Bıçak Sanatı - Forum

Esaş eğenin yeni hali

Muhammed Kargı

• 157
  • Yer: YOZGAT
Esaş eğenin yeni hali
« : 13 Şubat 2021, 14:26:18 »
Eğe olsun makas çeliği olsun veya beton çivileri olsun nedense hurda malzemelerden bıçak yapmak bana daha fazla haz veriyor. Bıçak yapımında beraber yola çıktığım ve bıçak yapımı için aldığım ilk malzeme bu eğeydi :) Yaklaşık 6 ay önce bant zımpara makinası alınca bu dostum kenarda bekliyordu. Zaten dişleri falanda iyice bitmişti.
840 derecede ısıl işlem yağında su verdim. 1 er saatlik periyotlar şeklinde 200 derecede 3 defa meneviş yaptım.. Artık yoluna bıçak olarak devam edecek..

Çelik: Esaş marka eğe
Uzunluk: 18,5 cm
Kalınlık: 6 mm
Kabza: Compact

HüseyiN.TufekCi

• 269
  • hüseyin
  • Meslek: Elektrik
  • Yer: Bursa
Ynt: Esaş eğenin yeni hali
« Yanıtla #1 : 13 Şubat 2021, 14:49:26 »
Vaay elinize sağlık çok güzel gözüküyor
Beni ancak bir ÂMÂ gördü, göremeden anladı neler hissettiğimi.Dert size zeval olmaz. Bana ancak dilsiz anlattı dili olanın dile getiremediklerini.Teşbihte kusur olmaz.

Muhammed Kargı

• 157
« Yanıtla #2 : 13 Şubat 2021, 14:52:32 »
Vaay elinize sağlık çok güzel gözüküyor
Eyvallah hüseyin ustam teşekkür ederim beğenmenize çok sevindim..

Emrah06

• 337
  • Meslek: Bim Management
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #3 : 13 Şubat 2021, 15:04:48 »
Elinize sağlık ustam çok güzel gözüküyor, görüş açısı tabiki ama dişlerin olduğu kısımları biraz alsaydınız keşke atıyorum bıçak kullanıldıktan sonra silinmesi temizlenmesi çok daha rahat olurdu düşüncesindeyim. Bu şekilde yanımızda bir tel fırça ile gezmeyelim :) . Şakası bir yana formu ve görünüşü çok güzel olmuş.
Ateşe dayanabildiğin kadar günah işle...

Muhammed Kargı

• 157
« Yanıtla #4 : 13 Şubat 2021, 15:22:55 »
Elinize sağlık ustam çok güzel gözüküyor, görüş açısı tabiki ama dişlerin olduğu kısımları biraz alsaydınız keşke atıyorum bıçak kullanıldıktan sonra silinmesi temizlenmesi çok daha rahat olurdu düşüncesindeyim. Bu şekilde yanımızda bir tel fırça ile gezmeyelim :) . Şakası bir yana formu ve görünüşü çok güzel olmuş.

Teşekkür ederim ustam. Bende tam aksine diş kısımlarına elimden geldiğince dokunmamaya çalıştım  :) görsel olarak eğe yapımı bıçakları öyle daha çok seviyorum. Ama dediğiniz konudada haklısınız kullanım açısıdan biraz olumsuzluk oluşturabilir

Şaban Kurt

• 1206
  • Meslek: Kamu
  • Yer: Bilecik
« Yanıtla #5 : 13 Şubat 2021, 16:31:27 »
Elinize sağlık güzel olmuş
Emrah hocama katılıyorum karartmada yapılabilir aslında su aralara gireceği için pas olayı sorun olabilir
Gendarmerie Special Operation...

