Engin, hevesini anlıyorum ama çıktığın-çıktığınız yol o kadar basit yapılacak bir sürece sahip değil.
Aslında forum içinde soruna cevap olacak pek çok bilgi mevcut, daha önce bunlar bu forumda yazılıp çizildi, biraz araştırma yaparsan eminim aradığın cevapların pek çoğuna ulaşacaksın.
Yalnız şöyle bir şey var damascusta kullanılan çeliklerin hiç biri potada üretilen çelik değildir. Hele ki günümüz çelikleri için. Günümüzde kullanılan çeliklerin çoğu haddeleme işleminden geçmiş çeliklerdir. O yüzden damascus ile ilgili bir şey okurken “pota” kelimesini orda görmek biraz garibime gidiyor. Pota çeliği “wootz” ile damascus çeliğinin üretim süreci bakımından hiçbir bağlantısı yoktur.
Genel olarak günümüzde yapılan damascuslarda kullanılan çelikler, karbon çeliği (örneğin 1095) ve nikel alaşımlı çeliklerin (örneğin 15n20) birleşiminden oluşur. Karbon oranları ve ısıl işlem değerleri birbirine yakın değerdeki çelikler seçilir.
Desen oluşumunu da sağlayan faktör nikelin asite karşı olan direncidir. Yani asitleme işleminden sonra nikelli çelik etkilenmezken karbon çeliği asit tarafından aşındırılır ve kararır.
Neden martenzit yapıda bir çelik istediğini anlamadım, bu çelik, sert olsa da çok kırılgan bir yapıya sahip olacaktır. Bir bıçak için ideal sertlik 58-60 hrc dir, bir kılıç için bu sertlik daha da az olmalıdır. En sert bıçak en iyisidir diye bir kaide yok, tam tersine en sertin en kötü olduğu durumlar vardır.
Engin tekrar söylüyorum, forumu dikkatlice oku ve araştır. Sana gerekli olan pek çok bilgi burada var.
Tüm bu işlere girişmeden önce hakan (damascus) arkadaşımızdan bir parça hazır damascus çelik temin etmeni tavsiye ederim. bir gör, işle...
Eğer illa kendim yapıcam diyorsan da, çelik temin etmek gibi bir ihtiyacın olur ise zaten forum içinde çelik temin etmene yardımcı olacak arkadaşlar mevcut.
