Bıçak Sanatı - Forum

oluk

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
oluk
« : 18 Şubat 2010, 09:42:42 »
merhaba,

ısıl işlemden önce yapılması gerektiğini tahmin ettiğim bir diğer konu da;

- bıçak taşlama eğiminin üstüne açılan olukları yuvarlak eğe ile açıyorsunuz bildiğim kadarıyla. bu işlemin merhalelerini izleyebileceğim bir video veya ders var mı? ve bu işin adı nedir?

şimdiden cevaplarınız için teşekkürler :2up
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
Ynt: oluk
« Yanıtla #1 : 18 Şubat 2010, 10:59:01 »
Son eklediğim konuda bununla ilgili video var: http://www.bicaksanati.com/forum/bicakcilik/stephan-fowler-ile-bastan-sona-hancer-yapimi/

Youtube videoları olduğundan DNS ayarlarını değiştirmen lazım izleyebilmek için. Fotografı ekledim, yapman gereken ağ bağdaştırıcısı (network adapte) ayarlarında TCP/IP ayarlarına girip orada DNS satırlarına resimdeki noları girmek.
Eğer Vista ile çalışıyorsan Durukan çözüm bulmuş sanırım Vista için...
« Son Düzenleme: 18 Şubat 2010, 11:12:11 Gönderen: emrekipmen »

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #2 : 18 Şubat 2010, 19:08:03 »
Ben videoyu izledim ama oluk açmaya yönelik bir şey göremedim ::) vardı da ben mi kaçırdım acaba?

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #3 : 18 Şubat 2010, 20:14:00 »
Hımm Emin sanırım yiv açmayı sormuş, ben de sen söyleyince farkettim, ilk yanıtımda "plunge" (taşlama başlangıcı)nın eğe ile açılmasını soruyor zannettim.

Ben yiv açmak için sırttan uzaklığı ayarlanabilir, basit bir alet kullanıyorum. Kolaylıkla bir torna kaleminden yapabilirsiniz:
B.Finnigan'ın güzel bir blade forums mesajından etkilenmiştim aleti yaparken:

Kullanım videosu:
http://www.youtube.com/watch?v=DLaXnk5131o&fmt=18

Kipmen Sanat web sitesi

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #4 : 18 Şubat 2010, 20:27:58 »
Bıçağa dikkat ederseniz bir tarafı "V" kesitli bir tarafı da "U" kesitli yiv açmak için kullanılabiliyor...

Kipmen Sanat web sitesi

gökhan bakla

• 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
« Yanıtla #5 : 19 Şubat 2010, 09:30:38 »
olu işi aslınada çok zahmetli bir iş, emrenin gösterdiği aletteki " V " uç ile ilk önce klavuz alınıyor ardından " U " veya desenin gidişatına göre herhangi bir uçla genişletme ve düzeltme yapılıyor.

tüm bunları düzgün olarak yaptıktan sonra bile oluk çukuru hiçbir zaman pürüzsüz ve temiz olmuyor ne yazık ki, daha sonrasında da zımpara ile çukurun içinin düzeltilmesi gerekiyor.

http://www.picturetrail.com/sfx/album/view/19853709

burada vince evans'ın oluk açarken kullandığı bazı kılavuz ve eğeler var. emrenin gösterdiğinin bir model eskisi :) ben bunları örnek alarak ekipman hazırlamıştım kendime.
« Son Düzenleme: 19 Şubat 2010, 09:32:18 Gönderen: gökhan bakla »

« Yanıtla #6 : 19 Şubat 2010, 22:34:13 »
Ben olukta önce üçgen eğe ile çok kontrollü oluğun hat çizgisini çiziyorum, ardından bu çizgiyi biraz derinleştiriyorum. İkinci aşamada ince diçli ve çaplı yuvarlak eğe ile çok çok kontrollü derinleştirmeye devam ediyorum... oluğun genişliğine ve derinliğine göre kullandığım yuvarlak eğe çaplarını ve tutuş açılarını değiştirerek devam ediyorum. Genel olarak el alışana kadar stresli bir iş çünkü eğeyi kaçırınca ciddi derin çizikleri oluyor. hele perdahlanmış yüzeyde daha heyecanlı bir işlem. Ardından da zımpara işleri.

durukan

• 774
  • Meslek: hekim
  • Yer: şanlıurfa
« Yanıtla #7 : 20 Şubat 2010, 08:50:53 »
biz kesin deliyiz sanırım. düzgün bıçak yapmak zaten zor sonrasında bir de oluktu vs....

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #8 : 20 Şubat 2010, 11:37:54 »
Deveye sormuşlar "Neren eğri?" o da, "Nerem doğru ki?" demiş. Delilik ha bir eksik ha bir fazla ne farkeder ki? Asıl bu yaptığımız bütünüyle delilik iken ardını getirmemek yanlış olur.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
« Yanıtla #9 : 22 Şubat 2010, 14:31:10 »
galiba oluk işini bir sonraki bıçağıma bırakmam daha doğru olacak:)

risk alamayacağım kadar kıymetli şu anda sevgili bıçağım :D
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #10 : 22 Şubat 2010, 16:19:07 »
Bir bıçakta ne kadar çok deneme yaparsan o bıçaktan sonradan hayır gelmeme yahut bıçağı beğenmeme ihtimalin o kadar artar diye düşünürüm. Denemeleri, geri kalanına fazla emek vermediğim bir bıçakta yapsam daha iyi olur diye de bir mantığım vardır.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben