Bıçak Sanatı - Forum

Torbjörn Ustadan İrice İskarpela

MustafaV

• 793
  • Mustafa VAROL
  • Meslek: Muhasebeci
  • Yer: Konya
Torbjörn Ustadan İrice İskarpela
« : 17 Mart 2022, 14:40:30 »
Bu kanalı epeydir takip ediyorum. Şovun tadını kaçırmadan işini yapan, sadece bıçak üzerine videolar değil de sıcak demircilikle ilgili farklı şeylerle ilgili videolar da paylaşan bir usta. Burada bilmeyen yoktur ama yine de bir paylaşayım, gözünden kaçıranlar göz gezdirebilir. Ben severek izliyorum kendisini.

Burada da ocak kaynağı yapışı ve kullandığı karışım dikkatimi çekti. Buyrunuz videosu:

Sanma şâhım herkesi sen sâdıkâne yâr olur

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
Ynt: Torbjörn Ustadan İrice İskarpela
« Yanıtla #1 : 17 Mart 2022, 17:28:25 »
Güzel ve eğlenceli videoymuş, sağol Mustafa hocam. Ben de bu metodu ilk defa gördüm ocak kaynağında. Normalde elektrod yada gazaltı ile iki parçanın kenarlarından kaynatılarak ocak kaynağı yapıldığını görürüz yoğun olarak. "Tobyörn" amca burada ciddi ustalık ve şov yaparak ilk defa gördüğüm yöntemi kullandı. Kullandığı karışımı çok merak etmedim ama belki de bunu başarabilmesinde toz karışımı etkendir, bilemiyorum. Zaten borax kullandı, bir de tekrar neden borax-demir karışımı kullandı, açıkçası çok merak etmedim.

Benim asıl dikkatimi çeken 2 nokta oldu çünkü bizim forumdan esintiler gördüm. :) birincisi Sefa hocamın formülün aynısını kullandı saplarda, ikincisi Puukko bıçağına Mehmet hocamın kama yöntemiyle sap takılmış. :) Bunları görmek hoşuma gitti. :2up

MustafaV

• 793
  • Mustafa VAROL
« Yanıtla #2 : 17 Mart 2022, 17:44:19 »
Orkun ustam sayende ismin telaffuzunu öğrenmiş oldum, sağ olasın.  :)

Sefa hocamın karışımı görmek şaşırttı cidden videoda. Kullanışlı olan şeyler evrenselmiş demek ki, buradan bu çıkarımı yaptım. Hatta Sefa hocam zeytinyağı kullanmış ama keten tohumu yağı, tik yağı da olur demiş eskiden, ben bu tecrübeye, deneyime, araştırmacılığa hayranım resmen.

Mehmet hocamın yöntemi de bildiğim kadarıyla puukkolarda kullanılan bir yöntem. Ama gözünüzden kaçmaması, pes yani. Ben onu falan fark etmemiştim izlerken.  :D
« Son Düzenleme: 17 Mart 2022, 17:49:14 Gönderen: MustafaV »

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
« Yanıtla #3 : 17 Mart 2022, 18:30:12 »
Geçen seneye kadar bu vatandaşı ben de ara ara izliyordum. Çok fazla alet edevat kullanıyor. İlgim sefil imkanlarla çalışan uzakdoğulu ustalara kaydı.  :)

..........

Mehmet hocamın yöntemi de bildiğim kadarıyla puukkolarda kullanılan bir yöntem. ..........

Kama yakutlar da kullanılan bir yöntem.
Yakutlar direk kamayla sabitliyor. Yöntem, Mansi bıçaklarında da görülüyor.
Yalnız ustanın kullandığı puukkoda ben kama göremedim. Kama yerine direk epoksi doldurmuş, öylece bırakmış gibi geldi. Hatta bir miktar eksilmiş.

Görkem bir ara hikayesinde paylaştı. Başka yerde de paylaştığını görmedim. Benim kullandığım epoksi + kama yöntemine müthif bir geliştirme yapmış.
« Son Düzenleme: 17 Mart 2022, 18:34:00 Gönderen: dela »

MustafaV

• 793
  • Mustafa VAROL
« Yanıtla #4 : 18 Mart 2022, 08:40:04 »
Mehmet hocam benim ilgimi çeken kullandığı alet edevatı da kendisi yapması. Misal, bir keski yapıyor, sonra o keskiyi aynı videoda kullanıyor. Eğer şahmerdan vs. den bahsediyorsanız orada haklısınız ama. Ben özellikle kaplumbağa, örümcek, hayalet şeklindeki dövme işlerini çok seviyorum hocam. Bıçağı herkesten izleyebiliyoruz, bunlar güzel örnekler. ;D

Hocam benim acemilik, yakut aklıma gelmedi hiç, sanki kullanılan yöntem puukkoymuş gibi geldi o anlık. Burası benim hatam. Bahsettiğin geliştirme nasıl bir şey ki sakıncası yoksa söyler misin hocam?

