Bıçak Sanatı - Forum

Basitçe Kısaç Yapmak

Yasin UZ

• 598
  • Yasin UZ - 1993
  • Meslek: Görsel Sanatlar
  • Yer: Kayseri
Basitçe Kısaç Yapmak
« : 11 Eylül 2021, 10:21:19 »
Herkese sağlıklı günler dilerim.
Yolda yürürken yerde bulduğum hurda bir demir lamadan döverek kısaç yapmayı denedim.
İlk defa sıcak demircilik denemem oldu. Geçen günlerde Soytürk ustanın canlı yayınında örs muhabbeti açılınca makas çeliğini kütüğün üzerine koyup birşeyler dövebilirsin demişti. Yani bu tarz dövme işleri için bir örsüm olsun şunum olsun bunum olsun demek yerine elden ne geliyorsa onunla yapmaya cesaret etmek lazım. Kendi yaptığım şu örsten aldığım zevki hiçbir hazır örsten alacağımı sanmıyorum. İnşallah bu yazdıklarım, birilerini cesaretlendirip gaza getiriyordur.
Kısaç yapmayı düşünenler zaten kısaçın nasıl yapıldığını bildikleri için ayrıntılı birşeyler söylememe gerek yok sadece görselleri paylaşıyorum.
Eğer aklınıza takılan şeyler olursa sormanız yeterli bildiğim kadarıyla yardımcı olmaya çalışırım ilk defa yapacak olan kişilere.

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
Ynt: Basitçe Kısaç Yapmak
« Yanıtla #1 : 11 Eylül 2021, 19:54:36 »
Eline sağlık.
Ben de kısaç bulamayınca kendim inşaat demirinden yapmıştım. Hala kullanıyorum.
İlk kısaçtan tecrübe elde ettiğine göre daha kullanışlısını da yaparsın.
Birkaç edindiğim tecrübeyi aktarayım.
Kısacın uzun olması iyi oluyor. Hem dövme de, hem de ısıl işlemde kullanılıyor.
Sap kısmının köşeli değil de yuvarlatılmış olması konforu artırıyor.
Ağız kısmının iç tarafına teker izine benzer taşlamayla izler açılması malzemenin kaymaması için iyi oluyor.
Bir de sapa bir halka takılırsa, sürekli sıkma derdinden kurtarıyor.
Birleştirme için de civata-somun yerine perçin yapılırsa daha iyi oluyor.

Şaban Kurt

• 1206
  • Meslek: Kamu
  • Yer: Bilecik
« Yanıtla #2 : 11 Eylül 2021, 20:01:13 »
Elinize sağlık güzel olmuş bıçaktan çok bu işler her nedense ilgimi çekiyor galiba dövme işi her başka işte güzelleşiyor hocam  :2up
Gendarmerie Special Operation...

Murat AKIN

• 619
  • Meslek: Emekli teknik öğretmen
  • Yer: Tekirdağ
« Yanıtla #3 : 11 Eylül 2021, 21:30:14 »
Sayın Yasin Uz:

Kısacı ilk olarak yaptığınıza göre uygulama yeterli olmuş.
Ufak bir yay parçası üzerinde yaptığınız iyi bir başarıdır.

Gördüğüm kadarıyla uygun olmayan yerleri veya hatalı yerleri yazayım:

Ağız, göz ve sap olarak kısaç 3 bölümdür.
Ağız istediğiniz kullanım durumuna göre değişik olur, sizinki düz kısaç olmuş.

Göz bölümü yuvarlak olur sizinki uzun olmuş.

Saplar bir birine yakın olmuş zaman içinde avucunuzda eti sıkıştırabilir.
Şöyle bir şey yazsam anlaşılır mı acaba:
ağızın çıkışıyla sapın çıkışı aynı düzlemde olmaz, sap ağızla açı yapacak durumda biraz daha yukarıdan olmalı ki saplar birbirine değmesin.

