Bıçak Sanatı - Forum

Bant zımpara

tarpoon

• 4739
Ynt: Bant zımpara
« Yanıtla #20 : 03 Ekim 2011, 01:55:24 »
köşebentin bır benzeri  ,  açı ayarlı bır tabla yaptım. tam taşlamalarda veya scandi,de işe yarıyor.  iç bükeyde  , profılı aşağı yukarı oynatamadığımızdan  çuvalladı malesef ;)
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

Soytürk Dönmez

• 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
« Yanıtla #21 : 03 Ekim 2011, 10:31:53 »

Ustalarım, bu profilin fırlama olayı çok korkutucu geldi, bizim yaptığımız gibi ters yönde yani ileri doğru çalışma şekli nasıl olur peki ? Yaklaşık olarak dört yıldır bileme işlerini böyle yapıyorum sadece 3 kere malzemeyi mop zımparaya kaptırdım ( oda farklı şeyler denerken ) malzeme direk ileri fırlıyor, ayrıca benim bant zımparada aşağı akıyor bir türlü dikiş tutturamıyorum ters geliyor , olmadı zımparanın yönünü değiştirmem gerekecek.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #22 : 03 Ekim 2011, 10:54:18 »
Bant zımparanın aşağı akmasının mantığı taşlama taparken ağız kalınlığını izleyebilmektir. Tersine dönerken hiçbir şey görülmez, sadece bıçağı görürsünüz. Ancak öyle alışıldıysa ve iyi iş çıkarıyorsa neden olmasın. Aslında tehlikeli gibi konuşuyoruz ama dikkat edilirse hiç tehlikesi yok,  öncelikle eğer doğru tutuyorsak parça yere fırlar, arada vücudumuzu unutmadığımız sürece fazla tehlike yok, ikincisi bu profili kaptırma olayı sadece parçayı çok zayıf tutuyorsak mümkün oluyor, o yüzden Taner'in dediği gibi taze bant zımparayı taktığımızda ekstra dikkat etmeli. Sadece 1 dakika sonra taze bant zımpara tazelikten çıkıyor ve rahat kontrol edilebilir hale geliyor.
Yukarı doğru bantı akıtmanın diğer bir tehlikesi bence profili dikine kafanıza yeme ihtimaliniz. Özellikle dik tablada çalışırken.

Bu arada bu kadar kazadan konuşuyoruz, ama dikkatli davranmaya ve kaliteli bant zımpara kullanmaya başladığımdan beri 3-4 yıldır bu tip bir kaza başıma gelmedi, öncelikle şu birbiri üstüne katlı bant zımparalardan uzak durmak lazım birinci önlem, durup dururken patlama huyları var, bir bant zımpara kesinlikle pürüssüz akmalı, pat pat vuruyorsa bant zımpara türünüzü değiştirin...

Kesinlikle zımpara yaptığınız parçaları kuvvetli tutunuz, özellikle parça küçüldükçe fırlama riski artar çünkü tutacak yerler daralır. Zımparanın tam altında her zaman dolu bir kova suyunuz olsun ve bir sehpa ile bu kovayı zımparanın olabildiğince yakınında tutunuz. Bunun 4 amacı var: Birincisi tozların çoğu bu kovada hapsolacaktır, etraf daha az tozur. İkincisi ısınan parçayı hemen daldırıp soğutma (arada bir elinizi de soğutma ihtiyacı oluyor). Üçüncüsü elinizden kaçan parça büyük ihtimal bu kovanın içine düşer, bu sayede zeminden sekip gitmemesi gereken biyerlere gitmemesini sağlarsınız, suya girer girmez hız çok yavaşladığından kovadan sekme ihtimali yoktur. Dördüncüsü, hızlı taşlamada şerrare gibi çıkan kıvılcımların kovaya denk gelip soğutulması, eğer kuru bir toz yığını olsa düştükleri yerde metal yangını ihtimali vardır.

Kipmen Sanat web sitesi

ozgurozdemir

• *
  • 1
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: İst. sancaktepe-1978 0RH+
« Yanıtla #23 : 03 Ekim 2011, 11:24:32 »
valla bendekiler deniz zımparanın malzemesi pat pat diye vuruyor denizden aldığımız zımpara vuruyorsa artık nerden alıcaz malzemeyi ?
GÖLGEDE YÜRÜYENİN GÖLGESİ OLMAZ

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
  • Meslek: İnşaat Müh.
  • Yer: Bornova-İzmir
« Yanıtla #24 : 03 Ekim 2011, 11:48:54 »
Bant zımparanın vuruntu yapmasının en büyük nedeni tabii ki eklem yerlerinin anatomisinden kaynaklanıyor. Fakat bunu minimize etmenin çareleri de var. Örneğin teker yüzeyinin kauçuk kaplanmasının en büyük nedeni bant vuruntularını azaltmak. İdeal teker yüzeyi 50-60 shore sertliğinde oluklu kauçuk kaplamadır. Fakat genelde bir coğumuzun makinesinde duygusal nedenlerle olsa gerek bu teker yok.
Be yourself, no matter what they say...........

Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..!

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #25 : 03 Ekim 2011, 11:58:22 »
250 lik kaplanmış teker kauçuk olanı 72euro
poliüratan olanıda 122,40 euro bayağı bir duygusa:)
tekerin sadece kaplaması 29euro 
bende tabla var
ve kaplanmış birde teker ama kaplama 65shore 
kaplayı özel vulkano denilen birşeyden yapılırsa onlarda 50-60arası olabiliyor ama fiyatta ucmaya başlıyor :)

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #26 : 03 Ekim 2011, 14:38:51 »
bu arada yavuz beyle görüşmemde bendeki 1mm yalpanın büyük bir ihtimal zımparadan kaynaklandığı kanatine vardık hayırlısı ile
sanırım kontrol edip zımparaları değiştirecekler hayırlısı olsun diyorum

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #27 : 04 Ekim 2011, 03:02:48 »
Hımm, bugün ben de farkettim, bir sürü yeni seramik zımpara aldıydım Deniz Zımpara'dan, bazıları yalpalıyor hafiften, özellikle 120 kum olanlarda da pat pat vuruntu var, sanırım yeterince kazınmamış birleşim yerleri. Neyse ki üst üste binme kat değil de arkada bant ile yapılmış birleşme, bu yüzden bir tehlike arzetmiyor, sadece ses yapıyor, işin sonucunu pek etkilemiyor kusurlar. Zımparalar aslında kaliteli, uzun dayanıyor ve homojen sayılır çıkardığı izler. Ancak hakkını vermek lazım, 3M ya da Norton'un kusursuz, yalpasız ve sessiz zımparalarını arada bir aramıyor değilim. Umarım kalitelerini ileride yükseltirler çünkü BıçakSanatı gümbür gümbür geliyor, ilerde ciddi bir müşteri kitlesi olacağız bu gidişle ve forumdaşlarımızın beğenisi çok önemli...

Kipmen Sanat web sitesi

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #28 : 04 Ekim 2011, 08:03:13 »
bakalım ikinci makinada nasıl olacak durum ikinci yolda şu an %40 bitti :)
bugün arkadaşlar bir fabrika söküyor gel istediğin motoru al dediler gideyim 2-3 tane 1,5kw alayım dedim :)