Bıçak Sanatı - Forum

micarta yapımı

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
  • Meslek: dis hekimi
  • Yer: istanbul-besiktas
Ynt: micarta yapımı
« Yanıtla #20 : 27 Ekim 2011, 13:24:20 »
Ben de buradaki yazilanlara kendi tecrubelerimi eklemek istiyorum:

1- cok kumas denedim. Kumas mutlaka ama mutlaka epoksi  ile islanabilen , epoksiyi emen bir malzeme olmali.  Polyester kumas  zimparada dagiliyor , duzgun cilalanmiyor. Askeri kumaslar deneyecekseniz , kumasin uzerinde genellikle scocth guard benzeri bir koruma tabakasi oluyor. onun olmadigina emin olun. Yapabilirseniz kumasi su ile islatin, suyu emip emmedigine bakin . su uzerinden kayiyorsa almayin. Ben en iyi sonucu , araba cila malzemeleri satan yerlerde bulabileceginiz ,  asker parkalarinda kullanilan  kumasi andiran , haki renkte bir kumas ile aldim. Cila icin kullanilan, motora takilan  bez disklerde de bu kumas kullaniliyor. Sonuc olarak en iyi sonuc en ucuz pamuklu ya da ketenlerle aliniyor.

2- kamuflaj deseni kullanmayin derim , zimparadan sonra - tabakanin kalinligi orda burda degisik oldugundan - kabza  da bu desen gozukmuyor, sacma sapan birsey oluyor. Kabzada kamuflaj boyle bir teknikle yapilamaz bence , ya da hazir g10 filan bulunabilir belki , bilmiyorum.

3- Agac levhalara sikistiracaksaniz mutlaka cok kalin - bayagi kalin yani , 10 cm filan - kutukler arasina sikistirin. Ve mutlaka , yuzeyde acikta yer kalmayacak sekilde iskence , mengene ne bulursaniz kullanin. Oyle 3 tane iskence ile , hele de sadece uclardan sikistirmakla , elinize dengesiz kalinlikta bir levhadan baska bir sey gecmez.  ( ben 2 cm kalinlikta aluminyum kullandim , yine de yamuldu , artik kullanamiyorum. ( dunyanin da parasi yani ) Ben olsam 10 mm den kalin celik levhadan baska birsey kullanmam. Cevresinde de en az 6 civata deligi olacak , o kadar yani )

4- Malzemeyi epoksiledikten sonra , cevresini sardiginiz  ( artik kagit , naylon neyse ) mutlaka yirtilmaya cok direncli olmali. Patlarsa epoksi disari , sikistiran plakalara akip oralarda  donuyor.  Egeyle bile zor temizleniyor. Bunu engellemek icin , bence , bulabileceginiz en kalin naylonu kullanin ve cok siki sarmayin , epoksiye akacak yer birakin

kolay gelsin

Tüfek icat oldu mertlik bozuldu
Ali Rusen ( ya da Koroglu ) 16,yy

ozgurozdemir

• *
  • 1
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: İst. sancaktepe-1978 0RH+
« Yanıtla #21 : 27 Ekim 2011, 13:54:07 »
en güzel sıkıştıma şekli daha yapmadım ama ileride yapacağım u profillerden bir U şeklinde malzeme yapılır ve buna 10 tonluk bir hidrolik kiri ko bağlanır kiri konun itici koluna istenilen büyüklükte 15mm kalınlıkta sac kesilir ve buna destekleyici bayrak koyulur (artık adı herneyse) bunun altına mdf montesi yapılır alt kısımada kalıp amaclı mdf koyulur dizilme işleminden sonra kiriko ile düzgünşekilde malzeme preslenir  1 saat sonra 10 tonluk basınç altında kalmış malzeme ortaya cıkar
bu söylemiş olduğum aparat oto tamir hanelerinde kulanılan preslerin masa üstü versiyonu gibi olur.
polyester reçine kulanılacak ise kobaltı %6 kullanmakta fayda vardır gayet başarılı oluyor eğerki uzun süreli malzeme tezhagaltında kalacaksa kobaltı  kendiniz katmanız mantıklı yoksa 2 ay sonra kobaltlı malzeme kulanılmıyor  ;)
GÖLGEDE YÜRÜYENİN GÖLGESİ OLMAZ

Münir

• 176
  • Münir OKMAN
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #22 : 04 Kasım 2011, 10:28:12 »
Arkadaşlar mikartayı zımparaladıktan ve formunu verdikten sonra kullanıma hazır hale geldiği zaman üzerine birşeyler sürülüyor mu acaba....
If you light a lamp for somebody, it will also brighten your own path.

