Bıçak Sanatı - Forum

İlk bıçak denemem

Recepbilgic

• *
  • 7
  • Meslek: Öğrenci
  • Yer: Samsun
İlk bıçak denemem
« : 23 Mart 2019, 17:46:16 »
Ck67 karbon çeliğinden profil satın alıp eğeyle ağzını açtım 600 kuma kadar perdahını yaptıktan sonra kendi yaptığım gazbeton fırında pürmüz ve mangal kömürü kullanarak ısıtıp mıknatıs tutmamaya başlayınca ayçiçek yağına daldırdım. Sapında micarta kullandım hem epoksiyle hemde pirinç pimlerle sabitledim

*  - Yükleme: 20 kez.

Recepbilgic

• *
  • 7
Ynt: İlk bıçak denemem
« Yanıtla #1 : 23 Mart 2019, 18:01:41 »
Ustalarıma birde sorum olacak ben ısıl işlem sonrası çeliğin sertleşip  sertleşmediğini anlayamadım tam. Eğeyi ağızına sürdüğümde sesi değişmişti ancak yinede yüzeyinde çizgiler oluşturuyor hala yüzeyi inceltiyordu kesici ağzı benim işimi görüyor tahta kesiyor ve fazla bir körelme olmuyor ısıl işlemin başarılı olup olmadığını nasıl anlayabilirim açıklayan olursa çok memnun olurum

Şaban Kurt

• 1206
  • Meslek: Kamu
  • Yer: Bilecik
« Yanıtla #2 : 23 Mart 2019, 18:28:45 »
Ustalarıma birde sorum olacak ben ısıl işlem sonrası çeliğin sertleşip  sertleşmediğini anlayamadım tam. Eğeyi ağızına sürdüğümde sesi değişmişti ancak yinede yüzeyinde çizgiler oluşturuyor hala yüzeyi inceltiyordu kesici ağzı benim işimi görüyor tahta kesiyor ve fazla bir körelme olmuyor ısıl işlemin başarılı olup olmadığını nasıl anlayabilirim açıklayan olursa çok memnun olurum
Öncelikle elinize kolunuza sağlık eğeyi namluya sürdüğünüzde eğer eğe talaş kaldırmayıp sıyırıp geçiyorsa sertleşmiş demektir eğer eğe takılıyorsa yani talaş kaldırıyorsa çelik sertleşmemiştir eğeyi kabza kısmını sertleştirmediyseniz hem namluda hem kabzada denerseniz sertleşip sertleşmediğini anlarsınız.
Gendarmerie Special Operation...

özdemir murat

• 160
  • Yer: Diyarbakır
« Yanıtla #3 : 23 Mart 2019, 18:43:11 »
Elinize sağlık, ısıl işlem yaparken ayçiçek yağını 60-70 dereceye çıkarırsanız çelik daha iyi sertleşir. Birde Lazer kesim profil kullanmanız kenar sertleşmelerinden dolayı eğelerinizin ömrünü azaltır. Kolay gelsin.

Murat AKIN

• 619
  • Meslek: Emekli teknik öğretmen
  • Yer: Tekirdağ
« Yanıtla #4 : 23 Mart 2019, 20:40:09 »
ısıl işlem yaparken ayçiçek yağını 60-70 dereceye çıkarırsanız çelik daha iyi sertleşir.

Bu bilgi doğru mu?

özdemir murat

• 160
  • Yer: Diyarbakır
« Yanıtla #5 : 23 Mart 2019, 21:45:20 »
ısıl işlem yaparken ayçiçek yağını 60-70 dereceye çıkarırsanız çelik daha iyi sertleşir.

Bu bilgi doğru mu?
Bilmiyorum hocam sizce doğru mu?

Recepbilgic

• *
  • 7
« Yanıtla #6 : 24 Mart 2019, 00:51:10 »
Elinize sağlık, ısıl işlem yaparken ayçiçek yağını 60-70 dereceye çıkarırsanız çelik daha iyi sertleşir. Birde Lazer kesim profil kullanmanız kenar sertleşmelerinden dolayı eğelerinizin ömrünü azaltır. Kolay gelsin.
Ayçiçek yağını ısıl işlem öncesinde ısıtmıştım dediginiz gibi ama derece falan ölçmedim tabi. Lazer kesim profildi benim kullandığım normalizasyon yapsam daha iyi olur sanırım bir sonrakinde çalışmaya başlamadan  teşekkürler

Recepbilgic

• *
  • 7
« Yanıtla #7 : 24 Mart 2019, 01:00:51 »
Öncelikle elinize kolunuza sağlık eğeyi namluya sürdüğünüzde eğer eğe talaş kaldırmayıp sıyırıp geçiyorsa sertleşmiş demektir eğer eğe takılıyorsa yani talaş kaldırıyorsa çelik sertleşmemiştir eğeyi kabza kısmını sertleştirmediyseniz hem namluda hem kabzada denerseniz sertleşip sertleşmediğini anlarsınız.

Teşekkürler. Eğe testini bir kaç yerde daha  okudum ama talaş kaldırma deyimini tam anlayamadım çünkü pratikte sıkıntı yaşadım eğenin bıçakta çizikler oluşturması sertleşmediği anlamına mı geliyor yani yoksa sertleşmiş çeliğide eğeyle daha zorda olsa işleyebilir miyiz

Recepbilgic

• *
  • 7
« Yanıtla #8 : 24 Mart 2019, 01:05:06 »

Bu bilgi doğru mu?
Forumda bir ustamız yağın sıcaklığı artınca akışkanlığı arttığı  için daha hızlı soğuttuğunu yazmıştı ama dereceyi hatırlamıyorum su akışkanlığında olmasını önermişti

Şaban Kurt

• 1206
  • Yer: Bilecik
« Yanıtla #9 : 24 Mart 2019, 11:14:26 »

Teşekkürler. Eğe testini bir kaç yerde daha  okudum ama talaş kaldırma deyimini tam anlayamadım çünkü pratikte sıkıntı yaşadım eğenin bıçakta çizikler oluşturması sertleşmediği anlamına mı geliyor yani yoksa sertleşmiş çeliğide eğeyle daha zorda olsa işleyebilir

Sertleştirilmiş çeliği eğeyle işleyemezsiniz talaştan kastım eğeyi namluya sürdüğünüzde kalkan metal tozudur eğer o toz kalkmıyorsa eğe sıyırıp geçiyorsa işlem doğrudur çizik yapması normal.
Gendarmerie Special Operation...

Recepbilgic

• *
  • 7
« Yanıtla #10 : 24 Mart 2019, 14:21:35 »

Teşekkürler. Eğe testini bir kaç yerde daha  okudum ama talaş kaldırma deyimini tam anlayamadım çünkü pratikte sıkıntı yaşadım eğenin bıçakta çizikler oluşturması sertleşmediği anlamına mı geliyor yani yoksa sertleşmiş çeliğide eğeyle daha zorda olsa işleyebilir

Sertleştirilmiş çeliği eğeyle işleyemezsiniz talaştan kastım eğeyi namluya sürdüğünüzde kalkan metal tozudur eğer o toz kalkmıyorsa eğe sıyırıp geçiyorsa işlem doğrudur çizik yapması normal.
Şimdi anladım cok teşekkürler