Bıçak Sanatı - Forum

Anket

Hangisini alırdınız? (imkanınız olduğunu varsayalım)

1
1 (1.3%)
2
3 (3.8%)
3
0 (0%)
4
0 (0%)
5
2 (2.6%)
6
0 (0%)
7
8 (10.3%)
8
25 (32.1%)
9
4 (5.1%)
10
6 (7.7%)
11
10 (12.8%)
12
2 (2.6%)
13
17 (21.8%)

Toplam Oy Verenler: 78

Şeç beğen al

gökhan bakla

• 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
Ynt: Şeç beğen al
« Yanıtla #20 : 19 Nisan 2010, 12:46:25 »
asıl gayreti kullanmaktan ziyade, imal etmek ve üretmek olan biri olarak,
bence gerçek bir ustanın elinden çıkmış bir ürüne sahip olmak daha cezbedici duruyor. o yüzden 11.

kullanmak için pek çok bıçağa sahip olabiliriz ama tanınmış bir ustanın güzel bir çalışmasına sahip olmak paha biçilemez bence.

( misal; sizde bruce bump'ın sıradan bir bıçağı bile olsa ne hissederdiniz?? ;) )

« Son Düzenleme: 19 Nisan 2010, 12:48:28 Gönderen: gökhan bakla »

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #21 : 19 Nisan 2010, 14:03:47 »
Kendim de bir bıçak sanatçısı olmama (olmaya çalışmama) rağmen açıkçası şu en ünlülerden bir bıçak almayı ciddi ciddi düşünüyorum. İhtiyacım olduğundan değil, kendi yaptıklarımın sanatın zirvesine göre nerelerde olduğu konusunda bir fikrim olsun diye. Ayrıca hak veriyorum Gökhan, eğer elimde bir mesela Josef Rusnak'ın "Life" (hayat) bıçağı olsa herhalde her akşam yatmadan uzun uzun bakıp inceler, üstündeki ince işçiliğin ve hayal gücünün muhteşemliği karşısında uzun uzun düşüncelere dalardım...
Bahsettiğim bıçak şu:
Bu arada sanırım bunun fiyatı 10 bin doların üstünde...

Kipmen Sanat web sitesi

gökhan bakla

• 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
« Yanıtla #22 : 19 Nisan 2010, 16:35:16 »
emre hani diyoruz ya "bu bıçağa bu kadar para verilir mi? nerede kullanıcaz bu bıçağı?" bunu alabilicek kişi zaten bunu almadan önce kimbilir kaç tane kullanmalık bıçak almıştır, evinde kaç tane bıçağı vardır. bu bıçağıda gerçekten zevki için alıyordur ve beklide saatlerce onu seyrediyordur..

yoksa bu bıçakla ava gidecek hali yok..  :D

kullanım amaçlı ve görsel içerikli bıçaklar arasındaki farkta bu bence. birinin asli önceliği ihtiyacı karşılamaktır, diğerinin ise alan kişinin beğenisine cevap vermesi.. ;)

muharip

• 133
  • Bilal 1977
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #23 : 19 Nisan 2010, 17:14:27 »
Bıçak nedir sorusunun cevabını bulmak lazım. Bu resimdeki bence bıçak değil: Sanatçının yeteneğini göstermek amacıyla bıçak şeklini kullandığı bir sanat eseri.

Bıçak sanatçısı denilince benim anladığım bıçak işlevini kaybetmeden ve bu işlevi yerine getirebilecek şekilde zirveye çıkarabilmek. Mesela Kanuni Sultan Süleyman'ın Yatağanı... hem sanat var hemde Sultan bu kılıcı savaşta kullanır diyebiliyoruz. Aynı şeyi bu bıçak için söyleyemeyeceğim. Bu bıçaklıktan çıkmış artık.
Ustalık temkindir.

muharip

• 133
  • Bilal 1977
« Yanıtla #24 : 19 Nisan 2010, 17:20:27 »
Fikrimi yeterince izah edememek endişesiyle bir daha anlatmayı deneyeyim. Bıçak sanatçısının birinci zirvesi işlevsellikte zirve. Bıçak yapıldığı amacı en iyi şekilde yerine getirebilmeli. İkinci zirvesi ise bu işlevselliğe zarar vermeden görsellik...

