Bıçak Sanatı - Forum

Bıçak yapamasakta bıçakçılığı geliştirmek

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
Bıçak yapamasakta bıçakçılığı geliştirmek
« : 13 Mayıs 2021, 15:37:35 »
Selamlar ustalarım;

Bir süredir interaktif konular üzerine kafa yoruyorum. Tüm üyelerimizin katılım ve fikir verebileceği konular düşünüyordum. Bununla birlikte birkaç fikir daha var aklımda, onları da sizlerle paylaşmaya devam edeceğim. Belki foruma bu vesileyle daha da hareket gelir.

Gelelim konumuza; Uzun zamandır görüşemediğimiz bir arkadaşla konuşurken nasıl gidiyor bıçakçılık diye sordum. Pandemide işler kötü kimse bıçak yaptırmıyor diye yakındı. Uzun zamandır yasaklardan dolayı atölyeye gidemediğini ve evde kaldığını söyledi. Kötü bir durum karşısında hemen arkadaşımızı teselli etmek isterizya, benim de ağzımdan “olsun evdeki bıçaklara bakım yaparsın, uzun zamandır ihmal etmişsindir” çıkıverdi.

Peki dostalar, sizce bıçak yapamasakta bıçakçılığımızı geliştirmek için neler yapabiliriz? Ben aklıma gelenleri sayayım;
  • Evdeki, koleksiyondaki mevcut bıçaklarımıza bakım yapmak,
  • Kirlenen sapları ince bir kat zımpara ardından farklı yöntemler/yağlar denemek,
  • Taş ile makinesiz bileme becerilerimizi geliştirmek.

Yasin UZ

• 598
  • Yasin UZ - 1993
  • Meslek: Görsel Sanatlar
  • Yer: Kayseri
Ynt: Bıçak yapamasakta bıçakçılığı geliştirmek
« Yanıtla #1 : 13 Mayıs 2021, 17:10:33 »
Taş ile bileme yapmak bağımlılık yapıyor benden söylemesi  :)
Evde kılıf tasarımı deri oymacılığı craft çalışmaları yapılabilir. 
Bıçak çizimi yapılabilir.
Bıçak için özel bakım ekipmanları oluşturulabilir. Bakım kremleri vs.
Üşenip bitişini tam yapmadığımız bıçaklar üzerinde ince detay sonlandırma işlemleri yapılabilir.
Mozaik pim yapılabilir.

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
« Yanıtla #2 : 13 Mayıs 2021, 17:51:51 »
Evet Yasin hocam, güzel konular. Aklıma deri tarafı hiç gelmemişti, doğru söylüyorsun.
İlginç fikirler geliyor, devamını merakla bekliyorum. :2up

Şaban Kurt

• 1206
  • Meslek: Kamu
  • Yer: Bilecik
« Yanıtla #3 : 13 Mayıs 2021, 20:19:10 »
Bıçak tasarım form oluşturma tabi bunların yanında sadece kağıt üzerinde değil çeliğe döküldüğündede birebir aynısı olması lazım ve ona göre çizimler yapabilmek
Craft kılıf ve deri kılıf işleri çok geliştirilebilir bunun üzerine görsel vs çok fazla var tozdan kirden uzak en mantıklısı :)
Gendarmerie Special Operation...

Muhammed Kargı

• 157
  • Yer: YOZGAT
« Yanıtla #4 : 13 Mayıs 2021, 20:26:18 »
Her zaman şunu söylemişimdir. Eğer bıçak yapımı ile uğraşmasaydım bıçaktan sonra ilgimi çeken ve kesinlikle hobi olarak edineceğim faaliyet deri işlemeciliğidir. Deri ile yapabilecekleriniz hayal gücünüzle sınırlı. Hem de bıçak gibi kiri pası olmayan temiz bir hobi. Veya bıçakla bile uğraşsanız kılıfsız olmaz birçok bıçak bu yanı ile de bıçak hobisini tamamlayan bir faaliyet deri. Her ne kadar bir çok insan için bıçak yaptıktan sonra kılıf dikmek eziyet ve keyifli bir iş olmasa da şahsen ben bıçak bitse de kılıfa geçsem diye sabırsızlanıyorum

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
« Yanıtla #5 : 13 Mayıs 2021, 21:12:06 »
Benimkilerin bıçakla alakası yok yalnız.
Benim favorim cam üzerine dramelle motif işleme. Bir tane daha var da nasıl söylesem bilemiyorum.
Mekik oyası.  :D
« Son Düzenleme: 13 Mayıs 2021, 21:14:03 Gönderen: dela »

Arıklı işi Cemil usta

• **
  • 183
  • Cemil- Murat
  • Meslek: Bıçakçı
  • Yer: Çanakkale
« Yanıtla #6 : 13 Mayıs 2021, 21:35:49 »
Forumda bir kaç ustayı gördükten sonra özellikle bıçak ve kabza üzerine kakma, gravür,desen gibi özellikleri geliştirmeyi çok ama çok isterim amma önce iyi bir bıçak ustasi olmam lazim. Fark ettim ki bu süreç uzun ve bayağı tecrübe gerektiren bir aşama.
   Orkun ustanın söylediklerine ilaveten eski bir bıçağın üzerine gravür denene bilir
Tağut'a kulluk etmekten kaçınan ve Allah'a içten yönelenlere müjde vardır. (Bu) kullarımı müjdele.
(39-Zümer 17)

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
« Yanıtla #7 : 14 Mayıs 2021, 11:52:31 »
Şaban ve Muhammed ustam haklısınız. Deri tarafı ben de dahil ihmal ettiğimiz bir alan. Halbuki resim bile çizilebilir, o derece geniş bir alan. Sadece craft da değil, tek dikiş yerine 3 sıra dikiş(ortadaki kırmızı ve dışlardaki siyah olmak üzere) ile gayet estetik görüntü yakalanabilir. Facebook’ta görmüştüm çok beğenmiştim.