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
« Yanıtla #5 : 18 Mart 2022, 11:04:43 »
Mehmet hocam benim ilgimi çeken kullandığı alet edevatı da kendisi yapması. Misal, bir keski yapıyor, sonra o keskiyi aynı videoda kullanıyor. Eğer şahmerdan vs. den bahsediyorsanız orada haklısınız ama. Ben özellikle kaplumbağa, örümcek, hayalet şeklindeki dövme işlerini çok seviyorum hocam. Bıçağı herkesten izleyebiliyoruz, bunlar güzel örnekler. ;D

Hocam benim acemilik, yakut aklıma gelmedi hiç, sanki kullanılan yöntem puukkoymuş gibi geldi o anlık. Burası benim hatam. Bahsettiğin geliştirme nasıl bir şey ki sakıncası yoksa söyler misin hocam?

Vatandaşın yaptıklarını ben de takdir ediyorum. Sadece benim ilgi odağım biraz pirimitif... :)

Görkem, dıştan kama olduğu belli olmayan, dübel bazlı bir yöntem düşünmüş. Bana çok pratik geldi. Ama paylaşma işini benim yapmam doğru olmaz.  ;)

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #6 : 18 Mart 2022, 11:48:37 »
Tam 16:47'den sonra görünüyor hocam. O koyu yuvarlak epoksi midir kama mıdır şimdi ben de şüphe ettim ama matkapla yuvarlak delik açıp sonra bir şekilde doldurmuş. İlk bakışta kama yöntemine benzetmiştim.

Güray GÜNEN

• 107
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Edirne
« Yanıtla #7 : 18 Mart 2022, 20:56:41 »
Arkadaşlar  adam yetenekli birisi ama kullandığı makineler bizim gibi hobi olarak uğraşan kaç kişide var .Alet işler el övünür derler .Bizde de o makineleri olduğunda çok güzel işler çıkaracak arkadaşlar çoktur mutlaka . İmkan meselesi  bazı şeyler , metal tornası, ahşap tornası, şahmerdan  hepsini bir araya getirip atölyeye koymak   bu ekonomik şartlarda çok zor. 

MustafaV

• 793
  • Mustafa VAROL
« Yanıtla #8 : 19 Mart 2022, 12:40:08 »
Güray hocam bu video kanalın geneli adına tam fikir vermeyebilir. Diğer sıcak demircilik işlerini daha çok seviyorum mesela ben. Sadece çekiç, örs ve bir kaç kendi yaptığı alet ile çok güzel işler çıkarıyor zaten, bu videonun hem yeni olması, hem de ocak kaynağı dikkatimi çeken şey.

Bizim ustalarımızdan bu kadar imkanı olmamasına rağmen zaten mükemmel işler çıkaranlar var. Bir hobici için fazla detaylı bir atölye olduğu konusunda zaten hepimiz hemfikiriz. Şu anki ekonomik şartlarda hurdanın kilosu 10 lirayı bulmuşken bırakın bu kadar atölye malzemesini, sac alıp bıçak çıkarmak bile zor.  :-X

« Yanıtla #9 : 19 Mart 2022, 21:27:20 »
Aslına bakarsanız, adamın kullanandığı alet ve makineler, yaşadığı yerdeki ekonomik koşullara göre para değil, Hepsi eski model aletler ve ekonomik değeri, o ülkenin koşullarına göre dolmuş durumda. Siz bakmayın bizde herşey pahalı ( veya bizde para yok)

Şaban Kurt

• 1206
  • Meslek: Kamu
  • Yer: Bilecik
« Yanıtla #10 : 19 Mart 2022, 22:52:08 »
Her zaman söylüyorum olaya sadece kesici olarak bakmamak lazım.
   Sıcak demir Çelik ile çalışmak çok başka imkanlar dahilinde ileriye doğru bir atölye kurarsam mutlaka farklı şeyler yapmak istiyorum.
   Uzun zamandır takip ediyorum bu arkadaşı bilgi ve tecrübesi çok iyi herşey yapıyor İsveç belki normal ama oralarda ülkemizde artık bir demirci yok kendi aletini edevatını kendi yapan çekicinden tut çivisine kadar imkanda var Sefa ustamın dediği gibi şartlar herşey pahalı bir normal şahmerdan 40 kg 20 30 bin civarı alet edevat var fakat kısıtlı imkanlarla güzel işler çıkartanlarda var.
   Bertham Craft and wilderness bu arkadaşta kısıtlı imkanlarda çok güzel şeyler yapıyor izlemenizi tavsiye ederim  :2up
Gendarmerie Special Operation...

MustafaV

• 793
  • Mustafa VAROL
« Yanıtla #11 : 21 Mart 2022, 09:53:23 »
Sefa hocam size katılmamak elde değil, örs almayı, bant zımpara yapmayı düşündüğümü söylediğimde bile ev ahalisi "Abartma, sen hobici değil misin ne gerek var o kadar para harcamaya" diyorlar. Bunlar en basit aletler olmasına rağmen. Bizden kim diyordu, coğrafya kaderdir. :-[

...
   Bertham Craft and wilderness bu arkadaşta kısıtlı imkanlarda çok güzel şeyler yapıyor izlemenizi tavsiye ederim  :2up

Şaban ustam İnşallah nasip olur daha iyi atölyeler size ve tüm isteyenlere. Gerçekten izlemesi bile rahatlatıcı ki çalışması nasıl zevklidir hayal edemiyorum.

Kanal önerisi için de teşekkürler. Hem bushcraftçılık hem de demircilik üzerine bir kanal, sevdiğim iki şey bir arada. Hemen takibe aldım. :2up