Bence bu bıçak işlevi kaybetmiş, kullanılması hiç düşünülmeden yapılmış, bıçak sanatçısı değilde sanatçı demek lazım. Bıçak sanatçısı işlevi kaybetmez bence.

Ustalık temkindir.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #25 : 19 Nisan 2010, 17:23:03 »
Aslında bıçak olarak işlevini yitirmemiş olmasıyla övünür bu sanatçılar. Resimde gördüğünüz bıçağın çeliği Damasteel, paslanmaz damaskus, performans olarak oldukça iyi bir çelik karışımı. Tabii kullanım bıçağı kolleksiyon bıçağı diye bıçak ayrımları var haklısınız, ancak işlevsel olmayan hiç bir bıçak biçimli objeyi bıçak olarak adlandırmamak lazım. Bence işlevsel olarak bir "Bursa" tabir edilen, düşük karbonlu, hatalı ısıl işlemli, ergonomiden uzak, kalitesiz bir "bıçak"tan daha çok bıçak yukardaki bıçak   ;). Sadece kullanıcı kullanmaya kıyabilir mi o mesele  :D Yoksa Tansaştan aldığınız bir "bursa" bıçağı, bir bıçağın yapması gereken en önemli işlevi: "Kesmeyi" yapabildiği kadarıyla bıçaktır, bu yüzden de pek de bıçak değildir bana sorarsanız...

Kipmen Sanat web sitesi

muharip

• 133
  • Bilal 1977
« Yanıtla #26 : 19 Nisan 2010, 17:31:14 »
Bende "kullanmaya kıyamamaktan" bahsediyordum Emre Ustam. Bu bıçak kullanmaya kıyamamak hissi oluşturuyor. Mutlaka kaliteli bir bıçaktır. Ama 100 insana bu bıçağı verseniz kullanacak bir "insan " çıkmaz diye düşünüyorum.

Ukalalık olarak anlamayın lütfen. Ben sizi sanatınızın zirvesinde iken böyle bir bıçak değilde daha sade ama işlev açısından müthiş bıçaklar yapar olarak görmek isterim.
Ustalık temkindir.

muharip

• 133
  • Bilal 1977
« Yanıtla #27 : 19 Nisan 2010, 17:34:38 »
Ve yine bence, sizin şimdiye kadar yaptıklarınız yukarda anlattığım işlevsellikte zirveye öncelik veren bıçaklardan...
Ustalık temkindir.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #28 : 19 Nisan 2010, 17:35:43 »
Bende "kullanmaya kıyamamaktan" bahsediyordum Emre Ustam. Bu bıçak kullanmaya kıyamamak hissi oluşturuyor. Mutlaka kaliteli bir bıçaktır. Ama 100 insana bu bıçağı verseniz kullanacak bir "insan " çıkmaz diye düşünüyorum.

Ukalalık olarak anlamayın lütfen. Ben sizi sanatınızın zirvesinde iken böyle bir bıçak değilde daha sade ama işlev açısından müthiş bıçaklar yapar olarak görmek isterim.

Ukalalık ne demek, pek çoğu sanatçıların bu tip baş yapıtlar yaparken aynı zamanda kullanıcıya da hitap eden sade bıçaklar da üretirler, ancak ustanın asıl tarihe damgasını vurduğu bu tip görkemli eserlerdir. Ne olursa olsun bu tip bir eser vermek benim hayalim, ancak bu tip bıçaklar yapııp hayatımı idame ettirebileceğimi düşünmem de alıklık olur açıkçası :)
Sağolasın fikrini açıkça belirttiğin için, çok önemli benim için sizin gibi ilgili insanların gerçek fikirleri...

Kipmen Sanat web sitesi

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #29 : 19 Nisan 2010, 19:07:41 »
amacına uygun olması açısından 9 dedım .9 ve 8 bana uyuyor , kutusunda duracağına ustumde dursun..
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

durukan

• 774
  • Meslek: hekim
  • Yer: şanlıurfa
« Yanıtla #30 : 22 Nisan 2010, 22:12:43 »
8 veya 11 i alırdım. 8 i doy adoy akullanırdım. sanırım 8 e yagız bir doru 11 saf kan ingiliz demek yanlış olmazdı.

