Selamlar,
• Yarışmada ödül alan tasarımların tüm kullanım hakkı yarışma sonrasında Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Yeşilyayla Kesici Aletler Madeni Eşya ve İnşaat San. Tic. Ltd. Şti. ( Pirge ) ‘ye aittir.
İnsanların kendi tasarladıkları, geliştirdikleri şeyi, bunları bir patent vb. ile korumadan sergiledikleri, sonra da birilerinin bunları kullandığına dair benim eski bir tecrübem var.
2001 yılında yapılan mobil iletişim konusunda gençlerin fikirlerini sunduğu bir etkinliğe arkadaşların yanında ben de katılmıştım. Etkinliğin adını vermeyeyim, yasal olarak başıma bir sıkıntı gelir mi derdim olmasın.
Etkinlikte geliştirilip sunulan şeyler arasında SMS servisleri gibi şeyler vardı. sonra onların operatör firmalar tarafından uygulandığını çokça reklamının yapıldığını gördük. Bundan tabi bu fikirleri geliştirenlere bir pay çıkmadığını adlarının dahi anılmadığını gördüm.
Katılan arkadaşın kartvizitlerini tasarlayıp yazıcıda renkli basmıştım. Bir de tasarladığım bir logo vardı kartta. O şeklin benzerlerini de ondan sonra göredurdum.
Benim çıkardığım sonuç şudur ki tasarımınızı, icadınızı adınıza TPE'den tescil ettirmeden ortaya çıkarmayın. Tescile kadar yalnızca siz bilin. Bir yerde çalışıyorsanız o kurum ile olan sözleşmenizin dahi tasarım yada patent tescilinizi etkileme ihtimalini göz önünde bulundurun.