Bıçak Sanatı - Forum

Spike Tomahawk

gökhan bakla

• 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
Ynt: Spike Tomahawk
« Yanıtla #60 : 22 Şubat 2012, 16:32:50 »
bir diğer unutulmaması gereken faktör, ışıl işlemde sertleşen bölgeler ile diğer bölgeler arasında bir renk farkı oluşuyor. bir nevii hamon vari bir görüntü

yani boya, çeliğin iç yapısına göre bölgesel olarak farklı yerlerde farklı renkler alabiliyor. bu renk farkı çok bariz değil ama fark ettiriyor kendini. dikkatli bakılırsa baltanın resminde bile fark edebilirsiniz.

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
  • Meslek: Finans
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #61 : 22 Şubat 2012, 19:48:57 »
Ustam detaylı anlatımın için teşekkürler. Umarım baltanın devamı da aynı güzellikte devam eder. Çok yahşi olacak besbelli.

Kul,elaltı.

• 246
  • Mustafa.
  • Meslek: muhasebe
  • Yer: istanbul fındıkzade fatih
« Yanıtla #62 : 23 Şubat 2012, 13:28:37 »
İki şeklide çok güzel görünüyor.Elinize emeğinize sağlık.İnşallah gönlünüze göre bir sap ile olayı zirveye taşırsınız.Saygılar.

gökhan bakla

• 2620
    • blog
« Yanıtla #63 : 17 Mart 2012, 13:27:03 »
sonunda balta bitti,
sap dişbudak ağacı, toplam boyu 51 cm ;)

daha fazla resim için : http://gokhanbakla.blogspot.com/2012/02/spike-tomahawk.html

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #64 : 17 Mart 2012, 14:10:23 »
Elıne koluna sağlık Gökhan usta .  yine güzel bır eser ortaya çıkardın  :)
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

« Yanıtla #65 : 17 Mart 2012, 16:20:49 »
Gayet güzel olmuş usta, ykışmışlar birbirlerine. Ellerine sağlık.

ersenanahtar

• 1362
  • SİNAN ERŞEN
    • BIÇAKLARIMIZ...
  • Meslek: anahtar&bıçakçılık
  • Yer: bandırma/balıkesir
« Yanıtla #66 : 17 Mart 2012, 18:38:42 »
çok güzel ustam  tam seyirlik bir eser ellerine sağlık... :)
Keskin bıçak olmak için, çok çekiç yemek gerekir...

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #67 : 17 Mart 2012, 19:07:03 »
Harbiden dişbudak yakıştı, ellerine sağlık, çok güzel bir esere daha imza attın  :2up

Kipmen Sanat web sitesi

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #68 : 17 Mart 2012, 19:24:37 »
demeden olmıyacak :-\  ustam sılah boyası ıle  kararttılmış halı  bence çok daha güzel duruyordu  ;)
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

RSM57

• 2640
  • 0532 375 01 99
  • Meslek: Sıcak Dövme
  • Yer: Eyüp/İstanbul
« Yanıtla #69 : 17 Mart 2012, 22:37:19 »
eline sağlık çok iyi bir çalışma :2up :2up

gecmisgelecek

• 573
  • Mustafa Tekin
  • Meslek: Memur
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #70 : 17 Mart 2012, 22:37:35 »
Ustam elinize sağlık güzel olmuş.

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
  • Meslek: Finans
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #71 : 17 Mart 2012, 22:46:59 »
Ustam ellerine sağlık. Açıkça fikrimi söylemek gerekirse önceden ürettiğin aletlerdeki ahenge bakarak şöyle süslü saplar bekliyordum.

gökhan bakla

• 2620
    • blog
« Yanıtla #72 : 17 Mart 2012, 23:25:34 »
hepinize çok teşekkürler arkadaşlar,

Taner silah boyası yoğun kullanımda yüz kısmında renk kaybı yapınca benimde hayallerim suya düştü :(

Hayri sap kısmına hala bir şeyler yapabilirim ;) ama sade ve kullanım amaçlı bir balta olması için yola çıktığımdan çok ta süslü olmasını istemiyorum.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #73 : 18 Mart 2012, 22:57:46 »
Geçmiş olsun Gökhan, eline sağlık.  8)

