Bıçak Sanatı - Forum

KOLAY BIÇAK YAPIMI

Bekir Çankırı

  • *
  • 506
    • Metal El Sanatları
  • Meslek: makine tasarımı
  • Yer: istanbul - ümraniye 1956 0 rh +
KOLAY BIÇAK YAPIMI
« : 06 Ekim 2011, 20:30:17 »
Daha  önce  cebehanede  yayınladığım  çizgili  anlatımı ,Forumumuzda da yayınlamanın   yeni başlayan  arkadaşlarımız  için   faydalı olacağını düşünüyorum ,  hadi  buyrun  bakalım  :)

KABA  TASLAK  ÇIKARMAK

* Mesleğiniz ne olursa olsun, çok az bilen ya da hiç bilmeyenler için en önemli koz, en güçlü silah "ben yaparım" demektir.




* Bunu güçlü bir sesle söylediyseniz hadi başlayalım. Forumdan beğendiğiniz bir bıçak modeli seçin. Büyütüp küçülterek yapmak istediğiniz ölçüye getirin.




* Ekranın üzerine seçtiğiniz modeli kaplayacak bir   aydınger  kağıdını, yağlı  kağıdı ya da  asetatı  bantlayarak sabitleyin.




* Elinize bir kurşun kalem ( asetat  için  asetat  kalemi )alarak ekrandaki görüntüyü kağıda geçin.




* Uygun ölçülerdeki çeliğin üzerine kağıdınızın   fotokopisini   yapıştırın.( Küçük  bir bıçak  icin çeliğin   kalınlığı   2 - 2.5 mm, en  - boy da  modelinize  göre )




* Kağıt üzerinde ölçerek sınır çizgilerinin 4-5 mm uzağından 7-8 mm aralıklarla noktalar işaretleyin.





* Bu noktaları ucu yaklaşık 60° bilenmiş bir çelik nokta ve çekiçle vurarak alttaki çeliğin de işaretlenmesini sağlayın. (Nokta için tamircilerden alacağınız çıkma enjektör memesi veya tornacılardan alacağınız ucu kırılan kılavuzların saplarını kullanabilirsiniz.)





* Bu belirlenmiş noktalardan önce 2,5 - 3 mm matkap  ucuyla bütün noktaları delin  . (Çeliği matkap tablasına işkenceyle sabitlemeyi, çıkacak çapaklardan korunmak için eldiven ve gözlük takmayı unutmayın. Matkap için en uygun devir sayısı, çapağın renk değiştirmeden çıkıp sakin bir sesle delmesiyle anlaşılabilir. Koyu renk çapak ve ciyaklayan bir ses, ısı oluştuğunu gösterir. Deviri düşürüp matkap ucunuzu bileyin ya da değiştirin.)





* Bütün noktaları deldikten sonra delmede ikinci tur başlıyor. Şimdi matkaba 6 mm bir uç takın ve daha önce deldiğiniz bütün delikleri 6 mm ile büyütün.





* Şimdi çizginize dıştan yakın çok sayıda 6 mm delikleriniz oldu. Noktanın ucunu keski gibi bileyerek, delik aralarını alttan ve üstten vurarak çeliğin taslağınızla bağlarını tamamen zayıflatın.




* Bu işlem sırasıyla yapıldığında, nurtopu gibi kabataslağınız çekiç sapıyla küçük bir dokunmanızla avucunuza düşecektir. Düşmez ise delik arası bağlantılarını gözden geçirip tutan yerleri tekrar keskiyle elden geçirin.




beğendiyseniz  eğer ,   bundan sonraki anlatımımızda, kabataslağı bıçak taslağı haline getireceğiz.  :)
"Hiçbir şey zor değildir, yeteri kadar ufak parçalara bölersek..." HENRY FORD

http://bekircankiri.blogspot.com/

damascus

  • ***
  • 1467
  • Hakan / 1986 / Kırıkkale/Bandırma
  • Yer: BANDIRMA...
Ynt: KOLAY BIÇAK YAPIMI
« Yanıtla #1 : 06 Ekim 2011, 21:27:34 »
Süper olmuş beğenmek ne kelime bayıldım üstat. Devamını bekliyorum...

