bugün, fotoğrafçılığa yeni başlayan bir kardeşle konuşuyordum. bana bir takım tekniklerle elde ettiği fotoğrafları gösteriyor, abi uzun pozladım da, 180 sn bekledik, estantene, kıl tüy bir ton laf etti. "bana neyi gösteriyor bu fotoğraf" diye sordum sadece. sustu.
yukarıda konuşulan meselenin temelinde fotoğraf var. ben fotoğrafçı değilim ama çok fotoğraf görmüşlüğüm/bakmışlığım var. ürün fotoğrafı dediğimiz hadisede merkezde ürün olmalı. bir mercedes ilanında eğer siz otomobili değil de arkadaki ağaçları görüyorsanız, o fotoğraf bir ürün fotoğrafı olarak yanlış kurgulanmıştır. hatta bu sebeple, dikkat dağılmasın diye, bir çok ürün fotoğrafı beyaz veya gri fon üzerinde çekilir. ama bir reklam fotosundan bahsetmiyoruz. yani satış amacı ile pazarlama amacı ile çekilmiş fotoğraf başkadır. orada da mümkün mertebe ürünü alımlı ve olduğundan daha güzel göstermelisiniz. hatta bir o kadar da dikkati üründen kopartmalı, dağıtmalısınız. sadece ağızda güzel bir lezzet kalmalı, o kadar. bizim burada yaptığımız veya elimizdeki mevcut eserler için yayınlayacağımız fotoğraflar ürün fotoğrafı katagorisindedir. elindeki bıçağı bir ton karmaşık unsur içine gizleyip sergileyen kişinin bıçağına tam olarak güvenmediğini düşünürüm. eğer gerçekten bıçakla ilgili yorum almak istiyorsan ve derdin bu ürünü göstermekse sadece, bu ürünü gösterirsin. ama derdin bir ürünü pazarlamaksa, olayı makyaja boğarsın. ticari markaların kullandıkları fotoğrafların psikolojik yöndendirmelerine, hangi kompleksleri dürttüklerine hiç değinmeyeceğim. fakat biz burada "şu bıçağı yaptım" demeye çalışıyorsak, beyaz fon, pvc pencere ya da halı ya da çarşaf, hiç önemli değil, sade bir fon üzerinde ürünü sergilemeliyiz. fakat Emre usta gibi yapmışız baba bıçaklar, satmaya çıkartmışız, o zaman koy bi fişek, koy arkaya bir geyik boynuzu serp ortama sarı yapraklar ve bir ton mezelik malzeme, çek fotoğrafı.
dert ne ise, fotoğraf onu söylemeli.
bizler ürünlerimizi sergilemek amacı ile bir fotoğraf çekip eleştiri ve yorum almaya niyetli isek, zaten olabildiğince sade fotoğraf çekmeliyiz. beyaz fon üzerinde mesela. dikkati dağıtmadan diyorum. ürüne odaklı diyorum.