Sap gözden çıkışta köşeli olur ama sonra yuvarlatılır ki avucunuzu korumak amacıyladır.

Düzeltilmesi:
kısacın göz bölümü tavlanıp sapların arasına bir demir çubuk sıkıştırılıp saplar paralel duruma getirilir ve ağızda kullanılacak duruma getirilir.

Kısacın son durumu: saplar arası paralel açıklıkta ve ağız parçayı sıkmış durumda olmalı.

Yasin UZ

• 598
  • Yasin UZ - 1993
« Yanıtla #4 : 12 Eylül 2021, 00:11:34 »
Eline sağlık.
Ben de kısaç bulamayınca kendim inşaat demirinden yapmıştım. Hala kullanıyorum.
İlk kısaçtan tecrübe elde ettiğine göre daha kullanışlısını da yaparsın.
Birkaç edindiğim tecrübeyi aktarayım.
Kısacın uzun olması iyi oluyor. Hem dövme de, hem de ısıl işlemde kullanılıyor.
Sap kısmının köşeli değil de yuvarlatılmış olması konforu artırıyor.
Ağız kısmının iç tarafına teker izine benzer taşlamayla izler açılması malzemenin kaymaması için iyi oluyor.
Bir de sapa bir halka takılırsa, sürekli sıkma derdinden kurtarıyor.
Birleştirme için de civata-somun yerine perçin yapılırsa daha iyi oluyor.
Teşekkür ederim Mehmet ustam daha çok işi var ama ben sabredemedim hemen paylaşmak istedim.
Bugün sapı yuvarladım ve daha da uzattım. Diğer işlemleri yapacakken tüp bitti. Tüp bitince kiridashi ye geçtim.
Tüp alınca sapı biraz daha inceltip uzatacağım, civata somun yerine civatayı ısıtıp pim gibi şişirmeyi deneyeceğim birde kolların arasını açıp ağızı düzeltme işlemi var bu paylaştığım epey bir kaba haliydi.
Elinize sağlık güzel olmuş bıçaktan çok bu işler her nedense ilgimi çekiyor galiba dövme işi her başka işte güzelleşiyor hocam  :2up
Teşekkür ederim Şaban ustam. Bende metal olsun başka malzeme olsun üç boyutlu modelleme konusunda çok hevesliyim :)
Sayın Yasin Uz:

Kısacı ilk olarak yaptığınıza göre uygulama yeterli olmuş.
Ufak bir yay parçası üzerinde yaptığınız iyi bir başarıdır.

Gördüğüm kadarıyla uygun olmayan yerleri veya hatalı yerleri yazayım:

Ağız, göz ve sap olarak kısaç 3 bölümdür.
Ağız istediğiniz kullanım durumuna göre değişik olur, sizinki düz kısaç olmuş.

Göz bölümü yuvarlak olur sizinki uzun olmuş.

Saplar bir birine yakın olmuş zaman içinde avucunuzda eti sıkıştırabilir.
Şöyle bir şey yazsam anlaşılır mı acaba:
ağızın çıkışıyla sapın çıkışı aynı düzlemde olmaz, sap ağızla açı yapacak durumda biraz daha yukarıdan olmalı ki saplar birbirine değmesin.

Sap gözden çıkışta köşeli olur ama sonra yuvarlatılır ki avucunuzu korumak amacıyladır.

Düzeltilmesi:
kısacın göz bölümü tavlanıp sapların arasına bir demir çubuk sıkıştırılıp saplar paralel duruma getirilir ve ağızda kullanılacak duruma getirilir.

Kısacın son durumu: saplar arası paralel açıklıkta ve ağız parçayı sıkmış durumda olmalı.
Teşekkür ederim Murat ustam çok teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için ağızı ve kolları toparlayabilirim de göz kısmını istediğim gibi yapamadım bir türlü. Çekiç biraz kaba geliyor sanırım o göz ağız sap üçlüsünün birbirine bağlandığı noktalarda düzgün bir şekil veremedim. Bitmiş halini paylaşacağım inşallah yakında.