Bunu kıyıp da fırlatmayı denedin mi?
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

gökhan bakla

• 2620
    • blog
« Yanıtla #74 : 18 Mart 2012, 23:34:08 »

Bunu kıyıp da fırlatmayı denedin mi?

yok topram denemedim,
iki tane sap yapmıştım ilki tamamen yukarıdan girip sıkışıyordu onunla bayaa bir odun kestim ama sapın biraz ince olması içime sinmeyince bu ikinciyi yaptım. zaman problem olduğundan kabasını köyde aldım, evde de zımpara işi ve yerine montajı ile uğraştım.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #75 : 19 Mart 2012, 00:16:20 »
Bu tomahawklarda sapı tepeden giren ince sap olarak bırakmak adetlere uygun ama o da dediğin gibi odun kesmeye uymuyor. O da başka baltaya artık...
Namık Kemal
Instagram'da ben

avgökmen

• 66
  • Meslek: Avukat
  • Yer: Kayseri
« Yanıtla #76 : 14 Mayıs 2012, 12:08:10 »
kahverengi meneviş boyayı cinkoklorür ile yapmaya çalıştım 120gr cinko klorurle 100 gr zeytin yağını ısıtırak macun kıvamına gelene kadar karıştırıyorsunuz oluşan macunu çeliğin üzerine sürüyorsunuz 24saat sonra çelik paslanıyor oluşan pası bez yardımı ile silip tekrar macundan sürüyorsunuz kahverengine ulaşınca işlem bitiyormuş.
bakalım istanbula dönüşte siyah oksiti deniyeceğim
o daha kolay.

Sayın ÖZGÜR : 

Forum biraz araştırdım. Ancak aşağıda belirttiğim hususlarda net bir açıklama görmediğim için , kısaca değinmek istedim.

Karartma yada renklendirme için :

A- Selenyum hidrooksit bazlı silah rutuş sıvıları

( Perma Blue ve tetra gun /colourreid) piyasada mevcut. Yağı alınmış, pürüzsüz hale getirilmiş yüzeye, pamuk yardımı ile sürülmekte. Kuruyunca deterjanlı su ile temizlenip, iki veyahut üç kat daha iaynı işlem yapılmaktadır. Koruyucu bir katman oluşturması için WD40 yağlayıcı ile yağlanmalı , yada bor yağı içerisine atıp 5- 10 dakika kadar  kaynatma yapılmalıdır.

B- Mevneviş kaplama ; ( mat veyahut parlak )

Genel olarak karışım;

125 gram nitrat ( Sodyum nitrat)
125 gram nitrit   ( Sodyum nitrit)
1250 gram kostik asit ( Sodyum Hidrooksit)
1250 gram/lt saf su

Korozyona uğramayan veyahut paslanmaz  çelik malzemeden yapılma bir kaynatma havuzu ( İrice bir çelik tencere kullanılması önerilir)  elde edilmek istenilen rek tonunu daha net ve daha temiz elde etmeyi sağlayacaktır.

Kaynatma isetinelen renk elde edilere kadar 10'ar dakikalık peyriyotlarda yapılır. 10 dakikada bir kaynatma yapılan malzeme , asit havuzundan çıkartılıp , deterjanlı sıcak su ve bez yardımı ile temizlenir ve yeniden asit havuzuna atılır.

Dikkat edilecek hususlar :

1- Hiç bir şekilde kapalı alanda bu asit karışımını kullanmayınız.  Kostik asit kuvvetli bir aşındırıcı olup, fosfat tuzlarının buharlaşma özelliği vardır. Kapalı alanda solunduğu takdirde, nefes almada gfüçlük, balğam çıkartma , gözlerin görmesinde fulülük ( görme kaybı ) cilde temas etmesi halinde derin yanıklar oluşmasına neden olabilir.

2- Hiç bir şekilde aliminyum malzeme kullanmayınız. Bu asit karışımı içerisinde  eriyerek, pelte kıvamına dönüşür.

