Bıçak Sanatı - Forum

Propan Ocak ile D2 sulamak

Abdullah BAYRAM

• 344
  • Meslek: Elektrik Teknisyeni
  • Yer: Konya

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
Ynt: Propan Ocak ile D2 sulamak
« Yanıtla #1 : 26 Şubat 2019, 08:19:16 »
Süpermiş :2up Videoyu izlerken kendim başarmış kadar sevindim :D
Aklıma şu soru geldi, zarfı su sızdırmayacak kadar iyi kapatsa ve östenizasyon süresi dolunca buzlarla ve kompresörle uğraşmak yerine, zarfı soğuk suya sokarak soğutsa daha kolay olmaz mıydı?

Abdullah BAYRAM

• 344
« Yanıtla #2 : 26 Şubat 2019, 11:52:17 »
Üstadım işin ustaları en iyisini bilir. Fakat bilgim dahilinde bir şeyler söylemem gerekirse eğer zarftan çıkarıp soğuk suya daldirirsak bıçağın kırılması kaçınılmaz. Bunun yerine zarftan çıkarıp yağa daldırmak olumlu sonuç verecektir.

Metalürji bölümünde daha önceden Sefa ağabeyin paylaştığı bir konu vardı. D2 nin oksijenli ortamda su verilmesinin sonucundan bahsediyordu. İncelemenizi tavsiye ederim.

Şu an mobil deyim pcye geçince konunun linkini paylaşırım.

Abdullah BAYRAM

• 344
« Yanıtla #3 : 26 Şubat 2019, 13:56:15 »
Yüzeyden 0.35 mm talaş kaldırmayı göze alıyorsanız işlem işinize yarayacaktır.

İlgili konu: https://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=9976.msg196507#msg196507

Aslında ne kadar bu konuyu araştırmış olsam da kafamda baya bir soru işareti var. Mesela; D2'ye vakumsuz işlem ile su verildiğinde 0.35mm yüzeyde talaş kaldırmasının asıl sebebi çeliğin hava ile olan irtibatı mı? Yoksa ocağın içerisindeki alevin homojen bir şekilde dağılması mı? Bunu soruyorum çünkü Taner ağabey zamanında D2'yi propan ocakta sulayıp oldukça iyi sonuçlar alıyordu. Folyo kullanmadan ısıl işlem yağı ile oldukça güzel sertleştiğini belirtmişti.

mehmet_

• 1011
« Yanıtla #4 : 26 Şubat 2019, 14:44:34 »
Propan ocakta içeriyi çok fazla hava ile beslemezseniz, yani (teorik olaraK) sadece içerdeki gazın yanması için yetecek kadar oksijen girişi olursa D2'ye folyo kullanmadan su vermek mümkün. Daha evvel yaptım. Şu an forumda üyeliği olmayan Alper Uzel (umarım yanlış hatırlamıyorumdur) ustanın da yaptığını anımsıyorum. Yüzeyde kalın bir tufal oluşuyor, onu kaldırdığınızda sert çeliğe de ulaşıyorsunuz.

Ek: Sıcaklık kontrolü gerçekten tam bir karın ağrısı. Oksijenden daha mühim bir mevzu.
I stopped explaining myself when I realized people only understand from their level of perception.

https://www.instagram.com/atolye_dervis/

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
« Yanıtla #5 : 26 Şubat 2019, 17:09:11 »
...eğer zarftan çıkarıp soğuk suya daldirirsak bıçağın kırılması kaçınılmaz.

Ben zarfla birlikte suya sokmaktan bahsettim. Önce folyoyu su sızdırmayacak şekilde, hatta belki lehim, punta, vb. yöntemle kapatıp, nasıl zarfla profili ısıtıyorsak, aynı şekilde zarflı halde soğutalım diyorum.

Bu arada videodaki uygulamada her ne kadar çelik bir folyoyla kaplı olsa da, aslında halen zarfın içinde kalan Oksijen ile temas halinde. Bunun da önlemini almak gerekmiyor mu?

Abdullah BAYRAM

• 344
« Yanıtla #6 : 26 Şubat 2019, 18:45:24 »
Benim bicağın kırılması kaçınılmaz denemeden kasıt; W1 gibi bir çeliği 780-800 derecede sularken dahi kırılıyor.

Kaldı ki D2 1050 dereceyi görecek su sıcak dahi olsa kirilir.

Zarfı lehim ile kapatmış olsak 1050 dereceyi gördüğünde lehim erimez mi?

