Bıçak Sanatı - Forum

Sütun Matkap-Şerit Testere önerileri.

Yasin UZ

• 598
  • Yasin UZ - 1993
  • Meslek: Görsel Sanatlar
  • Yer: Kayseri
Sütun Matkap-Şerit Testere önerileri.
« : 20 Mayıs 2021, 01:19:16 »
Herkese iyi forumlar sağlıklı günler dilerim.
Sütun matkap ve şerit testere ihtiyacım var.
Araştırdıkça piyasada çok fazla markaya ait benzer ürünler ve fiyatlarla karşılaştım fakat hangisi kalitelidir,
hangisi gerçekten benim ihtiyacımı karşılıyor bir türlü karar veremedim.
Ömürlük kullanırsın dediğiniz kaliteli ev-atölye tipi kullanıma uygun şerit testere ve sütunluk matkap önerilerinizi bekliyorum.
Dikkat etmem gereken hususlarda da bilgilendirirseniz çok sevinirim.

iskender

• 69
  • Meslek: kamu
  • Yer: Tekirdağ
Ynt: Sütun Matkap-Şerit Testere önerileri.
« Yanıtla #1 : 20 Mayıs 2021, 03:21:03 »
Sütun Matkap olarak Jetco nun 350 w ürününü kullanıyorum.Fiyatına göre iyi bir makina.Hiç bi sorun yaşamadım.Yetmediği bi iş olmadı.Yalpasız düzgün çalışıyor.Örnek linkini şuraya ya bırakıyorum.
https://www.hepsiburada.com/jetco-jdp-13-sutunlu-matkap-tezgahi-13-mm-350w-mengeneli-pm-HB000006DJGR
Şerit testere olarak Einhell Tcsb 200-1 kullanıyorum.İşimi görüyor oda.Ama şerit kılavuzları pimli değil de rulmanlı olsa daha da güzel olurdu.
https://www.n11.com/urun/einhell-tc-sb-2001-250-w-serit-testere-244064?magaza=megahirdavat
Şimdi alıyor olsam şerit kılavuzları rulmanlı ve tablası aparatlı olan bir model bakardım.Örnek olarak:
https://www.hepsiburada.com/ryobi-rbs904-350-w-serit-testere-p-HBV0000167H9D?magaza=HIRDAVATA%C4%9EACI&wt_gl=cpc.6822.shop.nelk.yapi-market-elektrikli-el-aletleri-ssc&isFashion=true&gclid=Cj0KCQjw7pKFBhDUARIsAFUoMDbO5xsLQ1s_1gHJr391QrN_zYd6X71YcDMSG1PJ1UAU-7bnnPXRrkMaAvZ8EALw_wcB

Dilerim size fikir verebilir.Şimdiden ne alırsanız hayırlı olsun ve güle güle kullanın

Yasin UZ

• 598
  • Yasin UZ - 1993
« Yanıtla #2 : 20 Mayıs 2021, 03:49:00 »
Çok teşekkür ederim.
Einhell markasına karşı bir önyargı içindeyim hiçbir ürününü kullanmadım
ama kullanan kişilerin memnun olmadığına kanaat getirdim
sizde ufak bir sorununa değinmeden edememişsiniz.
Einhell almak istemiyorum açıkçası.
Tecrübenize güvenerek
https://www.hepsiburada.com/ryobi-rbs904-350-w-serit-testere-p-HBV0000167H9D?magaza=HIRDAVATA%C4%9EACI&wt_gl=cpc.6822.shop.nelk.yapi-market-elektrikli-el-aletleri-ssc&isFashion=true&gclid=Cj0KCQjw7pKFBhDUARIsAFUoMDbO5xsLQ1s_1gHJr391QrN_zYd6X71YcDMSG1PJ1UAU-7bnnPXRrkMaAvZ8EALw_wcB bu linkteki ürünü al derseniz eğer alacağım.
Veya dediğiniz kriterlere uygun çelik rulmanlı ve tablası aparatlı ürünleri araştırayım bulursam farklı bir marka model fikrinize sunarım.
Jetco jdp 13 fiyat olarak çok uygunmuş sanırım bunu alacağım.