Hüseyin Tekinay

  • ***
  • 244
    • manassilah dekor gravür
  • Meslek: öğretmen
  • Yer: bodrum
Ynt: KOLAY BIÇAK YAPIMI
« Yanıtla #2 : 06 Ekim 2011, 21:36:43 »
E hadi ama :P
Meyleyleme ol yare ki ağyar eli değmiş
Efsürde olan gülde letafet mi bulunur

EDC-Cancan

  • ***
  • 733
  • Meslek: Belediyeci - 1973
  • Yer: KOCAELİ - Eskişehir
Ynt: KOLAY BIÇAK YAPIMI
« Yanıtla #3 : 06 Ekim 2011, 22:47:46 »
harika olmuş....

devamını bekliyoruzzz....
Sevelim , Sevilelim.
     Yunus EMRE

DUMRU

  • Hüseyin DUMRU 1982
  • ***
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
  • Meslek: Eczane teknisyeni
  • Yer: Konya/Bozkır
Ynt: KOLAY BIÇAK YAPIMI
« Yanıtla #4 : 07 Ekim 2011, 08:08:35 »
Bekir Ustam, dün kendinyap sitelerinden birinde görmüştüm. Bu kişi kesin forumda üyedir ama kimdir diye düşünüyordum. Usta eğer müsaden olursa kaynak belirterek bu çalışmanı kendi siteme koymak isterim. Benim gibi yeni başlayanlar için çok güzel bir kaynak. Eline sağlık.
Yiğidin harman olduğu yerde doğmuşsam. Şu Uluçay'dan su içmişsem.. Namerdin sofrasına bağdaş kurup oturmam. Hüseyin DUMRU

XauPau

  • ***
  • 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
  • Meslek: Finans
  • Yer: Kocaeli
Ynt: KOLAY BIÇAK YAPIMI
« Yanıtla #5 : 07 Ekim 2011, 08:21:50 »
Ustam mükemmel bir çalışma olmuş ellerine sağlık. Amaaaaaaaaa  ağzımıza bir kaşık bal çaldın gerisi nerde aşkolsun.

Bekir Çankırı

  • *
  • 506
    • Metal El Sanatları
  • Meslek: makine tasarımı
  • Yer: istanbul - ümraniye 1956 0 rh +
Ynt: KOLAY BIÇAK YAPIMI
« Yanıtla #6 : 07 Ekim 2011, 09:46:45 »
Bekir Ustam, dün kendinyap sitelerinden birinde görmüştüm. Bu kişi kesin forumda üyedir ama kimdir diye düşünüyordum. Usta eğer müsaden olursa kaynak belirterek bu çalışmanı kendi siteme koymak isterim. Benim gibi yeni başlayanlar için çok güzel bir kaynak. Eline sağlık.

Sağol Hüseyin  bu çalışmayı  bu işe  yarasın diye  yaptım , kullan  dilediğince .
"Hiçbir şey zor değildir, yeteri kadar ufak parçalara bölersek..." HENRY FORD

http://bekircankiri.blogspot.com/

durukan

  • *****
  • 774
  • Meslek: hekim
  • Yer: şanlıurfa
Ynt: KOLAY BIÇAK YAPIMI
« Yanıtla #7 : 07 Ekim 2011, 10:09:51 »
çok faydalı ve yararlı.... ellerine saglık dert görmezler inşalah....

Bekir Çankırı

  • *
  • 506
    • Metal El Sanatları
  • Meslek: makine tasarımı
  • Yer: istanbul - ümraniye 1956 0 rh +
Ynt: KOLAY BIÇAK YAPIMI
« Yanıtla #8 : 07 Ekim 2011, 12:55:18 »
 :)  Teşekkürler  Durukan  . Hepimizin ellerine  sağlık .
"Hiçbir şey zor değildir, yeteri kadar ufak parçalara bölersek..." HENRY FORD

http://bekircankiri.blogspot.com/

Oğuzhan GÜVEN

  • ***
  • 183
  • Meslek: Memur
  • Yer: Ankara
Ynt: KOLAY BIÇAK YAPIMI
« Yanıtla #9 : 07 Ekim 2011, 16:52:05 »
Bekir bey ellerinize sağlık, süper olmuş.  :2upTıpkı cebehanedeki gibi.
Basitlik mükemmelliktir.
http://www.dogaicincal.com/

Bekir Çankırı

  • *
  • 506
    • Metal El Sanatları
  • Meslek: makine tasarımı
  • Yer: istanbul - ümraniye 1956 0 rh +
Ynt: KOLAY BIÇAK YAPIMI
« Yanıtla #10 : 07 Ekim 2011, 18:11:22 »
Hadi   devam  edelim  öyleyse   :)
"Hiçbir şey zor değildir, yeteri kadar ufak parçalara bölersek..." HENRY FORD

http://bekircankiri.blogspot.com/

Bekir Çankırı

  • *
  • 506
    • Metal El Sanatları
  • Meslek: makine tasarımı
  • Yer: istanbul - ümraniye 1956 0 rh +
Ynt: KOLAY BIÇAK YAPIMI
« Yanıtla #11 : 07 Ekim 2011, 18:37:05 »


* Eveet, ikinci tur için sıvayalım kolları bakalım. Bittiğinde bıçaklığa yaklaşmış bir taslağımız olacak.

