Bıçak Sanatı - Forum

!!!HERKESTEN BİR RİCAM VAR!!!

mksubscorp1905

• *
  • 28
  • (ismim Furkan, memleket Erzurum)
  • Meslek: inş. müh. öğrencisi
  • Yer: İstanbul
!!!HERKESTEN BİR RİCAM VAR!!!
« : 09 Mart 2012, 11:45:40 »
lütfennnnnnn,  :'(n'oluuuuurrrrrr, her gördüğümde dayanamıyorum :'(, burdan adminlere, moderatörlere sesleniyorum: lütfen biliniz ki "biley taşı" diye yazım yanlışı yapılıyor. onun aslı "bileği taşı" dır. ayrıca "bileylemek" diye bişey yokkkk. o "bilemek" dir.

biraz sertçe oldu ama görünce çıldırıyorum, lütfen düzeltin bu yanlışlıkları.

siteye emeği geçenlere saygılar. ayrıca eşi benzeri olmayan bir bilgi platformusunuz. herkesi tebrik ederim.

Teoman.

• 565
  • Meslek: elektrik
  • Yer: üsküdar
Ynt: !!!HERKESTEN BİR RİCAM VAR!!!
« Yanıtla #1 : 09 Mart 2012, 13:37:23 »
hocam, 

-yazarken tamam da,  telafuzda bileği taşı ile biley taşı neredeyse aynı sesi çıkararak söyleniyor.
 -yine pratikte bilemek kelimesi çok sıkıntı çıkarıyor.

"bıçak biliyorum",  "bileyorum" , " bunu bile" ,"biler misin?", " öyle değil böyle bile"
uzar gider bu liste :)

konuşurken, bazen "bileylemek" kelimesini kullanıyorum alaşılabilmek için.

selamlar...

merttt9

• 1419
  • Meslek: Tekstil
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #2 : 09 Mart 2012, 15:52:39 »
ayrıca cümle içindeki nokta virgül iki nokta üst üste paragraf yapısıda çok önemlidir
« Son Düzenleme: 09 Mart 2012, 15:57:12 Gönderen: merttt9 »

tian92

« Yanıtla #3 : 09 Mart 2012, 16:03:06 »
Arkadaşım Türkçe konusunda duyarlı olman sevindirici. Fakat insanları uyarırken örnek olmak gerekir. Cümlelere başlarken büyük harfle başlamalısın. harfleri bir kaç defa yineleyerek yazmışsın. Kusura bakmayın ama bu yazınız liseli gençlerin chat ağzıyla yazı yazmasına benzemiş.

merttt9

• 1419
  • Meslek: Tekstil
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #4 : 09 Mart 2012, 16:57:19 »
Arkadaşım Türkçe konusunda duyarlı olman sevindirici. Fakat insanları uyarırken örnek olmak gerekir. Cümlelere başlarken büyük harfle başlamalısın. harfleri bir kaç defa yineleyerek yazmışsın. Kusura bakmayın ama bu yazınız liseli gençlerin chat ağzıyla yazı yazmasına benzemiş.
:)

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #5 : 09 Mart 2012, 18:47:19 »
Durun bi soluklanın hele. Öncelikle hoş geldiniz.

TDK yaygın kullanımın aksini iddia ediyorsa belki de kendini düzeltmelidir. Şahsen "artırmak" diye de yazmıyorum.

"Biley taşı" aratılınca 3600 resim geliyorken "bileği taşı" dendiğinde 1600 tane resim geliyorsa "biley"e yanlış denemez derim.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

serkan80

• *
  • 7
  • Meslek: mobilya
  • Yer: Balıkesir
« Yanıtla #6 : 09 Mart 2012, 19:23:45 »
Takıntı Hastalığı (Obsesif-Kompulsif Bozukluk)

Takıntı hastalığı olarak da adlandırılan, toplumda yaygınlığı %2-3 oranında olan, obsesyonlar ve kompulsiyonlarla seyreden bir psikiyatrik hastalıktır.