Zarfın içerisindeki oksijenin sorun olacağını hiç sanmıyorum. Çünkü elektrik kontrollü fırında dahi aynı işlem uygulanıyor.

emremg46

• 135
  • Emre GÜZELGÖRÜR
  • Meslek: Öğrenci(makine müh.)
  • Yer: Kahramanmaraş
« Yanıtla #7 : 26 Şubat 2019, 18:57:25 »
Zarfın içine kömür tozu koyularak kısaca zarfın içinde kalan oksijen yakılarak oksijenden kurtulunabilir.

Lehim dayanmaz çünkü 183 derecede erir. Hiç kaynak v.b. şekillerde kapatan görmedim , iyi katlanırsa sıkıntı olacağını düşünmüyorum
o güzel insanlar , o güzel atlara bindiler ve gittiler.

Kutsal

• 2124
  • Meslek: Çırak-48
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #8 : 26 Şubat 2019, 20:07:33 »
Zarf içindeki oksijen için eser miktarda yağ (WD40 vs) yeterli oluyor.
Zarf ile yağın içine sokulabilir, ben birkaç deneme yaptım bu şekilde.
Sonuç beni tatmin ediyor.
Hava çeliklerinde de Zarf ile Soğutma uygulanabiliyor.
https://instagram.com/bulent.kutsal?igshid=viq8lfcnxydl
------------------------------------------------------
Those who do not move, do not notice their chains.Rosa Luxemburg.

Abdullah BAYRAM

• 344
« Yanıtla #9 : 26 Şubat 2019, 21:11:23 »
Daha öğreneceğim çok şey var. Isıl işlem sırasında Kömür tozu ve WD-40 gibi yöntemleri ilk kez duyuyorum.
Umarım su konusunda yanılmıyorumdur? Konuya yorum yapan ustalar bir şey söylememiş?
Paslanmaz ve yarı paslanmaz çelikler için ısıl işlem tablosunda yağ ve hava seçeneklerinden başka bir şey görmedim şu ana kadar.

Kutsal

• 2124
« Yanıtla #10 : 26 Şubat 2019, 21:45:40 »
Genel bir tanımlama olarak;
O ile  adlandırılanlar yağ (oil),
A ile adlandırılanlar hava (air),
W ile adlandırılanlar su (hava) çeliğidir.

Wd40 vs ile mantık,  karbonun yanma derecesinden önce yanarak ortamdaki oksijeni tüketerek,  yanma işleminin son bulmasidir.
Teorik olarak fikir vermesi için söylüyorum,  kolonya veya bir parça Çıra bile bu işi görebilir.
Ustalarımız varken  benim çok girmeyi istediğim, kendimi yeterli gördüğüm konular değil,  ama okuduklarımi aktarayim.
Su Grubu çelikler,  Isıl işlemde zarar görme riski yüksek olduğu için artık çok sık kullanilmiyorlar. Çünkü su çok agresif (yani kaynama, dolayısıyla buharlasma derecesi çok düşük) bir sertleştirme ortamı.
Genelde eski egeler W1, W2 olduğu biliniyor ama yeni egelerde kullanılmıyor diye biliyorum.