Murat AKIN

• 619
  • Meslek: Emekli teknik öğretmen
  • Yer: Tekirdağ
« Yanıtla #5 : 12 Eylül 2021, 22:20:55 »
Göz bölümünü yuvarlak yapmanız için:

Örsün kenarında yapılabilir, kısacın ağzı örsün yanına yapışık durumda üstten döverseniz, göz biraz da olsa yuvarlağa yakın şekilde olur.

Delik zımba ile delinince  göz yuvarlak görünüm alabilir.

« Yanıtla #6 : 12 Eylül 2021, 22:59:28 »
Hocam, göze girecek perçini de civatadan değil, uygun çapta yuvarlak demirden yapabilirsin. Eline sağlık, başlangıç için gayet iyi  :2up

Yasin UZ

• 598
  • Yasin UZ - 1993
« Yanıtla #7 : 13 Eylül 2021, 00:52:46 »
Göz bölümünü yuvarlak yapmanız için:

Örsün kenarında yapılabilir, kısacın ağzı örsün yanına yapışık durumda üstten döverseniz, göz biraz da olsa yuvarlağa yakın şekilde olur.

Delik zımba ile delinince  göz yuvarlak görünüm alabilir.
Teşekkür ederim ustam çok zevk aldım yaparken büyük ihtimalle tekrar tekrar bu tarz şeylerle uğraşacağım gibi görünüyor. Verdiğiniz bilgileri dikkate alacağım bir sonraki çalışmamda.
Hocam, göze girecek perçini de civatadan değil, uygun çapta yuvarlak demirden yapabilirsin. Eline sağlık, başlangıç için gayet iyi  :2up
Teşekkür ederim Sefa ustam biraz daha uzun olsaydı keşke saptan bir parça kesip onu perçin olarak kullanırdım  :D bi parça inşaat demiri almak şart oldu  :)

MustafaV

• 793
  • Mustafa VAROL
  • Meslek: Muhasebeci
  • Yer: Konya
« Yanıtla #8 : 13 Eylül 2021, 10:38:41 »
Geçenlerde organize sanayide kavşaktan dönerken bi köşebent takıldı gözüme, milletin lastiğini yarmasın diye kenara atmıştım. 3-4 mm civarı, uzunluk 10 cm gibi, yanaklar da ortalama 3-4 cm gibi bir şeydi. Ben de atmayıp alsam mıydı ki acaba arabaya? :D

Yasin ustam eline sağlık. Dövmeye bıçaktan ziyade böyle araç-gereçlerle başlamak bıçakta zorlanmaktan daha iyidir diye düşünüyorum. Ayrıca makas çeliğini sabitlediysen (ki anlatımdan sanki iki kenardan birer delikle kütüğe sabitlemek olarak anladım) bir de onun fotoğrafını alabilir miyiz fikir olması açısından?  ^-^
Sanma şâhım herkesi sen sâdıkâne yâr olur

Yasin UZ

• 598
  • Yasin UZ - 1993
« Yanıtla #9 : 13 Eylül 2021, 23:37:10 »
Geçenlerde organize sanayide kavşaktan dönerken bi köşebent takıldı gözüme, milletin lastiğini yarmasın diye kenara atmıştım. 3-4 mm civarı, uzunluk 10 cm gibi, yanaklar da ortalama 3-4 cm gibi bir şeydi. Ben de atmayıp alsam mıydı ki acaba arabaya? :D

Yasin ustam eline sağlık. Dövmeye bıçaktan ziyade böyle araç-gereçlerle başlamak bıçakta zorlanmaktan daha iyidir diye düşünüyorum. Ayrıca makas çeliğini sabitlediysen (ki anlatımdan sanki iki kenardan birer delikle kütüğe sabitlemek olarak anladım) bir de onun fotoğrafını alabilir miyiz fikir olması açısından?  ^-^
Keşke alsaydın  :D
Teşekkür ederim. İyi ki bıçaktan başlamamışım, kısacın kafası koptu bugün :D
Örs fotoğraftaki gibi kenarlardan çivilerle kıstırdım ama yerinde durmuyor çiviler boşluyor sert bir vuruşta çelik yerinden çıkıyor.
Daha kullanışlı birşeyler yapmak lazım.