Basat

• 211
  • Meslek: Memur
  • Yer: Tatvan
« Yanıtla #3 : 20 Mayıs 2021, 08:34:44 »
Sütun matkap için şu modelede bakabilirsiniz.
https://ozgunbicak.com/cat-power-7113-sutunlu-matkap-350-watt

Kendim için bakarken denk gelmiştim, kullanmadım nasıldır bilmiyorum ama fiyat olarak bu sitede diğer satıcılara kıyasla oldukça uygun. Kullanan arkadaşlar var ise yorum yapar. Bıçak üretimi yapan bir satıcının sattığı ürün olduğu için iyi olacağına dair bir düşüncem var ama belli de olmaz.
Başarılı olan insanların ortak özelliği, çok çalışmalarıdır.
———————————————————-
https://www.instagram.com/avci_knives/

orkunaydin350

• *
  • 1996
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #4 : 20 Mayıs 2021, 09:11:37 »
Bosch sütun matkap bulunuyor mu? Ertan abide var, çok başarılı alet. Bulursanız tavsiye ederim. Fiyatları hakkında bilgim yok ama mal çok iyi.

mehmet_

• 1011
« Yanıtla #5 : 20 Mayıs 2021, 11:30:58 »
Einhell kullanıyorum. Tsb 305 u modeli, büyük olan. Kaba kesim için kullandım genelde. 1 yılı geçti alalı. Ufak tefek sorun çıkardı (kulp kırıldı mesela). Ama bunları göze alarak satın almıştım. Basit bir kulp, değiştirip devam.
Böyle ufak tefek sıkıntıları göze alıyorum derseniz fiyat performans ürünüdür Einhell. Şarjlı vşdalaması da var bende. Canavar gibi.
Bütçe uygunsa Hais veya Metabo da düşünebilirsiniz şerit için.
Sütun matkap için Bosch önermem. Kullanıyorum ama nedense çok narin geliyor bana. Hassasiyeti iyi. Devir ayarı elektronik. Fakat içim ısınmadı buna. Üstelik emsallerine göre biraz gürültülü.
I stopped explaining myself when I realized people only understand from their level of perception.

https://www.instagram.com/atolye_dervis/

iskender

• 69
« Yanıtla #6 : 20 Mayıs 2021, 11:59:37 »
Çok teşekkür ederim.
Einhell markasına karşı bir önyargı içindeyim hiçbir ürününü kullanmadım
ama kullanan kişilerin memnun olmadığına kanaat getirdim
sizde ufak bir sorununa değinmeden edememişsiniz.
Einhell almak istemiyorum açıkçası.
Tecrübenize güvenerek
https://www.hepsiburada.com/ryobi-rbs904-350-w-serit-testere-p-HBV0000167H9D?magaza=HIRDAVATA%C4%9EACI&wt_gl=cpc.6822.shop.nelk.yapi-market-elektrikli-el-aletleri-ssc&isFashion=true&gclid=Cj0KCQjw7pKFBhDUARIsAFUoMDbO5xsLQ1s_1gHJr391QrN_zYd6X71YcDMSG1PJ1UAU-7bnnPXRrkMaAvZ8EALw_wcB bu linkteki ürünü al derseniz eğer alacağım.
Veya dediğiniz kriterlere uygun çelik rulmanlı ve tablası aparatlı ürünleri araştırayım bulursam farklı bir marka model fikrinize sunarım.
Jetco jdp 13 fiyat olarak çok uygunmuş sanırım bunu alacağım.
einhell şerit testere konusunda belirttiğim gibi sizinle hemfikirim.ryobi şerit testereyi einhell henüz beni yolda bırakmadığı için alıp tecrübe edemedim, o yüzden bişey diyemeyeceğim.Einhelinde inadı tuttu saat gibi çalışıyor mübarek :)

Yasin UZ

• 598
  • Yasin UZ - 1993
« Yanıtla #7 : 20 Mayıs 2021, 17:30:08 »

