Bıçak Sanatı - Forum

Hamon kili

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
Ynt: Hamon kili
« Yanıtla #20 : 26 Ağustos 2025, 09:00:35 »
Çok güzel sonuç çıkmış, eline sağlık ustam. Buradan yürürsün artık. :2up

atikmehmet

• 1212
  • Mehmet ATİK - 1984
  • Meslek: Şehir Plancısı
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #21 : 26 Ağustos 2025, 10:04:14 »
Güzel görünüyor ustam. Çelik neydi?
Orkun Ustam teşekkür ederim . Eski bir eğeden dövmüştüm. Dövdüğümde 30 cm kadar vardı ilk su vermede 4 yerinden çatlattık ikinci de bir yerinden en son bu hale geldi. İlk resme dikkatli bakarsan orta ile uç arasında paralel bir çatlak var.

Bunlar da perdahtan sonraki hali...

Bilgi için teşekkürler. Çok güzel çıkmış hamon. Ben de bu sistemi denemek isterim.  ısıl işlem öncesi Macunu nasıl sürmüştünüz acaba.
Nece yitik biçek erse öz sapın yonumas
www.instagram.com/atik_mehmt/
www.mehmetatik.com

Acur Firarda

• 453
  • Meslek: Kamu
« Yanıtla #22 : 26 Ağustos 2025, 12:02:01 »
Mehmet Ustam merhaba , teşekkür ederim. Fotoğraf çekmeyi unuttum ama  bu forma yakın bir şekilde sürmüştüm. Macun hızlı donuyor maalesef. Hızlı çalışmak gerekiyor. Orta kalınlıkta sürmüştüm. Bıçağı ısıtırken macun köpürmeye başladı, sanırım sodyum silikat var içinde.(?)

Orkun Ustam Teşekkür ederim.  :)

atikmehmet

• 1212
  • Mehmet ATİK - 1984
« Yanıtla #23 : 26 Ağustos 2025, 12:45:20 »
Mehmet Ustam merhaba , teşekkür ederim. Fotoğraf çekmeyi unuttum ama  bu forma yakın bir şekilde sürmüştüm. Macun hızlı donuyor maalesef. Hızlı çalışmak gerekiyor. Orta kalınlıkta sürmüştüm. Bıçağı ısıtırken macun köpürmeye başladı, sanırım sodyum silikat var içinde.(?)

Orkun Ustam Teşekkür ederim.  :)

Abi çok çok güzel çıkmış ashi. Ben Orkun ustamın başlığı hayranlıkla izlemiştim. Bir de bu gelince çok iyi oldu. Ama bıçağın kırılması biraz kafa karıştırdı
www.mehmetatik.com

Acur Firarda

• 453
« Yanıtla #24 : 26 Ağustos 2025, 13:48:04 »
Mehmet Ustam bıçağın kırılması bizim hatamızdı, bıçağın ısısı çok yüksekti. En son  tek taraflı çatlağa anlam veremedim. Isıl işlemi su ile denediğimiz için bu işin riski maalesef ustam...

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
« Yanıtla #25 : 28 Ağustos 2025, 21:03:33 »
Eline sağlık.
İlk fırsatta denemeyi düşünüyorum.

Acur Firarda

• 453
« Yanıtla #26 : 29 Ağustos 2025, 00:06:46 »
Eline sağlık.
İlk fırsatta denemeyi düşünüyorum.
Teşekkürler Mehmet Ustam.

atikmehmet

• 1212
  • Mehmet ATİK - 1984
« Yanıtla #27 : 29 Ağustos 2025, 15:44:01 »
Mehmet Ustam bıçağın kırılması bizim hatamızdı, bıçağın ısısı çok yüksekti. En son  tek taraflı çatlağa anlam veremedim. Isıl işlemi su ile denediğimiz için bu işin riski maalesef ustam...
Geçmiş olsun ustam. İnş daha güzellerini de çıkarmak nasip olur. Ben bir yakutta görmüştüm öyle bi çatlak. Belki döverken olmuş olabilirmi.
www.mehmetatik.com

Acur Firarda

• 453
« Yanıtla #28 : 29 Ağustos 2025, 17:58:34 »
Geçmiş olsun ustam. İnş daha güzellerini de çıkarmak nasip olur. Ben bir yakutta görmüştüm öyle bi çatlak. Belki döverken olmuş olabilirmi.

Sağ olun Mehmet Ustam. Döverken olsa daha önce görürdüm heralde çünkü defalarca perdah ve asitleme yaptım. Belki mikro düzeyde bir çatlaktı son su vernede ortaya çıktı bilmiyorum. Çelik en az 5 su verne olayı yaşadı belki bundan kaynaklı olabilir ama her defasında normalize ettim. Parelel ve tek taraflı çatlak olması şaşırtıcı...

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #29 : 29 Ağustos 2025, 17:59:22 »

Benim de aklıma bu ihtimal geldi. Hamon işleminden ziyade döverken çatlamış olabilir.  ::)

Şeref Acar

• *
  • 1599
  • Yer: sarıyer
« Yanıtla #30 : 16 Eylül 2025, 21:15:41 »
Baki abi çok iyi sonuç almışsın, bravo.
Burada paylaşman da ayrı bir incelik teşekkür ederim. Bu benim de yaşadıklarım gibi bir çatlak, mikroçatlak olduğunu düşünüyorum.

Su verip perdah yaptıktan sonra dahi görünmüyor, ne zaman ki asite sokuyorsunuz asit çatlağı yiyip genişletiyor bence bu çatlaklar malzeme yorulması ve/veya yüksek/düşük sıcaklıkta dövme kaynaklıdır, yanlışım varsa ustalarım düzetsin lütfen. En çok rulman çeliğinde yaşadım bu sorunu.

Tekrar tebrikler

Acur Firarda

• 453
« Yanıtla #31 : 17 Eylül 2025, 09:42:05 »
Şeref Ustam teşekkür ederim sağ olasın.