Merhaba saygıdeğer ustalarım ve forumdaşlarım,
Ekteki görselde gördüğünüz bıçağı yapmaya niyetlendim ve hatta başlayıp profili nispeten çıkardım bile. Devam etmeden önce aklıma takılan bazı hususları sizlere danışmaya karar verdim. Sorularıma geçmeden önce bıçağı kullanım amacımın kamp, bushcraft(dağ bayır), survival(hayatı idame) amaçlı olduğunu söylemeliyim. Çoğunlukla tek olarak bazen grupla sık sık kampa gidiyorum ve bazen uzun süreli faaliyetlerim de oluyor. Çoğu kez tek başıma ve genelde kamp alanları haricindeki pek bilinmeyen ve gidilmeyen yerlere(ıssız) gittiğim için ve kendimi de güvenceye alabilmek adına sürekli olarak farklı amaçlara yönelik bir kaç çeşit kesici aleti (Balta, bıçak, çakı vs.) yanımda taşımak zorunda kalıyorum. Ne kadar çok alet o kadar çok ağırlık ve hacim demek. Fazla ağırlık ve hacim ise hareket kısıtlılığını ve daha fazla enerji kaybını beraberinde getiriyor. Bu nedenle bir çok işi yapabileceğim tek bir bıçağa ihtiyaç duydum. Yeri geldiğinde batoning(batonlama yada yarma), chopping((Türkçelesini bilmiyorum.)) yapacak, ferroseryum çubukla ateş başlatacak, domates dilebilecek, yeri geldiğinde kendimi koruyabileceğim yada acil durumlarda bana fayda sağlayabilecek bir bıçak olmasını temenni ediyorum. Bıçakla tıraş olmak gibi bir beklentim yok yani üst düzey keskinlik kabiliyetine ihtiyacım yok. Ağır işlerde beni yarı yolda bırakmayacak acil durumlarda(kaybolma yaralanma vs.) fayda sağlayacak fonksiyonel, çok yönlü bir bıçağa ihtiyacım olduğu için bu işe giriştim. Yurtdışında tarifime uygun bıçaklar var. MSK-1 (D2 çelik), Hogue Ex-F01 (A2 çelik) gibi bıçaklar var ve fiyatları da maalesef çok yüksek. Ayrıca türkiyeye getirtmek ise baya sancılı bir süreç barındırıyor.
Sorularıma geçmeden önce bıçak hakkında bazı bilgileri vermeliyim. Kullandığım çelik Uddeholm' ün Sverker 21 çeliği. D2 nin muadili ve ayrıca D2'den daha ince bir karbür yapısına sahip olduğu söyleniyor. Uddeholmün sitesinden çeliğin datasheet ini indirip inceledim. Neden bu çelik diye soracak olursanız cevap kısmen duygusal

yani maddi. Herneyse, bıçağın fiziksel özelliklerine gelirsek profil kalınlığı şuan için 6mm fakat bıçak bittiğinde 5.6 veya 5.7 mm belki 5.8 mm olacak. Namlu boyu 15 cm toplam boy ise 28 cm, bıçağın genişliği 43mm (en geniş nokta 46mm) olarak çizdim. Bıçağın ağız yapısı ise Saber Grind yada diğer adıyla Compound /Double Bevel) Grind((Türkçelerini bilmiyorum.)) olarak açmayı düşünüyordum. Buna gör ilk açıyı tek kenardan 6.5 derece, ikinci açıyı ise 13 derece olarak düşündüm. Bıçağın kabzesi yapıştırma değil vidalı bağlantı olarak düşünüyorum. Çizimde görebileceğiniz üzere kabze bağlantısı için 3 connector deliği var ve bu üç deliğin arasında iki adet boşluk olacak. Kabze malzemesinde de bu ölçüye uygun şekilde biraz oyuk açacağım. Buradaki alana acil durumlar için kanama durdurucu toz, misina, ateş başlatabilmek için vazelinli pamuk vb gibi birkaç parça koyacağım. Garantici birisiyim ve önlemlerimi her zaman almaya çalışıyorum. Tecrübeyle sabittir bunlar

Artık sorularıma geçeyim.
İlk soruma gelecek olursak, sizce bıçağın ağız yapısını kendi düşüncem gibi Saber Grind şeklinde mi yapmalıyım yoksa Scandi ağız mı yapmalıyım?
İkinci sorum sizce bu kullanım amacına göre bıçağın sertlik değeri ne olmalı? MSK-1 59-60 Hrc, Hogue Ex-F01 ise 57-59 Hrc
Üçüncü sorum, Bıçağı yapıp bitirdikten sonra faaliyetlerim de kullanıp eksikliği hissettiğim hususlar oldukça tasarımı geliştirmeyi planlıyorum ama bundan önce sizlere de danışmak istiyorum. Sizce tasarımda eksik olan bir şey veya geliştirilmesi gereken bir yer var mı?
Cevaplarınızı, önerilerinizi ve yorumlarınızı sabırsızlıkla bekliyorum

Şimdiden hepinize teşekkür ederim.

-

-
