ikidir bu konuya birşeyler karalamak için yazıyorum yazıyorum, bir nane oluyor ve sayfayı kaybediyorum.

filipin savaş sanatları ile yaklaşık 3 senedir ilgileniyorum. bu esnada colt'un üretim sebebi ile ilgili duyduğum bir sebebi zikredeyim ben de:
filipinliler, amerikalı subayları öldürmek için içlerinden gönüllü olan birisinin kasıklarına, kollarına ve kafasına ıslak bağırsak sarar ve bu bağırsak kurumaya başlayınca da bu bölgeleri şiddetli bir şekilde sıkarmış. bu basınçla neredeyse çıldırma eşiğine gelen "intihar komandosu" amerikalı subaya karşı elinde kılıç ile koşmaya başlar, kendisine mermi isabet etse bile o adrenalin ve kendini kaybetmişlikle asla durmaz ve kılıcı ile subayın kafasını kesip ölür ve öldürürmüş. hatta bu sebeple amerikalı deniz askerleri boyunlarına kalın bir deri parçası sararlarmış ki, kılıç darbesiyle hemen kesilmesin. bu sebeple "deri enseliler" denirmiş amerikalı deniz süvarilerine. bu subayların üzerine koşan filipinlilere verilen özel bir isim de vardı ama tam hatırlayamıyorum şu anda. bu durumda amerikalı askerler tek bir mermi ile kişiyi durduracak kuvette bir silaha ihtiyaç duymuşlar. colt bu amaç ile üretilmiş.
filipin savaş sistemleri gerçekten çok tesirli ve akılcı çözümler barındırıyor. hele kılıç/sopa kulanımları inanılmaz zekilikte. osmanlı okçuluğuyla ilgili bir takım bilgilerimiz olmasına rağmen, bu adamların nasıl çıplak el ve kılıç teknikleri olduğuna dair pek bir malumatımız yok. çıplak elde sadece "osmanlı tokadı" efsanemiz var, ama omuz omuza muharebe ile ilgili kabul görmüş bir bilgiye ben henüz rastlamadım. filipin savaş sanatları ile tanışınca, Osmanlı ve Türklere gerçekten yakışacak bir sistem olduğunu düşünmüştüm. sonradan o bölgeye gönderilen gemiler ile bu düşüncem biraz daha pekişti. bunu idda edecek bir tarihçi kimliğim yok ama filipinde var olan savaş sistemi(kendi içinde çok fazla okula ayrılmış olmasına rağmen, genel hatları ve muharebeye/rakibe bakış açısı olarak çok üstün bir seviyede. ve simdiye kadar gördüğüm tüm sistemler içinde bıçak ve pala olarak tabir edebileceğimiz aletleri en iyi kullananlar da yine filipinliler. yani eli bıçaklı bir filipinli görürseniz, lütfen tüm gücünüzle kaçın