Bıçak Sanatı - Forum

Hdpe 2 kabza yapımı

Huseyin KESKİN

• 574
  • Meslek: öğrenci
  • Yer: sivas/gürün(samsun)
Hdpe 2 kabza yapımı
« : 20 Ocak 2021, 17:43:33 »
Hava -20 dereceleri görünce atölye de pek bir şey yapasım gelmedi  ;D benim de aklımda uzun süre önce izlediğim bu geri dönüştürme projesi geldi. Birkaç tane de fotoğraf çektim :)

Plastik şişelerin altında hdpe 2 simgesi olup olmadığına bakıyoruz ben çamaşır suyu şişesinde denk geldim.

İlk olarak olabildiğince ufak parçalar halinde kesiyoruz.

200dereceyi çok geçmemek daha doğru olur sanırım siyahlaşıyor. Bu arada direk preslemek yerine deri eldivenle biraz yoğurup burgu damaskus yapar gibi elimle biraz çevirdim ki hava boşluğu olmasın.

En son mengenede prese aldım.

Malzemeyi el ile esnetmek hayli zor. Diğer etkilere karşı sağlamlığı için hdpe 2 olan bir şişede çizik testi, zımpara testi de yapılabilir. Ben en yakın sürede bir bıçağımda kullanmayı düşünüyorum  :)

Muhammet Acar

• **
  • 397
  • Meslek: ...
  • Yer: İstanbul
Ynt: Hdpe 2 kabza yapımı
« Yanıtla #1 : 20 Ocak 2021, 18:13:11 »
Ustam eline sağlık. Bu hdpe 2 yazması neyi değiştiriyor ? Özelliği nedir ?
'' Gayret bizden, tevfik Allah'tan. ''
'' Nasıl yaşarsanız, öyle ölürsünüz. Nasıl ölürseniz, öyle dirilirsiniz. ''

serdarhavsut

• 391
  • Meslek: Geri dönüşüm
  • Yer: İzmir
« Yanıtla #2 : 20 Ocak 2021, 18:44:12 »
Elinize sağlık kolay gelsin
Hdpe (high density poli etilen) yüksek yoğunluklu polietilen manasına gelir,  genelde deterjan şişeleri, mukavemetli bidonlar, tanklar, içme suyu boruları  atık su tahliye borularında kullanılır, asit ve neredeyse tüm kimyasallara dayanıklıdır, 160 derece erime sıcaklığıdır.  Aslında hayatımızın birçok alanında iç içe olduğumuz bir malzemedir.
Çalışmadan , yorulmadan , öğrenmeden , rahat yaşama yollarını aramayı alışkanlık haline getirmiş milletler , evvela haysiyetlerini , sonra hürriyetlerini ve daha sonra istikballerini kaybetmeye mahkumdurlar...

MUSTAFA KEMAL ATATÜRK

Muhammet Acar

• **
  • 397
« Yanıtla #3 : 20 Ocak 2021, 19:10:27 »
Hdpe (high density poli etilen) yüksek yoğunluklu polietilen manasına gelir,  genelde deterjan şişeleri, mukavemetli bidonlar, tanklar, içme suyu boruları  atık su tahliye borularında kullanılır, asit ve neredeyse tüm kimyasallara dayanıklıdır, 160 derece erime sıcaklığıdır.  Aslında hayatımızın birçok alanında iç içe olduğumuz bir malzemedir.

Anladım ustam, kimyasallara dayanıklı olması kulağa hoş geliyor, denemekte fayda var. Teşekkürler ✋🙂

serdarhavsut

• 391
« Yanıtla #4 : 20 Ocak 2021, 20:14:16 »
Bağ yapısı güçlü bir malzeme olsada esnektirde aynı zamanda, zımpara polisaja gelirmi pek bilmiyorum, belki ısıtılarak parlaklık sağlanabilir, bir sıkıntıda epoksi ve diğer yapıştırıcılar çok sağlıklı bir şekilde malzemeye tutunmayabilir, bu malzemenin sağlıklı bir kabze olabilmesi için kabzenin eriyik malzemeye bir kalıp içerisinde daldırılması daha doğru olur diye düşünüyorum.
Çalışmadan , yorulmadan , öğrenmeden , rahat yaşama yollarını aramayı alışkanlık haline getirmiş milletler , evvela haysiyetlerini , sonra hürriyetlerini ve daha sonra istikballerini kaybetmeye mahkumdurlar...