Kendim için bakarken denk gelmiştim, kullanmadım nasıldır bilmiyorum ama fiyat olarak bu sitede diğer satıcılara kıyasla oldukça uygun. Kullanan arkadaşlar var ise yorum yapar. Bıçak üretimi yapan bir satıcının sattığı ürün olduğu için iyi olacağına dair bir düşüncem var ama belli de olmaz.
Teşekkür ederim. jetco ile hemen hemen aynı gibi duruyor malzeme kalitesi kullanıcı yorumu olsa güzel olurdu.
Bosch sütun matkap bulunuyor mu? Ertan abide var, çok başarılı alet. Bulursanız tavsiye ederim. Fiyatları hakkında bilgim yok ama mal çok iyi.
Bulunuyor Orkun ustam ama 3000 tl ortalama fiyatı. Sütun matkap için bana biraz fazla geldi bu fiyat.
Einhell kullanıyorum. Tsb 305 u modeli, büyük olan. Kaba kesim için kullandım genelde. 1 yılı geçti alalı. Ufak tefek sorun çıkardı (kulp kırıldı mesela). Ama bunları göze alarak satın almıştım. Basit bir kulp, değiştirip devam.
Böyle ufak tefek sıkıntıları göze alıyorum derseniz fiyat performans ürünüdür Einhell. Şarjlı vşdalaması da var bende. Canavar gibi.
Sütun matkap için Bosch önermem. Kullanıyorum ama nedense çok narin geliyor bana. Hassasiyeti iyi. Devir ayarı elektronik. Fakat içim ısınmadı buna. Üstelik emsallerine göre biraz gürültülü.
Bende hais almak isterdim ama bütcem el vermiyor malesef. Sizin şerit testerede benim için büyük geldi masa üzeri daha uygun fiyatlı olanlara bakıyorum.
sütunlu matkapta bulabildiğim en ucuzunu alacağım gibi duruyor.
einhell şerit testere konusunda belirttiğim gibi sizinle hemfikirim. ryobi şerit testereyi einhell henüz beni yolda bırakmadığı için alıp tecrübe edemedim, o yüzden bişey diyemeyeceğim. Einhelinde inadı tuttu saat gibi çalışıyor mübarek :)
Maşallah diyeyim o zaman :) ryabi kullanan kimse yokmu acaba onun hakkında da kullanıcı yorumu alsak çok iyi olurdu.

KAZIMUGUR

• **
  • 123
  • Meslek: Elk müh
  • Yer: Antalya
« Yanıtla #8 : 20 Mayıs 2021, 20:26:10 »
Metal ve ağaç için , hangisi için kullanacağına karar ver.
Metal ağırlıklı olacaksa küçük çap kullanan bir tip seç ( o tipler biraz pahalıca ama .. )
Onunla ağaç da kesebilirsin sadece şeridin adımı büyük olanı takarsın olur.
Metal için 14-18-24 TPI uygun , 18 ortalama .
Lenox ve ya dewalt , genelde 44 inç gibiler hesaplı.

iskender

• 69
« Yanıtla #9 : 20 Mayıs 2021, 20:43:13 »

Teşekkür ederim. jetco ile hemen hemen aynı gibi duruyor malzeme kalitesi kullanıcı yorumu olsa güzel olurdu.
Bulunuyor Orkun ustam ama 3000 tl ortalama fiyatı. Sütun matkap için bana biraz fazla geldi bu fiyat.
Bende hais almak isterdim ama bütcem el vermiyor malesef. Sizin şerit testerede benim için büyük geldi masa üzeri daha uygun fiyatlı olanlara bakıyorum.
sütunlu matkapta bulabildiğim en ucuzunu alacağım gibi duruyor.
einhell şerit testere konusunda belirttiğim gibi sizinle hemfikirim. ryobi şerit testereyi einhell henüz beni yolda bırakmadığı için alıp tecrübe edemedim, o yüzden bişey diyemeyeceğim. Einhelinde inadı tuttu saat gibi çalışıyor mübarek :)
Maşallah diyeyim o zaman :) ryabi kullanan kimse yokmu acaba onun hakkında da kullanıcı yorumu alsak çok iyi olurdu.
Jetco'nun matkap mengenesi de beraberinde geliyor, değerlendirirken göz önünde bulundurırsunuz

Şeref Acar

• *
  • 1599
  • Yer: sarıyer
« Yanıtla #10 : 20 Mayıs 2021, 20:48:15 »
Merhabalar bir kaç uyarı yapmak isterim.

Einhell'in kalitesinden abilerim bahsetmiş. Ona girmiyorum.

Şerit testere bizim için olmazsa olmaz bir makine değil. Şeritte çok kalın (10cm gibi)
ağaçları biçme şansınız olsa da bunun testereleri fena yorup körelttiğini unutmayın.
Eğer testereniz bimetalse bilenme olmuyor. Karbon çelik olacak derseniz bu amatör
makinaların çoğu şerit kırabilir. Bunun için geniş tekerlekli makineleri tercih ediniz.

Testereyi de öyle internetten bulamayabilirsiniz. En yakın marangoza gidin ve
testerecisinin numarasını isteyin, testereciden 30mt ya da 50mt şeridi makinanıza
göre kaynattırıp kullanacaksınız. Bu testereci ileride körelen şeritlerinizi bileyecek
olan arkadaştır, dosttur.

