Bıçak Sanatı - Forum

Karbon kazanımı bu mudur?

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
Karbon kazanımı bu mudur?
« : 10 Aralık 2019, 16:41:19 »
https://www.youtube.com/watch?v=uUcGPSQnuBY

Gene başka bir Rus videosu. :D Bu ara Rus'lara sardım. Arkadaşlar "millet Rus kızlarına bakar, sen adamlarına bakıyorsun" demeye başladı. :))

İlk başta kutu damascus yapacak zannettim ama adam esnek inşaat telini sert, kırılgan, bıçak yapılabilecek ve iyi kıvılcım atan çeliğe çevirdi. Kullandığı sıvı ve tozun üzerinde Rusça yazdığı için ne olduğunu anlayamıyorum ama işlemi bilen ustalar belki bizi aydınlatabilir.

mustafa TA4AHZ

• 400
  • Meslek: özel sektör -işçi
  • Yer: denizli
Ynt: Karbon kazanımı bu mudur?
« Yanıtla #1 : 10 Aralık 2019, 17:30:07 »
салицилка ускоряет процесс  şişeden sonraki yazının yakiin anlamı sanırım bu ustam :)

salisiklik süreci hızlandırır   :-[ :-[ nedir bilmem :)

hemen akabinde de ufak bir uyarı var, yani çelişki,

ama bu kesin değil demiş, şimdilik bu kadar ustam. bir de yorumlarda kostik soda tabiri geçiyor.
.....tarih yazmak korkaklara göre bir iş değildir.....

« Yanıtla #2 : 10 Aralık 2019, 17:33:26 »
orkun işlem aslında çok bilinen ve kullanılan bir işlem; Sementasyon, diğer bir deyişle karbürizasyon.

Link veriyorum.
https://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=85.msg1044#msg1044

Ekin Karagöz

• 144
  • Ekin Karagöz
  • Meslek: Öğrenci
  • Yer: İstanbul-Avcılar
« Yanıtla #3 : 10 Aralık 2019, 18:28:15 »
https://www.youtube.com/watch?v=uUcGPSQnuBY

Gene başka bir Rus videosu. :D Bu ara Rus'lara sardım. Arkadaşlar "millet Rus kızlarına bakar, sen adamlarına bakıyorsun" demeye başladı. :))

İlk başta kutu damascus yapacak zannettim ama adam esnek inşaat telini sert, kırılgan, bıçak yapılabilecek ve iyi kıvılcım atan çeliğe çevirdi. Kullandığı sıvı ve tozun üzerinde Rusça yazdığı için ne olduğunu anlayamıyorum ama işlemi bilen ustalar belki bizi aydınlatabilir.
Sefa ustamın attığı linkte belirttiği gibi karburizasyon işleminde katı karbon kaynağı olarak kullanılacak pek çok şey var. Bu videoda Türkiye'de bulamadığım ama bazı ülkelerde bulunabilen karbon çeliği tozu kullandığını düşünüyorum. Green Beetle isimli bir Youtuber var, genellikle bıçak yapıyor. Eskiden izlediğim videolarının pek çoğunda sementasyon işlemini de yaptığını hatırlıyorum. Doğru hatırlıyorsam işlemlerde 1084 çelik tozu kullanıyordu. Bir videoda deney olarak "Tums" denilen bir mide ilacını karbon kaynağı olarak kullanıyor ve saf demiri semente etmeyi başarıyor. Bu mide ilacınıın içinde Kalsiyum Karbonat var ve karbon karbonat kısmından geliyor. Aşağıya linkini koydum, aslında yapması çok da zor bir işlem değil, bir çok atölyede yapılabilir.
https://www.youtube.com/watch?v=a9Ump1YVp6M
Not only strike while the iron is hot, but make it hot by striking.
~Oliver Cromwell

Teoman.

• 565
  • Meslek: elektrik
  • Yer: üsküdar
« Yanıtla #4 : 10 Aralık 2019, 19:53:08 »

Clickspring kanalında kendi eğelerini antik zamanların imkanlarıyla yaptığı bir video var. Sementasyonun bütün aşamaları ve kullanılan
      malzemeler açıkça gösteriliyor.

https://www.youtube.com/watch?v=V_Mp1fNzIT8

Selamlar

« Yanıtla #5 : 10 Aralık 2019, 20:35:40 »
Aslına bakılırsa adamın ince teller kullanmasında belli bir amaç var. Teller ince olduğu için malzemenin merkezine kadar karbon emdirebiliyor, kalın malzeme olsaydı merkeze doğru azalan bir karbon oranı olacaktı  ;) Karbonat veya başka karbon kaynakları da olabilir ama zaten piyasada grafit bol miktarda ve ucuz olarak temin edilebilir, en yoğun karbon kaynağı bu, macera arayacaksanız ekmek kırıntılarını bile yakıp karbon kaynağı olarak kullanabilirsiniz, olur yani.