MUSTAFA KEMAL ATATÜRK

Huseyin KESKİN

• 574
« Yanıtla #5 : 20 Ocak 2021, 22:57:19 »

Sayenizde ben de öğrenmiş oldum teşekkür ederim, vidalı şekilde tutturmayı düşündüm yoksa dediğiniz gibi  :)

serdarhavsut

• 391
« Yanıtla #6 : 20 Ocak 2021, 23:20:47 »
Mesleğim gereği fazlasıyla iç içeyim hdpe ile, yılda yaklaşık 4000 ton hdpe yi geri dönüştürüyoruz :) granül olarak işinize yararsa ücretsiz olarak gönderebilirim  :2up

MUSTAFA KEMAL ATATÜRK

Huseyin KESKİN

• 574
« Yanıtla #7 : 21 Ocak 2021, 00:17:49 »
Mesleğim gereği fazlasıyla iç içeyim hdpe ile, yılda yaklaşık 4000 ton hdpe yi geri dönüştürüyoruz :) granül olarak işinize yararsa ücretsiz olarak gönderebilirim  :2up
Çok teşekkür ederim ama bu işin en büyük zevki doğaya attığımız tonlarca çöpten bir kısmını geri dönüştürmek bence  ;D O:-)

mehmet_

• 1011
« Yanıtla #8 : 21 Ocak 2021, 04:17:18 »
Youtube’da güzel örnekleri var. Nasıl bir şey çıkacak merak ettim. Kolay gelsin.
I stopped explaining myself when I realized people only understand from their level of perception.

https://www.instagram.com/atolye_dervis/

Arıklı işi Cemil usta

• **
  • 183
  • Cemil- Murat
  • Meslek: Bıçakçı
  • Yer: Çanakkale
« Yanıtla #9 : 21 Ocak 2021, 08:26:16 »
Bağ yapısı güçlü bir malzeme olsada esnektirde aynı zamanda, zımpara polisaja gelirmi pek bilmiyorum, belki ısıtılarak parlaklık sağlanabilir, bir sıkıntıda epoksi ve diğer yapıştırıcılar çok sağlıklı bir şekilde malzemeye tutunmayabilir, bu malzemenin sağlıklı bir kabze olabilmesi için kabzenin eriyik malzemeye bir kalıp içerisinde daldırılması daha doğru olur diye düşünüyorum.

Ustam yapisdirma hususunda bir fikir vermek isterim ne kadar sağlıklı siz karar verirsiniz. İran yapıştırıcısı isimli bir yapıştırıcı mevcut piyasada neredeyse herseyiy mukavetli bir şekilde yapisdiriyor bu malzeme yi yapistiracagini düşünüyorum tek dezavantajı gri renkte olması onun dışında sağlam bir malzeme
Tağut'a kulluk etmekten kaçınan ve Allah'a içten yönelenlere müjde vardır. (Bu) kullarımı müjdele.
(39-Zümer 17)

orkunaydin350

• *
  • 1996
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #10 : 21 Ocak 2021, 09:30:11 »
Doğada zararlı atık olarak kalmasındansa geri dönüştürülmesi çok duyarlı bir davranış, tebrik ederim ustam. Eline sağlık ustam. Daha önce kesme tahtası yapan birini görmüştüm çok da güzel olmuştu, o fikir de aklınızda bulunsun.

Hakan Polat

• 248
  • Meslek: muhasebeci
  • Yer: izmir bayraklı
« Yanıtla #11 : 21 Ocak 2021, 14:28:20 »
Ustam bu malzemeyi küçük küçük kesip ateşe nasıl atarım? Bir kap içerisinde hafif eritmeli miyim? O kısmı pek anlayamadım da.

mehmet_

• 1011
« Yanıtla #12 : 21 Ocak 2021, 16:04:12 »
Fırında eritiyorlar YouTube'da gördüğüm kadarıyla.
I stopped explaining myself when I realized people only understand from their level of perception.