Önce Malzemeler: 1) Lama, yarım yuvarlak ve büyükçe bir yuvarlak eğe. (Lama ve yarım yuvarlak olanın hem kalın hem ince dişlisinden olursa, perdahtan önce ince dişli olanlarla zımpara işimizi kolaylaştırırız.)  2) 2 adet ağaç takoz (biraz büyük ya da küçük ölçülerde olabilir.) 3) 4 adet işkence (büyüklü küçüklü daha iyi ama aynı ölçülerde de olabilir.)



* Öncelikle eğe kullanırken kitaplarda yazan bilgiler: 1) Eğe sapının arkasını başparmak ayasına dayayın. 2) Dört parmakla alttan kavrayın. 3) Başparmakla üstten bastırın.



* Eğe ucunu ya diğer elinizin üstten başparmak, alttan işaret ve orta parmağıyla tutarak ya da başparmağın avuçtaki yumuşak kısmıyla bastırın.




* Bu şekilde tuttuğunuz eğeyi sap ve uca eşit kuvvetle basarak ve yere paralel düz bir hattı koruyarak bıçak üzerinden talaş kaldırmaya başlayın.



* Hadi çekicin de doğru kullanımını gösterip aradan çıkaralım (perçinde işimize yarayacak)



* Kaba taslağın kaba çapakları birkaç şekilde düzeltilir: 1) Taşlama motorunda 2) Şerit zımparada.



*3 - Mengene ya da tahta takozlar arasında eğelemek.    En çok zaman ve enerji gerektiren eğelemedir. Ancak eğe üzerindeki kontrolünüz arttığı oranda çeliğe sözünüzü dinletir, hatta ona hükmedersiniz. Buna da usta olmak denir.




* Bu çalışmanın sonunda ödülünüz: Kenardaki matkap tırtıklarından temizlenmiş, bıçaklığa doğru emin adımlarla taşıdığınız çeliğiniz olacak.



* Şimdi düzgün eğelenmiş namlunun sırtı ve kesici ağız olacak kısmını, kalın uçlu keçeli kalem ya da kalıp marka boyası ile boyayın.



* Bir kumpası saç kalınlığınızın yarısı kadar açarak bir ağızını namlunun dışına değdirip, diğer ağızın uçtaki keskince kenarıyla tam orta noktayı çizerek işaretleyin. (hem sırta hem de kesici ağız kısmına aynı çizgiyi devam ettirin.)




* Şimdi kesici ağzın saptan sonraki ilk başlangıç noktasını belirlemek için bir başlangıç oluğu açacağız. Bunun için ya benim "Açı   kılavuzu" dediğim aparatı ya da yine vidalanmış iki takozu kullanabiliriz.



* Başlangıç oluğu için oluşacak oluğun eksenine gelecek bir çizgi çizin ve yuvarlak eğenin çapının yarısı kadar sapa doğru geriden kılavuzu bağlayın. Bu işlemi yapacağınız eğenizi olabildiğince kalın çaplı seçin. Oluk ne kadar geniş olursa, kesici ağız açılırken düz eğe ile o kadar rahat çalışacaksınız. Bir de bitmiş bıçakta en dikkat çeken ve hoşa giden görüntü, kesici ağzın düz yüzeyinin tam burada temiz, çiziksiz ve doğal bir kavisle bitirilmesindeki ustalığınız olacaktır. Dikkat ve emeğinizi burada yoğunlaştırarak hakkından gelirsiniz.



* Oluğumuzu da namlunun her iki yüzüne açtıktan sonra yine keçeli kalem ya da marka boyasıyla boyayıp, kumpas ucuyla ağız açısının sırta yakın sınırını oluk üst noktasından başlayıp uca kadar devam ederek çizin. Şimdi saptaki perçin deliklerini ilk seçtiğiniz modelinizdeki noktalardan nokta vurarak işaretleyip delebiliriz.



* Ağız açısının eğelenmesinde kolay yol, eğer bıçakçı mengeneniz yoksa bir tahta takozdan yardım istemektir. Sap deliklerinden vidaladığınız çelikle birlikte sağlam bir zemine işkenceyle bağlayın.



* Ağız açımızın alt sınırı, oluğun kavis dibi üst sınırı namludaki sırta yakın çizgimizdir. Eğeyi kontrollü kullanarak telaşsız bir tempoyla talaş kaldırmaya başlayın.



* İnişli çıkışlı ve dalgalı olmayan düz bir yüzey eğelemek için eğeyi tek yönlü kullanmayın. Bir tur 90° dik geçtikten sonra aynı yüzeye bir sağdan 45°, sonra da soldan 45° geçin. Oluşan eğeleme çizgileri size hemen bir önceki yönde tümsek ya da çukur olan yerleri gösterecek ve düzeltme imkanı verecektir.