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #23 : 04 Kasım 2011, 10:37:04 »
Arkadaşlar mikartayı zımparaladıktan ve formunu verdikten sonra kullanıma hazır hale geldiği zaman üzerine birşeyler sürülüyor mu acaba....

japon yapıştırıcısı ile istarsen siyonoakrikat cila yapabilirsin istersende selulozil veya akrilik vernikle bir kaplamada olabilir micarta cok cok iyi olmuş veya  yurt dışından alınmış ise hiç bir şey yapmana gerek yok  güzelce zımparalayın ve kulanın  ;)

Münir

• 176
  • Münir OKMAN
« Yanıtla #24 : 04 Kasım 2011, 11:00:41 »
Teşekkürler Özgür.... Mikartam çok çok iyi olmamış ve yurtdışından da alınmamış olduğuna göre demek ki siyanoakrilat kaplayacağız, hadi hayırlısı... Kusura bakma ilk defa yapacağım için soruyorum ama özellikle dikkat etmem gereken ve aman şuna dikkat diyeceğin özel birşey var mı acaba  :)

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #25 : 04 Kasım 2011, 11:06:59 »
Teşekkürler Özgür.... Mikartam çok çok iyi olmamış ve yurtdışından da alınmamış olduğuna göre demek ki siyanoakrilat kaplayacağız, hadi hayırlısı... Kusura bakma ilk defa yapacağım için soruyorum ama özellikle dikkat etmem gereken ve aman şuna dikkat diyeceğin özel birşey var mı acaba  :)

ustadım son kata kadar 220 kum zımpara veya 320 kum zımpara ile bitir acık havada üzerine japonu bas kurusun akabinde zımpara peşinden bir daha  bir daha istediğin kıvama gelene kadar devam olmadı
2 kat japon peşinden akrilik vernik veya selulozik vernik yanlız bunları havalandırmalı sıcak bir mekanda yapman kuruma acısından iyi olur olmadı 75 watt lık bir lambanın 15 cm uzağına japonladığın veya verniklediğin malzemeyi koy hemencek kuruyu verir
bu tarz malzemler standart ürertim olup genelinin kuruma sıcaklığı 25 derece olarak ayarlanmıştır alt sıcaklıklarda kuruma cok cok uzun sürmektedir

saygılar

Münir

• 176
  • Münir OKMAN
« Yanıtla #26 : 04 Kasım 2011, 11:24:42 »
Süper.... Çok teşekkürler Özgür...

Demek ki Emre hocanın da ahşap kabza için anlattığı gibi mikartada da kat kat ve her katta zımparalayarak yapacağız... Söylemesen ben hemen 1 kat japon sürüp bırakırdım. Birkaç kat yapıp, üzerine vernikle bitiriş... hadi bakalım becerebilecekmiyiz. Verdiğin bilgiler benim için çok faydalı oldu, tekrar teşekkürler...

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #27 : 04 Kasım 2011, 11:26:57 »
her katta zımpara yapmak lazım

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #28 : 04 Kasım 2011, 12:43:02 »
Hep mantığı aynı Münir, japon'un topaklarını tümseklerini vs. hepsini düzleyince bişeye benziyor kaplama, yoksa çok matah bir görüntüsü olmaz..

Kipmen Sanat web sitesi

Münir

• 176
  • Münir OKMAN
« Yanıtla #29 : 04 Kasım 2011, 13:14:54 »
Sağol Emre hocam, zımparalamaya ve düzlemeye dikkat edeceğim... İnşallah bitirince birşeye benzetebilirim, destek için teşekkürler.   

