Bıçak Sanatı - Forum

Bıçak ağzı açtıktan sonra kırılma meydana gelmesi!

Tuna

• *
  • 10
  • Meslek: Öğrenci
  • Yer: Malatya
Merhabalar ustalarım bir sorum olacaktı sizlere  makas çeliğinden bir av bıçağı yaptım her şeyi güzel gitti fakat ağızı açtıktan sonra çapak aldığım yerde ağız kısmında kırılma olduğunu fark ettim bunu nasıl düzeltebilirim ya da niye sorun oldu yorumlarınız için şimdiden teşekkür ederim

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
Ynt: Bıçak ağzı açtıktan sonra kırılma meydana gelmesi!
« Yanıtla #1 : 06 Mayıs 2021, 20:54:06 »
Bir fotoğraf ve hangi aşamada olduğu belirtilirse ustalar daha isabetli yardımcı olabilirler.

Yasin UZ

• 598
  • Yasin UZ - 1993
  • Meslek: Görsel Sanatlar
  • Yer: Kayseri
« Yanıtla #2 : 06 Mayıs 2021, 21:37:46 »
Merhabalar ustalarım bir sorum olacaktı sizlere  makas çeliğinden bir av bıçağı yaptım her şeyi güzel gitti fakat ağızı açtıktan sonra çapak aldığım yerde ağız kısmında kırılma olduğunu fark ettim bunu nasıl düzeltebilirim ya da niye sorun oldu yorumlarınız için şimdiden teşekkür ederim
Fotoğraf paylaşabilir misin ?

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #3 : 06 Mayıs 2021, 22:15:45 »
Bahsettiğiniz kılağı olabilir mi? Diğer ustalarımın söylediği gibi detaylı fotoğraf koyabilirseniz net bir yorum yapılabilir.

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #4 : 06 Mayıs 2021, 23:21:04 »
Resmi görmeden yorum yaparsak bıçağın sertliği fazla olabilir su verdikten sonra kaç derecede meneviş yaptınız mesela
Yada bileme açınız dar olabilir çok hassas bir ağız olmuştur en ufak hatada kırılmıştır.
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

Tuna

• *
  • 10
« Yanıtla #5 : 06 Mayıs 2021, 23:47:52 »
Resmi görmeden yorum yaparsak bıçağın sertliği fazla olabilir su verdikten sonra kaç derecede meneviş yaptınız mesela
Yada bileme açınız dar olabilir çok hassas bir ağız olmuştur en ufak hatada kırılmıştır.
  şuan atölyemde bıçak gitmem lazım resimlemek için çektiğim resim boyutunu kabül etmiyor malesef

Tuna

• *
  • 10
« Yanıtla #6 : 06 Mayıs 2021, 23:49:33 »
Bir fotoğraf ve hangi aşamada olduğu belirtilirse ustalar daha isabetli yardımcı olabilirler.
haklısınız bu mecraya yeni katıldım tam sistemi kullanmasını bilmiyorum resim dosyası büyük diyor küçültemedim

Tuna

• *
  • 10
« Yanıtla #7 : 06 Mayıs 2021, 23:51:01 »
paylaşmaya çalışıyorum fakat boyuttan dolayı sıkıntı yaşadım elimde de şuan bıçak yok tekrar resimlemek için en kısa sürede çekim yapıcam

Tuna

• *
  • 10
« Yanıtla #8 : 07 Mayıs 2021, 00:01:11 »
paylaşmaya çalışıyorum fakat boyuttan dolayı sıkıntı yaşadım elimde de şuan bıçak yok tekrar resimlemek için en kısa sürede çekim yapıcam

Yasin UZ

• 598
  • Yasin UZ - 1993
« Yanıtla #9 : 07 Mayıs 2021, 02:01:45 »
bu şekilde mi kırık ?

Yasin UZ

• 598
  • Yasin UZ - 1993
« Yanıtla #10 : 07 Mayıs 2021, 02:03:29 »
bu şekilde mi ?

mehmet dülcek

• 3207
  • Yer: tuzla/istanbul
« Yanıtla #11 : 07 Mayıs 2021, 12:45:12 »
Merhaba ısılişlem sırasında bir çatlak oluşmuş ağız açerken de kırılmış olabilir yada meneviş yapmadan ağız açtıysanız ve çok incelmişse kırılmış olabilir ama böyle bir problem olduğunda düzgün çekilmiş bir fotoğraf ve üzerine yaptığınız işlemleri özetlemeniz kazım yoksa tahmin yürütmekten öteye gidemeyiz

Tuna

• *
  • 10
« Yanıtla #12 : 07 Mayıs 2021, 15:17:29 »
bu şekilde mi ?
evet meneviş yaptım sonrasından ağzı açtım çapak aldığım sıra fark ettim eğimi kırılmış

Yasin UZ

• 598
  • Yasin UZ - 1993
« Yanıtla #13 : 07 Mayıs 2021, 17:19:54 »
Eğe veya bant zımpara ile ağız açın.
Ağız açarken iki tarafın birbirine simetrik ve kesici ağızdan sırta doğru ağızın bittiği noktaya tamamen düz bir şekilde açılmasına özen gösterin.
Işıl işlemde bıçağın heryerini homojen ısıtmaya çalışın.
Su yerine yağda su verin. Yağda yapıyorsan yağı biraz ısıtabilirsin.
Meneviş yaparken önce bıçağı fırına koyun sonra fırını çalıştırın.

