kahverengi meneviş boyayı cinkoklorür ile yapmaya çalıştım 120gr cinko klorurle 100 gr zeytin yağını ısıtırak macun kıvamına gelene kadar karıştırıyorsunuz oluşan macunu çeliğin üzerine sürüyorsunuz 24saat sonra çelik paslanıyor oluşan pası bez yardımı ile silip tekrar macundan sürüyorsunuz kahverengine ulaşınca işlem bitiyormuş.
bakalım istanbula dönüşte siyah oksiti deniyeceğim
o daha kolay.
Sayın ÖZGÜR :
Forum biraz araştırdım. Ancak aşağıda belirttiğim hususlarda net bir açıklama görmediğim için , kısaca değinmek istedim.
Karartma yada renklendirme için :
A- Selenyum hidrooksit bazlı silah rutuş sıvıları
( Perma Blue ve tetra gun /colourreid) piyasada mevcut. Yağı alınmış, pürüzsüz hale getirilmiş yüzeye, pamuk yardımı ile sürülmekte. Kuruyunca deterjanlı su ile temizlenip, iki veyahut üç kat daha iaynı işlem yapılmaktadır. Koruyucu bir katman oluşturması için WD40 yağlayıcı ile yağlanmalı , yada bor yağı içerisine atıp 5- 10 dakika kadar kaynatma yapılmalıdır.
B- Mevneviş kaplama ; ( mat veyahut parlak )
Genel olarak karışım;
125 gram nitrat ( Sodyum nitrat)
125 gram nitrit ( Sodyum nitrit)
1250 gram kostik asit ( Sodyum Hidrooksit)
1250 gram/lt saf su
Korozyona uğramayan veyahut paslanmaz çelik malzemeden yapılma bir kaynatma havuzu ( İrice bir çelik tencere kullanılması önerilir) elde edilmek istenilen rek tonunu daha net ve daha temiz elde etmeyi sağlayacaktır.
Kaynatma isetinelen renk elde edilere kadar 10'ar dakikalık peyriyotlarda yapılır. 10 dakikada bir kaynatma yapılan malzeme , asit havuzundan çıkartılıp , deterjanlı sıcak su ve bez yardımı ile temizlenir ve yeniden asit havuzuna atılır.
Dikkat edilecek hususlar :
1- Hiç bir şekilde kapalı alanda bu asit karışımını kullanmayınız. Kostik asit kuvvetli bir aşındırıcı olup, fosfat tuzlarının buharlaşma özelliği vardır. Kapalı alanda solunduğu takdirde, nefes almada gfüçlük, balğam çıkartma , gözlerin görmesinde fulülük ( görme kaybı ) cilde temas etmesi halinde derin yanıklar oluşmasına neden olabilir.
2- Hiç bir şekilde aliminyum malzeme kullanmayınız. Bu asit karışımı içerisinde eriyerek, pelte kıvamına dönüşür.
3- Temizleme ve kaynatma esansında kalın eldiven kullanınız. Kostik asit ile unutulmaz bir anı yaşayabilirsiniz( Bizati denedim ve halen unutamadım. İzini halen taşıyorum)
4- Isı kaynağı nın sıcaklıgı 100 derece ise , mat siyah renk elde edersiniz. Isı kaynağının sıcaklığı 300 derecenin üzerine çıkarsa siyahlık derecesi ve kaplama kalınlığı artacaktır. 650 derece de kaynatma yapariseniz mavu tonlarını eldedebilirsiniz.
5- Parlak bir siyah veya mavi tonları elde etmek için asit karışımı içerisine kurşun oksit katılması gerekir. Akü imalatçılarından kurşun oksiti rahatlıkla bulabilirsiniz.
6- Kaynatma yapılan malzeme asit havuzunun zeminine değmemelidir. Bu sebeple bakır tel ile asma yada, metal sepet kullanmanız önerilir.
7- Son olarak bor yağında kaynatma yapılarak , meneviş yüzeye koruyucu tabaka oluşturulur.
C) Üre karartması .......
Kahverenği, siyah karaşımı dalgalı ( alaca) bir renk elde edebilirsiniz. Uzun vadeli bekletme, yada kaynatma yapabilirisiniz. Üreyi asit olarak almamız gerekir. Uzun ve zahmeti bir iştir. Ayrıca , kendinizi '' aklen eksik hissedebilirsiniz ' Bu sebeple anlatmayım.
Gazi Üniversitesinde ki bir kaç arkadaşın , internet üzerinde yayımlanan, farklı metallere, yeşil, sarı, mavi , vs gibi renkler vermek için hazırladığı asit havuzu karışımları ile ilgili bir doktora tezi mevcuttu. Bİraz önce baktım. Ancak bulamadım.
Saygılar