* Arada bir eğeyi böyle tutup "açkı" yaparak dördüncü bir eksenden de talaş kaldırırsanız yüzeyde hata ihtimali neredeyse kalmaz.




"Hiçbir şey zor değildir, yeteri kadar ufak parçalara bölersek..." HENRY FORD

http://bekircankiri.blogspot.com/

Ynt: KOLAY BIÇAK YAPIMI
« Yanıtla #12 : 07 Ekim 2011, 18:39:01 »
Bekir usta ellerine sağlık, aklına fikrine sağlık. Ne güzel olmuş :2up

spyderCollector

  • ***
  • 2758
  • mehmet 1967
  • Meslek: mimar
  • Yer: Kocaeli
Ynt: KOLAY BIÇAK YAPIMI
« Yanıtla #13 : 07 Ekim 2011, 18:44:00 »
Bekir usta ellerine sağlık, aklına fikrine sağlık. Ne güzel olmuş :2up

hakikaten yahu..
takipteyiz bakalım..  :2up
'' Kem Alat'la, Kemalat  olmaz ! ''

muratkucuk

  • ***
  • 483
  • Meslek: Serbest
  • Yer: Kütahya
Ynt: KOLAY BIÇAK YAPIMI
« Yanıtla #14 : 07 Ekim 2011, 18:51:43 »
Elinize emeğinize sağlık, çok değerli pratik bilgiler olmuş.

Bekir Çankırı

  • *
  • 506
    • Metal El Sanatları
  • Meslek: makine tasarımı
  • Yer: istanbul - ümraniye 1956 0 rh +
Ynt: KOLAY BIÇAK YAPIMI
« Yanıtla #15 : 07 Ekim 2011, 19:03:35 »
Bekir usta ellerine sağlık, aklına fikrine sağlık. Ne güzel olmuş :2up

Eyvallah   ustam  .  bitince  göreceksin  ya  ,  çoğunluğu  ustalarımızın , sizlerin  yazıp  yayınladıklarıdır  .  Banada  çiziktirmek  kaldı  sadece  :)
Bekir usta ellerine sağlık, aklına fikrine sağlık. Ne güzel olmuş :2up

hakikaten yahu..
takipteyiz bakalım..  :2up

Mehmet  korkutma  beni .Neredeyse  kamyon  dolusu  bıçak , çakısı  olan  adamın  takibine  takılanın vay  haline .
Elinize emeğinize sağlık, çok değerli pratik bilgiler olmuş.

Teşekkürler  Murat  işe  yarar  umarım .
"Hiçbir şey zor değildir, yeteri kadar ufak parçalara bölersek..." HENRY FORD

http://bekircankiri.blogspot.com/

ilkser

  • ***
  • 548
  • Serhat-1981
  • Yer: Yozgat / Kocaeli
Ynt: KOLAY BIÇAK YAPIMI
« Yanıtla #16 : 07 Ekim 2011, 20:00:01 »
Bekir abi,emeğinize sağlık.Anlatım ve teknikler harika.
Tabi çizdiğiniz resimleride unutmamak gerekir.
Profesyonel ressam gibi çizimler yapmışsınız.Hepsi birbirinden süper.
Sormadan edemeyecem solakmısınız?

Saygılar...
Uçmak,düşmeyi göze almaktır.

sasuta

  • *
  • 39
  • Meslek: Serbest
  • Yer: İstanbul
Ynt: KOLAY BIÇAK YAPIMI
« Yanıtla #17 : 07 Ekim 2011, 20:09:41 »
Tek kelime ile "Mükemmel" bir paylaşım.

XauPau

  • ***
  • 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
  • Meslek: Finans
  • Yer: Kocaeli
Ynt: KOLAY BIÇAK YAPIMI
« Yanıtla #18 : 07 Ekim 2011, 21:14:03 »
 Bu konu ilgi çekici olduğu gibi her yeni başlayanı doğru yönlendirecek kadar bilgi içeriyor.  :P Böyle bekliyorum konunun devamını. :D Çünkü çevremde bu konu ile "zehirleyeceğim" çok adam var  :2up

yusuf biçer

  • *
  • 1415
  • Meslek: sanat tarihçi
  • Yer: osmaniye
Ynt: KOLAY BIÇAK YAPIMI
« Yanıtla #19 : 07 Ekim 2011, 23:01:42 »
çizimler harika 

devamını bekleriz ;)
Yusuf BİÇER / Adana 1974
Susuyorsak zannetme ki korkudan; saygıdan...edepten...