Bıçak Sanatı - Forum

Propan Ocak ile D2 sulamak

selcuk.eren

• 208
  • Meslek: memur
  • Yer: balıkesir merkez
Ynt: Propan Ocak ile D2 sulamak
« Yanıtla #20 : 27 Şubat 2019, 17:18:59 »
herkese selamlar, konuya şöyle bir katkı yapayım.
D2 çeliği oksijenli ortamda tavlayarak su verme, daha sonra da yüzeydeki bir miktar (0,35 mm) tufalı temizleme ve neticede ciddi bir kayıp yaşamadan, iyi bir sertleştirme elde edebileceğimiz konusu daha önceden yazılıp çizildi. benzer durumların N690 çelikte de gerçekleşip gerçekleşmeyeceği konusunu Sefa Hocamıza danıştığımda, özetle şöyle demişti:
'kimyasal içerikleri çok çok farklı çelikler değildir. benzer sonucun N690' da da elde edilebileceği tahmin edilebilir. ama mutlaka denemek lazım.'
ve şunu da ilave etti, 'Eğer sen denersen sonucu forumda paylaşabilirsin'...
bir hafta önce, elektrikli fırında n690 çeliği çıplak şekilde 18 dakika demledim. yağda suyunu verdim. hemen eğe ile genel muayene yapıp sonra da matlapla delmeye çalıştım. gayet sert bir yüzey ile karşılaştım. matkabın her hangi bir etkisi olmadı.
sonra kesici ağız kısmını 1,5 mm kadar traşladım. daha önceden açtığım ağzı biraz daha açarak hem tufalı temizledim hem de kesici ağız kısmını istediğim inceliğe ulaştırdım. elde ettiğim bıçaktan ve sonuçtan memnunum. bıçakta her hangi bir zafiyet hissetmedim.
çelik folyo her zaman temin edilemeyen ve pahalı bir şey. elektrikli fırını olan arkadaşlara yaptığım uygulamayı tavsiye ederim. ama propan fırını kullanmış biri olarak aynı işi orada yapmalarını kesinlikle tavsiye etmem. elektrikli fırın ile propan fırını kesinlikle farklı iki kulvar...

Şeref Acar

• *
  • 1599
  • Yer: sarıyer
« Yanıtla #21 : 28 Şubat 2019, 01:03:28 »
Şevkinizi kırmak istemiyorum, bu yüzden
fayda-gider konusuna girmiyorum.

Sadece bir münazara gözüyle bakarak...
Propan yüzeyde tufal oluşturma oranı yüksek
bir yöntem. Bıçağı ateşe direkt temas ettirmemek
ve mümkünse yüzeyi fırça ile inceden şamotlamak
tufal seviyesini ve oksitlenmeyi azaltır. İnce şamot
su almasına da engel olmaz.
İyi bir ocak yalıtımıyla stabil bir sıcaklık propanda
mümkün gibi gözüküyor. Bu da biraz büyük iç
hacimli ve kalın duvarlı, gaz tahliyesi düzenli
bir ocaktan geçer.

Ben zamanında 4116 malzemeye propanda su
vermiştim. Bir mutfak bıçağıydı. Gazı iyice açıp
hava girişini söndürmeyecek kadar kapatmıştım.
Yüzey de şamot kaplıydı. Finalde yüzeyi makinede
iyice temizledim ama iyi bir sertlik yakalayamadım.
Östenizasyonu düzgün yapmamamdan kaynaklı
diye düşünüyorum. 10 dakika gibi beklemiştim
ocakta. Sıcaklık stabilitesi de iyi değildi.

Bir de 440c dövme hikayem var 8) ama konu
buna müsait değil.

Abdullah BAYRAM

• 344
  • Meslek: Elektrik Teknisyeni
  • Yer: Konya
« Yanıtla #22 : 28 Şubat 2019, 01:31:38 »
Aşağıdaki video tam da folyonun içerisindeki oksijeni çıkartmaya yönelik bir çalışmayı anlatıyor sanırım.
O değil de amma zahmetli işmiş ya.

https://www.youtube.com/watch?v=cYdiThCb4Ac

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #23 : 28 Şubat 2019, 10:07:42 »
Oksijeni çıkarmak değil de yakmak diyelim. İçerde kalan oksijen de yansın diye yanıcı bir şey atıyor. O da ortalıktaki palmiye bir şeyleri. Artık yaprağı mıdır, bulduğunu kullanmış.