Ismet Guney

• 667
  • 1968
  • Yer: ankara
« Yanıtla #30 : 04 Kasım 2011, 19:53:18 »
Ozgur galiba boyle bir sey yapmak istiyorsun belki isine yarar.

Olmuyorsa zorlama, ya hayallerin kırılır ya kalbin. Unutmuş gibi yap Çünkü güzel şeyler; onları hiç beklemediğinde gerçekleşir

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #31 : 04 Kasım 2011, 23:08:54 »
aynen ustada yapmadanda ikinci el tamirhaneden cıkmada olabilir bakalım hayırlısı malzemeyi düzgün sıkıştırmada birebir olacağına eminim

berdohan

• Mr. Bilge ERDOHAN (47)
  • 581
  • Meslek: Elektronik Müh.
« Yanıtla #32 : 05 Kasım 2011, 22:19:55 »

ustadım son kata kadar 220 kum zımpara veya 320 kum zımpara ile bitir acık havada üzerine japonu bas kurusun akabinde zımpara peşinden bir daha  bir daha istediğin kıvama gelene kadar devam olmadı
2 kat japon peşinden akrilik vernik veya selulozik vernik yanlız bunları havalandırmalı sıcak bir mekanda yapman kuruma acısından iyi olur olmadı 75 watt lık bir lambanın 15 cm uzağına japonladığın veya verniklediğin malzemeyi koy hemencek kuruyu verir
bu tarz malzemler standart ürertim olup genelinin kuruma sıcaklığı 25 derece olarak ayarlanmıştır alt sıcaklıklarda kuruma cok cok uzun sürmektedir

saygılar
Bayram için tamire gelen  bıçaklardan birinin sahibi kabzayı boyamamı istemişti. Bende önce astar arkasından akrilik siyah boya attım. Acaba üzerine japon nasıl olur dedim uyguladım. Japon yapıştırıcı akrilik boyayı çözüyor. Ne olacaksa olsun kuruyana kadar bekleyeyim dedim. Japon kurudukça puslu gri bir görüntü aldı. Tekrar zımparalayıp her şeyi baştan yaptım. Boyayıp bıraktım.  Kurumuş japon üzerine akrilik vernik ne yapar denemek lazım.
Tecrübe dünyanın en pahalı şeyidir.
Bilge ERDOHAN

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #33 : 05 Kasım 2011, 22:42:11 »

saygılar
Bayram için tamire gelen  bıçaklardan birinin sahibi kabzayı boyamamı istemişti. Bende önce astar arkasından akrilik siyah boya attım. Acaba üzerine japon nasıl olur dedim uyguladım. Japon yapıştırıcı akrilik boyayı çözüyor. Ne olacaksa olsun kuruyana kadar bekleyeyim dedim. Japon kurudukça puslu gri bir görüntü aldı. Tekrar zımparalayıp her şeyi baştan yaptım. Boyayıp bıraktım.  Kurumuş japon üzerine akrilik vernik ne yapar denemek lazım.

kurumuş japonun üzerine akrilik boyayı veya verniği sürmekte sakınca yok esasen .

örnek verecek olursak sentetik boyanın üzerine selulozik boya vurduğunuzda cözülmeye ve yüzeyde bozulmalar oluşmaya başlar fakat selulozik boya üzerine sentetik vurduğunuzda hiçbir bozulma olmaz    oda bunun gibi birşey akrilik japonu cözemiyeceğinde sorun olmayacaktır
gerçi japon yapıştırıcısı kuruduktan sonra neyle cözülüyor bende bilmiyorum .

berdohan

• Mr. Bilge ERDOHAN (47)
  • 581
  • Meslek: Elektronik Müh.
« Yanıtla #34 : 05 Kasım 2011, 22:47:06 »
Medikalcilerden alınan aseton çok güzel çözer de temizler de.  Parfümericilerdekiler daha sulu olduğu için işe yaramaz.
Tecrübe dünyanın en pahalı şeyidir.
Bilge ERDOHAN

