Bıçak Sanatı - Forum

Tren rayından bıçak

exhonage

• *
  • 14
  • yusuf gültekin
  • Meslek: makina mühendisi (öğrenci)
  • Yer: ankara
Ynt: Tren rayından bıçak
« Yanıtla #60 : 13 Eylül 2022, 01:08:01 »
satin yüzey için 400 benim favori kum tercihimdir ama 400 kadar getirip hoşlanmadıysanız daha da üstüne çıkabilirsiniz

Yasin cengiz

• **
  • 103
  • Meslek: Öğrenci
  • Yer: Afyon
« Yanıtla #61 : 13 Eylül 2022, 10:09:25 »
satin yüzey için 400 benim favori kum tercihimdir ama 400 kadar getirip hoşlanmadıysanız daha da üstüne çıkabilirsiniz
400 e kadar bir deneyicem tecrübenizi paylaştığınız için teşekkürler
Kopan bir ipe sımsıkı bir düğüm atarsanız, ipin en sağlam yeri artık bu düğümdür. Ama ipe her dokunuşunuzda canınızı acıtan tek nokta yine o düğümdür.(Looper)

Yasin UZ

• 598
  • Yasin UZ - 1993
  • Meslek: Görsel Sanatlar
  • Yer: Kayseri
« Yanıtla #62 : 13 Eylül 2022, 17:54:06 »
Ben 120 kum alüminyum zımpara sonrası 120-180-220 kum takoz zımpara ile şu yüzeyi elde ediyorum.

Yasin cengiz

• **
  • 103
« Yanıtla #63 : 14 Eylül 2022, 16:13:53 »
Biraz önce suyunu vermeyi denedim denedim diyorum çünkü sonuç hüsran   :-[4 defa normalizasyon yapmıştım daha önce bugünde ısı renk tablosundan yararlanarak vede mıknatıs kullanarak bıçağı ısıttım sonra güzelce yağda suladım çok az bir çarpılma vardı daha sıcakken onu düzleyeyim dedim ama bıçak kırıldı tane büyümesi vardı kırılan yerde dört defa normalizasyon yapmıştım oysa biraz dünyam yıkılır gibi oldu  :'( :'(sonuçta en az 1 aydır dövmesi filan uğraşıyordum neyse buda bana ders oldu sanırım bir daha bıçak yapmam yada en azından dövme çalışmam  :-[
Kopan bir ipe sımsıkı bir düğüm atarsanız, ipin en sağlam yeri artık bu düğümdür. Ama ipe her dokunuşunuzda canınızı acıtan tek nokta yine o düğümdür.(Looper)

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
« Yanıtla #64 : 14 Eylül 2022, 16:36:34 »
Dövmeye bağlı tanecik büyümesi normalizasyonla düzelir ama su verme işlemi sırasında gereğinden fazla ısıda su verirsen de oluşur. Su verme işlemi sırasında yamuk düzeltme bir miktar tecrübe ister.
Şimdi gelelim asıl konuya.
Bu işe başladığında, güç bela dövdüğü 6 rulmandan sadece bir tanesi sağ çıkma tecrübesi yaşamış ve ısrarla devam etmiş biri olarak 'bırakırım herhalde' lafı nedeniyle ayıpladım şimdi.

Yasin UZ

• 598
  • Yasin UZ - 1993
  • Meslek: Görsel Sanatlar
  • Yer: Kayseri
« Yanıtla #65 : 14 Eylül 2022, 17:36:27 »
'bırakırım herhalde' lafı nedeniyle ayıpladım şimdi.
+1

MustafaV

• 793
  • Mustafa VAROL
  • Meslek: Muhasebeci
  • Yer: Konya
« Yanıtla #66 : 14 Eylül 2022, 17:46:50 »
Mehmet hocamın yazdıklarına komple +1 diyorum. Bence kırılma da o nedenle yoksa işlerken de kırılırdı su verme öncesi tane büyümesi olsaydı.

Yılmak yok bence, devam. Konu da güzeldi, hevesin de. Bir kaç tane talaşlı yaparsın, bu dövmenin kırgınlığını atarsın üstünden. Sonra yine tam gaz devam edersin. Hemen karartma içini. Bence bu aksilikler bu işin doğasında var.