Muhammed Kargı

• 157
« Yanıtla #6 : 13 Şubat 2021, 17:05:25 »
Elinize sağlık güzel olmuş
Emrah hocama katılıyorum karartmada yapılabilir aslında su aralara gireceği için pas olayı sorun olabilir
Teşekkür ederim ustam. Meneviş Sıvısı ile karartma yapmayı düşünüyorum

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
« Yanıtla #7 : 13 Şubat 2021, 20:18:41 »
Eline sağlık.
Esaş eğe iyidir. Eğe izlerini doku olarak ben de severim.
Yalnız eğe izleri için kesme performansından taviz vermemek lazım.
Bu sırt kalınlığında olması gereken ağız açısı, neredeyse tam taşlama ile sağlanabilir.

Muhammed Kargı

• 157
« Yanıtla #8 : 13 Şubat 2021, 23:28:22 »
Eline sağlık.
Esaş eğe iyidir. Eğe izlerini doku olarak ben de severim.
Yalnız eğe izleri için kesme performansından taviz vermemek lazım.
Bu sırt kalınlığında olması gereken ağız açısı, neredeyse tam taşlama ile sağlanabilir.
Teşekkür ederim ustam. 12 derecelik açıyla açtım ağızı. Şuan için yeterli bi keskinliğe sahip

borakent

• 527
  • Meslek: Psikolojik Danışman
  • Yer: Antakya
« Yanıtla #9 : 14 Şubat 2021, 22:57:27 »
Elinize sağlık güzel sağlam bir bıçak olmuş, güle güle kullanın. Ağzı gayet keskindir, Mehmet hocamın demek istediği zannediyorum ki bir kesim esnasında eğe dişlerinin başladığı yerden itibaren bıçağın ilerlemesinin zor olmasıyla alakalıdır. Bu da tabi bıçağı hangi işlerde kullanacağınıza göre değişir.

selcuk.eren

• 208
  • Meslek: memur
  • Yer: balıkesir merkez
« Yanıtla #10 : 15 Şubat 2021, 00:29:39 »
elinize sağlık, bıçağın yüzündeki eğe izleri ve yaklaşık 5 mm olan eğe kalınlığına uyguladığınız ağız açma açısı konularındaki yaklaşımlara katılıyorum. yani bu halde bence kullanışlı bir bıçak değil. yani güzel bir malzemeye güzel bir ısıl işlem uygulamışsınız. belli ki, özenmişsiniz. fakat ağızı tam açsaydınız bu sayede hem çok fazla olan eğe dişleri gidecekti, hem de ağız açısı kullanışta çok keyifli bir hale gelecekti. ben ilave olarak şunu ekleyeyim, tabi ki zevk meselesidir. fakat bıçağın uç kısım formuna (yani şekline) biraz daha özenseydiniz gayet güzel olurdu sanırım. selamlar.

mhmmd

• **
  • 113
  • Meslek: inşaat mühendisi
  • Yer: denizli (i) , akşehir (m)
« Yanıtla #11 : 15 Şubat 2021, 23:18:04 »
Ellerinize sağlık tam bir dağ bayır bıçağı olmuş, en kısa zamanda benim de eğeyle çalışma niyetim var. Sizin de belirttiğiniz gibi eğe izleri bana da çok cazip geliyor fakat yukarıdaki yorumları okuduktan sonra dank etti diyebilirim, eğenin paslanmaya yatkınlığı ve boşluklardaki nemin-suyun tam giderilememesi bir doğa gezisi dönüşü insanı şoka uğratabilir. Ağız açısının dik olması konusunda değerli arkadaşların yorumlarından anladığım kadarıyla, kullanacağınız ortam eğer deri yüzmekse sıkıntı olmayacağı, ama patates kesmekse amaç, patatesi kesmeye çalışırken patatesin karpuz gibi yarılacağı hususu olsa gerek.

Aytuğ Talha

• 236
  • Hattat-Kemankeş..
  • Meslek: İnşaat Mühendisi
  • Yer: Amasya
« Yanıtla #12 : 15 Şubat 2021, 23:23:53 »
Elinize sağlık..