Bir yıldır ilk kez yine bir kamış bıçağı yapmak gerekti. Bu sefer oldukça ünlü bir Avrupalı sanatçıya gidiyor. Bu yüzden biraz titizlendim, özellikle geometrisi ciddi uğraştırdı. Kabzadan bıçağa, kılıfa kadar herşey elde yapıldı, bıçak ağzı bile elde verildi. 6 günlük işçilik var bu basit bıçakta. Belki makinede hızlı çıkardı ama bu kadar hassas açıları tutturamayabilirdim.
Bıçak açısı tam 15 derece. Sağ el ıskarpela ağzı. Diğer düz tarafın ağız bölgesinde deri masat için 5 derecelik zor farkedilen bir eğim var. Bu sayede bıçağın eğimli ağzı bileylendikten sonra düz tarafında hafifçe deri masat yapıldığında inanılmaz keskinleşiyor, kör halinden keskin haline 1000-2000 kum zımparada sadece 10-20 git-gel hareketi ve 4-5 deri masat çekme ile selpak tuvalet kağıdını rahatlıkla havada kesecek kadar keskinleşiyor (bileyleme ile uğraşanlar bilir bir bileyde tuvalet kağıdını serbest haliyle kesecek kasar keskinleştirmek ne kadar zordur). Sırf eğlencesine deneme yaptım, gül yapraklarını serbest haliyle temiz kesiyor, saç telini rahatlıkla ikiye bölebiliyor

Çelik RWL-34, 61 HRC hedeflenmiş bir ısıl işlem gördü. Kabza iki parça (mortized) yapıldı. Malzeme amerikan Claro cevizi. Nikel-Gümüş alaşımlı bir pin sağlamlaştırıcı olarak şişirilerek çakıldı.
Kılıf manda derisi, ilk hasır kabartma denemem. Açıkçası çok memnun değilim "tandy leather company" den gelen damgamdan, ancak eh idare eder oldu. Dikişlerde bir hata yaptım sanırım, delikler eşit aralıklarda olmadı. Onun dışında herşeye rağmen gerçekten içime sinen bir bıçak oldu, iç rahatlığı ile yeni kullanıcısına yarın sabah yollanıyor...
Eleştirilerinizi, yorumlarınızı beklerim...