Ayrıca kırılma çok uç noktalardaysa bıçağın boyunu kısaltabilirsin. Ne demişler forumda eskiden; "Hatalı bıçak yoktur, küçük bıçak vardır."  :)
Sanma şâhım herkesi sen sâdıkâne yâr olur

Yasin cengiz

• **
  • 103
« Yanıtla #67 : 14 Eylül 2022, 18:03:53 »
Dövmeye bağlı tanecik büyümesi normalizasyonla düzelir ama su verme işlemi sırasında gereğinden fazla ısıda su verirsen de oluşur. Su verme işlemi sırasında yamuk düzeltme bir miktar tecrübe ister.
Şimdi gelelim asıl konuya.
Bu işe başladığında, güç bela dövdüğü 6 rulmandan sadece bir tanesi sağ çıkma tecrübesi yaşamış ve ısrarla devam etmiş biri olarak 'bırakırım herhalde' lafı nedeniyle ayıpladım şimdi.
mehmet hocam su verme sırasında yüksek ısılara çıkmadım en fazla 50 derece oynamıştır

Malesef son 5 6 denememde bende başarılı olamadım hocam rulman konusuna hiç girmiyorum daha hiç sağ çıkan rulmanım olmadı. Yapmam demem biraz olayın sıcaklığıylaydı aslında galiba benim bir süre çok fazla dövme istiyen malzemelerden uzak durmam gerek şöyle daire testere veya 4 5 mm makas gibş bir şeyler bulabilirsem onlara ağırlık vereyim diyorum ard arda aynı malzemeyle çalışarak iyi netice alınabilir belki şuan öyle elimde sürekli kulanabiliceğim bir çeliğim yok malesef. Birazda şehir olarak şanssız bir yerdeyim galiba afyonda bütün hurdacılarda makas çeliği aradım ama nafile elinde çıkma olanlar hariç yok çıkma olanlarda haliyle pahalı daire testere arayayım dedim bir demir doğramacı abimiz kırık testere 500 tl isdedi tabi bana çok pahalı geldi alırken 500 tl ye almış mış   :D :Dtüm zorluğa rağmen devam edicem bildiğini esirgemeyen tecrübelerinş paylaşmaktan kaçınmayan siz değerli ustalarıma teşekkir ediyorum

Yasin cengiz

• **
  • 103
« Yanıtla #68 : 14 Eylül 2022, 18:09:16 »
'bırakırım herhalde' lafı nedeniyle ayıpladım şimdi.
+1
yasin ustam çok moralim bozuk tu sanırım o yüzden yazıverdim bşrde daha önceki 5 6 ard arda başarısızlıktan sonra buda olunca biraz ağır geldi açıkçası ama uzun bi süre dövme çalışmam galiba talaşlı imalat yapabileceğim çelik temin etmeye çalışıcam ilginiz için teşekkürler

Yasin cengiz

• **
  • 103
« Yanıtla #69 : 14 Eylül 2022, 18:13:40 »
Mehmet hocamın yazdıklarına komple +1 diyorum. Bence kırılma da o nedenle yoksa işlerken de kırılırdı su verme öncesi tane büyümesi olsaydı.

Yılmak yok bence, devam. Konu da güzeldi, hevesin de. Bir kaç tane talaşlı yaparsın, bu dövmenin kırgınlığını atarsın üstünden. Sonra yine tam gaz devam edersin. Hemen karartma içini. Bence bu aksilikler bu işin doğasında var.

Ayrıca kırılma çok uç noktalardaysa bıçağın boyunu kısaltabilirsin. Ne demişler forumda eskiden; "Hatalı bıçak yoktur, küçük bıçak vardır."  :)
melesef mustafa hocam namlula kabzanın birleltiği yerden kırıldı fotoğraf yükleyicektim ama sinirle parçaları fırlattım gidip bulmadımda sanırım haklısınız biraz talaşlı imalat yapmam lazım bundan önce 5 6 defa ard arda başarısız olmasaydım bu seferki hiç canımı yakmazdı ama sağlık olsun allah kimseye çaresizlik vermesin ilginiz ve yardımlarınızdan dolayı teşekkür ederim

Yasin cengiz

• **
  • 103
« Yanıtla #70 : 14 Eylül 2022, 18:17:10 »
Bu arada kılavyem sürekli yanlış yazıyor forumdan başka bir yerde olmamasının bşr nedeni varmı acaba

MustafaV

• 793
  • Mustafa VAROL
« Yanıtla #71 : 14 Eylül 2022, 18:21:17 »
Talaşlıda hurdayla çalışacaksan eğeyi öneririm. Çalışması çok rahat eğeyle. Hem de yanlış hatırlamıyorsam su verme derecesi manyetikliğini kaybettiği dereceye çok yakındı. Yağda da su verilirse gayet güvenli oluyor diye biliyorum. 10 15 liralara hurda eğe almıştım en son, şu aralar ne alemde bilmiyorum ama yine de uygun fiyatları.