3- Temizleme ve kaynatma esansında kalın eldiven kullanınız. Kostik asit ile unutulmaz bir anı yaşayabilirsiniz( Bizati denedim ve halen unutamadım. İzini halen taşıyorum)

4-  Isı kaynağı nın sıcaklıgı 100  derece ise , mat siyah renk elde edersiniz.  Isı kaynağının sıcaklığı 300 derecenin üzerine çıkarsa siyahlık derecesi ve kaplama kalınlığı artacaktır. 650 derece de kaynatma yapariseniz mavu tonlarını eldedebilirsiniz.

5- Parlak bir siyah veya mavi tonları elde etmek için  asit karışımı içerisine kurşun oksit katılması gerekir.  Akü imalatçılarından  kurşun oksiti rahatlıkla bulabilirsiniz.   

6- Kaynatma yapılan malzeme asit havuzunun zeminine değmemelidir. Bu sebeple bakır tel ile asma yada, metal sepet kullanmanız önerilir. 

7- Son olarak bor yağında kaynatma yapılarak , meneviş yüzeye koruyucu tabaka oluşturulur.

C) Üre karartması .......

Kahverenği, siyah karaşımı dalgalı ( alaca) bir renk elde edebilirsiniz. Uzun vadeli bekletme, yada kaynatma yapabilirisiniz. Üreyi asit olarak almamız gerekir. Uzun ve zahmeti bir iştir. Ayrıca , kendinizi '' aklen eksik hissedebilirsiniz ' Bu sebeple anlatmayım.

Gazi Üniversitesinde ki bir kaç arkadaşın , internet üzerinde yayımlanan, farklı metallere, yeşil, sarı, mavi , vs gibi renkler vermek için hazırladığı asit havuzu karışımları ile ilgili bir doktora tezi mevcuttu. Bİraz önce baktım. Ancak bulamadım.

Saygılar

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #77 : 14 Mayıs 2012, 13:22:51 »
Affınıza sığınarak bir düzeltme yapayım. "Kostik asit" ifadesi yanlış bir ifadedir. NaOH, kostik yahut sud kostik adıyla anılır. Bu bir baz olduğundan sonu "asit" ile biten bir biçimde adlandırılmamalıdır.
Namık Kemal
Instagram'da ben

vural

• 211
  • Meslek: cam filmi
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #78 : 27 Kasım 2012, 18:52:58 »
kahverengi meneviş boyayı cinkoklorür ile yapmaya çalıştım 120gr cinko klorurle 100 gr zeytin yağını ısıtırak macun kıvamına gelene kadar karıştırıyorsunuz oluşan macunu çeliğin üzerine sürüyorsunuz 24saat sonra çelik paslanıyor oluşan pası bez yardımı ile silip tekrar macundan sürüyorsunuz kahverengine ulaşınca işlem bitiyormuş.
bakalım istanbula dönüşte siyah oksiti deniyeceğim
o daha kolay.

Sayın ÖZGÜR : 

Forum biraz araştırdım. Ancak aşağıda belirttiğim hususlarda net bir açıklama görmediğim için , kısaca değinmek istedim.

Karartma yada renklendirme için :

A- Selenyum hidrooksit bazlı silah rutuş sıvıları

( Perma Blue ve tetra gun /colourreid) piyasada mevcut. Yağı alınmış, pürüzsüz hale getirilmiş yüzeye, pamuk yardımı ile sürülmekte. Kuruyunca deterjanlı su ile temizlenip, iki veyahut üç kat daha iaynı işlem yapılmaktadır. Koruyucu bir katman oluşturması için WD40 yağlayıcı ile yağlanmalı , yada bor yağı içerisine atıp 5- 10 dakika kadar  kaynatma yapılmalıdır.