Obsesyon nedir?

Kişinin mantıksız olduğunu bilmesine karşın zihninden atamadığı düşünce, duygu ya da görüntüler "obsesyon" yani "takıntı" olarak adlandırılır. Takıntı tüm karşı koymalara karşın zihni zorlar, tekrarlayıcı ve inatçıdır. En sık rastlananları bulaşma, şüphe, simetri, dini ve cinsel obsesyonlardır.

tian92

« Yanıtla #7 : 09 Mart 2012, 20:40:39 »
İlk mesajını tanışma mesajı olsaydı daha iyi olurdu. Hoşgeldiniz.

DUMRU

• Hüseyin DUMRU 1982
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
  • Meslek: Eczane teknisyeni
  • Yer: Konya/Bozkır
« Yanıtla #8 : 09 Mart 2012, 21:32:31 »
Türk olan insanların bir birleri ile olan konuşmalarında Türkçe  karşılığı olmasına rağmen yabancı dil kullanıyor olması bir sorun iken bu soruna birde Türkçenin, akıcı ve anlaşılır olması için, gerekli imla kurallarının hiçe sayılması başlı başına ayrı bir sorundur. Bu sorunları geçip de söyleyiş farklılıklarına takılmak, ne derece hassasiyettir, tartışılır.

Bileme işinin yapılabilmesi için kullanılan taşa " bileme taşı" da denebilir, "bileği taşı" da,"biley taşı" da . yeter ki "sharpening stone" demeyelim.
Yiğidin harman olduğu yerde doğmuşsam. Şu Uluçay'dan su içmişsem.. Namerdin sofrasına bağdaş kurup oturmam. Hüseyin DUMRU

Ercan Utkun

• 388
  • Meslek: eğitimci- 1975
  • Yer: aydın
« Yanıtla #9 : 09 Mart 2012, 23:12:25 »
    Her iki kullanımı da mevcut,yani bileği taşı -biley taşı da kullanım olarak doğru. Kelimenin aslı bileği taşı fakat halk ağzında söyleme zorluğu sebebiyle ğ harfi yerine y harfi kullanılmıştır.Böyle durumlara eski tabirle galat-ı meşhur denir,yanlış olarak kabul edilmez ,panik yok yahu:) 
Bilgi sahibi olunmadan,fikir sahibi olunmaz.

Mehmet GENÇ

• 2368
  • Mehmet GENÇ-1969
    • gencbicak
  • Meslek: Bıçak imalatı-Makine Teknikeri 0 536 215 93 26
  • Yer: Giresun Merkez
« Yanıtla #10 : 10 Mart 2012, 10:30:15 »
Arkadaşlar konuyu yatıştırmak için diyer adını kullanalım ''yağ taşı'' sorun bitti
''Keskin Bıçak Ençok Sahibini Keser''

ratbertovich

• Ferhat Savcı
  • 835
  • Meslek: Bilgisayar Mühendisi
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #11 : 10 Mart 2012, 10:57:53 »
"bileylemek" yok derken uydurmuşuz. bir sözlüğe bakalım, geçelim.

"bilé daşı" (sondaki "é", "açık e", genizden "e") ve "bile taşı"nı sözlüklerine dahil eden TDK'nın "biley(i) taşı"nı neden dahil etmediğinin bir mantığını bulamadım.

Nitekim, çıldırılsa da çıldırılmasa da, memleketin bir bölümünde açıkça bıçaklar biley(i) taşıyla bileyleniyor. >:D

Etimoloji sözlüğünde eski Türkçe "bilegü"nün güncel formları "bileği" ve "biley" olarak yer alıyor.
"Dört tür cinayet vardır: haince, mazur görülebilir, haklı ve takdire şayan." -- Ambrose Bierce