ferroburak

• 539
  • Meslek: Teknik
  • Yer: ankara
« Yanıtla #31 : 06 Haziran 2010, 02:24:06 »
En güzel motifler Yatağan'da var  :)

skull25

« Yanıtla #32 : 06 Haziran 2010, 11:04:35 »
bencede 8 hayalimdeki bıçak profili.

yavuz selim

• 162
  • 1975
    • turkuaz metal
  • Meslek: sıcak demirci-süsleme demirciliği
  • Yer: 41.045586,29.065682
« Yanıtla #33 : 10 Haziran 2010, 02:26:26 »
    7   8   (11)   tabiii oyum 11 e ama orjinal bir yatağan hep ilgimi çekmiştir...  15-20 yıl önce olsa sadece katana der çıkardım işin içinden :)   onunla elma soymaya da kalkardım yanyana dizili mumların yanmakta olan iplerini kesmeyede   :))     ama şunu söyleyeyim artık büyüsü kaçtı katananın... zannedildiği gibi efsane değil amerikada yapılan testlerde yatağan daha üstün çıktı ama katananın reklamı yatağanın kalitesinden çok daha üstün :(
Kuvvete dayanmayan adalet aciz, adalete dayanmayan kuvvet zalimdir

fatihaydın

• 779
  • Meslek: SATIŞ
  • Yer: İstanbul Kayaşehir
« Yanıtla #34 : 10 Haziran 2010, 11:05:14 »
Benim tercihim ise 8 olurdu fakat, kullanım ve taşımak için ise 9 no lu çakı  çünkü onu her an yanımda taşıyabilirim. 

muharip

• 133
  • Bilal 1977
« Yanıtla #35 : 10 Haziran 2010, 14:48:27 »
Yavuz Selim Bey;

Amerika'da yapılan ve Yatağanın Katanadan üstün olduğunu tespit eden testlere ait doküman yada görüntü varsa bizimle paylaşır mısınız?
Ustalık temkindir.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #36 : 10 Haziran 2010, 15:24:05 »
    7   8   (11)   tabiii oyum 11 e ama orjinal bir yatağan hep ilgimi çekmiştir...  15-20 yıl önce olsa sadece katana der çıkardım işin içinden :)   onunla elma soymaya da kalkardım yanyana dizili mumların yanmakta olan iplerini kesmeyede   :))     ama şunu söyleyeyim artık büyüsü kaçtı katananın... zannedildiği gibi efsane değil amerikada yapılan testlerde yatağan daha üstün çıktı ama katananın reklamı yatağanın kalitesinden çok daha üstün :(

Katana'nın tanıtımının yatağan'dan daha fazla yapıldığı aşikar, ancak bu kimin suçu? Japonların mı Türklerin mi...

Hiç bir kesici aletin yapımı efsanevi değildir, ancak yapım tarzı insanları büyülüyor. Kumsaldan kum topla ateş yak, olsun sana kılıç, bu işi cazibeli kılıyor. Bir de bu işi yaparken japon ustalar aralarında gelenek şeklinde belli kalite standartları oluşturmuşlar yüzlerce yıl boyunca. Ayrıca kılıçların geliştiği kültürler birbirinden izole, savaş teknikleri birbirinden farklı ordular içinde, bu yüzden kılıçların bulunduğu coğrafya üzerinden birbirinden ayrı değerlendirilmesi lazım. Yatağan zırhlı piyadeye karşı etkili olması için tasarlanmış bir silah iken, katana en fazla deri zırha karşı tasarlanmıştır. Bunları birbiriyle karşılaştırmak, tabanca ile matkabı karşılaştırmaya benziyor: evet ikisi de delik açıyor, ama hangisi daha iyi delik açıyor ?  ::)