En başta söylediğim kullanışlılık mevzusu aslında daire testere ile mümkündür.
Mesela ben ağaçları en çok daire testerede kesiyorum. Bunlar 6 ila 10 cm kalınlıkta
sert ağaçlar. Eğer daire testereniz varsa şeride ihtiyacınız pek olmaz.

Sen ne kullanıyorsun derseniz bende Haıs 10'' makine var. Makine gayet iyi
testerelerim bimetal Starrett marka. Malesef bilenmiyor bu yüzden az kullanıp
sadece ince malzemeleri kesiyorum. Eğer karbon çelik testere kullanırsam
bilenme derdim de biter ama eldeki bimetalleri ilerleyen senelerde bitirebilirsem.

Sütun matkap için de kısa bir kaç hususa değinmek istiyorum.
Yukarıda linkler atılmış. Bu linklerdeki sınıftaki makineler bizim için yeterlidir.
Marka ya da kalite sorarsanız aslında aynı tabla sistemine sahip ve aynı
motor gücüne sahip makinelerin hepsi aynı kalitededir. Gönül rahatlığıyla
en ucuzunu alabilirsiniz. Öyle güçlü, sıkı makineye ihtiyacımız yok yalpası az
olsun yeter. 

Şeref Acar

• *
  • 1599
  • Yer: sarıyer
« Yanıtla #11 : 20 Mayıs 2021, 20:51:06 »
Şerit testereyi metal kesmek için istiyorsanız. Spiral öneririm, taşlama vb özellikleri de
göz önünde bulundurulmalı.

Yasin UZ

• 598
  • Yasin UZ - 1993
« Yanıtla #12 : 20 Mayıs 2021, 21:56:51 »
Şerit testereyi metal kesmek için istiyorsanız. Spiral öneririm, taşlama vb özellikleri de
Değindiğiniz hususlar için teşekkür ederim benim şerit testere almamdaki asıl sebep metal kesmek.
Bıçak profilini çıkarmak için ihtiyaç duyuyorum.
Avuç içi taşlama (spiral) makinesinden daha temiz daha güvenli olduğunu düşünüyorum.
3 yıl kadar önceydi gözlük takmama rağmen spiralle metal keserken gözüme bir parça saplandı onun acısı hala aklımda
gözünüze şırıngalı iğne sokulunca anlıyorsunuz bu tarz aletlerin tehlikesini.
Allah kimseye yaşatmasın.
Tabiki kullandığımız her aletin bir tehlikesi var ama elimizden geldiğince önlem almakta fayda var.
Ben şerit testereyi bir önlem olarak düşünüyorum açıkçası.

Yasin UZ

• 598
  • Yasin UZ - 1993
« Yanıtla #13 : 20 Mayıs 2021, 23:39:37 »
Metal ve ağaç için , hangisi için kullanacağına karar ver.
Metal ağırlıklı olacaksa küçük çap kullanan bir tip seç ( o tipler biraz pahalıca ama .. )
Onunla ağaç da kesebilirsin sadece şeridin adımı büyük olanı takarsın olur.
Metal için 14-18-24 TPI uygun , 18 ortalama .
Lenox ve ya dewalt , genelde 44 inç gibiler hesaplı.
Teşekkür ederim metal ağırlıklı olacak.
''Lenox ve ya dewalt , genelde 44 inç gibiler hesaplı.'' 44 inç dediğiniz şeridin ölçüsü mü ?
Örnek bir makine gösterirseniz çok sevinirim tam olarak ne tür makine önerdiğinizi anlayamadım.

Yasin UZ

• 598
  • Yasin UZ - 1993
« Yanıtla #14 : 20 Mayıs 2021, 23:41:23 »
Jetco'nun matkap mengenesi de beraberinde geliyor, değerlendirirken göz önünde bulundurırsunuz
İskender ustam Jetco alacağım sanırım çok teşekkür ederim önerilerin için.

KAZIMUGUR

• **
  • 123
« Yanıtla #15 : 21 Mayıs 2021, 00:13:07 »
Forumda bir çok kez konu olmuş bir tip.
Hazır satılan makineleri az bir modifiye ile  bıçakçı tezgahına dönüştüren bir olay.

https://www.youtube.com/watch?v=ae5g60haHRs

44 küsur inch , evet uzunluk ölçüsü , genişliği 1/2 inch yaklaşık 13 mm yani dar  - kalınlık 0.5 mm , faydası eğri yol kesimlerde görülür.
Bimetal şeritlerdir , adımı büyük olanlar ve 8+14 10+18 gibi karışık olanlar kalın metal kadar ahşap içinde uygundur.
Bimetalleri ağaçda uygun hızda kullanmaz iseniz ( aşırı hızlı ) yakarsınız hele ki sıkı yapılı ahşapda.
Metal için yapılmış makinalar zaten düşük devirlidir sorun olmaz , genel olarak tetikleride ayarlıdır.
Diş seçiminde değerlendirme şöyle kesilecek kalınlıkda , en az 2 diş parçaya temas eder olmalıdır.
Diş sayısı bir inç deki ( 25.4 mm ) diş sayısıdır.