Şaban ustamın değindiği tasarım konusu da zayıf yanlarımızdan sanırım. Forge in Fire izleyenler bilir, ilk 5 dakika verilen ölçüler sınırında dizayn aşamasıdır. Tüm katılımcılara kocaman bir kağıt, cetvel ve kurşun kalem verilir. Katılan tüm yarışmacılar dizaynlarını çizmek zorunda çünkü yarışmanın ilk aşaması bu. Görülüyor ki ecnebiler ne yapılacağını önceden plan olsa dahi görmek istiyor ve buna önem veriyor. Bizim gibi makinede doğaçlama ne çıkarsa şeklinde ilerlemiyorlar. Bu maddeyi sevdim Şaban ustam, kalem+kağıt+cetvel daha çok kullanacağım, teşekkürler.

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
« Yanıtla #8 : 14 Mayıs 2021, 11:55:44 »
Benimkilerin bıçakla alakası yok yalnız.
Benim favorim cam üzerine dramelle motif işleme. Bir tane daha var da nasıl söylesem bilemiyorum.
Mekik oyası.  :D

Mehmet hocam çok yönlülüğün sınırları yok maşallah ama mekik oyası beni bi korkuttu.  :)) :)) :))

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
« Yanıtla #9 : 14 Mayıs 2021, 12:00:57 »
Forumda bir kaç ustayı gördükten sonra özellikle bıçak ve kabza üzerine kakma, gravür,desen gibi özellikleri geliştirmeyi çok ama çok isterim amma önce iyi bir bıçak ustasi olmam lazim. Fark ettim ki bu süreç uzun ve bayağı tecrübe gerektiren bir aşama.
   Orkun ustanın söylediklerine ilaveten eski bir bıçağın üzerine gravür denene bilir

İstisnasız hepimizin saygı duyduğu ve tarihi sanat dallarından biri olan gravür. :2up Bıçak haricinde oturup ciddi ciddi çalışılması gereken bir alan zaten. Atik ustama tekrar teşekkür ederim, online toplantıda bize çok güzel bir sunum yapmıştı ve mest olmuştuk.

Muhammed Kargı

• 157
« Yanıtla #10 : 14 Mayıs 2021, 13:06:22 »

İstisnasız hepimizin saygı duyduğu ve tarihi sanat dallarından biri olan gravür. :2up Bıçak haricinde oturup ciddi ciddi çalışılması gereken bir alan zaten. Atik ustama tekrar teşekkür ederim, online toplantıda bize çok güzel bir sunum yapmıştı ve mest olmuştuk.

Orkun ustam bu online toplantılara veya istişare bizler katılabiliyormuyuz. Veya takip etme imkanımız var mı

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
« Yanıtla #11 : 14 Mayıs 2021, 16:12:33 »
Orkun ustam bu online toplantılara veya istişare bizler katılabiliyormuyuz. Veya takip etme imkanımız var mı
Tabi ustam:

-----------------------------------------------

Bıçak Sanatı Forum Aylık Toplantıları - Mayıs 2021 1.Toplantı
Tarih: 14.Mayıs.2021 - 20:00
Konuk:
Konu: Bayramlaşma
Katılım Linki: https://leoni.webex.com/leoni/j.php?MTID=m0367232d3a4ded18c428070188c2c149
Toplantı Numarası: 128 923 3211
Şifre: 1234

-----------------------------------------------

Başlık da burada, buradan önümüzdeki toplantıları da takip edebilirsiniz: https://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=14300.0

Muhammed Kargı

• 157
« Yanıtla #12 : 14 Mayıs 2021, 16:34:59 »
Eyvallah ustam teşekkür ederim..

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
« Yanıtla #13 : 14 Mayıs 2021, 18:17:27 »
..........
Mehmet hocam çok yönlülüğün sınırları yok maşallah ama mekik oyası beni bi korkuttu.  :)) :)) :))

:D :D

maytir

• 288
    • ARTVENTURE Reklam Tasarım
  • Meslek: Grafik Tasarımcı - KRAV MAGA Eğitmen
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #14 : 16 Mayıs 2021, 21:41:34 »
Deri işinde kendinizi geliştirebilirsiniz. Nispeten daha temiz ve evde yapılabilir bir konu
Mustafa Aytır
10-02-1971 - İSTANBUL
https://www.instagram.com/atolye_maytir/

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
« Yanıtla #15 : 17 Mayıs 2021, 15:03:01 »
Pratik taraf haricinde araştırma yaparak teorik tarafımızı da geliştirebiliriz. Forumumuz bunun için bir nimet niteliğinde. Haricinde başta Youtube olmak üzere birçok yabancı kaynak mevcut. Metalurji, çelik çeşitliliği, yapım teknikleri, ağaç çeşitleri, yapıştırıcalar, nasıl yapılır ipuçları ve son dönemde popüler olan süsleme sanatları. Belki de Türkçe başka hiçbir kaynak olmayan savatlama, tel kakma, varak, gravür gibi birçok tekniğin uygulama ve örnekleri forumumuzda mevcut.