Bıçak Sanatı - Forum

Hardox, Armox çelik

Mucteba

• 56
  • Meslek: Güvenlik gorevlisi
  • Yer: Ankara
Hardox, Armox çelik
« : 02 Mayıs 2019, 10:54:44 »
    Armox çelik kimyasal içeriği
 C:0.32
 Si:0.4
 Mn:1.6
 P:0.010
 S:0.003
 Cr:1
 Ni:1.8
 Mo:0.7
  Araçlarda yada yüksek aşınma direnci istenen yerlerde kullanılan bir çelik. İlk gördüğümde "Nasıl olur bu çok dayanıksız" diye düşündüm muhtemelen kimyasal içeriğine bakınca benimle aynı fikre kapılan olacaktır o sebeble süpriz yapmak istedim.
  İçeriği incelerken en köşede kalmış 0.005 B yazan elementi görmemiştim kafam karıştı. Daha dikkatli incelediğimde Bor olduğunu gördüm bu seferde miktarına takıldım.
  Daha önce görmeye alışık olmadığım bor elementi çeliğe yüksek mukavemet, penetrasyon direnci ve diğer elementlerin etkilerini arttıran bir özellik gösteriyor.
  S355 ile Armox plakaları yukardan ucu küt, üzerinde ağırlık olan bir cihazı yüksekten bırakalarak yüzeydeki oyuk miktarını ölçerek test ediyorlar. Armox'ta daha az etki gösteriyor.
   Nedir bu bor bıçak için kullanılan çeliklerde de işe yararmı nasıl etki gösterir.?
« Son Düzenleme: 02 Mayıs 2019, 10:56:31 Gönderen: Mucteba »
Vazgeçtiğin an kaybedersin.

İsmail Can Dilbilir

• **
  • 53
  • Çok Konuşan.Çok Düşünen.Az Okuyan
  • Meslek: öğrenci
  • Yer: adana
Ynt: Hardox, Armox çelik
« Yanıtla #1 : 02 Mayıs 2019, 11:41:12 »
mangan oranı yüksek .
C oranı düşük

hardox konusu daha önce bende sordum başka arkadaşlarsa sormuştu. bıçak olmayacağı konusunda hem fikiriz neden diye sorarsanız

mangan etkisini ders notlarıma göre incelediğimde

martensite (martenizit ) oluşum sıcaklığını düşürüyormuş .
buda bıçakta daha hızlı soğutma ihtiyaci ve daha düşük sertlik anlamına gelir .

bor içinde
Nikel e göre 250~750 kez
molibdene göre 75~125 kez
daha fazla sertleştirilebilme özelliği kazandırıyormuş

ancak bor ile karbür yapısı oluşmadığından işlenebilme ve soguk şekillendirme kabiliyeti azalıyormuş.
bor elementini sertleştirilebilme kabiliyeti istediğimiz çeliklere ekliyormuşuz

yani anlayacağımız armor serisinde sertlik ihtiyacı doğduğundan ve manganın eklediği düşük sertlik özelliğini elimine etmek için  bor eklemişler tahminimce .
Kimse sizden nefret etmiyorsa, birşeyleri yanlış yapıyorsunuzdur.

İsmail Can Dilbilir

• **
  • 53
« Yanıtla #2 : 02 Mayıs 2019, 11:56:40 »
diğer bir konu ise.
zaten +55 hrc ye ulaşabiliyoruz yüksek karbonlu çeliklerle yada piyasada bulunan çeliklerle

zaten sertleşiyorlar ve kırılganlaşıyorlar.
bor ekleyince oluşan daha fazla sertlik bu sefer deformasyonlara sebep olacaktır .
tabi söylediğim herşey bıçak için  malzeme bilgisi olarak tartışacak yeterli bir bilgim yok malesef.

Mucteba

• 56
« Yanıtla #3 : 02 Mayıs 2019, 12:06:49 »
  Vay 750 kez demek.Diğer bir konuda Sefa hocamın aşınma direnci gereken yerlerde kullanıldığını söylemişti. Belki de o sebebtendir.Yalnızca bıçak olması açısından değilde bor elementinin etkilerini de merak etmiştim verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.
 Yani bu bor aynı zamanda karbon gibi etki gösteriyor o yuzden de karbon oranı az denilebilir herhalde. İçeriğinde 0.32 karbon olan çeliği 0.005 oranında bor yine yüksek karbonlu bir çelik gibi sertleştiriyor denilebilir mi?

Mucteba

• 56
« Yanıtla #4 : 02 Mayıs 2019, 12:26:10 »
  Vay 750 kez demek.Diğer bir konuda Sefa hocam mn nın aşınma direnci gereken yerlerde kullanıldığını söylemişti. Belki de o sebebtendir.Yalnızca bıçak olması açısından değilde bor elementinin etkilerini de merak etmiştim verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.
 Yani bu bor aynı zamanda karbon gibi etki gösteriyor o yuzden de karbon oranı az denilebilir herhalde. İçeriğinde 0.32 karbon olan çeliği 0.005 oranında bor yine yüksek karbonlu bir çelik gibi sertleştiriyor denilebilir mi?

İsmail Can Dilbilir

• **
  • 53
« Yanıtla #5 : 02 Mayıs 2019, 16:26:58 »
  Vay 750 kez demek.Diğer bir konuda Sefa hocamın aşınma direnci gereken yerlerde kullanıldığını söylemişti. Belki de o sebebtendir.Yalnızca bıçak olması açısından değilde bor elementinin etkilerini de merak etmiştim verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.

https://ispatguru.com/boron-in-steels/

bu sayfadaki yazının bir kısmını okudum ve
bor elementinin düşük karbon çeliklerinde sertleştirilebilmeye etkisi bi hayli yüksekken ötöktoid çeliklerde etkisinin 0 a indiği söylenmiş .

ayrıca bainite yapı dediğimiz bu yumuşak yapının oluşumunu geciktirme gibi bir özelliği varmış.

ayrıca yapıdaki bor miktarının daha fazla artırırsak +0.0030% artması bu sefer düşük yüzey sertliği yüksek çekirdek sertlik davranışına sokuyormuş.

diğer bir durum eğer daha da fazla bor koymak istersek bu sefer sertlikte ve toklukta düşüş  gözlemleniyor sanırım.

düşük  karbonlu celiklerde doğru neredeyse yüksek karbonlu çelik gibi sertleşme yakalamışlar en azından hardoxta öyle zannediyorum .ama sadece bor mu etkili olmuştur.olabilir demek isterim

« Son Düzenleme: 02 Mayıs 2019, 16:30:28 Gönderen: İsmail Can Dilbilir »

Mucteba

• 56
« Yanıtla #6 : 02 Mayıs 2019, 19:21:56 »
  Teşekkürler. İyi çalışmalar