Kipmen Sanat web sitesi

yavuz selim

• 162
  • 1975
    • turkuaz metal
  • Meslek: sıcak demirci-süsleme demirciliği
  • Yer: 41.045586,29.065682
« Yanıtla #37 : 10 Haziran 2010, 23:30:11 »
 tabiiiki Emre bey asla aynı kategoride olmadılar ama aynı ankette yer aldılar.  geleneksel japon katanasının işçiliği vede aynı geleneklerde hala üretiliyor olması taktire şayan bir durum ,hayranlık duyuyorum gerçekten . Kategori konusunda değindiğiniz nokta gerçekten önemli  ama ateşli olmayan savaş aletlerinin kıyaslanırken fırlatılan ve elde tutulan olarak ikiye ayrıldığını biliyorum osmanlı yayı ve yatağanı en güçlü ferdi silah olarak seçilmişti benim izlediğim belgeselde. aslında kıyaslama yapmak değilde , 15 - 20 yıl önceki düşüncelerimi anımsayarak onları yazdım. bide şöyle bir durum var ben Japon katanasını filmlerde ki kadar mucizevi zannederdim o yaşlarda ;D

reklam konusundada bende aynı fikirdeyim ve artık bu açığı kapatmanın gerektiğini düşünerek bu foruma katıldım.   bu arada örnek verirken çok acımasız davranmışsınız  :D
« Son Düzenleme: 10 Haziran 2010, 23:35:27 Gönderen: yavuz selim »
Kuvvete dayanmayan adalet aciz, adalete dayanmayan kuvvet zalimdir

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #38 : 11 Haziran 2010, 00:55:56 »
Yavuz Bey, acımasızlık değildi amacım, sadece bu tarz belgesellerdeki kategorizasyona duyduğum ... nasıl desem ... "tiksinmeyi" ifade etmek için kullanmıştım. Hani şu en yırtıcı hayvan hangisi, yok en yüksek pire mi zıplar yoksa kurbağa mı filan diye saçma belgesellerden ifrit oluşumu dile getirmiştim. Yani en iyi kılıç hangisi diye karşılaştırmak abes demeye getiriyorum. Bir açıdan baktığımızda iskoç claymore'u çok çok daha üstündür yatağan ve katanaya göre, eğer tek darbede kalın bir çelik zırhı sahmerdan gibi ezme konusunda karşılaştırıyorsak, ya da katana hepsinden üstündür eğer temiz kesik açmasına bakıyorsak, yatağan bunlardan üstündür eğer kesme gücünün bir noktada odaklanmasına bakıyorsak vs. vs. Karşılaştırma kriterleri saçma, çünkü yatağan da katana da yüzlerce yıl yapım amaçlarına mükemmelen hizmet etmiştir. Yani döner bıçağı mı daha üstündür, yatağan mı? Sorusu absürd... Tabii ki döner bıçağı, eğer kıstasımız döner kesmekse.

Silahlar konusunda olduğu gibi her konuda batı felsefesi kategorizasyona gitmeyi sever. Bu tarz belgeseller hiçbir şekilde gerçeği yansıtmadığı gibi bir de şu soruyu sormalıyız: Hangi yatağan? Hangi katana? Bu silahlar yüzyıllardır yapılan silahlar, bunların zamanla üretim teknikleri de değişti, bir sürü farklı ekolden ustaları oldu, bir ustanın yaptığı diğerininkinden farklı özellikte, bir yüzyılda yapılan diğerinden farklı şekillerde oldu. Yatağan genellemesi bile bence fazla sığ bir tanımlama, sonuçta pota çeliğinden yapılmış yatağan ile düz karbon çeliğinden yapılmışı, bir ustanın yaptığı tarz ile diğerinin tarzı arasında dağlar kadar fark var. Geniş kavislisi var, 65 santimliği var, 80 santimliği var, kalın etlisi var, incesi var, var oğlu var. Bunları bir tek şeymiş gibi ele alıp yine bu kadar çeşitli tipi olan katana gibi bir silah "ailesi" ile karşılaştırmak ve bunu hangisi daha üstün diye yapmak, ancak bu konuda en ufak fikri olmayan kişilerin yapacağı şeyler...

Kipmen Sanat web sitesi

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
  • Meslek: Finans
« Yanıtla #39 : 24 Ağustos 2010, 09:30:27 »
Bıçakları kullanmak için alan biriyim. Yine kullanmak için isterdim. Sanatsal değeri olanlara saygım büyük olsa da hiçbir zaman işlev dışında özelliklere para veren biri değilim. Bu yüzden geçen sene hediye gelen 80-90 $lık  K-Bar bıçağımı ve benzer versiyonlarını tercih ederdim.

Eğer maddi durumum yeterli olsaydı domuz avında kullanmak üzere bir 7 numaradaki Yatağan İşi Kılıcım olsun isterdim. Dogom ve kılıcım bana yeterdi.