Örnek şeritler. ( daha uzunlarıda var elbette , yurtiçi imalatçı az ama yapanlar istenilen uzunlukta yapıyorlar )
Sanayide metal işlerinde kullanılan makineler  baya pahalıdır , levha içi çalışma için bir delik delinir şerit kırılır içinden geçirilir hemen yanındaki sütunda puntalanır ve minik taşında düzlenip iç kesim yapılır , mesela .
Bunlar bıçakçılar için aşırı pahalı ve gereksizdir benim görüşüm.
Bimetal şeritler sulu bir şeylere sürülmedikçe uzun süre iş görür.
Forum sayfalarından da okuduğum ,  Lenox bu iş de tercihtir.
Hazır seyyar makine ve modifiyesi pahalı gelirse ve biraz atölye imkanı varsa yapması gayet kolaydır hem de sessiz olabilir.

https://www.amazon.com/Lenox-Tools-8010738PW145-Wolf-Band-020-Inch/dp/B004EVMZ36/ref=pd_sbs_6?pd_rd_w=R4VbS&pf_rd_p=5e0f7f8d-f321-4a3e-bdac-3142fcd848d7&pf_rd_r=K4TNNNNQVAR9676EMP79&pd_rd_r=40c775e1-ca5f-44fb-aa7e-8c6ef2146ca8&pd_rd_wg=o3Jmm&pd_rd_i=B004EVMZ36&psc=1

« Son Düzenleme: 21 Mayıs 2021, 00:19:48 Gönderen: KAZIMUGUR »

Yasin UZ

• 598
  • Yasin UZ - 1993
« Yanıtla #16 : 21 Mayıs 2021, 00:52:52 »
https://www.hepsiburada.com/makita-2107fk-seritli-metal-kesim-aleti-pm-hrrsmmak2107fk?wt_gl=cpc.6822.dsa.nelk.yapi-market-elektrikli-alet-el-aletleri&isFashion=true&gclid=Cj0KCQjwkZiFBhD9ARIsAGxFX8BnWe-yQdwfiEqdkeMclWmOPrURMCrASMfx-hycQkR9noQr3OHX--4aArS7EALw_wcB
Buna tezgah yapıp kullanmak çok mantıklı gerçekten, zaten metal kesmek için üretildikleri için bu iş için en ideal çözüm bu gibi ama fiyat konusu insanın canını sıkıyor  :(
Testere konusunda öneriniz içinde ayrıca teşekkür ederim inşallah makine alırsam diş konusunda bilgiye şimdiden sahip olmuş oldum sayenizde
« Son Düzenleme: 21 Mayıs 2021, 00:54:29 Gönderen: Yasin UZ »

KAZIMUGUR

• **
  • 123
« Yanıtla #17 : 21 Mayıs 2021, 01:24:30 »
İmkanları olanlar için yaklaşık 1000 tl lik bir oyuncak resimleri ekleyeyim ( zabaleyin  :)  )

------

Avuç taşlama çok sesli , ayrıca geometrik yapısı uygun değil , hele riskleri ...
Metal şerit testerenin kalitelisini kullan avuç taşlamayı ellemezsin bir daha.  :)
« Son Düzenleme: 21 Mayıs 2021, 01:29:23 Gönderen: KAZIMUGUR »

Yasin UZ

• 598
  • Yasin UZ - 1993
« Yanıtla #18 : 21 Mayıs 2021, 01:50:37 »
Vallahi sesi insanı çileden çıkarıyor kulaklıksız kullanınca bütün gece çın çın beynimden sesler geliyor.

Murat AKIN

• 619
  • Meslek: Emekli teknik öğretmen
« Yanıtla #19 : 21 Mayıs 2021, 10:46:32 »

Diş sayısı bir inç deki ( 25.4 mm ) diş sayısıdır.

Eğe ve testerelerde ince veya kalın diş olması: 1 parmak boydaki diş sayısıyla adlandırılır.