Bıçak Sanatı - Forum

Çekiçler

Soytürk Dönmez

• 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
Ynt: Çekiçler
« Yanıtla #20 : 29 Aralık 2012, 23:01:07 »
kendın yap  Soytürk  ;)   çekıç alıyorum suyunumu tam vermemışler  nedır   bır ıkı  deneme  ağzı ezık dolu    tabı dururmuyum aldım 1050 malzeme , şekıllendırdım  suyunu verıp menevışını yaptım paşa paşa kullanıyorum.
+1 Tanerle aynı düşüncedeyim. Demirciliğin kurallarından biri de kendi alet ve takımlarını kendin yapmaktır. Meslek liselerinin eski müfredatları da böyleydi, örneğin metal bölümüne giren öğrenci kısacı, çekici, zımbayı, keskiyi vs kendisi dövme olarak yapar bunlardan da not alırdı   ;) Sen alasını yaparsın o çekicin.

Ustam malzeme sıkıntısı çekiyorum, nereden bulabilirim 1050 ? Yoksa benimde en keyif aldığım yan kendi aletimi kendim yapmam ama dediğim gibi sıkıntı işte  :(

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #21 : 29 Aralık 2012, 23:22:10 »
lazım olan mıktarı  söyle alarım sana  ;)
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

« Yanıtla #22 : 29 Aralık 2012, 23:37:48 »
İşte malzemeyi de buldun, artık kaçarın yok  ;)

Soytürk Dönmez

• 4198
« Yanıtla #23 : 30 Aralık 2012, 00:42:30 »
lazım olan mıktarı  söyle alarım sana  ;)

Çok teşekkür ediyorum o zaman bu siparişe şamotuda ekleyebilrmiyiz Taner ustam? 1050 ' nin  ebatları nedir?

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #24 : 30 Aralık 2012, 01:16:55 »
sanayıye gıdınce haber verırım  ;)
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

Soytürk Dönmez

• 4198
« Yanıtla #25 : 30 Aralık 2012, 11:01:17 »
sanayıye gıdınce haber verırım  ;)

Tamam ustam özelden telefonunu verirsen haberleşiriz, selamlar .

gokhand

• 1137
  • Meslek: Dış Ticaret
  • Yer: ankara
« Yanıtla #26 : 08 Ocak 2013, 19:10:09 »
Geçen günlerde Ankara’daki az sayıda demircilerden biri olan Turan ustanın (Mogan bıçak değil) ziyaretine gittik. Ulus Karyağdı sokaktaki dükkânında güzel bir gün geçirdik. 60 yaşlardaki ustanın dizlerinde rahatsızlık olmasına rağmen oldukça heybetli bir görüntüsü vardı. Biz orada iken tamire gelen bir balta ile uğraşmasını seyrettik. İlk gözümüze çarpan Ocağında yaktığı Ereğli den geliyor dediği Maden Kömürü idi. Dediğine göre bu kömür Kok kömür gibi zehirlemezmiş. Kömür çok küçük parçalar halinde su ile ıslak sanki bir lapa gibi idi. Söylediğine göre Demirciler odasından yazı ile birçok bürokratik işlem ile anca satın alınabiliyormuş. Neyse oldukça güzel bir gündü ilk defa bir şahmerdanın çalışmasını izledik. Kendisinin Toros diye bir markası var  damgasını yaptığı aletlerin üzerine  vuruyor. Kendi yaparak Sattığı birçok demirci maşaları, çekiç , balta, nacaklar, satırlar ve muhtelif eşyalar var. Bizim ilgimizi tozlu raflarda duran İngiliz çekiçleri çekti. Kendisi o çekiçlerin Amerikan malı olduğunu yurtdışından getirildiğini ve 20-30 yıldır o rafta durduğunu söyledi. Çekiçlerin ucu konik bir şekilde ve ağırlık merkezi gayet ön tarafta. Ayrıca hiçbiri birbirinin aynı değil  ve hatları da tam simetrik değil yani elde şekillendirildiği izlenimini veriyor. 20*30 yıldan sonra üzerindeki etiket silinmiş ve dükkanın tozu ve kiri üzerine oturmuş idi. Çekiçlerden farklı ebatlarda 3 tanesini hemen satın aldık.(daha bir iki tanesi rafta duruyor)  Benim aldığım sapı ile 1.450 gr geliyor. ben  sık kullandığım aletleri kestiğim eski bisiklet iç lastikleri ile sarıyorum. Oldukça kullanışlı bir şey. Gerçek kauçuktan yapıldığı için suni bir madde değil. Elinizden aletler kaymıyor. Hem de çekicin sap ile birleştiği bolumu birkaç kez daha kalın sarıyorum. Neyse artık çekicimiz hazır geriye pek bir şey kalmadı sanırım :) Bir ocak, bir örs, bir şahmerdan, bant zımpara makinası, bir sütun matkap, muhtelif mengeneler ve birkaç düzine daha takım taklavat zımpara eğe vs..  ve bunları koyup komşuları rahatsız etmeden çalışabileceğim bir mekan .... bitti sayılır yani :)

Turan ustayı vidyoya çektik

http://www.youtube.com/watch?v=U1wlQqJITyA&feature=youtu.be

« Son Düzenleme: 08 Ocak 2013, 19:40:06 Gönderen: gokhand »

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #27 : 08 Ocak 2013, 20:00:24 »
Hayırlı olsun. O tipte çekiçler genelde yarım kilo oluyor. İyi bulmuşsunuz çekicinizi...

