denemek için sabırsızlanıyorum.