Huseyin KESKİN

• 574
« Yanıtla #13 : 21 Ocak 2021, 17:26:02 »

Ustam yapisdirma hususunda bir fikir vermek isterim ne kadar sağlıklı siz karar verirsiniz. İran yapıştırıcısı isimli bir yapıştırıcı mevcut piyasada neredeyse herseyiy mukavetli bir şekilde yapisdiriyor bu malzeme yi yapistiracagini düşünüyorum tek dezavantajı gri renkte olması onun dışında sağlam bir malzeme
Teşekkür ederim ama bu İran yapıştırıcısı da epoksi gibi bir şey sanırım yine de denenebilir tabi ki :)
Doğada zararlı atık olarak kalmasındansa geri dönüştürülmesi çok duyarlı bir davranış, tebrik ederim ustam. Eline sağlık ustam. Daha önce kesme tahtası yapan birini görmüştüm çok da güzel olmuştu, o fikir de aklınızda bulunsun.
Teşekkür ederim, sanırım ben pivot vida vs. bulana kadar elimde fazlaca birikir. Belki aynı desenli bir şef bıçağıyla tahta güzel olabilir ;D
Ustam bu malzemeyi küçük küçük kesip ateşe nasıl atarım? Bir kap içerisinde hafif eritmeli miyim? O kısmı pek anlayamadım da.
Ustam ben u profil içine sırayla koydum, daha sonra üstüne de u profile denk gelecek bir lama koydum. Parçalar hiçbir zaman sıvı hale gelmedi ama sakız gibi oluyor elinizle biraz yoğurunca da birbirine tam olarak yapışıyor.

Huseyin KESKİN

• 574
« Yanıtla #14 : 21 Ocak 2021, 17:33:20 »
Bu videoyu ilk defa izledim ama bütün sorulara cevap veriyor  :2up fatihbyfatih ustaya teşekkür ederim  :)

https://youtu.be/45ZjsCiyNeE
Farklı bir tane daha:
https://youtu.be/4Sh9KqnN1FA
« Son Düzenleme: 21 Ocak 2021, 17:37:32 Gönderen: Huseyin KESKİN »

fatihbyfatih

• 152
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Samsun
« Yanıtla #15 : 21 Ocak 2021, 18:03:32 »
Sayenizde yeni bilgi öğrenmiş oldum  :2up Ben teşekkür ederim. Mutfak bıçağı sapı için değişik malzeme düşünüyordum. Çözülmüş oldu sanirim  ;D
Ustalar uygun olup olmadığına onay verirse kompozit yerine istediğimiz renklerde gönlümuzce  yapabiliriz

« Yanıtla #16 : 21 Ocak 2021, 20:34:08 »
Polietilen piyasadaki epoksiyle yapışmaz, bir başka epoksi varsa bunu yapuıştıracak onu bilmiyorum. Jalasanj yani İran epoksisiyle de yapışmaz bilginiz olsun ( denenmiştir) .

Muhammet Acar

• **
  • 397
« Yanıtla #17 : 21 Ocak 2021, 21:08:52 »
Sanırım en mantıklısı yeteri kadar malzemeyi eritip profili içine daldırmak ve öylece donmasını sağlamak, anca bu şekilde de namlu kısmına müdahale edilmesi çok zorlaşır. Kabza olarak kullanılacaksa pimlerin şişirilmesi lazım bu durumda.

mehmet_

• 1011
« Yanıtla #18 : 23 Ocak 2021, 15:22:15 »
Fiyatı biraz pahalı olsa da şöyle bir seçenek mevcut.

https://www.bossindustrial.com/urunler/yapistiricilar-spreyler/mma-yapistiricilar/mma-8-040-pp-pe-yapistirici/

Belki daha uygun fiyatlı alternatifleri bulunabilir. Metil akrilat tabanlı yapıştırcılar bu iş için gayet uygun.

Huseyin KESKİN

• 574
« Yanıtla #19 : 24 Ocak 2021, 01:07:52 »
Bunun yerine pivot pim aramak daha mantıklı bence ;D ama gelin görün ki memlekette bulamıyorum  >:(