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #12 : 10 Mart 2012, 12:52:41 »
TDK'nın 1976 basımlı Zanaat Terimleri Sözlüğü'nde "bile" kelimesi açıklanırken "Özel bir bileyleme taşı." denmiş.
"Kösüre" kelimesi açıklanırken de yine "bileyleme" kelimesi geçiyor.
Namık Kemal
Instagram'da ben

serkan80

• *
  • 7
  • Meslek: mobilya
  • Yer: Balıkesir
« Yanıtla #13 : 10 Mart 2012, 17:58:46 »
tamam vurmayın öldü

bir repliktir  :2up

Ercan Utkun

• 388
  • Meslek: eğitimci- 1975
  • Yer: aydın
« Yanıtla #14 : 10 Mart 2012, 21:55:07 »

"bilé daşı" (sondaki "é", "açık e", genizden "e") ve "bile taşı"nı sözlüklerine dahil eden TDK'nın "biley(i) taşı"nı neden dahil etmediğinin bir mantığını bulamadım.
Müsadenizle ben anladığım kadarıyla açıklayayım, TDK'nin sözlüğünde ''Bileği taşı'' şeklinde güncel sözlükte geçer,doğrusu budur,Türkiye Türkçesi Ağızları kısmına bakarsanız ''biley taşı''şeklinde bulabilirsiniz çünkü halk ağızında kullanımı böyledir,fakat güncel sözlük halk ağızını esas almaz.
Bilgi sahibi olunmadan,fikir sahibi olunmaz.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #15 : 11 Mart 2012, 00:51:34 »
İşin komik tarafı kelimeyi "bileği" diye yumuşak g kullanarak telaffuz eden vatandaşa rastlanmazken Yazım kılavuzuna bu kelimeler nasıl giriyor? Ankara'da ofisten çıkmadan İstanbul Türkçesi'nin ne olduğunu nereden biliyorlar?

Neyse madem Türk benim, ben konuşurum, herkes öyle konuşunca TDK kaydeder.
Namık Kemal
Instagram'da ben

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #16 : 11 Mart 2012, 11:29:45 »
Bundan sonra bir merhaba bile demeden, sadece eleştirmek veya içini dökmek için üye olmuş ve bir iki mesaj atıp sonra kaybolanların mesajları de üyelikleri de silinse mi? Saçma sapan bir kalabalık oluşturuyor kişisel fikrimce...

Kipmen Sanat web sitesi

tian92

« Yanıtla #17 : 11 Mart 2012, 11:41:05 »
Zaten yazan kişi kayıplarda  :)

gökhan bakla

• 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
« Yanıtla #18 : 11 Mart 2012, 11:45:52 »
Bundan sonra bir merhaba bile demeden, sadece eleştirmek veya içini dökmek için üye olmuş ve bir iki mesaj atıp sonra kaybolanların mesajları de üyelikleri de silinse mi? Saçma sapan bir kalabalık oluşturuyor kişisel fikrimce...

+1

kendini tanıtmadan paldır küldür konuya girmek!

örnek veriyorum, Sokakta hiç tanımadığın bir adama, bu ne elbise kardeşim falan gibi bir eleştiri yapsak, o kişi ne hissederse sanırım bizlerde bu ilk mesajda onu hissettik.

ayrıca mesajların devamının gelmemesi de hoş değil.

meemz1978

• 249
  • Kaan
    • Arma GIDA
  • Meslek: Yönetici
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #19 : 11 Mart 2012, 12:38:59 »
Şimdi kontrol ettim, Siteye üye olmak oldukça kolay, üyelik şartlarını oku ve kabul et, altı kutucuk doldur ve üye ol. Biraz daha mı zorlaştırsak ve kalabalıklaştırsak acaba üyelik girişi sayfasını, hani tesadüfen forumu görmüş ve kafasına uymayan bir terim yada kendince yanlış gördüğü bir bilgi için "öğreten adam" modunda gelip lafı kuyuya atan ve bin akıllının çıkaramayacağı durumlara sokanları biraz püskürtürüz gibi geliyor.
3 sayfa olsa ve yarım saat sürse bile ben doldurur ve üye olurdum ama bu tip insanlar uğraşmaz fazla teferruatla, diye düşündüm.
One for All, All for One...