Eline saglik. Gercekten çok beğendim. Yunus ustam ben de bu 4116 ile biraz çalışmayı dusunuyorum. Mutfak bicagi icin. Öncelikle isil işlemi nerede yaptırdığını merak ettim. Ben de biriktirip isil işleme yollamayı dusunuyorum. Ikincisi ise 4mm kalınlıkta özel ölçülerde istenen bir av bicagi var. Onun icin de ayrıca başka bir celik almayı degil de yine bu celigi kullanmayı dusunuyorum. Çeliğin tedariği, isil işlemi aynı kalemde olsun diye. Ancak karbon oranının düşüklüğü beni endişelendiriyor.
Bu yazdıklarım ile ilgili görüşlerin ve tecrübelerin benim icin çok değerli. Saygılarımla.
Teşekkür ederim sayın hocam begenmenize sevindim. Öncelikle şunu belirteyim benim favori çeliğim m390 dir

lakin 4116 ya da zaman zaman Haksızlık yapıldığını düşünüyorum; uygun olmayan ısıl işlem koşulları, takip edilmeyen ısıl işlem prosesleri vs. vs.
Benim mutfağımda m390 da var çantamda elmax da var n690 da d-2 de aeb-l de, en sonda bu da yani 4116 da katıldı bu kervana

ben sulama işlemlerini bohlerde yaptırıyorum ve her işlemde fazladan ücret ödeyip illaki sifiralti işlemde olsun istiyorum ve bu sayede çelikten maksimum performans almayı hedefliyorum. Ben Almanların hic bir ürünü boşu boşuna uretmedigini düşünenlerdenim. Ve bu çeliğinde amacina uygun kullanıldığı ve kapasitesi bilindiği takdirde çok güzel isler yaptığını söyleyebilirim. Bu arada grubumuz da bu Çelik hakkında benden yüzlerce kat daha çok tecrube ve bilgiye sahip arkadaşlarımız ustalarımız olduğuna da eminim. Onların da tecrübelerini aktarmaları yararlı olacaktır. 4116... kağıt üzerinde karbon miktarı dusuk gibi gelse de pratikte emin olun d2 zannedersiniz. Bu arada toz metal gibi de ince karbur yapısı olduğunu duymuştum ve galiba öyle. Mesela m390’ni üreten mühendisler bu celigin aynadan bile iyi parladığını iddia etmişler ki bana kalırsa onlar 4116 nin parlama kabiliyetini daha görmemişler

mesela bicak kullanıcılarının en büyük sıkıntılarından biri de serbest el ile, doğal yağ yada su taşlarında yüksek sertlikteki ve yüksek aşınma direncine sahip bıçaklarımızı bileyleyememek bir çoğumuzun sorunu. Oyle Çelikli bıçaklar düşün ki taş celigi degil, Çelik taşı yiyor resmen. Ha iste 4116 o çeliklerden değil. Guzel bir girit taşınız varsa bu celigi kısa bir sürede harikulade bilemeniz mümkün. Mesela bence kasaplar icin bu çelikten yapılmış bıçaklar biçilmiş kaftan masata da güzel geliyor, hızlı ve pratik. Eger su ile haşır neşir bir bıçak yapacaksanız ve paslanmasi sizi endişelendiriyorsa paslanmaya em dayanıklı çeliklerden birisi de budur. Her şey böyle güllük gülistanlık mi tabii ki de değil. Kötü tarafları nedir 1-aşınma direnci üst segment değildir yani n690i bir kez bilerken muhtemel o ki 4116 yi 2-3 kez bilemeniz gerekecek ama dert etmeyin n690 a göre de 2-3 kat daha kolay ve hızlı bilenecek 2-Eger kullanacağınız alana göre agiz açıp bileme yapmazsaniz yani yanlış ağız ve yanlış bileme açısı ile uygun olmayan isler yapmaya kalkarsanız iste o noktada ağız atmaları ya da namlu kırılmaları yaşayabilirsiniz. Uzun lafın kısası hocam Eger onun kapasitesini bilir ve extreem islerde kullanmazsanız her türlü işinizi 10 üzerinden 7 ile görür. Ama adrenalin seviyesi yüksek işler bekliyorsanız bu Çelik o işleri pek sevmiyor bazen. Tabi bunları hesaplarken fırsat maliyetini de düşünmek lazım. Sonuçta en uygun fiyatlı paslanmaz çelik uzerine parasına göre yorum yapıyorum. Yoksa bi n690 dan iyidir demiyorum kesinlikle. Ama fiyat/performans alanında benim beğendiğim bir çelik. Umarım yardımcı olabilmişimdir. Evet bence guzel bir av bicagi yapabilirsiniz