Abdullah BAYRAM

• 344
  • Meslek: Elektrik Teknisyeni
  • Yer: Konya
« Yanıtla #6 : 10 Aralık 2019, 23:21:31 »
Kutu içerisine, çelik parçaları ve çelik tozu (zannediyorum) koyup, kaynakladıktan sonra döverek birleştirme işlemine, orkun ağabeyin belirttiği gibi "kutu damascus" mu deniyor? Forumda arattım bulamadım. Bir kaç kez Youtube ve Forged in Fire'da gördüm merak ettim. Bizde, pek uygulanan bir yöntem değil sanırım?

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #7 : 11 Aralık 2019, 08:54:08 »
Çok teşekkürler Sefa hocam.
Kısaca şöyle bir cevap vermek istiyorum: https://www.youtube.com/watch?v=y7Cl8YEXp9Y  :)

Kutu içerisine, çelik parçaları ve çelik tozu (zannediyorum) koyup, kaynakladıktan sonra döverek birleştirme işlemine, orkun ağabeyin belirttiği gibi "kutu damascus" mu deniyor? Forumda arattım bulamadım. Bir kaç kez Youtube ve Forged in Fire'da gördüm merak ettim. Bizde, pek uygulanan bir yöntem değil sanırım?
Ecnebilerin "Canister Damascus" dediği bir yöntem. J. Neilson çok sever. :) Bizde yaygın olmamasının sebebi toz halde çelik bulamadığımızdan kaynaklı. Şeref usta baya niyetlenmişti ama o da çelik tozu bulamamıştı hatırladığım kadarıyla.

Clickspring kanalında kendi eğelerini antik zamanların imkanlarıyla yaptığı bir video var. Sementasyonun bütün aşamaları ve kullanılan
      malzemeler açıkça gösteriliyor.

https://www.youtube.com/watch?v=V_Mp1fNzIT8

Selamlar
İşlemi çok güzel ve net anlatan videoymuş. Paylaştığın için çok teşekürler ustam.

салицилка ускоряет процесс  şişeden sonraki yazının yakiin anlamı sanırım bu ustam :)

salisiklik süreci hızlandırır   :-[ :-[ nedir bilmem :)

hemen akabinde de ufak bir uyarı var, yani çelişki,

ama bu kesin değil demiş, şimdilik bu kadar ustam. bir de yorumlarda kostik soda tabiri geçiyor.
Uğraştığın için teşekkürler ustam, artık Rusça'yı çözmeye gerek kalmadı, yeteri kadar bilgiyi edindik. :) Forum bir kez daha etkinliğini gösterdi. Allah zeval vermesin.

mustafa TA4AHZ

• 400
« Yanıtla #8 : 11 Aralık 2019, 10:23:30 »
ben teşekkür ederim konuya dikkat çektiğiniz için, demir çeliğe nasıl dönüşür fikir sahibi oldum, ustalarımıza zaten laf yok, hepsi başımızın tacı :)  öğrenecek çok şeyler var hepinizden, saygı ve selamlar. 

mehmet_

• 1011
« Yanıtla #9 : 11 Aralık 2019, 10:42:08 »
İlginç bir konu. Instagramda ben de görmüş merak etmiştim. Sayenizde merakımı gidermiş oldum. Teşekkürler hepinize.
I stopped explaining myself when I realized people only understand from their level of perception.

https://www.instagram.com/atolye_dervis/

Şeref Acar

• *
  • 1599
  • Yer: sarıyer
« Yanıtla #10 : 12 Aralık 2019, 01:27:33 »
Evet Orkun abi böyle niyetlerim çok oldu.
Hep deli deli işler. Maliyetli, zahmetli ve getirisi
pek de olmayacak işler.
Clickspring’in yöntemleri gerçekten çok iyi.
Denemek isteyen olursa lamaya aynı yöntemleri
uygulayabilir. İlla toz çelik, kutu şart değil.
Propan ocağınıza körükle takviye yapabilirseniz
çok ciddi sıcaklıklara ulaşabilisiniz. Bu işe şöyle
1200-1300c lazım gibi. Kaolin içine Sefa hocanın
dediği gibi grafit... ooooh nefis. Gelsin 1,5 karbon  ;D
Peşine bi de hamon oldumu oh oh maşallah
Dentrit bile verir o kerata

mustafa TA4AHZ

• 400
« Yanıtla #11 : 12 Aralık 2019, 01:31:26 »
yıllar evvel bulduğum grafit parçaları halen bahçede durur ustam, bazı bazı denk geliriz arazide, bundan sonra toplayalım belki bir gün işe yarar, 😁

wmasterfriend

• 171
  • Abdurrahman
« Yanıtla #12 : 12 Aralık 2019, 09:57:04 »
Bu konuyu takip ediyordum. Acaba inşaatlarda kullanılan demir bağlama tellerinin manganez oranı nedir? Amerika menşeili forumlarda Aldo isimli biri, çelik üretimi sırasında manganez eklemeyi unutulmuş 1075 almış. Hangi konuya denk gelsem hamon için onu önermişler. Saf olmasada safa yakın çevremizde kolaylıkla bulabileceğimiz demir yada çelik olarak neler vardır?