Bıçak Sanatı - Forum

ısıl işlem sonrası yüzeyde oluşan lekeler

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
ısıl işlem sonrası yüzeyde oluşan lekeler
« : 15 Aralık 2011, 20:46:49 »
bu bahsedeceğim sorunu bir tek ben mi yaşıyorum bilemiyorum ama giderek can sıkıcı bir hal almaya başlıyor >:( öncelikle bu lekelerin belli bir adı var mı onu sorayım. sonra da hikayeye geçelim...

bodrumda Emre'nin içbükey ağız denemesi için kullandığı profilin ısıl işlem sonrasında düz yüzeyini zımparalamaya başladım. ama yüzeyde oluşan bazı lekeler çıkmak bilmiyor. en son 80 kum zımpara ile denemiş olmama rağmen, o lekeleri gideremedim hala. korkarım şimdi, lekeler geçene kadar zımparalamaya devam etmelisin diyeceksiniz. tamam, bu bir çözüm ama ben bu sorunu ya hiç yaşamak istemiyorsam? bu nereye kadar devam edecek. bu lekelerin oluştuğu yer belli bir yapılanmaya mı işaret? bu lekeler neden oluyor? kullanılan çelikle mi alakalı bu durum? aynı şey ck60 tan yaptığım kukride de başıma gelmişti hatırlarsanız.

bu bıçağın namlusu iç bükey açıldığı için elimde o kısmı zımparalayacak takoz tertibatım yok maalesef. ben de taşlama eşiğine sirke ve hardal deseni denemesi yaptım. üst kısımdaki düz yüzeyi de 1000 kuma kadar parlatıp güzel bir kontras elde ederim diye düşünüyordum ama bu lekeler çıktı karşıma. sirkeye batırdığımda haliyle o kısımlara da sirke geldi ama lekelerin oluşmadığı yerler de var. sirkeden veya hardaldan kaynaklandığını sanmıyorum.

eğer bu kullandığım çelik malzemenin, ki bu da ck67 diye hatırlıyorum, kaçınılmaz bir sorunu ise, artık ben bu malzeme ile çalışmam. eğer bu, ısıl işlemin kaçınılmaz bir sonu ise, makus kaderime ağlarım. eğer bu sorunun ısıl işlemde yapılacak bir giderici uygulaması varsa Emre'ye bunu yapması için diz çöker yalvarırım. eğer bu sorunun giderilmesinin zımparalamaktan başka bir çaresi varsa söyleyene minnettar olurum. eğer bu sorunun çözümü bol zımparadan geçiyorsaaaaa... bu bıçağı herhalde kenara koyarım bu haliyle... ya da dayarım bant zımparaya ^-^
« Son Düzenleme: 15 Aralık 2011, 20:48:23 Gönderen: emin albayrak »
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

murat güleç

• 1029
  • Yer: Ordu
Ynt: ısıl işlem sonrası yüzeyde oluşan lekeler
« Yanıtla #1 : 15 Aralık 2011, 21:44:28 »
bana kalırsa ısıl işlemden kaynaklanan bir sorun değil. daha çok sirke ve hardal ikilisinde kaynaklanıyor. bu ikiliyi kulladıktan sonra aşındırma etkisini bertaraf etmek için karbonat veya denemedim ama soda ile güzelce yıkanırsa bu sorun ortadan kalkar diye düşünüyorum. bu işlemden sonra sirke ve hardalın temas ettiği herhangi bir şeyi bıçağa sürmemekte fayda var. eğer sorun çözülürse mutlu olucam.

ozgurozdemir

• *
  • 1
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: İst. sancaktepe-1978 0RH+
« Yanıtla #2 : 15 Aralık 2011, 21:48:17 »
emin onu nitrik aside sok belki hamon vardır ısıl işlem sırasında /resimden anladığım kadarıyla yanlışsam kızmayın) seninki gibi benek benek bendede izler oluyordu sanırım bazı bölgeler fazlaca ısınıyor gibime geliyor
tuz banyosunda bu sorun olmuyor :)
GÖLGEDE YÜRÜYENİN GÖLGESİ OLMAZ

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #3 : 16 Aralık 2011, 13:03:37 »
Emin bence dekarbürize tabaka bu, zımparaların nedir? sanki pek malzeme kaldırmıyor gibi, normalde bende de oluyor bunlar, 80 kum ile giriştiğimde gidiyor, altında güzel sert çelik var  ;)
Artık şu bant zımparayı kullanmaya alışsan diyorum :)

Kipmen Sanat web sitesi

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
« Yanıtla #4 : 16 Aralık 2011, 13:49:12 »
abi atlas marka zımpara kullanıyorum. bant zımparayı kullanacam da ince kum zımparalarımda birleşme yerleri vuruyor sürekli, bir de tablam yok :'(

peki bu lekenin olmadı yerlerde sert çeliğe ulaşmışım demek mi? ve dekarburize tabaka ne demek?
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/