Ustura gibi bir nesnede ben plakalara öyle bastıramazdım. Her halde usturayı biraz kalın bıraktı ki endişelenmedi.

D2 iri karbürlerinden dolayı bence ideal ustura çeliği değil ama seçtiği sıcaklıkta ( ~1024C ) karbür boyu 1070C gibi sıcaklıklardakine göre daha düşük. Açıkçası son sertlikten biraz feragat edip sıcaklığı 10-15 derece düşürmeyi yeğlerdim. Sıcaklığın bu düşüşü ile karbür boyu daha da küçülürdü, kalıntı östenit de azalırdı.

Seçtiği sıcaklıkta kalıntı östenit az. cryo ile uğraşmasa da olurdu. Buna karşılık çeliklerin dokümanlarında önerilen cryo soğutma hızı bu uygulanandan çok yavaş. Özetle bu cryonun gereği de doğruluğu da sorgulanabilir tabi ne kadarlık bir olumlu yada olumsuz fark için kafa yoracağımız da ayrı bir mesele.
« Son Düzenleme: 28 Şubat 2019, 10:10:02 Gönderen: deserteagle »
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #24 : 28 Şubat 2019, 10:38:45 »
Namık Kemal
Instagram'da ben

Sait

• 349
  • Meslek: Tıbbi Satış Mümessili
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #25 : 28 Şubat 2019, 16:57:47 »

D2 iri karbürlerinden dolayı bence ideal ustura çeliği değil ama seçtiği sıcaklıkta ( ~1024C ) karbür boyu 1070C gibi sıcaklıklardakine göre daha düşük. Açıkçası son sertlikten biraz feragat edip sıcaklığı 10-15 derece düşürmeyi yeğlerdim. Sıcaklığın bu düşüşü ile karbür boyu daha da küçülürdü, kalıntı östenit de azalırdı.

Seçtiği sıcaklıkta kalıntı östenit az. cryo ile uğraşmasa da olurdu. Buna karşılık çeliklerin dokümanlarında önerilen cryo soğutma hızı bu uygulanandan çok yavaş. Özetle bu cryonun gereği de doğruluğu da sorgulanabilir tabi ne kadarlık bir olumlu yada olumsuz fark için kafa yoracağımız da ayrı bir mesele.

Bu kısmı yeni öğrenmiş oldum  ::) belkide okuduklarımda vardı ama anlayamamıştım genel olarak çelikte ısıl işlem sıcaklığı olarak bir aralık veriyor o aralıkta düşük olan sıcaklıkta su verme işlemi yapılırsa karbür boyu küçük üst sınırda yapılırsa karbür boyu büyük mü olur yanlış mı anladım :)
« Son Düzenleme: 28 Şubat 2019, 17:07:25 Gönderen: Sait »

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #26 : 28 Şubat 2019, 19:26:10 »
Bu aralık çok geniş ve bir çok özellik su verme ve menevişleme sıcaklığına,  süresine ve adedine göre değişiyor. Aynı çelikten ustura yaparken isteyeceklerinizle outdoor bıçağı yaparken isteyecekleriniz farklı olduğundan dolayı tercih edeceğiniz ısıl işlemler de farklı olacaktır.
« Son Düzenleme: 28 Şubat 2019, 19:48:48 Gönderen: deserteagle »
Namık Kemal
Instagram'da ben

Sait

• 349
  • Meslek: Tıbbi Satış Mümessili
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #27 : 28 Şubat 2019, 19:57:48 »
Anladım bende sadece belli bir aralıkta karbür yapısını değiştirebiliyoruz diye düşündüm . Sertliğin değiştiğini biliyordum ama karbür yapısını o şekilde değiştirebileceğimizi düşünmemiştim o yüzden cahilce bi şaşırma oldu  :-[ halbuki kaç kez fazla ısıtırdak tane büyümesi olur dendi forumda.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #28 : 01 Mart 2019, 17:07:25 »
Tane ile karbür farklı. İkisini etkileyen şeyleri ayrı ayrı incelemek gerek.
Namık Kemal
Instagram'da ben

İsmail Can Dilbilir

• **
  • 53
  • Çok Konuşan.Çok Düşünen.Az Okuyan
  • Meslek: öğrenci
  • Yer: adana
« Yanıtla #29 : 02 Mart 2019, 00:28:20 »
propan ocakta d2 sulamak uygundur diyebilirim. pratikte (ama teorikte çelikten %99 oranında faydalanabilecekkten neden %95 e razı olayım diye düşünmüyorda değilim) tabi bizler bıçak için kullandığımızı düşünürsek maliyet/performans uygulaması özellikle bu tarz bir takım çeliği için bıçakta pek önemli kalmamaktadır diye düşünüyorum.

