Merhaba,
Bir noktayı söyleyeyim:
Yapılmış, satışa çıkarmış bir bıçak için belirlenen fiyata göre aynı bıçağın siparişine karşılık belirlenen fiyatın daha yüksek olması beklenir.
Usta zaten vaktini ayırıp da o bıçağı nasıl yapacağını kafasından oturtmuş, malzemesini de geren olarak tedarik edip kullandığı malzemeler arasına koymuşsa, bıçağı yapıp vitrine koymuşsa o zaman bu fiyat daha avantajlıdır. Ancak eğer usta aklında olmayan bir modeli sipariş üzerine yapıyorsa, modeli çıkarmaya, neyi nasıl yapacağını belirlemeye, tedariğe zaman harcıyor, elde olmayan şeyleri stoklamaya uğraşıyorsa o zaman fiyat daha yüksek çıkar.
Özetle özel isteklerin özel fiyatları olur. Doğaldır.
Özel olarak 600 lira için konuşursak, bu hepi topu 110 Dolar eder.
Av bıçağı için ortalama bir fiyat olarak $130-150 civarı, benim gözümde özgüveni olan bir üreticinin, malzeme maliyeti ve proses olarak sıkıntıya girmemesi kaydıyla başlangıç aralığıdır. Malzeme maliyeti ile bu yükselir. çelik yükseltir, kılıf ve sap malzemesi yükseltir, özel yazı yükseltir, özel tasarım, özel ısıl işlem yükseltir, ustanın tanınmışlığıyla yükselir.
Rakam ne olmalı derken, asgari bir fiyat için geçen senelerde karşılaştırma olarak Muela'nın iki bıçağına baktığımı hatırlıyorum. o zamanlar bunlar 500 küsur TL idiler. Şimdi bakıyorum, bu bıçakların biri 800'e yakın, diğeri ise 900TL olmuş. El yapımı üründe vitrindekinin fiyatının altını beklememek gerekir.