« Yanıtla #11 : 27 Şubat 2019, 00:59:57 »
Konuya yönelik hızlıca birşeyler söylemeye çalışayım,
tanımlamasının başında  O bulunan çelikler ( O1 O2 gibi) oil yani yağda su verilen çelikler,
W bulunn çelikler ( W1 W2 gibi) Water, yani suda su verilen çelikler vs vs.
Bunlara çok takılmamakta yarar var,  bu gruptaki çeliklerin hepsine ısıl işlem yağlarında su verilebilir veya ince yağlarda da benzer sonuçlar almak olası. Kullandığımız martenizitik paslanmaz çeliklerin ise bir kısmı yağda bir kısmı havada, bir kısmı da hem yağda hem de havada su verilebilen çelikler. Bu çelikleri herhangi bir nedenle suya vs sokmamak lazım, sonuç yüksek olasılıkla kırımla sonuçlanır.
zarflama işleminin asıl nedeni, vakumlu fırın taklidi yapmaktır veya oksijensiz ortam sağlamaktır, her ikisi de aynı kapıya çıkar. Yüksek sıcaklıklarda bekleyen malzemelerde karbon kaybı yaşanır, karbon kaybının iki nedeni var; birisi yüksek sıcaklık ve doğal olarak diğeri de oksijen, yaşanılan olay bildiğimiz yanma olayı. Oksijenin var olduğu yüksek sıcaklıklarda, bekleme süresine bağlı olarak karbon kaybı yüzeylerden başlar ve  bekleme süresine bağlı olarak kademe kademe yüzeylerden merkeze doğru devam eder. zarflama işlemi malzemenin yüzeyini oksijenden korumak için yapılan bir işlem. Zarfın kenarlarını iki kere katlamakta yarar var ayrıca,  Bülent'in dediği gibi zarfı tamamen kapatmadan önce zarf içerisine çok az miktarda sıkılacak WD40, veya bir başka yağ, hatta bir parça kağıt veya bir iki tane kürdan içerideki oksijeni yakmaya yeterli gelir. Mümkünse işlem sonrası malzemeyi zarftan çıkararak soğutmakta yarar var ama çıkarılmasa da soğutulabilir, zaten zarfta kullanılan folyo kalınlığı aklımda yanlış kalmadıysa 0.05 mm gibi birşey. Soğutma ortamında çok hızlı soğuyor. Yine de zarftan çıkarıp malzemeyi soğutmak için yaklaşık 11 saniye gibi bir zamanınız var. Haydi haydi yeterli bir zaman.
Isıl işlem fırını yapabilme şansı olan herkes için söylemek isterim ki ısıl işlem fırını yapın,  objektif olarak ölçemediğiniz hiçbir şeyin sonucundan emin olamazsınız. Eklemek isterim, eğer bir malzemenin yüzeyinde tufal oluşmuş ise malzeme kesinlikle oksijene maruz kalmıştır, başka bir açıklaması yoktur, tufal denilen şey, yüksek sıcaklıklarda meydana gelen şiddetli oksitlenmedir, bunun dışında bir nedeni de yoktur. Bu nedenle, östenizasyon sırasında yüzeyinde tufal oluşmuş malzemede yüzeylerde mutlaka karbon kaybı oluşur.

Kutsal

• 2124
« Yanıtla #12 : 27 Şubat 2019, 01:11:29 »
Konuya yönelik hızlıca birşeyler söylemeye çalışayım,
tanımlamasının başında  O bulunan çelikler ( O1 O2 gibi) oil yani yağda su verilen çelikler,
W bulunn çelikler ( W1 W2 gibi) Water, yani suda su verilen çelikler vs vs.
Bunlara çok takılmamakta yarar var,  bu gruptaki çeliklerin hepsine ısıl işlem yağlarında su verilebilir veya ince yağlarda da benzer sonuçlar almak olası. Kullandığımız martenizitik paslanmaz çeliklerin ise bir kısmı yağda bir kısmı havada, bir kısmı da hem yağda hem de havada su verilebilen çelikler. Bu çelikleri herhangi bir nedenle suya vs sokmamak lazım, sonuç yüksek olasılıkla kırımla sonuçlanır.
zarflama işleminin asıl nedeni, vakumlu fırın taklidi yapmaktır veya oksijensiz ortam sağlamaktır, her ikisi de aynı kapıya çıkar. Yüksek sıcaklıklarda bekleyen malzemelerde karbon kaybı yaşanır, karbon kaybının iki nedeni var; birisi yüksek sıcaklık ve doğal olarak diğeri de oksijen, yaşanılan olay bildiğimiz yanma olayı. Oksijenin var olduğu yüksek sıcaklıklarda, bekleme süresine bağlı olarak karbon kaybı yüzeylerden başlar ve  bekleme süresine bağlı olarak kademe kademe yüzeylerden merkeze doğru devam eder. zarflama işlemi malzemenin yüzeyini oksijenden korumak için yapılan bir işlem. Zarfın kenarlarını iki kere katlamakta yarar var ayrıca,  Bülent'in dediği gibi zarfı tamamen kapatmadan önce zarf içerisine çok az miktarda sıkılacak WD40, veya bir başka yağ, hatta bir parça kağıt veya bir iki tane kürdan içerideki oksijeni yakmaya yeterli gelir. Mümkünse işlem sonrası malzemeyi zarftan çıkararak soğutmakta yarar var ama çıkarılmasa da soğutulabilir, zaten zarfta kullanılan folyo kalınlığı aklımda yanlış kalmadıysa 0.05 mm gibi birşey. Soğutma ortamında çok hızlı soğuyor. Yine de zarftan çıkarıp malzemeyi soğutmak için yaklaşık 11 saniye gibi bir zamanınız var. Haydi haydi yeterli bir zaman.
Isıl işlem fırını yapabilme şansı olan herkes için söylemek isterim ki ısıl işlem fırını yapın,  objektif olarak ölçemediğiniz hiçbir şeyin sonucundan emin olamazsınız. Eklemek isterim, eğer bir malzemenin yüzeyinde tufal oluşmuş ise malzeme kesinlikle oksijene maruz kalmıştır, başka bir açıklaması yoktur, tufal denilen şey, yüksek sıcaklıklarda meydana gelen şiddetli oksitlenmedir, bunun dışında bir nedeni de yoktur. Bu nedenle, östenizasyon sırasında yüzeyinde tufal oluşmuş malzemede yüzeylerde mutlaka karbon kaybı oluşur.