Foruma özel bir durum yok, forumda biraz heyecanlanıyor musun ne? Bende de oluyor bazen bir konuya yazarken, iki kere okuyup gönderiyorum.  :D

Yasin cengiz

• **
  • 103
« Yanıtla #72 : 14 Eylül 2022, 20:27:35 »
Talaşlıda hurdayla çalışacaksan eğeyi öneririm. Çalışması çok rahat eğeyle. Hem de yanlış hatırlamıyorsam su verme derecesi manyetikliğini kaybettiği dereceye çok yakındı. Yağda da su verilirse gayet güvenli oluyor diye biliyorum. 10 15 liralara hurda eğe almıştım en son, şu aralar ne alemde bilmiyorum ama yine de uygun fiyatları.

Foruma özel bir durum yok, forumda biraz heyecanlanıyor musun ne? Bende de oluyor bazen bir konuya yazarken, iki kere okuyup gönderiyorum.  :D
mustafa hocam eğeleri bit pazarından filan mı aldınız acaba ben hurdacılarda bulamadım gerçi afyonda öyle büyük bir hurdalıkta yok ama eğeyide bir miktar dövmek gerek galiba

Yazarken heycanlanmıyorum hocam gerçek hayatta böyle bir problemim var ama sanal dünyada iyiyimdir yani  :)

MustafaV

• 793
  • Mustafa VAROL
« Yanıtla #73 : 15 Eylül 2022, 09:26:20 »
[mustafa hocam eğeleri bit pazarından filan mı aldınız acaba ben hurdacılarda bulamadım gerçi afyonda öyle büyük bir hurdalıkta yok ama eğeyide bir miktar dövmek gerek galiba

Yazarken heycanlanmıyorum hocam gerçek hayatta böyle bir problemim var ama sanal dünyada iyiyimdir yani  :)

Heyecan işin şakası ya, latife ediyorum. Ama benim 2 kere okuduğum doğrudur bak. :D

Bit pazarı diyebiliriz evet. Böyle kullanılmış ikinci el eşya, giysi, arızalı elektronik alet gibi şeyleri satan çok kişi var. Onlardan 3-5 tane kabala hesabı aldığın zaman tanesi ucuza denk gelebiliyor. Zaten o eğelerin de dişleri gitmiş, arasına yağ dolmuş, perişan hâlde oluyorlar.

Hurdalıkta da bulanlar varmış forumdan zamanında. Tabi hurdalıkta değerli malzeme bilinir ve bir tık daha pahalıya satılır ama belki denk gelebilir bi kovanın içine doldurulmuş bir sürü paslı eğe falan. Direkt "Ben eğe arıyorum" diye sorarsan birazcık üzebilirler.  :)

Yasin cengiz

• **
  • 103
« Yanıtla #74 : 15 Eylül 2022, 10:40:30 »
[mustafa hocam eğeleri bit pazarından filan mı aldınız acaba ben hurdacılarda bulamadım gerçi afyonda öyle büyük bir hurdalıkta yok ama eğeyide bir miktar dövmek gerek galiba

Heyecan işin şakası ya, latife ediyorum. Ama benim 2 kere okuduğum doğrudur bak. :D

Bit pazarı diyebiliriz evet. Böyle kullanılmış ikinci el eşya, giysi, arızalı elektronik alet gibi şeyleri satan çok kişi var. Onlardan 3-5 tane kabala hesabı aldığın zaman tanesi ucuza denk gelebiliyor. Zaten o eğelerin de dişleri gitmiş, arasına yağ dolmuş, perişan hâlde oluyorlar.

Hurdalıkta da bulanlar varmış forumdan zamanında. Tabi hurdalıkta değerli malzeme bilinir ve bir tık daha pahalıya satılır ama belki denk gelebilir bi kovanın içine doldurulmuş bir sürü paslı eğe falan. Direkt "Ben eğe arıyorum" diye sorarsan birazcık üzebilirler.  :)
ah be mustafa hocam burlarda öyle bit pazarı falan kurulmuyır ama belki fecabooktan filan bulunabilir elimde eski bir ingiliz eğesi var olmadı onu deneyeyim ama nedense bu tarz aletleri bozmak istemiyorum yada bozamıyorum içim hep huzursuz oluyor şöyle bir kovo filan bulsam benden mutlusu olamaz heralde  :)

Şeref Acar

• *
  • 1599
  • Yer: sarıyer
« Yanıtla #75 : 15 Eylül 2022, 21:22:55 »
Son yazıları okuyunca çok üzüldüm

Eğer çalışmak istersen malzeme gönderebilirim bir iki küçük eğe olacaktı ama anca gizli kuyruk çıkar onlardan. Ya da dövme yapabilirsen rulman gönderebilirim.