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #35 : 05 Kasım 2011, 22:50:34 »
Medikalcilerden alınan aseton çok güzel çözer de temizler de.  Parfümericilerdekiler daha sulu olduğu için işe yaramaz.

hımm %99 saf aseton vardı bende bir deniyeyim balkalım eyvallah sağ olasın

damascus

• 1467
  • Hakan / 1986 / Kırıkkale/Bandırma
  • Yer: BANDIRMA...
« Yanıtla #36 : 23 Kasım 2011, 11:49:14 »
2 gündür karton kagıttan mikarta yapmayı dendim ama güzel sonuç alamadım. Aldığım renkli kartonlar artık çöp oldu. Kartondan mikarta yapan varmı. Yada deneyen. Video olarak seyrettim ama onların kartonu farklı galiba. Polyester reçine ile dedim bu arada....

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #37 : 23 Kasım 2011, 12:00:37 »
Burada ben asetonu litre ile alıyorum boyacıdan (tekne malzemeleri ve boyaları satan bir dükkan), litrelik kutusu 7 tl, sanrım %90 ya da 80 saflıkta, iyi iş görüyor...

Kipmen Sanat web sitesi

enemymortar

• 179
  • Ahmet Özgen
  • Meslek: Mali Müşavir
  • Yer: Afyonkarahisar
« Yanıtla #38 : 01 Aralık 2011, 23:24:23 »
Arkadaşlar sizlerden edindiğim bilgiler ışığında ben farklı iki malzemeden mikarta denemesi yaptım. Birinci malzeme siyah pamuk keten kumaş ikinci malzeme ince ceviz ağacı plakası. Beğenilerinize sunuyorum.

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #39 : 12 Mart 2013, 23:51:18 »
evet arkadaşlar madem konuyu ben acıtım devam edeyim ben bayağı bir deneme yaptım ama yayınlamadım elde eldiven altta epoksi ve polyester olunca foto cekmek imkansız oldu
busabah 6 da ıraktan döndüm ama kafaya taktım 2 senedir ithal ettiğim hiçbir micartayı kulanmamamış bir adam olarak neden ben yapamıyorum durumundaydım ve bugun nerdeyse yapıyordum  ::)
ama yaptım  :D
konunun başındada söylediğim gibi epoksiden veya polyesterden yapsanızda ortam sıcaklığı cok önemli bugun teflon kalıp yapayım dedim teflonun kg fiyatını öğrenince dudak ucukladı yahu standart 70 tl kg hatıra 55 e indi dedim oha  yahu aliminyumdan yapayım dedim civata v.s geldi 60tl ye işçilik hariç fotomu yok :) artık bıcağın sapında olacak siz siz olun epoksiyi kulanacaksanız micartanın tadını vermiyor ama cok alışılmadık sertlikte epoksi olursa olur ama oda amerikadan getirelecek micartayala aynı fiyata gelir  ;) bu konuda en iyisi polyester reçine havadar bir ortam olmalı polyester reçine taze olmalı kıvamı tam olmalı ortam sıcaklığı 25 derece altında olmamalı plakalar arasıa sıkıştırılıyorsa plakalarda sıcak olmalıki kimyasal reaksiyon düzgün olmalı benim yaptığım aliminyum kalıpta araclarda kulanılan 75waat lık koltuk ısıtma var
( bu arada koltuk ısıtma aramayın cok pahallı bana beleş gelmişti :) ) sıcaklık herdaim kalıpta 30 derece termostadlı malzemeyi recetesine göre hazırlıyoruz bukonu cok önemli ne kulanırsak kulanalım reçineyi tam manasıyla emmeliki arada hava kabarcığı kalmasın  ;)ve hızlıca malzemeleri üst üsta koyup kalıpta sıkıştırıyoruz ama reçine öyle amerikalı jonilerin yaptığı gibi akmayacak akarsa o micarta malesef olmuyor sadece kalıptan taşan dışarı cıksın kalıba lazım olan kalsın :)  herşey tama sa 20 dk sonra micarta hazır kalıptan cıkar ve ortam sıcaklığında 4-5 saat dinlendir akabinde taş gibin olur :)

fotomu yaın bıcakla inşallah :)