Bıçak Sanatı - Forum

İlk bıçağıma yardım

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
İlk bıçağıma yardım
« : 13 Haziran 2012, 23:20:38 »
Aslında aynı anda iki bıçağa başladım. İlk bıçaklarım olduğu için mümkün olduğunca az hata yapmak istiyorum. Sormak istediğim resimlerde görüleceği üzerine bıçağın zımpara kısmındayım. Mat görünen kısım 80 kum zımpara ile zımparalandı. Parlak olan kısım en son olarak 600 kum zımpara ile yağ ile zımparalandı. Acaba 80 kum olan kısmı birazda zımparalayarak bu şekilde mi bıraksam. Yani bıçağın ağız kısmı dışındaki kısımlar mat ve enine çizgiler belli olacak şekilde kalsa mı?

Mehmet GENÇ

• 2368
  • Mehmet GENÇ-1969
    • gencbicak
  • Meslek: Bıçak imalatı-Makine Teknikeri 0 536 215 93 26
  • Yer: Giresun Merkez
Ynt: İlk bıçağıma yardım
« Yanıtla #1 : 13 Haziran 2012, 23:35:20 »
Benim görüşüm ısıl işlem yapmadıysan ısıtıp işaretli yerden biraz bük güzel olacaktır taşlama iyi
''Keskin Bıçak Ençok Sahibini Keser''

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #2 : 13 Haziran 2012, 23:45:18 »
Benim görüşüm ısıl işlem yapmadıysan ısıtıp işaretli yerden biraz bük güzel olacaktır taşlama iyi

Teşekkürler yorum için ama ben evimin balkonunda eğe ve zımpara ile elle yapıyorum bıçağı. Aslında bahsettiğiniz gibi sap kısmı aşağı doğru olsaydı daha iyi görünebilirdi.

Bu bıçağa başlarken üstteki resim diye yola çıktım. Eğeledikçe şeklini değiştirmeye karar verdim. Sap kısmı bitim kısmı aşağı doğru eğim verdim. Fotoda düz gibi görünüyor ama değil. Belki biraz daha verebilirim. Gerçi bu hali ile tam elime göre.

« Yanıtla #3 : 13 Haziran 2012, 23:55:47 »
Bıçağın işçiliği güzel ve düzgün olmuş, sap kısmını kaba kum zımparada bırakman daha iyi olur, sonuçta epoksiyle yapıştıracaksın, çizikler ne kadar kaba olursa tutunma o kadar sağlam olacaktır. Çelik nedir bu arada?

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #4 : 14 Haziran 2012, 00:01:01 »
Bıçağın işçiliği güzel ve düzgün olmuş, sap kısmını kaba kum zımparada bırakman daha iyi olur, sonuçta epoksiyle yapıştıracaksın, çizikler ne kadar kaba olursa tutunma o kadar sağlam olacaktır. Çelik nedir bu arada?

Teşekkürler Sefa Ustam. Sap kısmının dışında eğim kısmın bittiği üst kısmı da aynı şekilde bırakmamda sakınca yoktur herhalde değil mi? Bu araca çelik hss (s600)

« Yanıtla #5 : 14 Haziran 2012, 00:28:41 »
Bana kalırsa üst kısmı kaba kumda bırakırsan aşırı gözenek olacağından o kısım daha hızlı okside olacaktır, üst kısmı 400 alt tarafı 600 bıraksan sanki daha sağlıklı olur. Sonuçta yine farklı dokuda iki yüzeyin olmuş olacak ama 80 kum çok kaba olur.

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #6 : 14 Haziran 2012, 00:34:38 »
Bana kalırsa üst kısmı kaba kumda bırakırsan aşırı gözenek olacağından o kısım daha hızlı okside olacaktır, üst kısmı 400 alt tarafı 600 bıraksan sanki daha sağlıklı olur. Sonuçta yine farklı dokuda iki yüzeyin olmuş olacak ama 80 kum çok kaba olur.

Çok teşekkürler Sefa Ustam :) Bana kalsa böyle bırakacaktım. Gerçi 80 kum ama yağ ile ve neredeyse hiç bastırmadan zımpara yaptığım için elimi yüzeye sürttüğüm de çok pürüzsüz. Ama ben yine tavsiyenize uyacağım.

ibrahim 1969

• 540
  • Yer: ANKARA
« Yanıtla #7 : 14 Haziran 2012, 11:27:04 »
Sefa ustam arkadaşla pişti olduk sanırım hemen hemen aynı formda aynı çelikten 64hrc sertlikte sap takılma aşamasında s600 bıçağın işlevselliği sağlamlığı keskinliği hakkındaki görüşlerinizden bilginizden yararlanabilirimiyiz.Birde bıçakta sert bir cisimle vurduğunda acayip tınlıyor. ::)
« Son Düzenleme: 14 Haziran 2012, 11:30:43 Gönderen: ibrahim 1969 »

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
« Yanıtla #8 : 14 Haziran 2012, 11:53:24 »
işçilik gayet başarılı gözüküyor, tebrikler :2up

ben de sizin gibi namluda taşlama eşiğine kadar bir ton, düz alan için de başka bir ton olan uygulamaları beğeniyorum. Sefa hocamın da dediği gibi 80 kum biraz kaba ama size neden yeterli geldiğini ben çok iyi anlıyorum. ^-^ düz kısmı 400 kum yaptıktan sonra belki taşlama eşiğini 1000 kuma kadar çıkartmayı denersiz, olmaz mı?  ;)
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #9 : 14 Haziran 2012, 12:55:08 »
Yardımlarınız için çok teşekkürler. Tavsiyelerinize mutlaka uyacağım.
İbrahim arkadaşım özgür arkadaşımız bu malzeme ile yapılmış bıçağı ilk test edenlerden. M10 civata ve 8 lik inşaat demirini kesmiş. Performansından memnun gibi görünüyor. Torna kalemlerindeki hss ile birbirine yakın malzemeler galiba.Eğer öyleyse zamanında hss kalem çok kullandığım için bence malzemenin kesiciliğinden yana hiç bir sorun olmayacak gibi. Yine de sorunlar bilemek ve bıçağın kırılabileceğini herhalde. Bıçağın çok esnetmeyecek şekilde kullanılırsa iyi olur gibime geliyor. Yinede son söz ustaların.
http://www.bicaksanati.com/forum/sabit-namlu/bir-garip-ege-ve-civataci-)/
« Son Düzenleme: 14 Haziran 2012, 13:04:54 Gönderen: s_türk »

ibrahim 1969

• 540
  • Yer: ANKARA
« Yanıtla #10 : 14 Haziran 2012, 13:31:58 »
Yardımlarınız için çok teşekkürler. Tavsiyelerinize mutlaka uyacağım.
İbrahim arkadaşım özgür arkadaşımız bu malzeme ile yapılmış bıçağı ilk test edenlerden. M10 civata ve 8 lik inşaat demirini kesmiş. Performansından memnun gibi görünüyor. Torna kalemlerindeki hss ile birbirine yakın malzemeler galiba.Eğer öyleyse zamanında hss kalem çok kullandığım için bence malzemenin kesiciliğinden yana hiç bir sorun olmayacak gibi. Yine de sorunlar bilemek ve bıçağın kırılabileceğini herhalde. Bıçağın çok esnetmeyecek şekilde kullanılırsa iyi olur gibime geliyor. Yinede son söz ustaların.
http://www.bicaksanati.com/forum/sabit-namlu/bir-garip-ege-ve-civataci-)/
Teşekkür ederim.

bora atalay

• 1515
  • bora atalay 1969 5366888999
  • Meslek: esnaf
  • Yer: samsun
« Yanıtla #11 : 14 Haziran 2012, 13:56:30 »
gayet güzel ve temiz bir işçilik, iyi başlamışsın ...belli ki sonuç da güzel olacak...:)

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #12 : 14 Haziran 2012, 14:05:48 »
gayet güzel ve temiz bir işçilik, iyi başlamışsın ...belli ki sonuç da güzel olacak...:)

Teşekkürler. Bıçağın profilini çıkarma ve eğe aşaması birşey değilde şu zımpara olayı işi bitiriyor. Onu anladım. Bıçağa o kadar zımpara yaptım ve ayna niyetine kullanabiliyorum yüzeyi ama hala ufak tefek çizikler var.  Zamanında çok eğe salladığım için eğe işi beni zorlamadı. Mengene bile yok iki ağaç arasına bıçağı işkence ile masaya sabitliyorum. Bunu şunun için söylüyorum; Bende yapmak istiyorum ama malzemem atölyem yok demesin kimse. Sonuçta bıçağı sevdiğimiz için yapıyoruz. Makineyle 1 günde olacağına bırak 2 ay 3 ayda olsun. Bende iş yoğunluğundan fazla zaman ayıramıyorum. Günde 10dk veya yarım saat gibi bir zaman da şimdiye kadar çalıştım. Ama günlük stresimi azalttığı da bir gerçek.
« Son Düzenleme: 14 Haziran 2012, 14:08:09 Gönderen: s_türk »