Vay 750 kez demek.Diğer bir konuda Sefa hocamın aşınma direnci gereken yerlerde kullanıldığını söylemişti. Belki de o sebebtendir.Yalnızca bıçak olması açısından değilde bor elementinin etkilerini de merak etmiştim verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.
Yani bu bor aynı zamanda karbon gibi etki gösteriyor o yuzden de karbon oranı az denilebilir herhalde. İçeriğinde 0.32 karbon olan çeliği 0.005 oranında bor yine yüksek karbonlu bir çelik gibi sertleştiriyor denilebilir mi?
https://ispatguru.com/boron-in-steels/bu sayfadaki yazının bir kısmını okudum ve
bor elementinin düşük karbon çeliklerinde sertleştirilebilmeye etkisi bi hayli yüksekken ötöktoid çeliklerde etkisinin 0 a indiği söylenmiş .
ayrıca bainite yapı dediğimiz bu yumuşak yapının oluşumunu geciktirme gibi bir özelliği varmış.
ayrıca yapıdaki bor miktarının daha fazla artırırsak +0.0030% artması bu sefer düşük yüzey sertliği yüksek çekirdek sertlik davranışına sokuyormuş.
diğer bir durum eğer daha da fazla bor koymak istersek bu sefer sertlikte ve toklukta düşüş gözlemleniyor sanırım.
düşük karbonlu celiklerde doğru neredeyse yüksek karbonlu çelik gibi sertleşme yakalamışlar en azından hardoxta öyle zannediyorum .ama sadece bor mu etkili olmuştur.olabilir demek isterim