Basit bir yöntem var ama ısıda dikkat etmek gerekiyor. Bu arada bu yöntem tüm çelik tiplerinde işe yarıyor ama biraz deneyim gerektiriyor.
Önce mengenenin çenelerinden birinde sabitlenmiş birer 8 - 10 milimlik pin yetleştiriyorum, her pim en uçlara denk geliyor. Bunların ortasına denk gelen bir pim de karşı çeneye sabitleniyor. L biçimli profille veya herhangi bir saca delik delip pimleri yerleştirerek yapılabilir.
Bundan sonra bıçağın yamuk yerini markörle işaretliyoruz. Yamulmanın olduğu dış bükey bölgenin en tepe noktası tek başına duran çenedeki pime denk geliyor. 3 pim arasında yamulmanın tam tersini yaratacak şekilde mengeneyi sıkıştırıyoruz. Tabii ki bıçağımız meneviş görmüş olmalı, memenişlemeden denerseniz kırılacaktır.
Ters bükülme bölgesinde sırttan şalumo ile alev tutuyoruz. Biraz göz kararı 200 - 250 derece aralığında 5 dakika kadar tutuyoruz, bundan emin olmak için en iyisi bıçağın en azından 240 kuma kadar perdahlanmış olması iyi olur,, bu sayede meneviş renklerini izleyebiliriz. Enfazla altın sarısı olacak bıçak, daha koyulmasına izin vermeyecek ama daha da soğumasına da izin vermeyecek şekilde alevi gezdiriyoruz. 5 dakika sonunda hızla soğuk su döküyoruz. Ta taa, bıçağımız düzelmiştir