Bunlar dikkat etmen gereken ilk hususlar. Ama sen avuç içi taşlama ile ağız açmaya çalışırken ağızı fazla incelttiğin için böyle bir sorun yaşadın sanıyorum.

Tuna

• *
  • 10
« Yanıtla #14 : 07 Mayıs 2021, 20:44:48 »
Eğe veya bant zımpara ile ağız açın.
Ağız açarken iki tarafın birbirine simetrik ve kesici ağızdan sırta doğru ağızın bittiği noktaya tamamen düz bir şekilde açılmasına özen gösterin.
Işıl işlemde bıçağın heryerini homojen ısıtmaya çalışın.
Su yerine yağda su verin. Yağda yapıyorsan yağı biraz ısıtabilirsin.

Bunlar dikkat etmen gereken ilk hususlar. Ama sen avuç içi taşlama ile ağız açmaya çalışırken ağızı fazla incelttiğin için böyle bir sorun yaşadın sanıyorum.
polisaj  motorum var taşlama ağzı aslında güzel açtım yalancı ağız ile birlikte yağ da suyunu verdim sanırım biraz fazla inceltmişim teşekkür ederim yorumlarınızda dolayı hepinize

Yasin UZ

• 598
  • Yasin UZ - 1993
« Yanıtla #15 : 07 Mayıs 2021, 21:29:53 »
Motor taşlamanın çapı bu bıçak profili için çok küçük. Bu tarz bi profilde iç bükey ağız için çok daha büyük kasnak gerekiyor. Örneğin 3 mm sırt kalınlığı olan bir profilde standart bi taşlama en fazla 2 cm ağız açabilir.

Soytürk Dönmez

• 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
« Yanıtla #16 : 08 Mayıs 2021, 00:40:18 »

Aman diyim sakın haaa, ilk önce fırın açılır en az 15 dakika beklenir ondan sonra bıçak fırına konulur, size kim dedi yada nereden duydunuz bilmiyorum ama doğrusu budur, fırın ilk açıldığında ayarlanan derecelerin çok üzerine çıkar belli bir süre sonra istediğiniz sıcaklığa düşer.

Yasin UZ

• 598
  • Yasin UZ - 1993
« Yanıtla #17 : 08 Mayıs 2021, 01:03:30 »

Aman diyim sakın haaa, ilk önce fırın açılır en az 15 dakika beklenir ondan sonra bıçak fırına konulur, size kim dedi yada nereden duydunuz bilmiyorum ama doğrusu budur, fırın ilk açıldığında ayarlanan derecelerin çok üzerine çıkar belli bir süre sonra istediğiniz sıcaklığa düşer.
Normal mutfakta kullandığımız fırın 200 dereceye ayarlayıp çalıştırdığımızda yavaş yavaş 200 e gelip durmuyor mu ? Ben öyle olduğunu sanıyordum. Soytürk ustam sizin bahsettiğiniz ışıl işlem fırını mı acaba ?

https://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=84.0

''Fırında menevişlenecek parçanın sıcaklığı fırınla birlikte yükselmelidir. ( sıcak fırına koymaktansa fırınla beraber ısının yükselmesi beklenmelidir).''
« Son Düzenleme: 08 Mayıs 2021, 01:15:29 Gönderen: Yasin UZ »

« Yanıtla #18 : 08 Mayıs 2021, 01:17:24 »

Aslında asıl tehlike de zaten mutfak fırınları, ısıl işlem fırınlarında bu olmaz, kaç dereceye ayarladıysanız o dereceye gelmeden fırın kontrollü şekilde enerjiyi açıp kapatır. Mutfak fırınlarında böyle  hassas bir kontrol olmadığından, örneğin siz 200 dereceye ayarlarsınız ama o önce bir belki 250 ye çıkar, bilme şansınız yok. Soytürk usta onu söylüyor zaten.

Yasin UZ

• 598
  • Yasin UZ - 1993
« Yanıtla #19 : 08 Mayıs 2021, 01:29:20 »

Aslında asıl tehlike de zaten mutfak fırınları, ısıl işlem fırınlarında bu olmaz, kaç dereceye ayarladıysanız o dereceye gelmeden fırın kontrollü şekilde enerjiyi açıp kapatır. Mutfak fırınlarında böyle  hassas bir kontrol olmadığından, örneğin siz 200 dereceye ayarlarsınız ama o önce bir belki 250 ye çıkar, bilme şansınız yok. Soytürk usta onu söylüyor zaten.
Fırın içine bir ısı ölçer koyup bi bakmak lazım o zaman.
Ben 200 e kadar gelip duruyor diye düşünüyordum. Basit bi fırın olduğu için önce yükselip sonra düşürmek yerine stabil şekilde yükselip 200 de gücü bi kesip bi açıyor o sayede sabit tutuyor sanıyordum demekki yanlış biliyormuşum. Teşekkürler bilgilendirdiğiniz için.