B- Mevneviş kaplama ; ( mat veyahut parlak )

Genel olarak karışım;

125 gram nitrat ( Sodyum nitrat)
125 gram nitrit   ( Sodyum nitrit)
1250 gram kostik asit ( Sodyum Hidrooksit)
1250 gram/lt saf su

Korozyona uğramayan veyahut paslanmaz  çelik malzemeden yapılma bir kaynatma havuzu ( İrice bir çelik tencere kullanılması önerilir)  elde edilmek istenilen rek tonunu daha net ve daha temiz elde etmeyi sağlayacaktır.

Kaynatma isetinelen renk elde edilere kadar 10'ar dakikalık peyriyotlarda yapılır. 10 dakikada bir kaynatma yapılan malzeme , asit havuzundan çıkartılıp , deterjanlı sıcak su ve bez yardımı ile temizlenir ve yeniden asit havuzuna atılır.

Dikkat edilecek hususlar :

1- Hiç bir şekilde kapalı alanda bu asit karışımını kullanmayınız.  Kostik asit kuvvetli bir aşındırıcı olup, fosfat tuzlarının buharlaşma özelliği vardır. Kapalı alanda solunduğu takdirde, nefes almada gfüçlük, balğam çıkartma , gözlerin görmesinde fulülük ( görme kaybı ) cilde temas etmesi halinde derin yanıklar oluşmasına neden olabilir.

2- Hiç bir şekilde aliminyum malzeme kullanmayınız. Bu asit karışımı içerisinde  eriyerek, pelte kıvamına dönüşür.

3- Temizleme ve kaynatma esansında kalın eldiven kullanınız. Kostik asit ile unutulmaz bir anı yaşayabilirsiniz( Bizati denedim ve halen unutamadım. İzini halen taşıyorum)

4-  Isı kaynağı nın sıcaklıgı 100  derece ise , mat siyah renk elde edersiniz.  Isı kaynağının sıcaklığı 300 derecenin üzerine çıkarsa siyahlık derecesi ve kaplama kalınlığı artacaktır. 650 derece de kaynatma yapariseniz mavu tonlarını eldedebilirsiniz.

5- Parlak bir siyah veya mavi tonları elde etmek için  asit karışımı içerisine kurşun oksit katılması gerekir.  Akü imalatçılarından  kurşun oksiti rahatlıkla bulabilirsiniz.   

6- Kaynatma yapılan malzeme asit havuzunun zeminine değmemelidir. Bu sebeple bakır tel ile asma yada, metal sepet kullanmanız önerilir. 

7- Son olarak bor yağında kaynatma yapılarak , meneviş yüzeye koruyucu tabaka oluşturulur.

C) Üre karartması .......

Kahverenği, siyah karaşımı dalgalı ( alaca) bir renk elde edebilirsiniz. Uzun vadeli bekletme, yada kaynatma yapabilirisiniz. Üreyi asit olarak almamız gerekir. Uzun ve zahmeti bir iştir. Ayrıca , kendinizi '' aklen eksik hissedebilirsiniz ' Bu sebeple anlatmayım.

Gazi Üniversitesinde ki bir kaç arkadaşın , internet üzerinde yayımlanan, farklı metallere, yeşil, sarı, mavi , vs gibi renkler vermek için hazırladığı asit havuzu karışımları ile ilgili bir doktora tezi mevcuttu. Bİraz önce baktım. Ancak bulamadım.

Saygılar
moderatörlerimiz renk verme konusunda bir başlık açabilirmi?benimde merak ettiğim bir konu (eğer varsa özür dilerim arama yatım çıkmadı)

ibrahim 1969

• 540
  • Yer: ANKARA
« Yanıtla #79 : 28 Kasım 2012, 11:42:17 »
  Isı kaynağı nın sıcaklıgı 100  derece ise , mat siyah renk elde edersiniz.  Isı kaynağının sıcaklığı 300 derecenin üzerine çıkarsa siyahlık derecesi ve kaplama kalınlığı artacaktır. 650 derece de kaynatma yapariseniz mavu tonlarını eldedebilirsiniz.

Gökmen bey önce merhabalar size sormaı düşünmüştüm ama tüm ustalarımıza da sormuş olalım yukarıda bahsetmiş olduğunuz ısı derecelerinde silahın yahut su verilmi materyalin suyu kaçmazmı?