Şu sıkıntılı zamanlarda kimseyi bıçak yapmak için teşvik etmek de istemiyorum. İlla projeyi bitir hiç demiyorum.

Rulman çatlamasına gelince, rulman ilk açıldığı zaman mikro çatlaklar oluşturur. Bunu önlemek için ilk düzleme işini çok yüksek sıcaklıklarda yapmak lazım.

Şeref Acar

• *
  • 1599
  • Yer: sarıyer
« Yanıtla #76 : 15 Eylül 2022, 21:30:40 »
Bir tavsiyem de yeni başlayan tüm arkadaşlara; şu büyük bıçaklardan uzak durun. Küçük bıçaklar yapın. Büyük bıçaklara onca zahmet harcıyorsunuz ısıl işlemde bir çatlama o kadar emek gidince şevkiniz daha işin başında kırılıyor. Başlayın abi bir pukko yapın, 3mm basit gizli kuyruklar yapın. Kimseyi zorlamaz, dövmesi kolaydır, perdahı kolaydır. Isıl işlemi kolaydır. Kırılsa gözünüze gelmez, yenisini yaparsınız. Niye, çünkü iki güne üretebileceğiniz bir şey.

Şaban Kurt

• 1206
  • Meslek: Kamu
  • Yer: Bilecik
« Yanıtla #77 : 15 Eylül 2022, 22:28:35 »
Başından beri takipteydim geçmiş olsun bazen emekler çöp oluyor tecrübe ile sabittir her olmaz sizi bir üst seviyeye taşır.
    Dövme işi zevkli olsada bazen sorunlar yaşanabiliyor o yüzden size tavsiyem bildiğiniz malzeme ile çalışın mutlaka olacaksa bildiğiniz malzeme üzerinden olsun elimde 8 mm O2 mevcut kesilmiş halde parçalar var isterseniz eğe isterseniz O2 gönderebilirim Şeref ustama katılıyorum deneme yanılma yöntemi ile çalışın mutlaka kolay gelsin.
Gendarmerie Special Operation...

Yasin cengiz

• **
  • 103
« Yanıtla #78 : 15 Eylül 2022, 23:30:42 »
Son yazıları okuyunca çok üzüldüm

Eğer çalışmak istersen malzeme gönderebilirim bir iki küçük eğe olacaktı ama anca gizli kuyruk çıkar onlardan. Ya da dövme yapabilirsen rulman gönderebilirim.

Şu sıkıntılı zamanlarda kimseyi bıçak yapmak için teşvik etmek de istemiyorum. İlla projeyi bitir hiç demiyorum.

Rulman çatlamasına gelince, rulman ilk açıldığı zaman mikro çatlaklar oluşturur. Bunu önlemek için ilk düzleme işini çok yüksek sıcaklıklarda yapmak lazım.
şeref ustam sanırım fazla kesin konuştum olayın sıcağıyla kusuruma bakmayın deneyerek bozarak öğrenmiş bir çok ustama haksızlık yaptım   :-[
Nazik teklifiniz içinde teşekkür ederim bu zor zamanlarda siz değerli ustalarımın malzemeye daha çok ihtiyacı var sonuçta siz ortaya bir eser çıkardığınızda bende çok mutlu oluyorum  :)
Şu an proje askıda ama daha çok çalışmam olucak inşallah elimde rulman var ama hiç başarılı olamadım malesef yine deneyicem rulmanı açarkende yüksek sıcaklıta açıyorum çatlama su verirken yada dövme esnasında oluyor
Desteğiniz için teşekkür ediyorum  :)

Yasin cengiz

• **
  • 103
« Yanıtla #79 : 15 Eylül 2022, 23:32:21 »
Bir tavsiyem de yeni başlayan tüm arkadaşlara; şu büyük bıçaklardan uzak durun. Küçük bıçaklar yapın. Büyük bıçaklara onca zahmet harcıyorsunuz ısıl işlemde bir çatlama o kadar emek gidince şevkiniz daha işin başında kırılıyor. Başlayın abi bir pukko yapın, 3mm basit gizli kuyruklar yapın. Kimseyi zorlamaz, dövmesi kolaydır, perdahı kolaydır. Isıl işlemi kolaydır. Kırılsa gözünüze gelmez, yenisini yaparsınız. Niye, çünkü iki güne üretebileceğiniz bir şey.
aynen katılıyorum şeref ustam ama yeni başlayanlar haricindede uzun bıçaklarda her zaman risk fazla oluyor