ama birde şöyle düşünün malzeme kaybı direk yüzeyde  meydana geldiği söylensede propan ocakta yapılan ısıl işlemlerde. !!!özellikleyüksek karbonlu paslanmaz çeliklerde

bölgesel olarak uçan karbon miktarı çelik için homojen olarak olması düşünülen krom karbür yapılarını dahada düzensizleştirip krom karbür yapılarında büyümeye sebep olacaktır. d2 için zaten büyük olan krom karbür yapıları dahada büyüyüp çeliği iyice darbeli şekilde çalışmaz hale getirecektir.

bunun ne kadar yüzeyde meydana geldiği söylensede çeliğin demlenme süresi ve sıcaklığı gibi parametreler arttığında  kayıp çok uçuk noktalara çıkacaktır. veya bölgesel düzensizlikleri mümkün kılacaktır çünkü çeliğin kalınlığı ve ısı homojenliğini kontrol açık havada çok zordur (özellikle ani kesit değişimi olan bıçak profillerinde)

propan ocak için söyleyebileceğim diğer şey ise - bir düzenli olarak bir bölgede tepkimeye girmemiş oksijene maruz kalabileceği düşünüldüğünde

yanan karbon miktarı eğer bölgesel olarak meydana gelirse krom karbürler o bölgelerde meydana gelmeyebilir. ve çevre bölgelerde toplanmaya sebep olacaktır buda krom karbür yapılarını daha da büyütecektir ve krom karbür toplanması meydana gelecektir

dev beyaz noktalar ve küçük beyaz noktalar krom karbür bölgeleridir. (yüksek sertlik verirken düşük tokluk sağlayan yapı bunlardır.)

krom karbürü bir bölgede toplamakta, oradaki Karbon oranını uçurabileceği ve böylece düzenli olmayan tane yapısı ile  bölgesel paslanma. (açık havada bunun meydana gelmesi dahada büyütebilir diye düşünüyorum. )

veya daha büyük bir problem olabilecek stres konstrasyon bölgeleri oluşması kaçınılmazdır.(bu kısmın sebebini kendi bilgim ile açıklamak isterim. yanlışlıklarım olabilir ama )

krom karbür yapıları çeliğin içinde homojen olarak dağılma göstermez ise istediğimiz martensit yapıların arasında meydana gelen karbür yapılarının genel olarak düzensizleşmesi sonucu çeliğin içindeki iç kuvvetler dahada yoğun bir şekilde belli bölgelerde yoğunlaşabilir buda genel olarak  yarı paslanmaz olan çeliği bölgesel olarak dahada paslanır hala yada daha kötüsü çatlama ve kırılmalara sebep olabilir.

tabi bunlar benim gözümde teorikte olabilecek şeyler başta dediğim gibi pratikte uygulanılabilirliğinde 0.35mm gibi( hatırladığım )  yüzeyde meydana gelen kayıp belkide çelikte tam bir koruyucu tabaka oluşturup iç hatlarda vakumlu ortam özelliği sağlıyor olabilir.

buda d2 nin içerdiği yüksek karbon ve %11 gibi bir miktarlarda olan düşük krom miktarı sağlıyor olabilir. deneyleri yapılşmış.ve forumda daha önce tartışılmış.

tabi burada bahsettiğim herşey propan ocak içindi

ki tekrar demek isterim ki bir çelikten %99 performans alabilecekken neden %95 e razı olalım demek isterim tabi vakumlu ısıl işlem fiyatlarıda birçoğumuza ve bana fazla gelebiliyor.

resmi bu siteden aldım.

https://knifesteelnerds.com/2018/06/11/how-much-more-chromium-does-d2-need-to-be-stainless/

uzun zaman önce bunu yazmak istemiştim metalürji kısmına çevirmek istemezdim  :) hatalarım varsa affola ve lütfen düzeltin yanlışlarımı bende öğreneyim ve farkedeyim
« Son Düzenleme: 02 Mart 2019, 00:53:47 Gönderen: İsmail Can Dilbilir »
Kimse sizden nefret etmiyorsa, birşeyleri yanlış yapıyorsunuzdur.