Demek ki bir tek üç nalla bir eşek eksik. (gençler için çevireyim: bir tek üç tekerle bir araba eksik)

Sıcak demirle çalışmaya başlayınca saptaki sargıyı sökmek isyetebilirsiniz sanki
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

bora atalay

• 1515
  • bora atalay 1969 5366888999
  • Meslek: esnaf
  • Yer: samsun
« Yanıtla #28 : 08 Ocak 2013, 20:19:14 »
bunlardan alıp tomahawk mı yapsak? forumda vardı çok da güzel olmuştu yanlış hatırlamıyorsam.. :)

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #29 : 08 Ocak 2013, 20:25:50 »
4140 çubuktan yapmak varken niye çekiçle uğraşasınız ki? Ben iki balta birden yaptığımda bir tanesini taşçı çekicinden, diğerini 4140'tan yaptım. Bauhaus çekisinden olan her nedense paslanmamaya fazla meyilli ve daha kolay köreliyor.
Namık Kemal
Instagram'da ben

gokhand

• 1137
« Yanıtla #30 : 08 Ocak 2013, 21:36:41 »

Demek ki bir tek üç nalla bir eşek eksik.

+1 

evet geriye bişey kalmadı yani, bu arada Ulusa Yolu düşenler için Turan ustanın telefonu 0 312 324 51 77 belki bir çayını içmek isteyen olabilir

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #31 : 08 Ocak 2013, 21:39:46 »
Soytürk senın ıstedığın ölçü nedir..?  ona göre malzeme kestırıcem. 

bora atalay

• 1515
  • bora atalay 1969 5366888999
  • Meslek: esnaf
  • Yer: samsun
« Yanıtla #32 : 08 Ocak 2013, 22:06:14 »
yok yahu eylem ustam, çekici görünce aklıma o tomahawk geldi birden ; çok beğenmiştim onu , güzel baltaydı... ;)

demek ne kadar beğenmişim ki her gördüğü sakallıyı dedesi sanar gibi  çağrışım yapmış... :D  :D  :D

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #33 : 08 Ocak 2013, 22:54:47 »
İlk tecrübe ya, güç bela yapmıştım onları. Hey gidi günler.
Namık Kemal
Instagram'da ben

« Yanıtla #34 : 08 Ocak 2013, 23:20:28 »
Güzel çekiç, güle güle kullanın.

Murat AKIN

• 619
  • Meslek: Emekli teknik öğretmen
  • Yer: Tekirdağ
« Yanıtla #35 : 09 Ocak 2013, 22:27:22 »
Ağaçtan kama olur mu?  ben kamayı beğenmedim.

Soytürk Dönmez

• 4198
« Yanıtla #36 : 09 Ocak 2013, 23:33:42 »

John Neeman ustanın videosunu izledikten sonra ( geleneksel balta ) benimde kafama takıldı ve bir balyoz sapında denedim, gayet başarılı oldu.

ibrahim 1969

• 540
  • Yer: ANKARA
« Yanıtla #37 : 10 Ocak 2013, 12:26:48 »
birde beyaz tutkalla yapıştırırsanız süper olur.

gokhand

• 1137
« Yanıtla #38 : 10 Ocak 2013, 13:53:19 »

üzerini boya ile yada koruyucu bir madde kapattiklari icin belli olmuyor aldığımız çekiçlerin kamaları metal. Fakat ben baltalarıma sap takarken Kızılcık ağacının amcasının oglu olan ATEŞ DİKENİ diye bir ağaç ( aslında çalımsı bir bitkidir çok büyümez bahçelerde süs diye dikiyorlar) dan yonttuğum parçalarla kama yapıyorum. Sertliği epey fazla ve çok dayanıklı bir agaç. Metal kamalar uzun süreli kullanımlarda yıllar içinde odunun içinde hafif nemden paslanma yapıp sapın çürümesine neden olabiliyor ( tabi bağ bahçe gibi dışarıda kullanılan malzemelerde) yani odundan kama gerçekden mükemmel oluyor hocam.

Kaya

• 2867
  • Meslek: technik
  • Yer: Frankfurt
« Yanıtla #39 : 10 Ocak 2013, 15:10:38 »
 :) agac kamalar cok saglikli  kama yarigini ince bir testere ile konik sonunada catlak devam etmesin diye 3 mm matkapla karsadan karsiya bir delik acmak gerekli
« Son Düzenleme: 10 Ocak 2013, 15:13:41 Gönderen: Kaya »
Alimler seyre dalar ,cahil olan dostluk düsmanlik arar