Bıçak Sanatı - Forum

nedir ??

barbarosreis

nedir ??
« : 14 Kasım 2011, 17:38:21 »
damascus bıçak yapımlarında zımpara işi bittikten sonra damascus çeliği bir sıvının içine sokuyorlar ve tam damas rengini alıyor o sıvı ne sıvısı

Hüseyin Tekinay

• 244
    • manassilah dekor gravür
  • Meslek: öğretmen
  • Yer: bodrum
Ynt: nedir ??
« Yanıtla #1 : 14 Kasım 2011, 18:00:40 »
Çok düşündüm acaba cevap vermeli miyim diye, en azından sorunuzu gördüğümü ifade etmek için vermemin uygun olacağını düşündüm. " Bilmiyorum." Yardımcı olamadığım için üzgünüm. :(
Meyleyleme ol yare ki ağyar eli değmiş
Efsürde olan gülde letafet mi bulunur

muratkucuk

• 483
  • Meslek: Serbest
  • Yer: Kütahya
« Yanıtla #2 : 14 Kasım 2011, 18:04:15 »
Bildiğim kadarı ile herhangibir "asitli sıvı" çözeltisi. ( sirke, kola vb de olabilir.)

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #3 : 14 Kasım 2011, 18:05:56 »
asit çözeltılı su ;)  katmanlar arasındakı karbon çelığini aşındırarak desenlerin ortaya çıkmasını sağlar..
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

Hüseyin Tekinay

• 244
    • manassilah dekor gravür
  • Meslek: öğretmen
  • Yer: bodrum
« Yanıtla #4 : 14 Kasım 2011, 18:13:03 »
Senin için forumda araştırdım, nitrik asit vb. olduğunu öğrendim, koşarak geri döndüm bir de ne göreyim ustalar deyivermiş ;D
Meyleyleme ol yare ki ağyar eli değmiş
Efsürde olan gülde letafet mi bulunur

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #5 : 14 Kasım 2011, 18:15:44 »
Genelde Demir III Klorür çözeltisidir. Ancak dmast'ı oluşturan çeliklerin tipine göre ve elde edilmek istenen sonuçlara göre farklı asit çözeltileri veya karışımları kullanılır. Örneğin diğer çok kullanılanlar:
- Sirke,
- Kola,
- Kezzap (nitrik asit)
- Nital (Nitrik asit + etil alkol)

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #6 : 14 Kasım 2011, 21:05:23 »
Diğer asidiklerin hiç birinin dayanıklılığı demir III klorür kadar olmuyor.Demir III klorür ( ferric clorur) içerisinde çözünmüş olan demir bir anlamda yüzeyde kalıcı bir tabaka/kaplama da yapıyor elbette aşındırmayla beraber..

Abdurrahman

• 346
    • yataganelsanatlari
  • Meslek: emekli
  • Yer: Denizli
« Yanıtla #7 : 14 Kasım 2011, 21:43:49 »
reklem olarak düşünmez iseniz eylem beyden aldığım tiyo  coco cola çünkü icinde fosforik asit var onun için aradığımız asit türü fosforik asit ben colayı denedim başarılı sonuç aldım

yusuf biçer

• *
  • 1415
  • Meslek: sanat tarihçi
  • Yer: osmaniye
« Yanıtla #8 : 14 Kasım 2011, 22:11:09 »
damascus bıçağı olan kolayı çok içer diyebiliriz o zaman  :D :D :D
çünkü desenler kullandıkça silikleşir
Yusuf BİÇER / Adana 1974
Susuyorsak zannetme ki korkudan; saygıdan...edepten...

mksubscorp1905

• *
  • 28
  • (ismim Furkan, memleket Erzurum)
  • Meslek: inş. müh. öğrencisi
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #9 : 17 Mart 2012, 19:52:29 »
Sülfrik asit (H2SO4) youtube dan izlediğim videoda söylüyordu. Karbon çeliği aşındırıp siyahlatırken, kromlu olan çeliği aşındıramıyor ve işte o desen ortaya çıkıyor.

http://www.youtube.com/watch?v=7tAIGM9UvaM

3:40 da falan olması lazım sülfirik asitte birkaç saat beklemesi gerek diyor.
« Son Düzenleme: 17 Mart 2012, 19:59:24 Gönderen: mksubscorp1905 »

umutulken

• 246
  • Umut Ulken
« Yanıtla #10 : 17 Mart 2012, 21:31:17 »
HCL  (Hidroklorik asit) in ev ortamlarındaki kullanımı %5 derişikteki tuzruhudur. Yani 100 litrede 5 litre asit bulunur. Yine bir forumda okumuştum galiba; damascus bıçaklarındaki desenleri ortaya çıkarmak için ferric cloride çözeltisinde bekletiyorlardı. Bu ferric clorür (demir III clorür) in evde yapımı ise; tuzruhunu bir şişeye koyup içine bir metal parçası atılıyor. Kabarcıklar çıkarmayı kestiğinde ise kullanıma hazır diyordu bunu anlatan arkadaş. Tabi süre 1-2 gün gibi. Tuzruhu demişken, HCL %100 lük çalıştığım fabrikada çıkıyor  :(