MustafaV

• 793
  • Mustafa VAROL
  • Meslek: Muhasebeci
  • Yer: Konya
« Yanıtla #10 : 14 Eylül 2021, 10:45:58 »
Keşke alsaydın  :D
Teşekkür ederim. İyi ki bıçaktan başlamamışım, kısacın kafası koptu bugün :D
Örs fotoğraftaki gibi kenarlardan çivilerle kıstırdım ama yerinde durmuyor çiviler boşluyor sert bir vuruşta çelik yerinden çıkıyor.
Daha kullanışlı birşeyler yapmak lazım.

Bir daha aklımda olsun, gözüm açık olsun hatta kaçırmayayım  :D

Kısaça o kadar odaklanmışım ki görememişim alttaki makası hay Allah. :)) Geçmiş olsun diyelim, ilk işte normaldir herhalde. Şükür ki bıçakta olmamış, hayal kırıklığı epey olurdu sanırım.

Örsü de uzun süreli kullanım yapılacaksa aslında delip sabitlemek mantıklı gibi geliyor. Geçici için ise üstten bir şey (ince bir sac mesela) geçirilip çivilense iş görür mü diye düşünmüyor değilim.
Sanma şâhım herkesi sen sâdıkâne yâr olur

Yasin UZ

• 598
  • Yasin UZ - 1993
« Yanıtla #11 : 14 Eylül 2021, 17:13:44 »
Onu düşündümde o şekilde üstten kıstırıncada örsün kullanılacak düz yeri kalmıyor 😄

Güray GÜNEN

• 107
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Edirne
« Yanıtla #12 : 12 Ekim 2021, 20:40:30 »
Yasin hocam ben Mustafa 'ya tren rayı önermiştim örs için henüz dövme işi yapmadım ama bir örs hazırladım .Fotoğraflarını gönderiyorum en azından küçük yay parçasından daha kullanışlıdır bulabilirsen diye düşünüyorum.Ayrıca yanlardan bir kütüğe sabitleyebilirsiniz oynamayacak şekilde. Boyu 30 cm kadar. Bir de profil ve köşebentlerden mengene yaptım.Normal mengenem var ama bu da ikinci olarak işime yarıyor. Yine ağız açma aparatı yaptım düşük maliyetle .Yeni başlamış bütçesi kısıtlı meraklı arkadaşlara örnek olsun diye gönderiyorum.

https://www.hizliresim.com/rzxwbjf
https://www.hizliresim.com/q1gnt1v
https://www.hizliresim.com/ahy24or   
https://www.hizliresim.com/mjq4k2a
https://www.hizliresim.com/2osapqb
https://www.hizliresim.com/rnqsg48
« Son Düzenleme: 12 Ekim 2021, 21:16:19 Gönderen: Güray GÜNEN »

Yasin UZ

• 598
  • Yasin UZ - 1993
« Yanıtla #13 : 13 Ekim 2021, 02:12:13 »
Hocam maşallah elinizden her iş geliyor elleriniz dert görmesin inşallah.
Örse şimdilik ihtiyacım olmadığı için örs arayışınada örs yapımınada ara verdim.
Ama mengene ve ağız açma aparatı şuan olsa çok güzel olur :D
Çok teşekkür ederim, eminim bu konuyu okuyan herkes için de çok faydalı olacak göndermiş olduğunuz görseller.