Hocam iyi ki varsınız :)

« Yanıtla #13 : 27 Şubat 2019, 01:14:21 »

Hocam iyi ki varsınız :)
Sizler de iyi ki varsınız   ;)

Abdullah BAYRAM

• 344
« Yanıtla #14 : 27 Şubat 2019, 01:36:31 »
Ağabey vermiş olduğun bilgiler için çok teşekkür ederim. Yüzeydeki tufal oluşumunun karbon yanmasına işaret olduğunu öğrenmiş oldum. :)
Ama kafaya koydum propan ocağım olduğunda paslanmaz çeliğe su verme denemeleri gerçekleştireceğim.  O0

« Yanıtla #15 : 27 Şubat 2019, 01:44:17 »
Ağabey vermiş olduğun bilgiler için çok teşekkür ederim. Yüzeydeki tufal oluşumunun karbon yanmasına işaret olduğunu öğrenmiş oldum. :)
Ama kafaya koydum propan ocağım olduğunda paslanmaz çeliğe su verme denemeleri gerçekleştireceğim.  O0
Tufal oluşumunun aynı zamanda karbon kaybı demek olduğunu, martenzitik çeliklerde, östenizasyon sırasında  oluşan tufal için söyledim, genellememek lazım. Normal koşullarda ocakta işlem gören karbon çeliklerinde de tavlama sırasında oluşur, ama buna mutlaka karbon kaybı vardır diyemeyiz  ;)

Soytürk Dönmez

• 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
« Yanıtla #16 : 27 Şubat 2019, 02:09:37 »
Tufal oluşumunun aynı zamanda karbon kaybı demek olduğunu, martenzitik çeliklerde, östenizasyon sırasında  oluşan tufal için söyledim, genellememek lazım. Normal koşullarda ocakta işlem gören karbon çeliklerinde de tavlama sırasında oluşur, ama buna mutlaka karbon kaybı vardır diyemeyiz  ;)

Ustam , tam karbon çelikleri için de aynı şey geçerli mi diyecektim, noktayı koymuşsun  :)

Sait

• 349
  • Meslek: Tıbbi Satış Mümessili
« Yanıtla #17 : 27 Şubat 2019, 08:43:29 »
Çok teşekkürler sefa hocam ve diğer yardımı dokunan abilerime . Ne kadar değerli bilgiler anlatamayız özellikle de böyşe sosyal bir platformda olması ayrıca güzel . Günümüz sosyal medya kültüründen etkilenerek foruma bir mesaj beğenme mi getirsek hemen beğenme butonu arıyorum bazı yazılarda  :D

maxilla

• 264
  • Meslek: diş hekimi
  • Yer: malatya
« Yanıtla #18 : 27 Şubat 2019, 11:03:23 »
Sefa hocam a bir soru da ben sorayım. Klasik karbon çeliklerinde tüm yüzeyin çok ince bir şamot benzeri bir madde ile örtülmesinin bir fayda yada zararı olur mu?

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #19 : 27 Şubat 2019, 11:47:21 »
Konuyla %100 örtüşmüyor ama tufal temizleme konusunda çok güzel, karşılaştırmalı bir video:

https://www.youtube.com/watch?v=3ggghDldZf8

Daha izlemeyi bitirmeden paylaşıyorum. Sonra unutmayayım.

Edit:

Bu kısmı sonradan ekledim. En sonda asit kullanımı gibi bulunur ve farklı bir şey yapar diye bekledim ama 3. örnekteki zımpara malzemesi seçimi herhalde en iyi kısmıydı. O elmaslı tel ise çok sarmadı.

O yüzden asitle tufalden kurtulmaya dair de bir video paylaşayım:

https://www.youtube.com/watch?v=HS6cmzp5GhY
« Son Düzenleme: 27 Şubat 2019, 11:58:33 Gönderen: deserteagle »
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben